Автор Тема: Рецепти от vens - ІІ част  (Прочетена 310372 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #75 -: 27 Ноември 2007, 17:51:54 »
eli4ka , няма проблем да опечеш блатовете и по обикновения начин в застлана с пекарска хартия тава , само трябва да бъдеш по - внимателна при изваждането на изпечените кори. :smile1:
А пък такива, като мен, дето не четат както трябва нямаше и да разберат, че става въпрос за по-различно печене и щях да си ги стържа после с лъжица блатовете от другата страна на дъното :P
Веси ,   :smile1:  ами те блатовете имат вкус на бисквитки , така че и така ще е вкусно. ;D
di_ani , благодаря за похвалата. :flower:
Скарлет , питките са по идея на кошничките със синьо сирене и кашкавал , но по - късно ще напиша рецептата.

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1737
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #76 -: 27 Ноември 2007, 18:23:57 »
vens   :thankyou: :-*

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #77 -: 27 Ноември 2007, 22:27:49 »
Питки със синьо сирене и кашкавал
Продукти :
за тестото :
300 мл. топла вода
25 гр. мая за хляб
3 с.л. зехтин
1 и 1 /2 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 белтък
300 гр. типово брашно
около 350 гр. бяло брашно
за плънката :
около  70 гр. синьо сирене
около 100 гр. настърган кашкавал
2 с.л. заквасена сметана
освен това :
1 жълтък с 1 с.л. олио / за намазване /
сусам за поръсване
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се на топло да втаса около 45 минути.
За приготвянето на плънката в съд синьото сирене се натрошава/ с помощта на с вилица / , прибавят се настъргания кашкавал и сметаната.Получената гъста смес  се обърква добре.От втасалото тесто се правят питки  , които леко се приплескват. Поставя плънка и двата края се събират отново , като се оформя ръбче.Питките се оставят отново да втасат около 30 минути.Намазват се с разбит с олио жълтък и се поръсват със сусам.Пекат се в предварително загрята фурна при температура 180 - 200 градуса.При печенето питките се " разпукват " , като сиренето и кашкавала се разстопяват . :nyam:

 ;D Това са питките  , които свършват най - бързо вкъщи. :smile1:



rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #78 -: 02 Декември 2007, 17:00:51 »
Vens тортата с млечния крем и сладкото от смокини е страхотна. Аз обаче имах ягодово нишасте и я направих с него. И сладкото ми беше от ягоди. Стана супер. Даже не остана за снимка  ;D

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #79 -: 02 Декември 2007, 18:22:22 »
rainbow , радвам се  , че рецептата за  тортата ви е харесала.А с ягодово нишесте и сладко от ягоди сигурно е  станала много ароматна.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #80 -: 02 Декември 2007, 21:16:19 »
Постни меденки с портокалова глазура
Продукти :
за тестото :
3 / 4 ч.ч. хладка вода
7 с.л. пчелен мед
1 ч.ч. олио
10 гр. бакпулвер
1 / 2 ч.л. канела
ванилия
около 3 ч.ч. брашно
за портокаловата глазура :
3 - 4 с.л. пудра захар
1 - 2 с.л. портокалов сок
освен това :
шипков мармалад / за слепване на меденките /
Приготвяне :
Разтваря се меда във водата.Прибавя се олиото , канелата  и ванилията.Обърква се много добре.Сместта се прибавя постепенно към брашното , в което е размесен бакпулвера.Замесва се меко тесто.Разточва се на кора , от която се изрязват фигурки.Меденките се поставят в застлана с намаслена  пекарска хартия тава и се пекат в предварително затоплена фурна при температура 200 градуса.Изстиналите сладки се слепват две по две с мармалад.Украсяват се с портокалова глазура.
Забележка : Рецептата е по идея на кулинарна книга.Идеална през време на пости. :smile1:

« Последна редакция: 02 Декември 2007, 21:20:17 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #81 -: 02 Декември 2007, 23:57:22 »
Картофи с праз , грах и сос бешамел на фурна
Продукти :
около 700 гр. картофи
стрък праз
1 морков
100 гр. грах
150 гр. бяло саламурено сирене
2 - 3 с.л. олио
сол , черен пипер , магданоз
за соса :
3 с.л.брашно
около 500 мл. прясно мляко
200 гр. кисело мляко
2 бр. яйца
около 30 гр. краве масло
сол и черен пипер на вкус
освен това :
около 80 гр. настърган кашкавал / за поръсване /
Приготвяне : Морковите и праза се нарязват на ситно и се задушават в олиото с 1 с.л. вода.Картофите се сваряват , обелват и се пасират / или се настъргват на едро ренде /.Грахът се сварява. Всички продукти се смесват , прибавя се натрошеното сирене , сол , черен пипер и магданоз.От сместта се оформят топки , които се поставят в намаслена тава . Отделно в съд се разстопява кравето масло.В него  брашното се запържва до златисто.Налива се постепенно прясното мляко , като се разбърква непрекъснато.Прибавя се киселото мляко/ ако е необходимо се добавя още прясно мляко или вода/.Сосът се овкусява  и с него се заливат картофените топки .Ястието се пече около 40 минути при температура 200 градуса.Малко преди да бъде напълно готово се поръсва с настърган кашкавал и се допича до златисто.

