Таня,позволявам си да взема отношение,защото дълги години съм правила боб в гърне във фурната и както ти е писала елидраг слагам в студена фурна включвам на 60-70 * и цяла нощ /слагам го към 23 ч./ Сутринта се носи невероятен аромат.Само посолявам и пресен магданоз.То моето гърне прилича по-скоро на гювеч с капаче и малък отвор,но нали въпроса е ,че е глинен съд и то и във фурната си къкри като на котлона.
Активен
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!
Жоро най-накрая се наканих да направя пиперките по панагюрски.Много са вкусни ,благодаря ти за рецептата. Нямах време да ги пека и беля пиперките ,а и забравих че имам един буркан,затова ги направих с пресни.
350 гр. пълнозърнесто брашно ~300 гр. типово брашно 1 суха мая (7 гр.) 1/2 ч.л. сол 1 ч.л. зехтин 1 щипка мононатриев глутамат 5 гр. сусам белен разбито яйце 400 мл. топла вода
В купа се поставя водата, солта и глутамата. Добавя се първо пълнозърнестото брашно, пресято с маята, после част от типовото брашно и започва да се меси тесто, първо в купата, после на работния плот, като се помага с останалото брашно. Трябва да се получи еластично, неполепващо по ръцете тесто, с твърдост на хлебно такова. Тестото се поставя в покрит съд на топло да втаса, да удвои обема си. След това тестото се премесва с помоща на малко брашно, разделя се на 10 топчета, кото се оформят малко издължено, с форма на елипси и се редят в намазана със зехтина тава, на растояние едно от друго. Намазват се с разбито яйце, поръсват се със сусама и се оставят още двайсетина минути за второ втасване. Пекат се в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто, изваждат се от тавата и се покриват с кърпа за десетина минути.
Земелите са елипсовидни питчици, много разпространени доскоро в хлебарниците и непонятно по каква причина вече не се намират толкова често. Употребяват се вместо хляб, с тях стават чудни сандвичи, като се разрежат на две, издълбава се сърцевината и се пълнят с най-различни плънки (като дете знаех тези нещица като "мечки").
Паста (макарони) на фурна 4 порции 200 гр.пълнозърнеста паста (макаронено изделие по избор) 2 яйца 500 мл. прясно мляко 3 с.л. типово брашно 1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра" 150 гр. сирене 2 с.л. зехтин 20 гр. краве масло 1/2 флаконче есенция ваникия 1/2 ч.л. сол
Пастата се сварява в 2 литра вода, заедно със солта и 1 с.л. зехтин. Оцеждат се и се прехвърлят в тавичка.Сиренето се натрошава и се разбърква с пастата. Кравето масло се разтопява, смесва се с останалия зехтин и също се разбърква с пастата, след което съдържанието на тавичката се подравнява. Млякото, брашното, подсладителя и есенцията се разбиват с миксер и внимателно се изсипват в тавичката. Пече се на 200 градуса до леко златисто запичане отгоре. Закуската е вкусна както студена, така и топла.
на снимката закуската е приготвена с пълнозърнести фузили
Бутчетата се обезкостяват и месото се разгъва на пържоли. Всички съставки за маринатата се смесват, намазват се старателно пържолите, завиват се във фолио и се оставят в хладилник за няколко часа. Зеленчуковия микс се слага на водна пара (без да се размразява) и се вари до омекване на зеленчуците (около 40 минути). Сос: Брашното се запържва в зехтина до златисто, добавят се всички останали съставки и соса се сгъстява с непрекъснато разбъркване, около 2 минути след кипване. Пържолите се изпичат на жар от двете страни и още горещи се нарязват на хапки. В затоплени чинии за сервиране се разпределя зеленчуковия микс като венец, в средата се разлива соса и върху него се слагат пилешките хапки. Поднася се веднага.
bordovsky, още един път искам да ти благодаря за чудните пиперки и от мъжа ми също имаш голямо благодаря, каза че отдавна не е ял нещо толкова обикновенно и и в същото време толкова вкусно
Тина, радвам се, че съм впечатлил ресторантьори.... Предай много поздрави на съпруга си, видяхме се много за малко (а и с теб) миналото лято, дано това лято да е за повечко (живи здрави)
Жоро, имам чувството че след още някое твое кулинарно изкушение, мъжа ми с радост ще се присъединикъм мъжката кулинарна партия дори мисля че вече е готов Поздрави от морето
Активен
Нещата,които не можем да управляваме, управляват нас!
Благодарности и от мен за страхотните Печени пиперки по панагюрски, прекрасни са. Досега винаги съм ги правила с прясно мляко и тази пиперена каша, както си е знам от мама много е обичам, но в твоя вариант има една неповторима лека кисела нотка и ми харесва повече
Sibella , тя така се "роди" тази рецепта, аз отдавна си ги правя с прясно мляко, но един ден имах само кисело.......... и се получиха "пиперки по Панагюрски", макар че нямат нищо общо с Панагюрище - някаква асоцияция с яйцата със същото име ме накара да ги кръстя така (дори не съм ходил в Панагюрище)