pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8742
с бръмбари в главата и усмивка на устата
АГНЕШКО ЗАДУШЕНО НА КЛЕЧКИ
Продукти - според количеството, което ще правим са и месото и подправките:
агнешко месо стар лук глави джоджен/гьозум черен и червен пипер олио сол
бира
брашно и вода за тестото за залепване
Тук първо се приготвя тенджерата /ако може и гърне/. На дъното се поставят "на каре" пръчки от черница - да се "вдигне" дъното поне с 2-3 пръста. Налива се вода до върха на пръчките + 1водна чаша бира и 1ч.л. сол. Отгоре се нареждат порциите овкусено месо: Месото се реже на порции (големки, като за празник) Овалва се в смес от: червен пипер, черен пипер, джоджен/гьозум. Притиска се с ръце, да се "хванат" хубаво подправките и се овалва в олио, след което се изцежда 5-6 сек. Поставя се върху пръчките - месото не трябва да е повече от два реда. Между тях се ръси с поне един ред от нарязания на полумесци лук. Поставя се капака на тенджерата или гърнето, като се запечатва с тесто. Поставя се на котлон /ако е гърне - във фурната/, включва се не на най-силната степен - някъде на 2/3 от мощността. Като се чуе, че завира се намалява на 1, или най-слабото на котлона/същото важи за фурната. Време за приготвяне - 1.5-2ч. в зависимост от възрастта на агнето
В случай на липса на пръчки от черница, на дъното се поставят бирени бутилки, полегнали. И се пълнят наполовина с вода. В такъв случай в съда се слага само чаша вода - не повече и бирата
« Последна редакция: 09 Август 2009, 12:55:19 от pep-4o »
сигурно, но не съм пробвала. А тя няма ли да е ниско и като се сложи водата и бирата, парчетата месо ще цопнат вътре? Защото при бутилките месото е в/у тях и се готви на парата. А и пръчките са поне 2 пръста високи. Но ако чинията е по-висока- май може, а?
Чиния наопаки, върху нея чиния на лице. Изкомбинираш ли ги правилно могат да станат височини през половин сантиметър. Само да не кажеш сега, че тенДжУрата ще дойде плитка
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Въх, уби мЪ! Ей така никога не съм се сещала да сложа чинии. Последния път мъжа ми каза, че тва ми е за паследно /с пръчките, да ми търси/, иначе обикновено се сещам да си начупя от село. Страшно благодаря за идеята. Така ще направя последното агнешко, което пазя, щото мойте мъже решиха, че агнешко не обичат. Добре, че сме две ДАМИ
Месото, нарязано на хапки се задушава заедно с виното, водата и малко олио за около 1ч. Добавят се картофите, нарязани на кубчета -примерно 2х2см., граха, соевия сос, горчицата, меда, оцета. Пак се задушават за половин час. Ако трябва - добавя се чаша топла вода - не трябва да плуват продукти във водата. След общо час и половина, месото трябва да е готово, също и картофите и граха. Прибавят се всички подправки и ври още 5мин., след което се прибавя размитото нишесте в малко вода. Това е. В общи линии се приготвя само. При сервирането се поднася с топка ориз, (явно може и без него, щом сина така си хапва)
Пеп-4о,скицо! Чета те и се смея,хубаво е когато в този форум се чувства приятелска атмосфера,никой не е по-голям от другия Още не съм се.....активизирала поради причина,че наред със служебните си задължения чета и пиша рецепти/шефа ме поглежда лошо отвреме на време/
Моето ПРОЛЕТНО предложение
Месо/свинско или телешко/ на едри парчета. В купа се нарязват: 1 връзка пресен лук,1 вр.пресен чесън,300 гр.гъби,1 червена,1 зелена,1 жълта камби,1 вр.магданоз,доматен сок 250 мл,3-4 моркова на шайби,чер пипер,червен пипер,3-4 зърна бахар,1-2 даф.лист,сол.По желание малко чубрица. Всичко това се разбърква.
Това ястие става както в тенджера под налягане,така и в пръстен гювеч. На дъното на съда се слага 1/2 от зеленчуците,нареждат се парчетата месо,покриват се с останалите зеленчуци.Залива се с 1 ч /150-200 мл. бяло вино и толкова вода/и 150 гр.нарязано масло.Горе -долу ястието е готово за 2 ч/абе не съм го засякла честно ама се ориентирайте
С това ястие можете да излъжете гостите,че мъжа ви е добър ловец и в момента сервирате дивеч Ако някой се навие,нека пробва и да ми каже
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Ето ги моите курабии: Правя от 15-на години по тази рецепта, пръхкави и се топят в устата. При печене не се разваля формата им. Излизат около 7 тави.
КУРАБИИ
6 яйца 300гр. кисело мляко 3 амонячни соди ( от по 10гр) 1 кафяна лъжица сода Бикарбонат (5гр) кората на 1 лимон 3ч.ч захар 1 и 1/2 чаша ч.ч разтопена мас (от по 200мл) 2-3 ванилии Брашно за меко тесто - около 1.2 - 1.5кг.
Разбиват се яйцата,в млякото се слагат амонячната сода и содата бикарбонат и се прибавя към яйцата. Добавя се захарта,маста,ванилиите и се настъргва лимонената кора. Прибавя се брашното. Много е важно тестото да е меко,за да не станат твърди курабиите. Но не и да лепне. После се точи,изрязва се с форми,отгоре се мажат със жълтък,поръсват се със захар и се пекат без да престояват.
