Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част  (Прочетена 430215 пъти)

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1734
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #15 -: 05 Ноември 2007, 17:21:52 »
Жоре,рогчетата станаха супер. :yahoo:Само,че аз ги направих с бяло брашно и малко по-малки.Замесих цяло кило брашно,защото освен домашният отбор трябваше да яде и младата майка,защото в род.дом почти не ги хранят.Благодаря ти :air_kiss:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #16 -: 06 Ноември 2007, 17:38:30 »
bordovsky ,
Поздравления за всички онези здравословни вкусотии, които предлагаш и за новата ти тема :thumbup:

Конкретно:
 :thankyou:
Пълнени чушки и с бял /млечен/ сос по твоята рецепта – Много ни хареса!
Благодаря ти :exclaim:


bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #17 -: 06 Ноември 2007, 17:45:45 »
Още едно голямо благодаря, колежки  :-*  Радвам се, като нещо ви хареса. :yahoo:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #18 -: 06 Ноември 2007, 18:19:00 »
Честито и от мен,Жоре.

Да си жив и здрав да ни готвиш вкусотии и още много теми с продължения безкрайни...

                                           :drinks: :drinks: :drinks:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Крокети със спанак
« Отговор #19 -: 06 Ноември 2007, 18:33:04 »
Да ви предложа и моят вариант на крокетите със спанак.....класически и любими. ;D

                                            Крокети със спанак
                                              6 порции (18 броя)



800 гр. картофи
500 гр. спанак
2 яйца
1 с.л. олио
150 гр. сирене
1 ч.л. универсална подправка
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1/2 връзка магданоз
2 с.л. галета

олио за пържене
брашно и 2 яйца за паниране

подлучено кисело мляко

Картофите се обелват и сваряват. Пресоват се на пюре. Спанака зе задушава в олиото, докато се изпари водата му. След изстиване картофите и спанака се поставят в купа, добавят се натрошеното сирене, подправките, яйцата, галетата и нарязания на ситно магданоз. Омесва се тестото за крокетите и се оставя половин час да стегне. Оформят се 18 крокета, които се панират първо в брашно, после в разбити яйца и се изпържват от двете страни в загряло олио. Поднасят се с разбито (и по желание подлучено с чесън) кисело мляко в чиниите.

Ето и разрез:
« Последна редакция: 06 Ноември 2007, 20:32:48 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Калоферски милинки
« Отговор #20 -: 13 Ноември 2007, 22:07:14 »
Една голяма вкуснотия:
                                             Калоферски милинки
                                               12 броя (4 порции)


тесто:
350 мл. прясно мляко
400 гр. типово брашно
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
1 суха мая (7 гр.)

50 мл. зехтин за оформяне

заливка:
150 гр. сирене
1/2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра" (3 с.л. захар за сладкоядящите  ::))
100 мл. прясно мляко
40 гр. краве масло

Прясното мляко се затопля (40 гр.) и заедно с другите предвидени продукти се замесва меко еластично тесто, което се оставя на топло да втаса (да удвои обема си). После се прави на фитил, реже се на 12 парчета, които се нареждат в обилно намазнена тавичка, като се намасляват от всички страни. Отново се оставят да втасат. Сиренето за заливката се намачква и пасира с другите продукти. Получава се консистенция на каша. Във всяка милинка се прави вдлъбнатина с пръст, след което се разпределя заливката. Пекат се в загряла фурна на 200 гр. до причервяване отгоре. Поднасят се топли.
« Последна редакция: 13 Ноември 2007, 22:19:48 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Торта "Киви"
« Отговор #21 -: 17 Ноември 2007, 00:27:18 »
                                               Торта "Киви"
                                               16 порции

       

платки:
6 яйца
3 ч.ч. (по 200 мл.) типово брашно
3 ч.л. бакпулвер
3 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
1 флаконче есенция ванилия
3 щипки сол

сиропиране:
400 мл. кафе еспресо, подсладено с 2 таблетки "Суитли-ултра"
сока от половин лимон,със 150 мл.вода и 2-3 капки подсладител "Суитли-ултра"