« Последна редакция: 03 Декември 2007, 00:03:00 от vens »

esmeralda

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 176
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #82 -: 04 Декември 2007, 12:23:36 »
vens, благодаря за рецептата на питки със синьо сирене и кашкавал. Много вкусни станаха, макар и да замених синьото сирене с обикновено- българско. Но като цяло станаха много вкусни и интересни.
"Аз туй няма да го търпя и толкоз"
Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #83 -: 04 Декември 2007, 22:16:46 »
esmeralda , радвам се , че питките са ви допаднали. :smile1: У нас те много се харесват и напоследък често ги правя. ;D

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #84 -: 06 Декември 2007, 20:15:08 »
vens, благодаря за рецептата "Постни меденки с портокалова глазура" ! Станаха невероятно вкусни и красиви, макар и без портокаловата глазура, тъй като честно казано ме домързя да отида до магазина за портокалов сок  ;D


vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #85 -: 07 Декември 2007, 00:43:13 »
Иви , меденките изглеждат чудесно !  :clapping: Поздравления ! Радвам се , че са се харесали и у вас .

margototop

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 264
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #86 -: 07 Декември 2007, 15:30:01 »
Vens оня ден пробвах и аз кашника , страхотна рецепта  :air_kiss: Благодаря ти :flower:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #87 -: 08 Декември 2007, 00:23:41 »
margototop , радвам се , че кашника е допаднал и на твоето семейство.   Пък и нали и двете сме смолянски снахи  :smile1:  , родопската  кухня няма как да не ни харесва . ;D

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #88 -: 12 Декември 2007, 20:51:46 »
Качамак със синьо сирене и шунка
Продукти :
за качамака :
400 гр. царевично брашно / за качамак /
300 мл прясно мляко
1 , 200 л вода
2 с.л. олио
сол на вкус
20 гр. краве масло
за плънката :
около 70 гр. синьо сирене
70 гр. настърган кашкавал
1 с.л. заквасена сметана
зелени подправки / босилек , магданоз /
около 100 гр. шунка / или пушено филе /
освен това :настърган кашкавал за поръсване
Приготвяне : В съд на котлона се слага водата  и  прясното мляко . След като течността заври се прибавят солта и олиото.Постепенно и с непрекъснато разбъркване се изсипва царевичното брашно.Качамакът се вари около 10 - 15 минути и се оттегля от котлона.Изсипва се в предварително намаслена с краве масло тава на слой около 2 см , заглажда се , покрива се с чиста кърпа  и се оставя да изстине.
За приготвянето на плънката в подходящ съд се намачква / с помощта на вилица / синьото сирене.Прибавят се настъргания кашкавал , сметаната и нарязаните на дребно зелени подправки.
Изстиналият качамак се нарязва на квадрати .Оформят се сандвичи  , като първо се слага квадрат от качамака  , върху него се слага плънката от сирене , следва парче шунка и се завършва с качамак.Така оформените сандвичи се поставят в предварително застлана с намаслена  пекарска хартия тава , поръсват се с настърган кашкавал и се пекат в предварително загрята фурна около 15 минути.
Забележка :Качамакът е по идея на " Школа гастронома " .



vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Рецепти от vens - ІІ част
« Отговор #89 -: 20 Декември 2007, 23:57:06 »
Цървулки  :smile1:
Продукти :
за тестото :
300 мл. топла вода
20 гр. мая за хляб
3 с.л. олио
1 и 1 / 2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 300 гр. типово брашно
около 300 гр.  бяло пшенично брашно
освен това :
около 250 гр. бяло саламурено сирене
3 с.л. сметана / или гъсто кисело мляко /
150 гр. настърган кашкавал
чубрица
около 25 гр. краве масло
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 45 минути.Сиренето се настъргва на едро ренде , прибавя се сметаната и сместта се обърква добре.Втасалото тесто се разделя на 10 топки . Всяка  се разточва на кора с дебелина около 0,5  см  . Върху нея се слага част плънката.Краищата се обръщат навътре , за да оформи цървулче . Така оформените цървулчета се поставят в намаслена тава  ,  оставят се да втасат около 10 минути.Върху всяко се слагат бучици краве масло , поръсват се с чубрица . Цървулките се пекат в предварително загрята фурна при температура 180 - 200 градуса.Малко преди да са напълно готови се поръсват с настърган кашкавал и се запичат до златисто.
Забележка :Тези цървулки са импровизация по идея на едно заведение за бързо хранене в нашия град.Лесни са за приготвяне , интересни за децата и много вкусни. :smile1:


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10

* Последното от форума

Re: Полезно ли е? от tomislava
[18 Юли 2017, 09:57:14 ]


Re: Да бъдем модерни от tomislava
[17 Юли 2017, 16:32:47 ]


Re: Игра с думи от tomislava
[13 Юли 2017, 13:19:47 ]


Re: Лято 2017 от tomislava
[13 Юли 2017, 13:18:53 ]


Лято 2017 от mariqna44
[12 Юли 2017, 22:24:11 ]


Re: прИмоции ........ от cvetozara123
[03 Юли 2017, 13:31:33 ]


Моbimebel-онлайн магазин за мебели от mobimebel
[30 Юни 2017, 13:31:50 ]


Re: прИмоции ........ от tomislava
[28 Юни 2017, 20:24:35 ]


Re: Пушите ли? от cvetozara123
[28 Юни 2017, 10:40:13 ]


Re: Игра с думи от cvetozara123
[28 Юни 2017, 10:39:44 ]


Re: Курс по готварство от cvetozara123
[28 Юни 2017, 10:38:17 ]


Курс по готварство от mariqna44
[27 Юни 2017, 20:45:26 ]


Някой да ползва такива ножове? от mariqna44
[17 Юни 2017, 21:33:10 ]


Re: ГРИЛ ТИГАН от hristiana:)
[03 Юни 2017, 19:00:11 ]


Re: Плочки за кухня - откъде? от mariqna44
[28 Май 2017, 16:46:13 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[28 Май 2017, 15:28:35 ]


Re: Видеонаблюдение от mariqna44
[26 Май 2017, 17:42:32 ]


Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]