А за другото - козунак - от магазина. Ще си ходим на село - но ще взема агнешкото от тук, ще го направя задушено с пресен лук на клечки, + зелена салата и яйца до кудкудякане
« Последна редакция: 25 Март 2009, 00:25:50 от pep-4o »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
ПАТЛАДЖАНИ БЮРЕК
2бр. патладжани - средни 200-250гр. сирене 2 яйца за плънката 5 яйца за панировката 100-150гр. кашкавал брашно галета подправки
Патладжана се нарязва на кръгчета /или на филийки, но на кръгчета е по-малък и лесен за обработка/ Потапя се за 15-20 мин. в пресолена вода, за да си пусне горчилката, след което се изцежда. Нареждат се кръгчетата в тава, като се застъпват едно за друго и се запича за 10-15 мин. - колкото да омекне само с 1/2чаша вода. Или пържи. Приготвя се плънка от сирене, намачкано с яйце (евентуално подправки-розмарин или чубрица, счукана скилидка чесън, черен пипер), която се поставя между две приблизително еднакви парчета патладжан. Панира се последователно: брашно-разбити яйца, галета, разбити яйца с настъргания вътре кашкавал (тук може да е само яйца, но с кашкавала е по-хубаво) . А добавката на сусам гъм галетата ги прави още по-вкусни Пържи се в повечко олио. Могат да се поднесат с кисело мляко, чесън и копър.
такива бюреци правя съвсем успешно и от тиквички - тях ги режа на филии и запържвам по малко от двете страни, тогава "пълня" и панирам.
« Последна редакция: 13 Юли 2008, 08:21:11 от pep-4o »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
За баничките: правя два вида - надупена с плънка от яйца и сирене и обикновени банички - приличат доста на купените, и са два вида, заради двете деца, които имам.
БАНИЧКИ СЪС СИРЕНЕ
/на снимката най-долу/
Обикновени банички - вземам кори - по 2 и половина /Фамилия/, намазвам с четка с олио, после пак с четката - с малко кисело мляко. Начупвам в единия край сиренето - може 50/50 с извара, и завивам като леко сплесквам готовата баничка. . пека в намаслена тава - стават бързо. С нищо не завивам, не заливам . Много са близо до купените, само корите са по-тънки.
НАДУПЕНА БАНИЦА
1 пакет кори Фамилия 300-400гр. сирене 5-6 яйца 3-4 л. кисело мляко 1 ч.л.л сода за хляб 1 чаена чаша газирана вода - чаена 1 чаена чаша олио
прави се плънка от сиренето, мляко+содата и 2-3 яйца. Корите - по 3, между първите две - се намазва с олио, плънката в единия край и се завива. Може да се направи и наложена, като плънка се слага на всеки 3-4 реда кори. Ако е наложена се нарязва на квадрати, триъгълници, каквото и да е, залива се с чашата газирана вода и се пече. Когато е почти готова се залива с разбити останалите 3 яйца и се допича. Веднага като се извади се обръща тавата с баницата върху друга по-малка тава или тенджера, или някакъв съд, така че тавата с баницата да стои във въздуха. На мен ми казаха да я сложа на 4 чаши - в четирите края на тавата, но това не съм го пробвала. Не се завива, само се оставя така да изстине. Не се пръска. Така остава бухнала, както е до момента на приключване на печенето. Няма опасност от падане на баницата, но е добре отдолу да се подложи нещо, защото се овлажнява плота/масата, над която виси Нямам снимки в момента на висене, ето след нарязването:
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
ЗАЕК КАПАМА
тази рецепта е още от баба ми - много вкусно готвеше жената
Продукти: 1 заек 5-6 глави почистени, но цели чесън 5-6 глави лук 1-2 моркова 6-8 сухи сини сливи 200-300мл. вино 300гр домат от консерва или 2 пресни средни -пасирани, или много ситно нарязани 2-4 ЗЪРНА бахар 10-на зърна черен пипер дафинов лист малко лют пипер 1ч л. червен пипер 1 с л.мед /или захар/ сол на вкус и олио около 300-400мл. вода
Всичко това поставям в глинения гювеч, запечатвам с брашно и пека във фурната около 2-3 часа. на слаба фурна. Когато е готов, може да се добави 1 л. брашно, размито с вода
« Последна редакция: 14 Декември 2008, 17:08:24 от pep-4o »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
СЪРЧИЦА ОТ КРЕНВИРШ
За 1 тава - около 4 порции (на човек по 2бр. ) 7-8 кренвирша 300гр. сирене 100 гр. кашкавал (не е задължително) 7-8 яйца (колкото са кренвиршите) подправки - чубрица, самардала, черен пипер и червен пипер печена чушка - за подложка, по желание
В тавата се сипва около 50мл. олио и 50мл. вода. Кренвиршите се режат през дължината, като се оставят в единия край около 1.5см. несрязани. Хващат се двете разрязани крайчета и се обръщат, като се притискат едно до друго с помощта на клечка за зъби. Поставят се направо в тавата. Така и останалите. В полученото сърце се една чушка или парче, поставя се парче сирене. Запичат се в тавата за 10-на минути. Чуква се във всяко сърце по 1 яйце и се настъргва малко кашкавал, поръсва се с червения пипер и другите подправки по желание. Бързо, лесно и вкусно Сигурно всички ги знаете, но да ви припомня И красиво в чинията
Кремврирша се цепи по дължина, като по 2см. в двата края се отвят цели Отделят се двете парчета в средата, като в получената празнина се поставя чушка, сирене, яйце и всичко, както при сърчицата.
В средата на жълтъка (когато е почти изпечен) се поставя маслинка.