кремове:
1 л. прясно мляко
2 ч.л. пшенично нишесте
2 опаковки пудинг на "Д-р Йоткер": "сметана" и "карамел"
2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
80 гр. краве масло

покритие:
500 гр. киви
1 пакетче желатин (10 гр.)
сока от половин лимон
1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"

украса:
150 мл. течна готварска растителна сметана
1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"

Платки:
Отделят се жълтъците от белтъците на 2 яйца. Жълтъците се разбъркват с 1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра" и 1/3 флакон есенция. Белтъците се разбиват на сняг със солта. При белтъците се изсипва сместа с жълтъците и пресято с 1 ч.л. бакпулвер брашно (200 мл.). Тестото се разбърква внимателно в една посока, изсипва се и се подравнява в тортена форма, застлана с хартия за печене. Пече се в предварирелно загряла фурна на 200 гр. до златисто. Платката се изважда от формата и се освобождава от хартията. Оставя се да изстине. Процедурата се повтаря още два пъти - правят се общо три платки.

Кремове:
Загрява се на водна баня 450 мл. прясно мляко и 40 гр. краве масло. В чашка се разбърква 50 мл. мляко с 1 пакетче пудинг, 1 ч.л. пшенично нишесте, 1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра". Като млякото заври, се сипва на тънка струйка сместа и се сгъстява крема за около 2-3 минути, при непрекъснато разбъркване. Тази процедура се повтаря още веднъж, за втория крем.

Подреждане на тортата:
В тортена чиния се поставя ринга от тортената форма и една платка на дъното. Сиропира се с 200 мл. подсладено кафе еспресо. Изсипва се още горещ първия крем, отгоре се слага втората платка, обърната наопки. Сиропира се с останалото кафе. Изсипва се втория горещ крем, слага се третата платка и тя наопъки. Сиропира се с разтворения във водата и подсладен лимонов сок. Тортата се оставя за 1 час в хладилник.

Покритие
Кивитата се обелват и нарязват на дребни кубчета. От половин киви се изрязва украсата за центъра на тортата. Поставят се в тенджерка, с 50 мл. вода, сока от половин лимон и 1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра". Загрява се до кипване и сле една минута се отстранява от огъня. Желатина се оставя да набъбне с 5-6 с.л. вода, стопява се на водна баня и се добавя при кивитата. Цялата смес се изсипва върху тортата и се разпределя равномерно. В средата се слага и украсата от изрязаното киви.

Украса.
Сметаната (преседяла няколко часа в хладилник) се разбива с добавена 1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра" на твърд крем. Ринга на тортената форма се отстранява. Намазва се отстрани тортата със сметановия крем, останалата част от крема се шприцова по ръба (и малко в центъра) за украса.

Тортата преседява в хладилник една нощ и е готова за консумация.

------------------------------------------
не издържа в хладилника цяла нощ, вече я нахапахме  ;D

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #22 -: 17 Ноември 2007, 10:01:27 »
Жоро, тортата ти е чудесна. Точно такива харесвам - с много плодове и желирани. Моля те, кажи как се желира сместа с кивитата. От снимката личи, че всичко е било наред. Имам претенции, че разбирам от желета и ги правя от сто години, но киви не съм желирала. Чела съм, че в този плод се съдържа вещество, което препятства желирането на течността и затова винаги го заобикалям. А може би лимоновият сок спомага всичко да е наред.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #23 -: 17 Ноември 2007, 10:11:16 »
elidrag , в случая желирането на кивито е по точно глазиране, просто го фиксира върху тортата. Нямах никакви проблеми, но цялата смес е хомгенно загрята, заедно с плода и може би затова се желира безпроблемно.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #24 -: 17 Ноември 2007, 12:38:52 »
Благодаря. Ще взема да пробвам, че да видим какво ще се получи.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Телешка мусака с праз
« Отговор #25 -: 21 Ноември 2007, 16:04:41 »
                                                         
                                                          Телешка мусака с праз
                                                                      6 порции

300 гр. телешка кайма
3 с.л. зехтин
6 - 7 стръка праз
1 ч.ч. (200 мл.) ориз
200 мл. смлени домати
15 маслини без костилки
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус                           

