Автор Тема: Храна за канибалите на Pер-4о  (Прочетена 811787 пъти)

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #195 -: 13 Октомври 2006, 03:08:18 »
Пепи, първия етап приключи изпечени и слепени са. Нека малко да попие и се стегне сладкото и довечера ще е омазването със шоколад. Наистина стават мекички, ако не ги препечеш де, както направих с едната тава :)
Обаче или твоята печка пече слабо или моята силно, но аз ги пекох на 200 С и за 6 минутки се изпичаха.
Не знаех маслото разтопено или просто меко трябва да е и затова го слажих в горещия мед да се разтопи. Страхотно тесто се получи!
Намях амонячна сода, и сложих една чаена лъжичка хлябна сода в млякото и 2 чаени лъжички бакпулвер. Отидоха ми 4 ч.ч. брашно, с 3 чаши си беше направо още каша.
Много благодаря за рецептата! :flower:

Като ми дойде фотото утре, ще ги снимам в завършен вид.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #196 -: 13 Октомври 2006, 08:39:24 »
Таничка, моята печка е набор на сина  :o :o и е с висока фурна. Обаче аз от предния вид успях да препека една тава и затова на тези бях около печката. А брашното го меря в една доста голяма уж-чаена чаша - 220мл  е, може би затова твоите са повече. Как да е, ти си майстор на тестото  :flower: а това тесто наистина е много приятно. Маслото и аз в горещия мед - като не правех по нечия рецепта и не пише - еди как си, защо да не го сложа както е по-лесно  :blush2:

Мари щом си сигурна, че на другия ден са меки давай  :) Мед има много, така че ще пробвам (а меденки как обичам  :P  :flirt: )
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #197 -: 13 Октомври 2006, 09:06:45 »
Пепи, има ги в моята тема
Наистина стават мекички, ако не ги препечеш де, както направих с едната тава  :)
Сигурно затова и моите стават така, ама нали си обичам препеченко - тъй си ги пека. ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Кошнички от колбаси
« Отговор #198 -: 17 Октомври 2006, 07:46:58 »
Кошнички от колбаси



за 1бр:

7-8 кръгчета по 2-3мм колбас ( тип Камчия) или 2-3 пушено месо, шунка, или тип Хамбургски
100гр сирене
яйце, лук, домат, чушка, кашкавал, картофено пюре (или сварен картоф)


Кръгчетата колбас се нареждат ветрилообразно по стените на намазано с олио гювече или паничка така.
В дъното между тях се нарежда чушка и върху нея останалите продукти, като се оставя поне 1см от колбаса непокрит.
Запича се за около 10 мин. в загрята фурна, след което се настъргва по желание кашкавала и запича още 5.
Вади се от фурната и още горещо с помощ на лъжица или нож се отлепва от стените на съда (става много лесно - то и е почти отлепено) и с приплъзване се поставя в чинията.
Бързо, лесно, вкусно и ефектно  :)



ПП: долната снимка е антика,  но е оригинал отпреди 7 години и там е правена  с по-малките кръгчета салам. Не че има голямо значение какъв е, важното е да е що годе добър колбаса.
« Последна редакция: 24 Ноември 2013, 18:51:12 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Универсална зеленчукова подправка
« Отговор #199 -: 17 Октомври 2006, 07:54:19 »
Универсална зеленчукова подправка

(зиме - на всяка манджа мерудията   ::))



Всички зеленчуци и подправки са ситно нарязани. Ако се смелят - ще се "изгубят" в яденето, както и ефектността им при ориз и други гарнитури.
Съставките са по желание, но аз гледам да осигуря поне тези:

магданоз, целина и копър  - по 1 връзка;
1 глава лук, половин стрък праз и 1 глава чесън;
4 средни моркова, 3 зелени чушки и 3 червени чушки;
1 глава целина и 2 пащърнак (те са дълги като морков)

сол - около 250-300гр.

Всичко се обърква и натъпква хубаво в бурканчетата.
Не се заварява.
Солта ги държи до следващото лято без проблем.


Може да се прибави и дивесил и други зелении, или изключат такива, които не са любими.
От тази горната смес излизат около 8 бурканчета от пюре, което е крайно недостатъчно за цяла зима, но има време за повторение




« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 11:51:14 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

imreh

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #200 -: 17 Октомври 2006, 11:17:40 »
Страхотна е тази "универсална подправка".  Аз направих една доза и скоро мисля да повторя, че много вкусни стават ястията и супичките  с нея.

