mravkata ! В Кашника има 4 бр. яйца , а брашното е само 320 гр / около 2 - 2,5 ч.ч. / . Водата е достатъчна , за да да може в нея да се размие маята . Трябва да се получи се гъсто кашесто тесто , което само се бърка , а не се меси , както при другите питки / ако мислиш , че ти е необходимо добави още 1 - 2 с.л. вода /.Надявам се да съм обяснила . Много ще се радвам , ако Кашника се хареса и у вас.
« Последна редакция: 19 Януари 2008, 18:35:49 от vens »
Питка с царевично брашно и сирене Продукти : за тестото : 1 яйце 100 мл.топла вода 100 мл. прясно мляко 75 гр. кисело мляко около 50 гр. настърган кашкавал 40 гр. разтопено краве масло 20 гр. мая за хляб 1 с.л. захар 1 и 1/2 ч.л. сол 2 скилидки чесън / пресовани или нарязани на много ситно / около 2 ч.ч. бяло брашно 1 ч.ч. царевично брашно 1 ч.ч. типово брашно освен това : около 300 гр. бяло саламурено сирене 4 с.л. олио чубрица Приготвяне : От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 45 минути.Премесва се и се разделя на 2 части.Всяка част се разточва на дебела около 1 - 2 см. кора и се поставя в добре намаслена тава.Отгоре се слага натрошено сирене , като леко се притиска.Поръсва се със стрита чубрица и 2 с.л. олио и се пече в предварително затоплена фурна при температура 180 - 200 градуса.
Картофи с топено сирене на фурна Продукти : около 700 гр. картофи 100 мл. горещо прясно мляко 60 гр. краве масло 2 яйца 1 - 2 скилидки чесън 100 гр. топено сирене магданоз сол , черен пипер на вкус Приготвяне :Картофите се сваряват , обелват и още топли се пасират. Прибавят се горещото мляко , 2 / 3 от кравето масло , 2 жълтъка , ситно нарязаните скилидки чесън , нарязаното на кубчета топено сирене и магданоза.Сместта се овкусява със сол и черен пипер и се разбърква добре.Внимателно се прибавят разбитите на сняг белтъци.Изсипва се в намазана с масло тавичка /или форма от йенско стъкло /.Отгоре се поставя нарязаното на парченца останало краве масло.Пече се при температура 180 - 200 градуса около 30 - 40 минути.
mravkata ! В Кашника има 4 бр. яйца , а брашното е само 320 гр / около 2 - 2,5 ч.ч. / . Водата е достатъчна , за да да може в нея да се размие маята . Трябва да се получи се гъсто кашесто тесто , което само се бърка , а не се меси , както при другите питки / ако мислиш , че ти е необходимо добави още 1 - 2 с.л. вода /.Надявам се да съм обяснила . Много ще се радвам , ако Кашника се хареса и у вас.
Благодаря vens добре ,че попитах иначе щях да го набълбукам със 300мл направих го и свърши набързо а вечерята ми остана Благодаря а за днес поръчката е две тави Кашник
Болярска баница Продукти : за тестото : 120 мл. топло прясно мляко 10 гр. мая за хляб щипка сол 1 ч.л. захар 1 яйце около 300 гр.брашно освен това : 100 гр. краве масло 100 гр. едро смлени орехови ядки канела за сиропа : 400 гр. захар 800 мл. вода ванилия Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Разделя се на 18 равни топчета.Всяко топче се разточва на не много тънка кора , намазват се с масло и се нареждат една върху друга по 3 .Така получените 6 платки се покриват с чиста кърпа и се оставят да втасат около 30 минути.След това всяка се разточва на кора с диаметър 30 см. , намазват се с масло , наръсват се с орехи , смесени с канела , подреждат се една върху друга и се завиват на стегнато руло.Оставя се да втаса около 15 - 20 минути и след това внимателно се разтегля и изтънява.Навива се на охлюв в кръгла тавичка и се оставя отново да втаса около 20 минути.Пече се при температура 180 градуса около 40 минути.След едно денонощие баницата се нарязва и се залива с горещ сироп. Забележка :Рецептата е от списание за мода от 1981 г. Въпреки , че изглежда трудоемка баницата се приготвя лесно , а е много вкусна.Аз не чаках едно денонощие , а полях със сироп 4 - 5 часа след изпичането.Попива почти веднага и скоро след това баницата е готова за консумация.
Правих лазанята със синьо сирене - наистина е страхотна, много ни хареса и се изяде толкова бързо, че не успях да я снимам дори, а да не говорим, че само успях да я опитам, но не и да си хапна от нея
Новите ти предложение също са страхотни както винаги ... особено питката с царевично брашно и сирене и картофките с топено сирене на фурна
Правих лазанята със синьо сирене - наистина е страхотна, много ни хареса и се изяде толкова бързо, че не успях да я снимам дори, а да не говорим, че само успях да я опитам, но не и да си хапна от нея
Иви , много ме зарадва . И у нас тази лазаня е на почит. Доволна съм , че е допаднала и на твоето семейство.