заливка:
500 мл. прясно мляко
2 яйца
2 с.л. брашно
щипка сол

 

Празът се нарязва на колелца около 1 см. и се задушава в зехтина и малко вода за десетина минути. След като изстине се добавят всички останали продукти и 400 мл. вода. Сместа се изсипва в тавичка, подравнява се и се пече във фурна на 200 градуса. Продуктите за заливката се разбиват с миксер, тя се  изсипва върху мусаката и се допича до златисто. Ястието се поснася топло.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Понички
« Отговор #26 -: 23 Ноември 2007, 08:33:33 »
                                            Понички
                                         16 - 18 броя
                                       
500 гр. типово брашно
50 гр. сухо мляко
300 мл. вода
1яйце
1 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
1 ч.л. сол
1 суха мая (7 гр.)
2 с.л. зехтин
настъргана кора от лимон
1 флаконче есенция лимон

олио за пържене



Сухото мляко се разтваря във водата и се затопля. Добавят се яйцето, зехтина, солта, кората от лимона, есенцията и подсладителя. След разбъркване се сипва и пресятото с маята брашно. Замесва се гладко еластично тесто, което се поставя на топло да втаса (да удвои обема си). После се разточва на кора, около 5 - 8 мм. и се изрязват с чаша или пръстен поничките. Оставят се да втасат още половин час, след което се изпържват на маслена баня от двете страни. Поставят се върху домакинска хартия, да се изцедят от излишната мазнина и са готови.

  По желание могат да се напълнят със сладко или някакъв крем, много са вкусни и със сирене.
« Последна редакция: 23 Ноември 2007, 23:03:27 от bordovsky »

kanela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 398
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #27 -: 23 Ноември 2007, 18:55:42 »
жоро 
1ч.л. подсладител на колко захар се равнява

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #28 -: 23 Ноември 2007, 19:07:39 »
kanela , в рецептите си ползвам 2 вида подсладители. Информацията е ето Tук

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Понички
« Отговор #29 -: 24 Ноември 2007, 15:21:39 »
                                            Понички
                                         


Жоро, една  дума: Трепач  :swoon: Няма да казвам с какво са пълни, ще се досетиш, нали   ;D

И безброй *благодаря* от мойте чеда - обожават понички със шоколад, но тук рядко им намирам свестни, така че това ще е хита на тази зима у нас  :thumbup:

ПП: С бяло брашно и захар вместо подсладител са  :smile1:
« Последна редакция: 29 Ноември 2007, 23:56:06 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Быстрая доставка препаратов от MariaNonee
[Днес в 07:22:07]


Re: Евтин хладилник от jeneta
[Днес в 01:33:49]


Re: Мъжки дънки от jeneta
[Днес в 01:26:35]


Re: Кредит, ама от къде? от jeneta
[Днес в 01:25:57]


Re: Кредит, ама от къде? от mariqna44
[Днес в 00:32:14]


Re: Евтин хладилник от mariqna44
[Днес в 00:06:26]


Re: Мъжки дънки от mariqna44
[23 Януари 2020, 22:31:54 ]


Re: Нов лаптоп от jeneta
[23 Януари 2020, 21:51:25 ]


Кредит, ама от къде? от jeneta
[23 Януари 2020, 15:15:44 ]


Евтин хладилник от jeneta
[23 Януари 2020, 14:26:12 ]


Мъжки дънки от jeneta
[23 Януари 2020, 13:32:22 ]


Нов лаптоп от mariqna44
[23 Януари 2020, 13:05:15 ]


Re: Онлайн казино от DNP
[16 Януари 2020, 18:33:09 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от DNP
[16 Януари 2020, 18:31:11 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от DNP
[16 Януари 2020, 18:29:04 ]


Re: Лаптоп за работа от jeneta
[13 Януари 2020, 13:10:40 ]


Re: Килим за хола от jeneta
[13 Януари 2020, 12:52:21 ]


Re: Почивка в Банско от jeneta
[12 Януари 2020, 21:24:57 ]


Почивка в Банско от mariqna44
[12 Януари 2020, 12:59:01 ]


Re: Лаптоп за работа от mariqna44
[11 Януари 2020, 19:14:37 ]