Пепи, първия етап приключи изпечени и слепени са. Нека малко да попие и се стегне сладкото и довечера ще е омазването със шоколад. Наистина стават мекички, ако не ги препечеш де, както направих с едната тава Обаче или твоята печка пече слабо или моята силно, но аз ги пекох на 200 С и за 6 минутки се изпичаха. Не знаех маслото разтопено или просто меко трябва да е и затова го слажих в горещия мед да се разтопи. Страхотно тесто се получи! Намях амонячна сода, и сложих една чаена лъжичка хлябна сода в млякото и 2 чаени лъжички бакпулвер. Отидоха ми 4 ч.ч. брашно, с 3 чаши си беше направо още каша. Много благодаря за рецептата!
Като ми дойде фотото утре, ще ги снимам в завършен вид.
Таничка, моята печка е набор на сина и е с висока фурна. Обаче аз от предния вид успях да препека една тава и затова на тези бях около печката. А брашното го меря в една доста голяма уж-чаена чаша - 220мл е, може би затова твоите са повече. Как да е, ти си майстор на тестото а това тесто наистина е много приятно. Маслото и аз в горещия мед - като не правех по нечия рецепта и не пише - еди как си, защо да не го сложа както е по-лесно
Мари щом си сигурна, че на другия ден са меки давай Мед има много, така че ще пробвам (а меденки как обичам )
Активен
“Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж” - Чудомир
7-8 кръгчета по 2-3мм колбас или пушено месо, с диаметър поне 8-10см 100гр сирене яйце, лук, домат, чушка, кашкавал, картофено пюре (или сварен картоф)
Кръгчетата колбас се нареждат ветрилообразно по стените на намазано с олио гювече или паничка така. В дъното между тяхсе нарежда чушка и върху нея останалите продукти, като се оставя поне 1см от колбаса непокрит. Запича се за около 10 мин. в загрята фурна, след което се настъргва по желание кашкавала и запича още 5. Вади се от фурната и още горещо с помощ на лъжица или нож се отлепва от стените на съда (става много лесно - то и е почти отлепено) и с приплъзване се поставя в чинията. Бързо, лесно, вкусно и ефектно
Всички зеленчуци и подправки са ситно нарязани. Ако се смелят - ще се "изгубят" в яденето, както и ефектността им при ориз и други гарнитури. Съставките са по желание, но аз гледам да осигуря поне тези:
магданоз, целина и копър - по 1 връзка; 1 глава лук, половин стрък праз и 1 глава чесън; 4 средни моркова, 3 зелени чушки и 3 червени чушки; 1 глава целина и 2 пащърнак (те са дълги като морков)
сол - около 250-300гр.
Всичко се обърква и натъпква хубаво в бурканчетата. Не се заварява. Солта ги държи до следващото лято без проблем.
Може да се прибави и дивесил и други зелении, или изключат такива, които не са любими. От тази горната смес излизат около 8 бурканчета от пюре, което е крайно недостатъчно за цяла зима, но има време за повторение
Страхотна е тази "универсална подправка". Аз направих една доза и скоро мисля да повторя, че много вкусни стават ястията и супичките с нея.
и ги украсява. Особено на оризи - грабват ти погледа и не обръщаш внимание на "гарнитурата"
Искра, подправката не се стерилизира забравила съм солта, отивам да допълня . Солта я държи до следващото лято без проблем. Съхранявам малка част в хладилника, но останалата стои в килера. Като се осоли си пуска и сок, който като се притиснат подправките и ги покрива отгоре.
