свински джолани(при мен бяха 4) червен пипер черен пипер индийско орехче чесън на прах сол
1 кг.картофи 2 големи моркова 300 гр. гъби 1 глава лук 2-3 глави чесън 1 ч.л. индийско орехче няколко зърна бахар черен пипер сол
Месото се посолява с подправките и се оставя да престои в хладилник за 24 часа. Зеленчуците се нарязват на едро - картофите на половинки, морковите - на по-дебели кръгчета, лукът - на полумесеци, гъбите - на четвъртинки. Чесънът се слага цял. Всичко се поставя в тава и се смесва с подправките . Налива се вода около един пръст. Отгоре се поставят овкусените джолани. Завива се с фолио и се пече в слаба фурна около 4 часа. Месото става като мозък. Много е вкусно...
Ilrai, чудесно предложение. Аз утре ще имам гости и преди малко извадих свински джолан да се размразява и щях да го приготвям по моята си рецепта, но след като видях твоята, реших да го приготвя по нея. Надявам се утре да мога да го снимам и да го покажа. По случайност спипах свободен фотоапарат и го сложих да се зарежда, че да нямат домашните повече оправдания.
на мен са6то много ми хареса рецептата и току 6то слойих тажата жаж фурната. Пи6и ако мойе6 на колко градуса се пе4е. Дано да им хареса доже4ера. А и ниакакжа мазнина не се ли слага?
Моля, ползвайте кирилизатора!
« Последна редакция: 05 Февруари 2008, 17:07:59 от sladka hapka »
Здравей, darsi ! Печеш първо за около 30 минути на 200 *, а после намаляваш на 150* и така около 4 часа. Като изтекат часовете, махваш малко фолио и проверяваш дали всичко е наред , т. е. дали е опечено.(След толкоз печене, не би трябвало да е още сурово, но ти все пак провери ). Ако още не е готово, върни обратно във фурната и допечи до готовност.
А мазнина не слагам никаква. Месото си пуска достатъчно. Само малко водичка.
И аз се надявам да ти хареса.
« Последна редакция: 05 Февруари 2008, 22:30:39 от ilrai »
ilrai, не знам дали видя снимките в "Какво ще готвим.....", но обрах точките с твоя джолан. Аз го приготвям по по-различен начин и пак става хубав, но този е страхотен. Ето снимката
Като ви гледам джоланите и аз май ще се включа. Ilraj,много обичам джолани , но ги правя по малко по-различен начин. В тенджерата под налягане , горе долу със същите продукти..Много любимо блюдо...Като ви последвам ще ви известя
Аз направих тази рецпта с пилешки бутчета, но могат да се използват и други части от пилето (става много сполучливо и с крилца). Ето продуктите, които използвах:
Смесват се киселото мляко, майонезата, кетчупът и подправките. Пилешките бутчета се овалват добре с тази смес и се оставят да престоят няколко часа в хладилник (колкото повече, толкова по-добре ) В огнеупорна тава се слага малко олио и се поставя в нагорещената фурна да се загрее. Бутчетата се изваждат от маринатата и се овалват в смесената със сусам галета. Поставят се в горещата мазнина и се пекат. Когато леко се запекат отгоре, се обръщат от другата страна. Процедурата с обръщането се повтаря два пъти, докато хванат хрупкава коричка.
Момичета, аз също обрах овацийте със свинските джолани под фолио. Ilrai,по някаква случайност точно така прецених и ги опеках, като последния половин час махнах фолиото за да се запекат картофките