Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
16 Март 2010, 17:17:19

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част « назад напред »
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част  (Прочетена 152408 пъти)
« Отговор #30 -: 24 Ноември 2007, 14:47:59 »
bordovsky
Модератор
Гурман
Публикации: 3858
"диета"-това звучи вкусно
123171761
WWW Ел. поща
Пепи,  yahoo присъединявам се  с любовта към поничките. Рядко ги правя, защото са мазнички...... ала при вас може.....еле с шоколад вътре......чудеса.
Активен

« Отговор #31 -: 24 Ноември 2007, 16:07:30 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
                                       Прясно зеле на фурна
                                             4 порции

1/2 средна зелка (1 кг. зеле)
1 глава лук
5 с.л. олио
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. смлян ким
1 кубче бульон (телешки)

заливка:
500 мл. прясно мляко
2 яйца
2 с.л. брашно

150 гр. сирене

Зелето се нарязва на дебели ивици и се задушава с бульончето и 300 мл. вода, за около 45 минути. Лукът се нарязва на ситно, запържва се в олиото до прозрачност, добавя се брашното и след малко червения пипер и кима. Веднага запръжката се изсипва при зелето, което се задушава още около 10 минути, до сгъстяване. Сместа се изсипва в тавичка. Продуктите за заливката се разбиват заедно с миксер, сипва се в тавичката и леко се натиска тук там с лъжица, така че част от заливката да влезе надолу в сместа. Отгоре се натрошава сиренето и ястието се запича във фурна на 220 градуса до хващане на златиста коричка. Вкусно е както топло, така и студено.
Активен

« Отговор #32 -: 24 Ноември 2007, 16:10:44 »
vesela
Гурман
Публикации: 3551

Мерси  air_kiss
Активен

« Отговор #33 -: 24 Ноември 2007, 16:16:21 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8729
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Жоро, не са по-мазни от мекици  smile1 "изпиха" съвсем малко мазнина.
Активен

« Отговор #34 -: 24 Ноември 2007, 16:22:32 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
Ох Пепи, вярно са мазни колкото мекици, тази сутрин мекички правих........ ала за малко да ме бият.....то заради диетата де........ Grin  ...... нито поничките, нито мекиците приличат на настъргани моркови.. rofl
Активен

« Отговор #35 -: 24 Ноември 2007, 16:28:10 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8729
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Че те морковите не ги ли ядат зайците  Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes сори за спама, ама не можах да устискам  Grin
Активен

« Отговор #36 -: 25 Ноември 2007, 09:06:49 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
                                       Каша от гъби с моцарела
                                                2 порции

400 гр. пресни печурки
60 гр. моцарела
100 мл. течна готварска сметана
2 с.л. зехтин
1 с.л. брашно
черен пипер и сол на вкус

Печурките (цели или на едри парчета) се сваряват в подсолена вода за двайсет минути. След това се запържват в зехтина за кратко (5 - 8 минути) и се изваждат. В зехтина се слага брашното, запържва се до златисто, след което се добавя малко отвара от гъбите и сметаната, с разбъркване се сгъстява гладък , редичък сос. Връщат се гъбите, добавя се нарязаната на дребни кубчета моцарела, черен пипер и сол на вкус. След разбъркване ястието се отстранява от огъня. Поднася се веднага.
Активен

« Отговор #37 -: 25 Ноември 2007, 12:23:42 »
stertje
Калфа
**
Публикации: 236

Ел. поща
Жоро - страхотна идея за каша, още утре ще си купя всичко за нея. hi Tongue Roll Eyesмммммммм
Активен

« Отговор #38 -: 25 Ноември 2007, 16:55:01 »
Yoli
Гурман
Публикации: 2656

Ел. поща
Тази рецепта е по вкуса на цялото ми семейство.Поздравления...

clapping clapping clapping
Активен

« Отговор #39 -: 26 Ноември 2007, 16:47:07 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща

Тиквеник на шайби
тесто:
~ 350 гр. типово брашно
100 мл. зехтин
200 мл. кисело мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сол
сока от половин лимон
1 бакпулвер

~ 50 гр. пшенично нишесте
50 гр. краве масло
1 ч.л.течен подсладител "Суитли-ултра"
50 гр. вода

плънка:
750 гр обелена и почистена тиква
1 ч.ч. (300 мл.) смлени орехови ядки
4 с.л. зехтин
1 ч.л. канела
2 ч.л. течен подсладител "Суитли-ултра"
1 флаконче есенция ванилия

Плънка: Тиквата се настъргва на едро ренде и се задушава в зехтина за петнайсетина минути,. Оставя се да изстине. После се добавят 3/4 от ореховите ядки, канелата, подсладителя и есенцията. Плънката се разбърква и е готова.