Активен
“Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж” - Чудомир
1 пак фини кори от 500гр. 1 пак масло 125гр. 1 пак канела (10 гр) 7-8 големи ябълки 150гр смлени орехи 3 гр лим. киселина (лимонтозу) 3-4 с л галета (за да поеме от сока на ябълките)
за сиропа: 300мл вода 500гр захар настъргана кора на 1 лимон
Ябълките се почистват и настъргват. Сместват се с лимонтозуто (да не почерняват), смлените орехи, канелата и галетата Маслото се разтопява Вземат се по 2 кори - едната се намазва с разтопеното масло, поставя се втората върху нея. На широката страна на кората се поставя от плънката - дебелина приблизително колкото палец Завива се на руло. Нарязва се на малки парчета - около 4-5 см дълги Нареждат се в тавата едно до друго Пече се в загрята фурна на около 180* за 15-20 мин (до леко порозовяване)
Сиропа се завира и оставя да поври около 5-6 мин. След като изстинат и щруделите и сиропа се залива, завива с фолио/хартия и оставя да поеме поне 10-12 часа.
време за приготвяне: около 30 мин. + 40 за печене. за 4 порции
Продуктите са приблизителни
15 парчета праз с дължина по около 10-12см. (така се получават 30 пълнени празчета - по 6-7 за порция, като моя праз не беше много дебел)
За плънката:
200гр кайма 1 домат 3 с л картофено пюре на прах/люспи 1 к л сол (на вкус) 1 к л кимион щипка черен пипер стръкче розмарин (или 1 к л сух)
заливка: 2 с л соев сос 1 с л горчица 50 мл вино 50 мл вода 50 мл олио
50мл прясно мляко 1 с л брашно 100гр кашкавал за поръсване (може и без него)
На всяко парче праз се вади вътрешността с "измушване" на сърцевината, така че да останат външните 2 листа на тръбичка. От оставащите парчета пак се измушва вътрешната част като пак трябва да останат външните 2 листа на тръбичка. ***Много лесно се вадят, като се хване парчето в двете длани и се притрива 5-6 пъти в дланите. След това с опакото на дебел химикал (или подобно) се избутва средната част. Каймата се омесва с настъргания домат и останалите продукти без розмарина. Пълнят се с нея така приготвените тръбички, като не се притискат много, тъй като праза се свива при печенето. Нареждат се в тавичка, заливат се с продуктите, поставя се между тях клончето розмарин и се завива с фолио. Пекат се на 220* за около 30-40 мин. КАто се отвие фолиото трябва да има останал малко сос. Върху праза се настъргва кашкавала. Брашното се размива с прясното мляко и се залива праза. Запича се открито за още 5-7 мин.
***Плънката може да бъдя всякаква - с ориз, гъби, зеленчуци, картофи, комбинации от предните. У нас по обясними причини е кайма
мариноване - поне 2 часа, или една нощ в хладилник. Месото нарязано на хапки в 250-300мл прясно мляко.
време за приготвяне - около час и половина (подготовка и задушаване, ако месото е наистина телешко)
Продукти за 5-6 порции:
1кг телешко месо без кост (шол или филе) 200гр гъби 2 глави лук 1 чушка 100мл олио 150 мл вода сол на вкус (1 к л) 1 филтър китайска подправка за телешко
Продукти за соса:
200 мл кетчуп 2 с л захар или мед 150мл вода 100мл бял оцет 2с.л. царевично нишесте,разтворено в 2с.л. Вода 1 цяла праскова от консерва 1 к л лют червен или черен пипер
Месото се изцежда от маринатата. Задушава се в олиото и водата за около 40 мин. на слаб котлон. Прибавят се измитите гъби (аз винаги ползвам малки и цели, но иначе - нарязани на филии), филтъра-подправка, солта, нарязаните на ситно лук и чушка. Пак се захлупва и оставя да задуши оше 20-30мин.(до омекване на месото)
През това време се приготвя соса, като се разбъркват хубаво всички продукти. Завират и се оставят да изври 1/3 от него. Прибавя се нарязаната на ситно праскова Соса трябва да се е посгъстил леко, но ако трябва се прибавя и нишестето. След като заври сместа се отмества от котлона и прибавя към месото. Разбърква се хубаво и се възвира за още 4-5 мин. Може да се поднесе с картофено пюре или задушен ориз
***Въпреки че е телешко и сухо месо, от млечното мариноване става сочно Лютото не е задължително