~ 600 гр. типово брашно 50 гр течна готварска сметана 350 мл. вода 1 с.л. зехтин 1 ч.л. сол 2 капки течен подсладител "Суитли-ултра" 1 суха мая (7 гр.) 200 гр. извара 1 яйце 100 гр. краве масло 10 гр. белен сусам
Водата се затопля (~ 40 гр.) Заедно със сметаната, зехтина. солта, подсладителя, маята и брашното се замесва еластично тесто ( 60 сек. в кухненски робот). Тестото се поставя в покрита купа на топло да втаса, докато удвои обема си. След това се разточва на работния плот (ръси се с брашно, за да не залепва) на правоъгълна кора, дебела около 3 мм. Изварата се разбърква с белтъка на яйцето и с тази смес се намазва кората, след което се навива на руло по дължина. Разрязва се на 16 "бурми", които се нареждат в леко намаслена тава с разреза нагоре, на растояние една от друга. Тавата се покрива с фолио и се оставя да втаса повторно, докато се запълни всичкото свободно пространство. Кравето масло се разтопява и се смесва с жълтъка на яйцето. Залива се тутманика, поръсва се със сусама и се пече в предварително загряла фурна на 200 градуса, до златисто. След като се извади, се маха от тавата и се завива с кърпа за десетина минути.
Tango
Помощник-готвач
Публикации: 385
Той ме обича!
Жоро, от известно време готвя по твоите рецепти - "Кашкавалени сандвичи" и "Бухти" са в графата любими; "Пиперките по Панагюрски" също; супите, които предлагаш стават много сполучливи, а днес правих "Прясно зеле на фурна". И досега съм правила прясното зеле на фурна, но никога не ми е идвало наум, да направя и заливка, като за мусака. Точно така много го харесаха у дома, за което много ти БЛАГОДАРЯ!
Активен
Да казваме по-често на хората, които обичаме, ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!!
Жоро,огромни благодарности от мен и семейството ми за вкусните ти Картофки "Ани"...И макар,че фурната ми пече само отгоре...пак станаха вкусни...като се запекоха ги обърнах в чинийки и отново във фурната...Излапаха ги преди пилето ...