Тесто: В купа се слагат зехтина, киселото мляко, яйцето, лимоновия сок и солта. След разбъркване се добавя и пресятото с бакпулвера брашно. Замесва се меко маслено тесто, като се подсушава с нишесте.

Разделя се тестото на 4 топки, всяка от тях пак на четири. Слагат се сдно върху друго 4 малки топчета, като се ръси с нишесте и се разточва тънка правоъгълна кора. Разстила се 1/4 от плънката и кората се навива на фитил от към дългата страна. Реже се на 12 "шайби", които се подреждат в намаслена тавичка. Процедурата се повтаря още три пъти. Отгоре тиквеника се поръсва с останалите орехови ядки и разтопеното краве масло. Пече се в загряла фурна на 200 градуса до златисто. След като се извади се поръсва с разтворения във водата подсладител, завива се с плътна хартия и кърпа за двайсет минути. Консумира се охладен (който има търпение).
« Последна редакция: 26 Ноември 2007, 19:51:58 от bordovsky » Активен

« Отговор #40 -: 26 Ноември 2007, 18:59:07 »
Иви
Помощник-готвач
Публикации: 487

Ел. поща
Жоро, много интересна рецепта ... сигурно е супер вкусно  smile1
Аз искам да ти благодаря за рецептата за солени пръчки  smile1 Много хубави станаха.

Активен
« Отговор #41 -: 26 Ноември 2007, 19:05:28 »
пеполина
Гурман
Публикации: 2635

Ел. поща
Жоро, имам един въпрос относно тиквеника. Ще може ли да се направи със сурова, настъргана тиква без да се задушава предварително.
Активен

« Отговор #42 -: 26 Ноември 2007, 19:12:07 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
Иви, солените пръчки, но с бяло брашно са стар  асортимент на фабрика "Хр.Ников" - София. Продаваха ги по сладкарниците преди мноооого години.....когато аз бях малко момче. Моята рецепта е просто по-здравословен вариант. innocent

Пепи, тиквата съдъжа бетакаротин - провитамин А, който е мастно разтворим и се извлича от продукта само при пържене. Затова ти препоръчвам да не променяш рецептата, но иначе би станало и със сурова тиква.......и с по-малко витамини. Roll Eyes
Активен

« Отговор #43 -: 26 Ноември 2007, 19:22:20 »
vesela
Гурман
Публикации: 3551

Тиквеник на шайби
Разделя се тестото на 4 топки, всяка от тях пак на четири. Слагат се сдно върху друго 4 малки топчета, като се ръси с нишесте и се разточва тънка правоъгълна кора. Разстила се 1/4 от плънката и кората се навива на фитил от към дългата страна. Реже се на 12 "шайби", които се подреждат в намаслена тавичка. Процедурата се повтаря още три пъти. Отгоре тиквеника се поръсва с останалите орехови ядки и разтопеното краве масло. Пече се в загряла фурна на 200 градуса до златисто. След като се извади се поръсва с разтворения във водата подсладител, завива се с плътна хартия и кърпа за двайсет минути. Консумира се охладен (който има търпение).Разделя се тестото на 4 топки, всяка от тях пак на четири. Слагат се сдно върху друго 4 малки топчета, като се ръси с нишесте и се разточва тънка правоъгълна кора. Разстила се 1/4 от плънката и кората се навива на фитил от към дългата страна. Реже се на 12 "шайби", които се подреждат в намаслена тавичка. Процедурата се повтаря още три пъти. Отгоре тиквеника се поръсва с останалите орехови ядки и разтопеното краве масло. Пече се в загряла фурна на 200 градуса до златисто. След като се извади се поръсва с разтворения във водата подсладител, завива се с плътна хартия и кърпа за двайсет минути. Консумира се охладен (който има търпение).

Жоре, сигурно за такива като мен си го обяснил два пъти Tongue
Мама прави такава баклава и е много вкусна, бях пуснала рецептата - може да пробваш, а пък аз ще направя тиквеника...някой път innocent
Активен

« Отговор #44 -: 26 Ноември 2007, 19:53:58 »
bordovsky
Модератор
Гурман
123171761
WWW Ел. поща
Веси, техническа грешка.....оправих я.  А за баклавата....уви още не мога да догодя удачен сироп без захар....дано успея някой ден.
Активен

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio