Автор Тема: Рецепти от vens - ІІ част  (Прочетена 341224 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #165 -: 03 Февруари 2008, 15:32:24 »
Благодаря Веси :-*

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #166 -: 03 Февруари 2008, 18:40:37 »
Веси,благодаря и в твоята тема за МАРУДНИЦИ I вид.Няколко пъти правя и все повече се убеждавам, че кисело мляко е по- добре от прясно/както е при катмите/.А повярвай ми изяла съм стотици катми от дете още,защото майка беше от Ст.Загора.Между другото тази рецепта съм я прочела много отдавна в книгата Българска национална кухня ,там е показана като разновидност на катми,само че в Родопите са с названието Марудници,но не смеех да рискувам,не знаех дали ще е хубаво,докато не видях твоите на снимката,а и ти много подробно си обяснила.В тази книга има и Кашника.
Прилагам снимков материал,вече има с какво.Само,че моите ги правих по-тънки,че с моите лами не знам колко дози трябва да забъркам и сигурно ще хвана корени на терасата  ;D



Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #167 -: 03 Февруари 2008, 19:23:51 »
radost.1955 , радвам се че рецептата за марудниците ти е допаднала. Аз за първи път ги опитах преди 17 години   , когато отидох да запозная с родителите  на тогава бъдещия ми съпруг  :smile1:Много интересно ми беше името им.В Смолян често  ги сервират с боров мед .На мен лично с това краве масло са ми малко тежки , но децата много ги харесват .Аз съм писала и друг път , че фаворит ми е пататника . Свекърва ми  прави родопските специалитети  почти всеки път " на око" , така че записвах рецептите , докато тя ги готвеше . :smile1: Така , че както се казва са изпитани рецепти . ;D
И аз обичам да разглеждам старите кулинарни книги и да черпя идеи.Забелязвам обаче , че в много от тях рецептите се повтарят. :smile1:Наскоро си бях харесала една рецепта за гозба с картофи и много ми стана интересно , когато я видях в още две книги / бяха на различни издателства /. ;D
« Последна редакция: 03 Февруари 2008, 19:28:21 от vens »

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #168 -: 03 Февруари 2008, 21:13:08 »
radost.1955 , радвам се че рецептата за марудниците ти е допаднала. Аз за първи път ги опитах преди 17 години   , когато отидох да запозная с родителите  на тогава бъдещия ми съпруг  :smile1:Много интересно ми беше името им.В Смолян често  ги сервират с боров мед .На мен лично с това краве масло са ми малко тежки , но децата много ги харесват .Аз съм писала и друг път , че фаворит ми е пататника . Свекърва ми  прави родопските специалитети  почти всеки път " на око" , така че записвах рецептите , докато тя ги готвеше . :smile1: Така , че както се казва са изпитани рецепти . ;D
И аз обичам да разглеждам старите кулинарни книги и да черпя идеи.Забелязвам обаче , че в много от тях рецептите се повтарят. :smile1:Наскоро си бях харесала една рецепта за гозба с картофи и много ми стана интересно , когато я видях в още две книги / бяха на различни издателства /. ;D

Не само в книгите. Те все пак са на различни издателства.Аз редовно си купувах списание Царица Къщовница.Какво беше разочарованието ми,когато след една- нямаше дори и две години започна едно повтаряне на рецепти,снимки.Разочаровах се,тогава навлезе интернета,намерих този форум и сега съм много радостна,че мога да обменям идеи,да се сещам за някои позабравени рецепти и т.н.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

Sibella

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 60
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #169 -: 06 Февруари 2008, 23:00:22 »
Vens, много благодаря за споделената рецептата Пърленки с плънка, станаха превъзходни, имам поръчка утре пак това да е за вечеря. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #170 -: 07 Февруари 2008, 00:24:49 »
Sibella , пърленките изглеждат много апетитно !  :thumbup: Да ви е сладко. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #171 -: 10 Февруари 2008, 16:23:02 »
Питки с овесени ядки
Продукти :
за тестото :
3 с.л. заквасена сметана
280 мл. топла вода
20 гр. мая за хляб
3 с.л. фини овесени ядки
1 с.л. пшенични трици
1 с.л. сусам
3 с.л. олио
150 гр. настъргано бяло саламурено сирене
100 гр.настърган кашкавал
1ч.л. сол
1 ч.л.захар
100 гр. царевично брашно
около 600 гр. бяло пшенично брашно
освен това :
около 30 гр. краве масло
прясно мляко / за намазване на питките /
сусам / за поръсване /
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса  около 40 минути.Втасалото тесто се премесва и се разделя на 16 питки.Всяка се разтегля  , слага се в средата бучица краве масло и отново се оформя на на кръгла питка.Така оформени питките се поставят в тава , застлана с предварително намаслена пекарска хартия . Оставят се да втасат още около 30 минути , намазват се с прясно мляко , поръсват се със сусам и се пекат при температура 180 - 200 градуса .


vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #172 -: 16 Февруари 2008, 20:16:37 »
Ароматно чесново хлебче с масло и зелени подправки
Продукти :
за тестото :
150 гр. кисело мляко
150 мл.топло прясно мляко / или вода /
1 - 2 с.л. олио
1 и 1 / 2 ч.л. сол
1 ч.л.захар
20 гр. мая за хляб
около 700 гр. брашно
за плънката :
около 50 - 60 гр. меко краве масло
3 скилидки чесън
1 с.л. нарязани на ситно зелени подправки / магданоз , босилек и др. /
освен това :
1 с.л. прясно мляко / за намазване /
маково семе / за поръсване /
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 40 минути.
През това време се приготвя плънката , като маслото се разбърква добре с нарязаните на много ситно скилидки чесън и зелените подправки.
Втасалото тесто се разделя  на две еднакви по големина топки.Всяка се разделя още на две части.Върху добре намаслена повърхност едната част се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 1 -1.5 см.Намазва се с половината от плънката и отгоре се поставя втората кора .Така оформени корите се разрязват надлъжно и получените две ленти се усукват   , като плитка  :smile1: . Получените хлебчета се поставят в добре намаслена тава / или правоъгълни форми за кекс /.Оставят се да втасат около 30 минути , намазват се с прясно мляко , поръсват се с маково семе и се пекат при температура 180 - 200 градуса.
Забележка : Хлебчетата могат да се приготвят от готово хлебно тесто . Аз разделих тестото на две части и останалата част прибрах в хладилника , като на другия ден приготвих другото хлебче.Много вкусни и ароматни. :smile1:







vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #173 -: 18 Февруари 2008, 00:22:15 »
Руладини от телешко месо с доматен сос
Продукти :
около 1 кг телешко месо
около 200 гр. шунка
2 - 3 кисели краставички
1 глава лук
около 200 гр. кашкавал
горчица
магданоз
черен пипер и сол на вкус
1 - 2 с.л. брашно
за марината :
2 с.л. соев сос
2 с.л. олио
2 -3 с.л. бяло вино
за доматения сос :
2 с.л. брашно
300 мл. доматен сок
около 150 мл.бяло вино
около 200 мл. вода
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
1ч.л. захар
олио
Приготвяне:Месото се нарязва на пържоли , които се начукват , за да се изтънят.Поставят се в съд с марината и се оставят в хладилника да престоят около 2 - 3 часа.
Шунката , киселите краставички и лука се изпържват в 1  с.л. олио.Овкусяват се с черен пипер и към тях се добавя наряните на дребно кубчета кашкавал.
Всяка пържола се намазана от едната страна с горчица.Върху нея се слага  плънка , поръсва се с ситно нарязан магданоз  , завива се на руло и се завързва с конец.
Така приготвените руладини се овалват в брашно и се изпържват от всички страни . Нареждат се в огнеупоред съд /аз използвах йенска тенжера с капак / и се поливат с доматения сос .
За приготвянето на доматения сос в 2 - 3 с.л. олио  на котлона се слагат 2 с.л. брашно.След като добие златист цвят се прибавя 1ч.л. червен пипер и  с непрекъснато разбъркване се добавят виното , доматения  сок и водата.Подправя се със сол ,  черен пипер  , захар и след като ври 2 -3 минути се изсипва в съда с руладините .
Ястието се пече в силна фурна около 1  - 1.30 ч  . Сервира се с гарнитура от картофено пюре.
Забележка : Рецептата е от " Колекция Кулинар - Специалитети с телешко месо " .



margototop

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 264
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #174 -: 22 Февруари 2008, 10:43:58 »
Vens снощи пробвах Кюфтета с пушено сирене , кашкавал и доматен сос на фурна   много много вкусни  :thumbup: Огромно  :thankyou: от мъжете в семейството/ аз съм на диета/ и само ги гледах :'(

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #175 -: 22 Февруари 2008, 22:21:12 »
Марго , радвам се  , че кюфтетата са ви харесали. :smile1:
....../ аз съм на диета/ и само ги гледах :'(
Напълно те разбирам  и на мен честичко ми се случва .А когато замирише на топли питки или сладкиши е толкова трудно......Успех с диетата. ::)

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #176 -: 23 Февруари 2008, 11:24:03 »
Веси,тази сутрин направих една наистина бърза и вкусна закуска- КАШНИК.Много благодаря за рецептата,стана повече от вкусен.Спазих точно рецептата,но при мен се получи много меко но тесто,а не кашеста смес.Все пак се опече идеално. Може ли да кажеш и големината на тавата?БЛАГОДАРЯ още веднъж,със сигурност ще го правя и друг път.

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #177 -: 23 Февруари 2008, 18:33:23 »
Радост , много съм доволна , че кашника се е харесал и у вас. :smile1: Сместта е много гъста каша , почти като много меко тесто. Тавичката ми е с диаметър 24 см.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #178 -: 23 Февруари 2008, 21:15:29 »
И аз идвам с благодарност - за чудесния пататник. Много, много ни хареса! :thumbup:


« Последна редакция: 23 Февруари 2008, 21:17:18 от ilrai »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #179 -: 23 Февруари 2008, 23:13:12 »
Илианка , радвам се  , че пататника ви е харесал. :smile1: Много апетитно изглежда ! На мен ми е любимата родопска гозба  , когато сме в Смолян свекърва ми често го приготвя.
« Последна редакция: 23 Февруари 2008, 23:31:12 от vens »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Белгийски шоколад, Шоколадов чипс - Летни идеи от Zvezda
[11 Юни 2019, 16:22:39 ]


Re: Фритюрник? от pepinad
[16 Май 2019, 16:38:23 ]


Re: Килими от pepinad
[16 Май 2019, 16:36:54 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от pepinad
[16 Май 2019, 16:35:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от pepinad
[16 Май 2019, 16:33:35 ]


Re: Готварски книги от pepinad
[16 Май 2019, 16:31:49 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:30:24 ]


Re: Мебели за баня? от pepinad
[16 Май 2019, 16:29:35 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:28:26 ]


Re: Кетъринг от pepinad
[16 Май 2019, 16:27:23 ]


Re: Видеонаблюдение от pepinad
[16 Май 2019, 16:25:58 ]


Re: Как прогонвате комарите? от pepinad
[16 Май 2019, 16:24:02 ]


Re: Макси мода и дамски дрехи в големи размери от pepinad
[16 Май 2019, 16:21:48 ]


Re: Колаген, Инулин, Растителен протеин от georgieva88
[15 Май 2019, 17:34:23 ]


Re: Мъжки дънки? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:32:37 ]


Re: Степер от georgieva88
[15 Май 2019, 17:31:44 ]


Re: Ъглов диван? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:30:37 ]


Re: С какво пържите храната? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:29:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:27:58 ]


Re: Как прогонвате комарите? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:24:58 ]