Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
20 Март 2010, 20:22:29

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част « назад напред »
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част  (Прочетена 152922 пъти)
« Отговор #90 -: 04 Януари 2008, 07:12:51 »
bordovsky
Модератор
Гурман
Публикации: 3868
"диета"-това звучи вкусно
123171761
WWW Ел. поща
daksi , багодаря за добрите думи и пожелания  flower

Липсата на захар в рецептите ми, както и по-бавните въглехидрати наистина са полезни и срещу излишните килограми, от които аз, уви не мога да се оттърва......но здраве да е. Roll Eyes
Активен

« Отговор #91 -: 04 Януари 2008, 09:13:31 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща

Супа топчета с домати и пащърнак
                                                              6 - 8  порции

за топчетата:
250 гр телешка кайма
1/2 голяма глава лук
1 яйце
2 с.л. галета
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. смлян кимион
1/3 ч.л. смлян черен пипер

брашно за паниране

за супата
1/2 голяма глава лук
2 с.л. зехтин
300 мл. смлени домати (доматен сок)
резен пащърнак ( ~ 100 гр.)
2 кубчета телешки бульон
2 с.л. картофен гранулат
300 мл. кисело мляко
1 яйце
1/2 връзка магданоз

Топчета: Лукът се нарязва на ситно и заедно с всички предвидени продукти се омесва каймата, която се оставя да стегне около петнайсет минути. Като се мокрят с вода ръцете се оформят топчета (големината им зависи от търпението, с което разполагате, все пак да не са кюфтета) които след това се панират в брашно.
 Останалият лук също се нарязва на ситно и се запържва в зехтина. Добавя се пащърнака, нарязан на дребни кубчета, след малко доматите, стритите кубчета бульон и около 1500 мл. вода. Супата се оставя да заври и да къкри около 15 минути (сега е времето за направа на топчетата). Добавят се топчетата и супата ври още около двайсет минути. Отстранява се от огъня, добавя се картофения гранулат, застройва се с разбитото в киселото мляко яйце, поръсва се с нарязания на ситно магданоз и е готова.
Активен

« Отговор #92 -: 04 Януари 2008, 13:10:08 »
vesela
Гурман
Публикации: 3574

Супа топчета с домати и пащърнак
                                                             1/3 ч.л. смлян черен пипер

Топчета: Лукът се нарязва на ситно и заедно с всички предвидени продукти се омесва каймата, която се оставя да стегне около петнайсет минути. Като се мокрят с вода ръцете се оформят топчета (големината им зависи от търпението, с което разполагате, все пак да не са кюфтета)
Жоре, дъщерята най ги обича така - като кюфтета.Понякога, макар и рядко, когато баща и прави супа топчета ги докарва горе-долу такива, по-лесно му е  Tongue и тя е мнооого доволна - общо взето това яде от супата -топчетата.
А ако се чудиш къде съм зачезнала 2 дни - копютърчето ми ходи на чичо доктор - Уиндоса беше за преинсталиране и не знам си още какво, е оправиха го yahoo/а ти си мислеше, че аз не мога да се справя, а Grin/
Активен

« Отговор #93 -: 05 Януари 2008, 11:20:55 »
gaby_s
Модератор
Гурман
Публикации: 1382

Жоро,захващам се със супичката...но се чудя пащърнак какво е...Извинявай за незнанието punish2 Има ли друго название тази подправчица...и дали ще мога да я заменя с нещо от тукашните smile1
Активен

« Отговор #94 -: 05 Януари 2008, 11:32:45 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
Резанче целина и един морков в комбинация ще заменят (донякъде) пащърнака. На испанските пазари може и да има пащърнак, на вид прилича на  голям бял морков. Grin
Активен

« Отговор #95 -: 05 Януари 2008, 11:59:34 »
gaby_s
Модератор
Гурман

Да,сетих се за тези бели моркови...наистина ги има и тук...но аз нямам в момента...слагам само морковче  air_kiss
Активен

« Отговор #96 -: 05 Януари 2008, 17:21:38 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
                                     Сметанова торта с лешников блат
                                                    16 порции

за блата:
4 яйца
1/2 чаша зехтин (навсякъде в рецептата 1 ч. = 200 мл.)
1 ч. прясно мляко
2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
1,1/2 ч. смлени лешникови ядки
2 ч. типово брашно
1 бакпулвер
1/2 флаконче есенция ванилия
щипка сол

сиропиране на блата:
сока от един компот от праскови с подсладител
400 мл. подсладено кафе еспресо

крем:
400 мл. течна готварска сметана
2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
1/2 флаконче есенция ванилия
1 бурканче (200 мл.) сладко от праскови
1 пакетче желатин (10 гр.)

