Габи, много хора недолюбват зелен фасул, но той е много полезен зеленчук и аз търся постоянно рецепти, с които да прилъгвам "злоядите". Препоръчвам ти и тази рецепта: Зелен фасул с яйца ......... идеална за прилъгване.
2 големи домата 250 гр. рикота (извара) 1 глава лук 2 скилидки чесън 2 с.л. зехтин 3 яйца 1 ч.л. брашно 1/2 ч.л. универсална зеленчукова подправка
На доматите се изрязват капачета и се издълбават внимателно (най-лесно с лъжичка). Издълбаната част се пасира. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва (задушава) в 1 с.л. зехтин (и малко вода) до златисто. Поръсва се с брашното, добавят се пасираните домати и сместа се разпределя в две гювечета. Отгоре се слагат издълбаните домати, капачетата им - отстрани. Рикотата се смесва със счуканият чесън и 1 яйце, след което с нея се пълнят доматите. Поръсва се по 1 ч.л. зехтин. Отгоре се чуква по едно яйце. Поръсва се с подправката. Гювечетата се пекат във фурна на 220 гр. без капачета, до готовност на яйцата. Поднасят се топли.
Здравейте на всички Чета форума от доста време, но чак сега реших да приготвя нещо ново (за мен) и да пиша.
Искам да благодаря на Жоро за страхотните рецепти и желанието да ги сподели с всички тук. Днес изчетох и двете му теми..... и си харесах поне двайсетина рецепти ... но за начало се спрях на две от тях: "Рогчета" и "Пълнени домати с рикота в гювече".... направих ги с малки доработки (къде заради идеята, къде от липса на опит с тестените неща) За доматите - не намерих рикота и ползвах Крема сирене и пропуснах яйцето отгоре (че щеше да стане много яйчено всичко).. Следващия път ще се опитам да подбера по-подходящо гювече - поне да се види какво има вътре За рогчетата изпълних рецептата, но тестото ми стана доста меко и едвам успях да напълня рогчетата - и въобще не посмях да ги разделям на две (че и така трудно стояха цели ) Но крайния резултат беше повече от добър Половинката остана приятно изненадана.... а аз....... си ометох всичко - както правя обикновено
Началото е трудно, като всяко начало....... после ставаш експерт.
Радостта ми е голяма, че още един мъж се присъедини към пишештите в този чудесен форум. Още няколко човека......още сме много малко на брой..... и можем да си направим вече партия.
Радостта ми е голяма, че още един мъж се присъедини към пишештите в този чудесен форум. Още няколко човека......още сме много малко на брой..... и можем да си направим вече партия.
брейй,вие двама станахте и веднага партия
Владо, поздравления за ентусиазма, който те е обзел, а ние се радваме, че реши да споделяш твойте впечатления (и надяваме се рецепти) с нас!
Мда, Жоро... можем да си спретнем една партия, която да отстоява правата на мъжете в кухнята , но защо ли си мисля, че към нея биха се присъединили повече жени..
Пепчо - при мен ентусиазъм за готвене винаги има, а и вече съм пробвал и някои твои рецепти (които са страхотни ), но чак сега реших да снимам... и да пиша - просто на Жоро темата ме запали с изчерпателните си обяснения и снимков материал. Като цяло имам опит с печивата, манджите и гювечите и по малко с разни супички .... но по отношение на тестените неща и сладкишите тепърва има да се боря.....
Поздрави на всички и ще гледам да пиша по-честичко.
Жоро, познавам един мъж от Варна, вече е над 60 годишен, по същия начин като тебе само той готви у тях и прави страхотни неща. Не е готвач по професия,но страшно му се удава и най-вече обича да готви.Повечето мъже могат да правят само аламинути.
Мда, Жоро... можем да си спретнем една партия, която да отстоява правата на мъжете в кухнята А защо ли си мисля, че много от нас с радост ще преотстъпят част от тези права
Кисела е много вкусен, но капризен, трябва много да се внимава, да не се пресече прясното мляко. Ябълките се обелват и нарязват на парчета (може да се използват неугледни ябълки, чудесен начин за употребата им). Поставят се в тенджера, заедно с 250 мл. вода и се сваряват напълно, за около 20 минути. Пасират се, после се добавя 500 мл. прясно мляко. Отделно нишестето се размива в 100 мл. прясно мляко, заедно с подсладителя и есенциите. Сместа с ябълковото пюре и млякото се разбърква непрекъснато, добавя се на струйка нишестената смес, доста преди кипване (това е метода, за да не се пресече млякото) и започва доста продължително бъркане на бавен огън, до сгъстяване (до 8 - 10 минути). Кисела се разлива в купички и се поднася охладен.