Iskra

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 25
Re: Универсална зеленчукова подправка
« Отговор #201 -: 17 Октомври 2006, 12:01:16 »
Универсална зеленчукова подправка

]
Подправката стерилизира ли се?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #202 -: 17 Октомври 2006, 12:08:23 »
Страхотна е тази "универсална подправка".  Аз направих една доза и скоро мисля да повторя, че много вкусни стават ястията и супичките  с нея.

 :thumbup: и ги украсява. Особено на оризи - грабват ти погледа и не обръщаш внимание на "гарнитурата"  ;)

Искра, подправката не се стерилизира  :-[ забравила съм солта, отивам да допълня  :blush2: . Солта я държи до следващото лято без проблем. Съхранявам малка част в хладилника, но останалата стои в килера. Като се осоли си пуска и сок, който като се притиснат подправките и ги покрива отгоре.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Гриловани банани с бекон и моцарела
« Отговор #203 -: 17 Октомври 2006, 18:58:32 »
Гриловани банани с бекон и моцарела

за любители на сладко-соленото,  много вкусно се получи  ::)


банани срязани на половинки
тънки ленти бекон = броя получени половинки банани
моцарела - ивици = броя половинки банани


Бананите се обвиват с лентите бекон.
Отгоре се поставят парчетата моцарела
Запичат се в парти-грила за около 3-4-5 мин. (до порозовяване )


Добър апетит   :smile1:
« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 11:52:16 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

mila_go

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 117
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #204 -: 20 Октомври 2006, 18:35:08 »
pep-4o направих твоята рецепта пилешко филе панирано с картофено пюре Белла  р много хрупкаво и вкусно се получи, благодаря за рецептата

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #205 -: 20 Октомври 2006, 18:48:11 »
а, Мила, аз идеята я взех от Скарлет, но май най-често аз ги правя, или поне аз пиша най-често.  Наистина са много вкусни и хрупкави  :4u:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Ябълкови мини-щрудели
« Отговор #206 -: 26 Октомври 2006, 08:34:05 »
Ябълкови мини-щрудели

време за приготвяне: около 40 мин.


Продукти:

1 пак фини кори от 500гр.
1 пак масло 125гр.
1 пак канела (10 гр)
7-8 големи ябълки
150гр смлени орехи
3 гр лим. киселина (лимонтозу)
3-4 с л галета (за да поеме от сока на ябълките)


за сиропа:
300мл вода
500гр захар
настъргана кора на 1 лимон

Ябълките се почистват и настъргват.
Сместват се с лимонтозуто (да не почерняват), смлените орехи, канелата и галетата
Маслото се разтопява
Вземат се по 2 кори - едната се намазва с разтопеното масло, поставя се втората върху нея.
На широката страна на  кората се поставя от плънката - дебелина приблизително колкото палец
Завива се на руло.
Нарязва се на малки парчета - около 4-5 см дълги
Нареждат се в тавата едно до друго
Пече се в загрята фурна на около 180* за 15-20 мин (до леко порозовяване)

Сиропа се завира и оставя да поври около 5-6 мин.
След като изстинат и щруделите и сиропа се залива, завива с фолио/хартия и оставя да поеме  поне 10-12 часа.




« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 11:53:17 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Пълнен праз (канелони от праз)
« Отговор #207 -: 26 Октомври 2006, 21:15:43 »
Пълнен праз (канелони от праз)

време за приготвяне: около 30 мин. + 40 за печене.
за 4 порции



Продуктите са приблизителни  ::)

15 парчета праз с дължина по около 10-12см. (така се получават 30 пълнени празчета - по 6-7 за порция, като моя праз не беше много дебел)

За плънката:

200гр кайма
1 домат или 1 с.л. лютеница или доматено пюре)
3 с л картофено пюре на прах/люспи
1 к л сол (на вкус)
1 к л кимион
щипка черен пипер
стръкче розмарин (или 1 к л сух, или изобщо подправка по вкус)


заливка:
2 с л соев сос
50 мл бяло вино
50 мл вода
50 мл олио

100 мл прясно мляко (или 3-4 с.л. кисело)
1 с л брашно

100гр кашкавал за поръсване (може и без него)

