Автор Тема: Рецепти от vens - ІІ част  (Прочетена 317065 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #255 -: 19 Април 2008, 21:36:36 »
Веси , аз имам и хлебопечка , и робот. ::) Доволна съм  от двата уреда и си ги използвам кажи - речи всекидневно. Аз лично много харесвам хлебопечката.Правя си хляба само там / не сме купували сигурно вече две години /.Чудесно е , когато сутрин се събудиш да усетиш миризмата на току-що изпечен хляб. :smile1: Тестото за питките меся на ръка , защото си мисля , че става по - бързо....не ми се чака 2 часа програмата за тесто... ::)Не съм месила тесто в робота , но никога не е късно да пробвам. :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #256 -: 19 Април 2008, 22:35:17 »
Мерси...разколебаваш ме... ;D

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #257 -: 20 Април 2008, 22:25:43 »
Козуначен кекс със стафиди  , локум и ромов сироп
Продукти :
3 бр. яйца
100 мл топло прясно мляко
100 гр. захар
щипка сол
20 гр. мая за хляб
100 гр. мазнина / равни части олио и краве масло /
около 350 - 400 гр. брашно
есенция - лимон и ванилия
около 100 гр. стафиди
локум
за сиропа :
100 гр. захар
100 мл. ром
400 мл.вода
сока на 1 портокал
ванилия
за глазурата :
около 100 гр. пудра захар
1 - 2 с.л. гореща вода
Приготвяне :Маята се размива с 2 с.л. топло прясно мляко , щипка сол и 1 с.л. захар и се оставя да бухне около 10 -15 минути.Яйцата се разбиват леко със захарта , прибавя се останалото прясно мляко и есенциите.Към тях се прибавя маята.В подходящ съд се пресява брашното.В средата му се прави кладенче и постепенно се налива яйчно - млечната смес  , размесва се , докато тестото започне да се отделя от ръката.Оставя се да втаса около 1 час или докато обема му се удвои.След това отново се премесва , като постепенно към тестото се прибавя мазнината.Оставя се отново да втаса около 30 - 40 минути.Към втасалото тесто се прибавят стафидите / предварително измити и накиснати в 1 с.л. ром / и нарязания на дребни кубчета локум.Омесва се добре и се поставя в предварително намаслена кексова форма.Оставя се да втаса отново около 40 минути.Пече се в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.
След като се изпече козуначения кекс се освобождава от формата и като изстине се залива с горещ сироп.Той се приготвя  , като водатата , рома и захарта се слагат в съд на котлона.След като започне да ври се снема и се добавя сока от портокала.Ароматизира се с ванилията.
Кексът се намазва с бяла глазура .Тя се приготвя , като в сух съд се слага пресятата пудра захар.Към нея с непрекъснато разбъркване се налива гореща вода до гладкост .
Забележка :Рецептата е по мотиви на " Торти и напитки "



« Последна редакция: 21 Април 2008, 21:15:06 от vens »

Dru

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 43
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #258 -: 24 Април 2008, 09:57:38 »
Венс, искам да ти благодаря за рецептата за пърленките с пълнеж. Мъжете ми се облизваха и хрупаха...  :thankyou:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #259 -: 25 Април 2008, 13:41:13 »
Dru , много се радвам  , че пърленките са ви харесали. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #260 -: 04 Май 2008, 00:58:25 »
Ориз с печени пиперки в гювече
Продукти :
около 300 гр. ориз
200 гр. заквасена сметана
250 гр. краве сирене
3 бр.яйца
около 50 гр. краве масло
1-2 стръка зелен лук
8 бр.печени пиперки
сол  и черен пипер на вкус
настърган кашкавал / за поръсване /
Приготвяне :Оризът се сварява в подсолена вода / в пропорции 1 част ориз : 3 части вода /.Яйцата се рабиват леко , прибавят се заквасената сметана , натрошеното краве сирене , нарязания на дребно зелен лук и кравето масло.Към сместта се прибавя и сварения ориз.Овкусява се с черен пипер и сол / ако е необходимо /.
Гювечетата се намасляват с краве масло и  в тях се слага част  оризено - яйчната смес.Отгоре се нареждат печени пиперки и се покриват с останалата част от ориза.Пекат се в предварително загрята фурна при температура 200 градуса на водна баня.Малко преди да бъде напълно готово ястието се поръсва с настърган кашкавал и се допича.
Забележка :Получиха се  вкусни гювечета , от типа " Какво да сготвим набързо"  :smile1: .Към ориза може да се добави и около 50 гр. топено сирене.
Рецептата  /но с доста промени / е взаимствана от " Света на кулинарното изкуство ".