украса:
30 гр. бадеми
25 гр. кокосови стърготини
малко зелена сладкарска боя
100 мл. течна готварска сметана
1 с.л. какао на прах
3 - 4 капки  подсладител "Суитли-ултра"

Блат: Яйцата се разбиват със солта до побеляване. Добавят се всички останали предвидени продукти, като последно се слагат брашното, пресято с бакпулвера. Внимателно се разбърква рядко тесто, подобно на кексово и се изсипва в застлана с хартия тортена форма. Пече се в загряла фурна на 200 гр. като се проверява с тънка клечка дали е изпечен. Изважда се, освобождава се от формата и като изстине, се разрязва на две с конец.
  Крем: Сметаната (преседяла няколко часа в хладилник) се разбива на твърд крем с прибавени в нея подсладител и есенция. Желатина се оставя да набъбне, разтворен в 4-5 с.л. вода, стопява се на водна баня и се добавя към крема. Крема се разделя на две, в едната част се поставя сладкото от праскови и се разбърква.
  Подреждане на тортата: В тортената форма се слага половината блат, с разреза нагоре. Сиропира се със сока от компота (плодовете си ги хапвате в почивката), после се разстила половината крем, със сладкото. Отгоре се поставя втората част от блата, отново с разреза нагоре и се сиропира с кафето. Разстила се и се заглажда втората половина от крема. Тортата се поставя в хладилник за 2 - 4 часа за да стегне.
 Украса: Бадемите се потапят във вряла вода, след това се обелват. Сметаната се разбива с подсладителя и есенцията. Кокосовите стърготини се боядисват в зелено със сладкарската боя. Тортата се намазва отстрани със част от разбитата сметана и се поставят кокосовите стърготини. Останалия крем се разбива с какаото и се шприцова околовръст и по едно топче за всяко парче тотра, както и малко в средата. Украсява се с бадеми, както е на снимката.
Тортата се оставя за една нощ в хладилник, за да хомогенизира.
Активен

« Отговор #97 -: 06 Януари 2008, 10:58:52 »
dazy
Чирак
*
Публикации: 23

Ел. поща
Уважаеми Бордовски, благодаря за страхотните рецепти!Вчера приготвих Вашите пържоли в зелев лист. Не обичам свинско, но резултатът беше направо откровение за сетивата !
Продължавайте да разширявате кулинарните ни хоризонти, а ние ще продължаваме да Ви се възхищаваме! smile1
Активен
« Отговор #98 -: 06 Януари 2008, 11:20:34 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
dazy , благодаря, радвам се че ви е било вкусничко. yahoo

(не е нужно толкова официално обръщение, за всички във форума съм Жоро Grin)
Активен

« Отговор #99 -: 07 Януари 2008, 14:47:42 »
gaby_s
Модератор
Гурман

Жоро,направих я супичката...Стана великолепна...а как ухаеше  Roll Eyes Моите момчета искат само така да я правя супата от топчета.Благодаря !

Активен

« Отговор #100 -: 07 Януари 2008, 16:13:10 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
gaby_s , може би защото няма ориз в супата  Grin  Шегувам се, но винаги има малко истина, това е петата ми рецепта за супа топчета......и в нито една няма ориз.....

Много се радвам, че ви е харесала супичката  yahoo
Активен

« Отговор #101 -: 07 Януари 2008, 18:57:23 »
vesela
Гурман

Започвам да си мисля, че имаш нещо против ориза hmmm girl_haha
Активен

« Отговор #102 -: 07 Януари 2008, 19:24:05 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
Веси, голяма грешка, явно нямаш екстрасенските способности на Пепи Grin

Обожавам ориз! Има само едно изключение - не одобрявам ориз в супа, в каквато и да е супа, там той обикновено се разварява и губи от чара си.  Tongue
Разварен ориз - само в пудинг и на сутляш. buba
Активен

« Отговор #103 -: 07 Януари 2008, 19:54:59 »
vesela
Гурман

Аз пък предпочитам супи с ориз вместо с фиде Tongue
Активен

« Отговор #104 -: 07 Януари 2008, 20:17:42 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8750
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Малий за кой път оспамваме темата на Жоро   Cry

У нас тийна-мъж обича супа с ориз - рядка.
Мъжът - глава-баща - обича с ориз и каквото там месо така, че да стои права лъжицата.
Тийна-щерка - обича с мноооооого фиде .
Аз ................. с какво да е, рядка да е  Grin

Но - ще ги пробвам без ориз с тази супа  thumbup
Активен

Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio