Автор Тема: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)  (Прочетена 337993 пъти)

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #75 -: 07 Февруари 2008, 21:56:51 »
Сладка сиропирана баница

Рецептата е от приятелката на свекърва ми - леля Катя. Благодаря!


1 пакет кори за баница - 500 грама
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. бакпулвер
1 к.ч. олио
1 ванилия

1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода

Правоъгълна тава се подмазва. Корите се нареждат в нея една върху друга във вид на хармоника. Режат се на парчета и се слагат да се пекат както са сухи в загрята фурна. Яйцата се разбиват и към тях се прибавя киселото мляко, смесено с бакпулвера, ванилията и мазнината.  Когато се зачерви, се изважда и се залива с яйчната смес, която се разпределя равномерно. Връща се във фурната и се допича. Оставя се да изстива. От водата и захарта се сварява сироп.
Баницата се нарязва на парчета и се залива с горещия сироп. Оставя се да попие и после се свършва много бързо :P

« Последна редакция: 07 Февруари 2008, 21:58:32 от ilrai »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #76 -: 11 Февруари 2008, 15:09:27 »
Плодова желирана торта

сок от един компот (за предпочитане е да е от жълти плодове)
5 с.л. желатин (с връх)
7 яйца
2 с.л. брашно
2 ч.ч. захар
1 литър прясно мляко
1 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. какао
плодове - пресни или от компот

Към сока от компота се прибавя 1 1/2с.л. желатин. Слага се на тих огън да се разтопи желатина, без да завира. Форма за торта се намокря със студена вода, изсипва се сокът и се оставя да се желира.

Захарта се смесва с жълтъците, брашното и малко от студеното мляко. Разбърква се добре и се долива останалото мляко. Слага се останалия желатин - 3 1/2 с.л. Сместта се слага на тих огън и се бърка непрекъснато.  В момента преди завирането й се отмества от котлона. Оставя се да се охлади, като се разбърква често и стои без капак.
Белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят по малко към вече добре изстинала млечна смес.
Получената смес се разделя на три равни части. Към едната се прибавят орехите, към другата - какаото. Третата част остава така.

Върху вече желирания компот се нареждат плодове по избор. Ако са от компот, трябва да са добре изцедени. Върху тях се изсипва жълтата смес, след нея - кафявата и се завършва с ореховата смес. Тортата се оставя да се желира за 24 часа. Формата се топи в топла, почти гореща вода за около 7-8 секунди и тортата се обръща върху подходящ съд.

Да ви е сладко!


« Последна редакция: 11 Февруари 2008, 15:40:08 от ilrai »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #77 -: 12 Февруари 2008, 15:11:14 »
Ориз със зеленчуци


1 ч.ч. бланширан ориз
1 к.ч. олио
4-5 скилидки чесън
1 к. ч. сварени и нарязани на кубчета моркови
1 к.ч. грах - сварен или от консерва
1 к.ч. царевица от консерва
2 кисели краставички
2 1/2 - 3 ч.ч. пилешки бульон, топъл
1 яйце
150 гр. пушен бут
по една щипка индийски орехче, къри, джинджифил и куркума

Оризът се измива до бистра вода и се оставя да кисне в хладка вода 30 мин.
В олиото се запържват скилидките чесън до розово и се отстраняват. Както е горещо, се слага оризът и се пържи 5-6 минути. Котлона се намалява на най-слаба степен и към ориза се налива по малко от бульона.  Като "изпие" налятия бульон, доливаме още малко и така докато се свърши бульона и оризът се свари - около 1 час, (Как го обясних ;D)  като трябва да се внимава да не остава само на мазнина.
Краставичките се нарязват на половинки колелца ::)
Яйцето се разбива и се изсипва в нагорещен сух тиган. Пече се от двете страни и се нарязва на тънки лентички.
Пушеният бут се реже на кубчета.
Всички продукти се смесват и се добавят подправките.

Добър апетит!

*В рецептата съм сложила и пушен бут, който разбира се може да се пропусне :smile1:




« Последна редакция: 12 Февруари 2008, 15:22:23 от ilrai »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #78 -: 12 Февруари 2008, 15:56:42 »
Еврейска салата с пилешки хапки и макарони


около 700 гр. пилешки пържоли
1 пакет макарони - на спирали
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 моркова

За марината:
6 с.л. соев сос
сок от 1/2 лимон
5 скилидки чесън
4 с.л. олио
2-3 с.л. подправка за пиле (Пикантина или каквато предпочитате)
сол, ако е нужно - ако подправката не е солена

1 к.л. джинджифил, 1 щипка къри и 1 щипка индийско орехче
1-2 с.л. доматено пюре

Смесват се  соевият сос, лимоновият сок, счукан чесън, олиото и подправката за пиле, плюс сол евентуално. Месото се реже на хапки и се поставя в маринатата за 24 часа.
Морковите се сваряват леко и се нарязват на лентички. Чушките също се режат на ленти.
Хапките се пекат на сух тиган. В същия тиган се налива 1 ч.ч. пилешки бульон. Като заври бульонът се изсипват чушките и морковите, само да си променят цвета -около минутка.Трябва да останат хрупкави.
Макароните се сваряват с малко сол и 2 с.л. олио. Измиват се със студена вода и се изцеждат добре.
Към тях се прибавят зеленчуците и месото, подправките и доматеното пюре.

Доматеното пюре може да се замени с чили на вкус :smile1:




« Последна редакция: 12 Февруари 2008, 16:00:44 от ilrai »

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #79 -: 15 Февруари 2008, 19:33:03 »
Илианче,
много екзотична и изкушаваща торта :thumbup:

Впечатли ме и тази Еврейска салата с пилешки хапки и макарони - ще я опитам
 :smile1:

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #80 -: 16 Февруари 2008, 19:21:42 »
Дианче, струва си да опиташ :air_kiss:

Ето още една тортичка, която не е с ефектен външен вид, но е много, много вкусна :smile1:


Домашна месена торта


За блатовете:

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
щипка сол
около 1 кг. брашно

За крема:

2 литра прясно мляко
20 с.л. захар
20 с.л. брашно
125 гр. краве масло
4 ванилии

около 2 ч.ч. смлени орехи

От изброените продукти за блатовете се меси меко тесто. Разделя се на 7 топчета. Топчетата се разточват на тънки блатове, като се използва повече брашно. Блатовете се поставят в суха тава, която е обилно поръсена с брашно и се пекат. Печенето става много бързо-до 4-5 минути за блат.
Крем: Млякото се слага да заври със захарта. Брашното се размива на каша със студена вода и се прибавя към в млякото. Бърка се хубаво докато заври. После се прибавя маслото и ванилията.

Блатовете се мажат с много горещ крем. Отгоре се поръсва със смлените орехи. Оставя се да престои поне 12 часа.

*Рецептата е от комшийката ми на село. :P  Кремът може да се замени с пудинг или нишесте и пак става много вкусно :thumbup: Важно е да се слага по много от него, за да попият хубаво блатовете и да станат мекички ::)



« Последна редакция: 16 Февруари 2008, 19:23:47 от ilrai »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #81 -: 23 Февруари 2008, 22:26:50 »
Обърнати гювечета - постен гювеч

Продукти за 6 гювечета:

6 с.л. ориз
2 домата(или около 1/2 буркан)
1 ч.ч. зелен боб (от консерва)
1 ч.ч. грах
около 1/2 кг картофи
1 глава лук
1 тиквичка
1 чушка
1 морков
1 с.л. червен пипер
4 с.л. олио
сол, чубрица, черен пипер
 

Оризът се измива. Доматите се настъргват, ако са пресни. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото. Добавя се солта и подправките на вкус. Картофите се обелват и се нарязват на кубчета, тиквичката, морковът и чушката - също. На дъното на гювечетата се поставя по 1 с.л. от ориза. Върху него се разпределят доматите. Идва ред на картофите, чушките, зеления боб, морковите и грахът. Най-отгоре се разпределя изпърженият лук, заедно с мазнината. Гювечетата се доливат с вода, която трябва почти да покрие зеленчуците. Слагат се капаците и гювечетата се поставят в студена фурна. Пекат се, докато изври водата и до готовност на зеленчуците. Готовите гювечета се обръщат във чиния, като по този начин оризът остава отгоре :thumbup:

*На снимката е гювечето на половинката. Тъй като той постно почти не признава, в неговото има шунка :P



« Последна редакция: 23 Февруари 2008, 22:32:11 от ilrai »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
« Последна редакция: 26 Февруари 2008, 22:13:06 от ilrai »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #84 -: 09 Март 2008, 13:51:03 »
Шоколадов крем с грис


1 л прясно мляко, 100 г млечен шоколад, 20 г какао, 100 г грис, 3/4 ч.ч. захар, 3 с.л. краве масло

Шоколадът се натрошава и се разтапя в малко прясно мляко. Добавя се какаото. Излива се  към останалото мляко и се оставя сместа да заври. Прибавя се грисът и се вари като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Накрая се подслажда със захарта и се оставя на огъня докато захарта се разтопи. Прибавя се маслото. Изчаква се да се охлади и се изсипва в предварително намокрени чашки.
При сервиране се обръща в чинийка и се украсява по желание :smile1:


di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #85 -: 09 Март 2008, 15:32:18 »
Илианче:air_kiss:
искам да ти благодаря за рецептата на
Свински  джолан под фолио .

Много се хареса, предварителното мариноване ароматизира допълнително месото.
Ние и го шпековахме с моркови и лук. :smile1:
 
:thankyou:

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #86 -: 09 Март 2008, 16:28:41 »
Дианче, много се радвам, че се е харесал джоланът :smile1:
Изглежда много вкусно!

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #87 -: 11 Март 2008, 21:27:42 »
Кекс "Стела"

4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
1 щ. сол
3 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. счукани орехи

Ябълките се поръсват се с канелата.Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се олиото. Брашното се смесва с бакпулвера, солта и содата и се добавя към яйчната смес. Прибавят се ябълките и орехите и се разбърква добре. Сместта се излива в намазана с масло и поръсена с брашно форма и се пече в загрята фурна.

Да ви е сладко!

*Рецептата ми даде една жена, която пък я е взела от друга жена, носеща името Стела. От там и името на кекса. :smile1:


ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #88 -: 17 Март 2008, 20:55:02 »
Гювече с коприва

Продукти за 6 бр.

около 500 гр. почистена и нарязана коприва
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. нарязани домати
1 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
6 яйца
магданоз

масло за мазане на гювечетата

Копривата се измива с гореща вода. Лукът  се нарязва на ситно и се запържва в малко олио. Добавя се копривата и червения пипер, и се налива около един пръст вода. Оставя се да се задуши. След около 15 минути се прибавят доматите. Брашното се размива в малко вода и се добавя към копривата. Като поври се измества от огъня и се прибавят ситно нарязаните магданоз и чесън.
Гювечетата се намазват с масло и в тях се разпределя сместта. Поставят се в студена фурна. Когато заврят, се изваждат от фурната и се чупи по едно яйце, върху което се поставя парченце масло. Гювечетата се връщат във фурната, но без капачетата - за да се запекат яйцата.

« Последна редакция: 18 Март 2008, 14:28:59 от ilrai »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: "Миш-маш"(кулинарни изкушения от ilrai)
« Отговор #89 -: 19 Март 2008, 21:18:12 »
Сладкиш с две лица


1 ябълка
1/2 ч.ч. орехи(по възможност половинки или четвъртинки ядки)
4 яйца
1ч.ч.захар
7 с.л. олио
1ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода
1 опаковка чаени бисквити (аз използвах без дупка, какаови)
1/2 ч.л. канела
масло за намазване на тавата

Дъното и стените на тава се намазват обилно с масло. Отгоре се подреждат бисквитите с шарката надолу. Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото, брашното и содата. Почистената и обелена ябълка се реже на тънки филийки и се подрежда върху бисквитите. Между парченцата ябълка се слагат орехови ядки. Яйчната смес се излива върху ябълките. Отгоре се подреждат орехите и се поръсва с канелата с помощта на цедка. Пече се в предварително загрята фурна. Като се извади, може да се обърне или пък да остане с орехите нагоре.


Аз направих сладкиша във форма за торта, като застлах дъното с хартия за печене, която намазах с масло. Първоначално не  предполах, че ще се получи този ефект - на двете лица. Очаквах страната с орехите да е "лицето", но всъщност и двете страни са ефектни.
Добър апетит! :thumbup:


« Последна редакция: 19 Март 2008, 21:55:39 от ilrai »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: Видеонаблюдение от mariqna44
[26 Май 2017, 17:42:32 ]


Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[23 Май 2017, 14:01:10 ]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[09 Май 2017, 22:27:41 ]


Re: Машина за смилане на месо от cvetozara123
[09 Май 2017, 22:19:30 ]


Re: Салати - III от pepimili
[09 Май 2017, 14:57:10 ]


Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие от pepimili
[09 Май 2017, 14:40:24 ]