Жоро направих гъбената каша. Много вкусна и децата много я харесаха,само че аз добавих малко пуешко месце(останало от пуйката).Мисля в събота или неделя да я направя само с гъби.
Жоро,много ми хареса това, което правите за хората с диабет.Аз съм диабетичка от 2 години и още не съм свикнала напълно с този факт. Имам и въпрос, ако не Ви затруднявам:Компотите с какъв подсладител и по колко от него се правят?
Ориза се сварява в прясното мляко на бавен огън до редуциране на течността (разварява се), след което се охлажда. Прибавят се жълтъците, подсладителя, смачканото сирене, есенцията и зехтина. Белтъците се разбиват на сняг, след което всичко се смесва с прибавка на брашното, пресято с бакпулвера и се разпределя в намаслени формички. Пекат се във фурна на водна баня при 180 градуса до зачервяване.След като изстинат, пудингите се освобождават от формите. Поднасят се гарнирани с диабетичен конфитюр (по желание).
Лукът и празът се нарязват на ситно и се задушават за кратко (5 мин.) в 4 с.л. зехтин. Добавя се ориза, след 2-3 минути се слага доматения сок, бульончетата (стрити), всички подправки и 300 мл. вода. Сместа се задушава на слаб огън до поемане на течноста и плънката е готова, оставя се да изстине. Напълват се пиперките, отворите им се потапят в брашно за да се запечатат и се редят в тавичка. Заливат се с 500 мл. вода и останалия зехтин и се пекат във фурна на 220 градуса, докато се попрепекат отгоре. Поднасят се и топли, но по-вкусни са изстинали, с кисело мляко в чиниите.
Жоре, имам два въпроса относно "Оризов мини чийзпудинг" Първият е дали може да се направят във формичките за мъфини, а другото което ме интересува ... няма проблем да се пропусне сиренето, нали ? Тъй като аз лично не обичам нищо сладко, смесено със сирене ... примерно макарони със сирене и захар и т.н. Благодаря предварително
Иви, формичките нямат значение, но сиренето е важна съставка, можеш да го замениш с безсолна извара или още по-добре с маскарпоне, така няма да се усетят много смесването на вкусове.
6 - 8 филии хляб (типов, пълнозърнест, ръжен) шарена сол
Кашкавала се настъргва на средно ренде. Добавят се всички останали продукти и сместа се разбърква енергично. Разпределя се върху филиите хляб, размазва се внимателно с нож. Сандвичите се пекат на парти грил до зачервяване на кашкавала. Поднасят се веднага, поръсени с шарена сол. ------------------------------------------------ Тази рецепта има интересна история за мен. Преди повече от 30 години, в София, срещу паметника на В.Левски имаше една лавка (малко магазинче за закуски). Асортимента се свеждаше само до тези печени сандвичи с кашкавал, нищо друго. Цената беше ниска, опашката - задължителна. Народа се тълпеше и хапваша, чак ни "пукаха ушите". След като редовно похапвах от сандвичите, все не можех да разбера, как стават пухкави, наглед с много "материал" и толкова евтини. След доста молби лелката, която ги предлагаше ми каза рецептата с думите: "Ей момко, да не я казваш много, ще ми изядеш хляба". Мисля,че 30 години са доста време и вече мога спокойно да споделя чудните кашкавалени сандвичи. Опитайте, няма да съжалявате.