Илианка, да поздравиш леля ти Катя и от мен , много вкусна и лесна се оказа тази сладка сиропирана баница. Идеята ми е следващия път да карамелизирам сиропа. Сега замених ванилията с настъргана кора от лимон
2 1/2ч.ч. топла вода 1 пак.(7гр) суха мая 1 с.л. мед 2 1/2 ч.ч. брашно тип 500 3 ч.ч. пълнозърнесто брашно 1 ч.л. сол 2 с.л. олио
Маята се разтваря във водата и се прибавя медът. Оставя се да шупне - около 10 минути. Брашната се пресяват и се смесват със солта. Прави се кладенче и се излива маята. Меси се еластично тесто(около 10 мин.). Оставя се да почине 15 минути, след което се прехвърля в намазана с олиото купа, като трябва да се намасли тестото от всички страни. Втасва докато удвои обема си или около 2 часа.
Това за тестото. След като втаса, аз го разделих на две части. Едната част намесих пак и я разделих на 6 топчета, които наредих в намазана с олио тава и оставих да втасват. Другата част също разделих на 6 части. Всяко топче разточих на тънко кръгче - около 3мм., с помощта на брашно и поставих в тава, застлана с хартия за печене.(събират се по две в тава) Сложих в силно загрята фурна. Пече се около 4 минути, след което се обръща от другата страна за около минута. Изваждат се и се увиват в кърпа. През това време другите питки вече са втасали. Мажат се с вода и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята фурна.
около 300 гр. лопуш 1 к.ч. ориз 2 сварени картофа 2 стръка пресен лук 1 яйце 1 с.л. чубрица 1 с.л. джоджен 1 ч.л. червен пипер 1 ч.л. черен пипер сол брашно за овалване
Сварява се оризът. Лопушът се изчиства от жилките, измива се и се нарязва на ситно. Слага се във вряща вода - да ври около пет минути. Изцежда се. Картофите се обелват и се намачкват. Лукът се нарязва на ситно. Всички продукти се смесват. Добавят се яйцето и подправките. От сместта се оформят топчета, които се овалват в брашно. Оставят се за десетина минути да поемат брашното, сплескват се и се пържат в нагорещена мазнина. Изцеждат се върху салфетка.
около 500-700 гр. свинско месо (може и ребърца) около 300-400 гр. коприва 1 глава лук 1 морков 1 ч.ч. ориз 1 домат (настъран или нарязан на ситно) дафинов лист 1 с.л. чубрица 1 с.л. червен пипер 1 с.л. джоджен сол
Месото се слага да се вари. Отпенва се и се добавят сол, ситно нарязаният лук, морков и доматите. Слага се дафиновият лист. Копривата се почиства и се измива с гореща вода. Нарязва се на ситно. Когато месото е почти готово, се прибавя копривата. Ври около 20 минути и се прехвърля в тава, където се добавя и измитият ориз и подправките. Залива се с бульонът, който трябва да покрие месото. Ако не е достатъчно, се долива топла вода. Пече се в загрята фурна, като се внимава ястието да остане сочно. Става много вкусно!
Рецептата е на свекърва ми. Копривата може да се замени със спанак или лапад, като тогава времето за верене се намалява доста - около 7-8 минути.
Една опаковка кръгли бисквити без дупка по средата половин бурканче шипков мармалад едно краве масло 125 г. смлени орехи прясно мляко за потапяне на бисквитите
Мармаладът се разбива с маслото. Бисквитките се потапят за бързо в млякото, мажат се с мармалад и се слепват една до друга. Като се свършат, се намазва цялото руло и се овалва в ситно смлените орехи. Увива се стегнато с фолио и се поставя в хладилника за поне 4 часа. Реже се под наклон, за да личат шарките.
Аз си постилам фолиото на масата и си поставям бисквитите върху него, като ги правя на кулички - слепвам по 5-6 бисквитки на няколко кулички. След това ги гътам, слепвам и оформям рулото. Слагам орехите върху фолиото от едната страна, търкулвам леко върху тях и те се залепват. После от другата страна. Така докато се оваля цялото руло. Този път го направих с бели и кафеви бисквити за разнообразие