« Последна редакция: 04 Май 2008, 01:05:54 от vens »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #261 -: 04 Май 2008, 10:51:45 »
  Весе, страхотно предложение. Страшно много ми допадна, след всичките тези натоварени празници. Благодаря ти за семплата рецепта. :-*

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #262 -: 04 Май 2008, 16:21:48 »
Пепи , наистина тези гювечета са много подходящо ястие след  празниците  :smile1: . Надявам се да се харесат и у вас .

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #263 -: 04 Май 2008, 16:35:22 »
Франзелки с шоколадови парченца
Продукти :
за тестото :
200 мл. топло прясно мляко
20 гр.мая за хляб
30 гр. краве масло
1 к.л. сол
3 с.л. захар
около 400 гр. брашно
освен това :
100 гр. шоколад  , начупен на дребни парченца / или шоколадов чипс /
ванилия
маково семе / за поръсване /
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се на топло около 45 минути да втаса . След това се разделя на 4 топки.Всяка се приплесква леко и се слага част от начупения шоколад.Омесва се добре и се оформя тънка франзелка.Така се оформя останалата част от тестото.Франзелките се поставят в тава  , застлана с  намаслена  пекарска хартия.С нож се правят леки нарези.Оставят се да втасат отново около 30 минути.Намазват се с прясно мляко , поръсват се с маково семе и се пекат предварително загрята фурна при температура 180 - 200 градуса.
Забележка : Много вкусни франзелки.Според вкуса може да се използва натурален или млечен шоколад.Идеята  ми даде моята голяма дъщеря  , която с въодушевление разказваше  колко вкусни франзели с шоколадови парченца яла във Франция.




« Последна редакция: 04 Май 2008, 16:38:29 от vens »

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #264 -: 04 Май 2008, 16:55:29 »
Преди няколко дни правих твоите сладки топки. Нямам думи да опиша колко са вкусни ... мноооого ти благодаря за рецептата  :air_kiss:
На вкус са като скалички ... даже още по-хубави  ::)
Аз обаче не им правих глазура, а ги овалях в кокосови стърготини.


kalina-sofia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 146
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #265 -: 05 Май 2008, 09:18:06 »
Vens, да ти благодаря за рецептата за сладките топки от козунак. Станаха много вкусни :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #266 -: 05 Май 2008, 12:11:46 »
Иви , kalina-sofia , сладките топки изглеждат чудесно ! Много се радвам ,  че са ви харесали. :smile1:
« Последна редакция: 05 Май 2008, 12:18:48 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #267 -: 05 Май 2008, 17:34:44 »
Хлебна торта с карамел и сладко от смокини
Продукти :
500 гр. сух хляб
0,750 л прясно мляко
150 гр. захар
50 гр. стафиди
сладко от смокини
3 с.л. ром
5 бр. яйца
щипка сол
есенции : ванилия и лимон
за карамела :
7 с.л. захар
Приготвяне :Хлябът се нарязва на малки кубчета , като предварително кората му се отстранява.
Смокините от сладкото се нарязва на малки парченца и заедно с измитите стафиди се заливат с рома.
Млякото се слага да заври заедно със захарта.Хлябът се залива с горещото мляко и се оставя да престои около 30 минути , докато поеме всичкото мляко.Разбърква се добре до получаване на еднородна маса и се прибавят разбитите жълтъци и есенциите.Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и се прибавят внимателно към хлебната смес.Добавят се смокините и стафидите и всичко се обърква добре.
В подходящ съд  се карамелизира захарта  , като карамела се накланя на всички страни  , за да ги облее равномерно.Изсипва се яйчно - хлебната смес.Пече се на водна баня в предварително загрята фурна около 45 минути при температура 180 градуса.
Изпечената торта се оставя да изстине около 15 - 20 минути и се обръща в подходяща чиния.Поднася се с топка сладолед.
Забележка :Рецептата е от "Торти и напитки ". Вместо с хляб тортата може да се приготви с изсъхнал козунак.



« Последна редакция: 06 Май 2008, 10:16:32 от vens »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #268 -: 07 Май 2008, 16:41:15 »
 Весе , идвам с благодарности за Ориза с печени пиперки в гювече. Ястието много ни допадна и определено ще се включи в раздел Любими. Аз използвах малки тенджерки от йена глас, защото гювечетата ми са в един кашон прибрани и не ми се вадеха, но пак се получи страхотно. Благодаря ти за леката и приятна рецепта.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #269 -: 07 Май 2008, 21:20:18 »
Пепи , радвам се , че рецептата за ориза в гювече ви е допаднала. Да ви е сладко . :smile1:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]