Жоро,тази седмица за втори път приготвят твоите Печени пиперки по панагюрски.Много ни допаднаха.Половинката,който е манджия и двата пъти ги изяде почти сам.Благодаря за рецептата!
Радост, уви, скоро не ми се отваря парашута да хапна от любимите сандвичи..... с моята нисковбелтъчна диета, сал малко извара ми е останало да хапвам....
750 гр. картофи 2 яйца 2 с.л. брашно 150 гр. извара сол и черен пипер на вкус галета и зехтин за ръсене и намазване
плънка: 2 моркова 4 стерилизирани краставички ~ 20 маслини без костилка 1/2 връзка магданоз
Картофите се сваряват, заедно с кората, след като поизстинат, се обелват и рендосват на едро ренде. Добавят се яйцата,брашното, изварата, сол и черен пипер и се омесва тестото за рулото. Морковите се сваряват и заедно с краставичкирте се нарязват на кубчета. Добавят се маслините, нарязания на ситно магданоз, всичко се разбърква и плънката е готова. Лист домакинско филио се намазва със зехтин и на него се разстила тестото в правоъгълна форма. Отгорев се разпределя плънката. Като се повдига фолиото се оформя рулото, което се поставя в предварително намазана със зехтин и поръсена с галета правоъгълна кексова форма. Отгоре рулото също се намазва със зехтин и поръсва с галета. Пече се в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто. Поднася се със салата или доматен сос.
Жоро и аз идвам с благодарности за вкусното картофено руло. Аз освен гъбките и морковите сложих червена и зелена чушка,целина и лук ,но забравих да сложа извара.
Жоре,това руло изглежда феноменално. Ти си невероятен кулинар,човече,много се радвам,че споделяш всичко това с нас.Препоръчала съм ти темата чак в далечна Канада.Моя приятелка е диабетичка и твоите вкусотии със сигуррност ще я облекчат в готвенето.Но по-важно е,че с твоята кухня ще има възможност да хапва вкусна,домашна храна,без да се лишава от нищо.Бъди здрав,приятелю.
В последно време рецептите които пускам, са плод опити на съобразяване с една от най трудните диети, диета 9,7,3 или казано по простичко: диета при диабет, комбинирана с диета при хронична бъбречна недостатъчност. Това е бавновъглехидратна и нискобелтъчна диета, с доста противоречиви изисквания. Картофеното руло е тъкмо такава рецепта. (кието не пречи да е вкусно за всички, обичащи вегетариански ястия).
Ето един десерт, отговарящ на изискванията на диета 9,7,3.
Парфе - желе с касис 10 порции
400 мл. натурален сок от касис (без захар) * 250 мл. течна готварска сметана 3 ч.л. течен подсладител "Суитли-ултра" 2 пакетчета (по 10 гр.) желатин на прах 1/2 флаконче есенция ром (или ванилия) ~ 2/3 пакет обикновени бисквити без захар
Едно пакетче желатин се смесва със 100 мл. студен сок.След 10 минути, като желатина набъбне, се стопява на водна баня или импулсен котлон. Останалите 300 мл. сок се загряват леко със 1 ч.л. подсладител и се смесват с разтопрния желатин. Сместа се изсипва в кексова форма и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне. Сметаната (оставена за няколко часа в хладилник) се смесва с останалите 2 ч.л. подсладител и есенцията и се разбиват с миксер до втвърдяване. Второто пакетче желатин се залива със 100 мл. студена вода и след като набъбне (10 мин.) също се стопява. Смесва се със сметановия крем и се изсипва във формата, върху желето. Бисквитите се потапят за малко в гореща вода и се нареждат върху сметаната. Тортичката се оставя в хладилник да стегне (за една нощ). Формата се потапя за кратко в гореща вода и тортата се изважда с обръщане върху поднос. ----------------------------- * може да се ползва различен вид натурален сок, само името на тортата се сменя.
Жоро,това звучи много вкусно.Така и изглежда.Ще я пробвам.А може ли да наредя бисквитките отдолу в тавата и отгоре да сипвам смесите?Защото мойте хора започват да хапват направо от тавата.Кой ще ме чака да я обръщам?Докато се прибера от работа и половината ще е изчезнала.