На всяко парче праз се вади вътрешността с "измушване" на сърцевината, така че да останат външните 2 листа на тръбичка.
От оставащите парчета пак се измушва вътрешната част като пак трябва да останат външните 2 листа на тръбичка.
***Много лесно се вадят, като се хване парчето в двете длани и се притрива 5-6 пъти в дланите. След това с опакото на дебел химикал (или подобно) се избутва средната част.
Каймата се омесва с настъргания домат и останалите продукти без розмарина.
Пълнят се с нея така приготвените тръбички, като не се притискат много, тъй като праза се свива при печенето.
Нареждат се в тавичка, заливат се с продуктите, поставя се между тях клончето розмарин и се завива с фолио.
Пекат се на 220* за около 30-40 мин.
КАто се отвие фолиото  трябва да има останал малко сос.
Върху праза се настъргва кашкавала.
Брашното се размива с прясното мляко и се залива праза.
Запича се открито за още 5-7 мин.




***Плънката може да бъдя всякаква - с ориз, гъби, зеленчуци, картофи, комбинации от предните. У нас по обясними причини е кайма ::)

Приятен апетит  ::)

« Последна редакция: 15 Ноември 2011, 20:51:02 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Телешко с гъби в сладко кисел сос
« Отговор #208 -: 27 Октомври 2006, 11:56:46 »
Телешко с гъби в сладко кисел сос




мариноване - поне 2 часа, или една нощ в хладилник. Месото нарязано на хапки в 250-300мл прясно мляко.

време за приготвяне - около час и половина (подготовка и задушаване, ако месото е наистина телешко)



Продукти за 5-6 порции:

1кг телешко месо без кост (шол или филе)
200гр гъби
2 глави лук
1  чушка
100мл  олио
150 мл вода
сол на вкус (1 к л)
1 филтър китайска подправка за телешко


Продукти за соса:

200 мл  кетчуп
2 с л захар или мед
150мл вода
100мл бял оцет
2с.л. царевично нишесте,разтворено в 2с.л. Вода
1 цяла праскова от консерва
1 к л лют червен или черен пипер


Месото се изцежда от маринатата.
Задушава се в олиото и водата за около 40 мин. на слаб котлон.
Прибавят се измитите  гъби (аз винаги ползвам малки и цели, но иначе - нарязани на филии), филтъра-подправка, солта, нарязаните на ситно лук и чушка.
Пак се захлупва и оставя да задуши оше 20-30мин.(до омекване на месото)

През това време се приготвя соса, като се разбъркват хубаво всички продукти.
Завират и се оставят да изври 1/3 от него.
Прибавя се нарязаната на  ситно праскова
Соса трябва да се е посгъстил леко, но ако трябва се прибавя и  нишестето. 
След като заври сместа се отмества от котлона и прибавя към месото.
Разбърква се хубаво и се възвира за още 4-5 мин.
Може да се поднесе с картофено пюре или задушен ориз


***Въпреки че е телешко и сухо месо, от млечното мариноване става сочно
Лютото не е задължително



« Последна редакция: 08 Февруари 2008, 02:52:06 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Туршия от карфиол и моркови
« Отговор #209 -: 27 Октомври 2006, 15:05:15 »
Туршия от  карфиол и моркови




Продукти:

1 кг Карфиол (цветно зеле)
5-6 моркова
10-на скилидки чесън (или не)
30-на  зърна черен пипер
15 зърна бахар
210мл оцет
3 с л едра сол
9 с л захар
целина/кервиз (понякога)

аспирин или натриев бензоат ако ще се съхранява в буркани за зимнина.


***Това са продуктите в общи линии.  Пълни се в буркани и запечатва.  Обръщат се 2-3 дни сутрин и вечер. Трушията е хрупкава и леко сладникава, което може да се избегне като се намали захарта на 1 с л. Когато преди години опитахме тази рецепта беше и с камби, целина, зелени чушки, но тъй като у нас все ги отделят тези, просто вече не слагам.


Карфиола се изчиства и накъсва на розички.
Морковите на кръгчета, чесъна се изчиства.
Нареждат се в подходящ съд с капак.
Прибавят се подправките и се залива с вода колкото да покрие точно продуктите - не да плуват.
Притискат се отгоре с чиния или плочка.
Прибират се на хладно
Готови са за  консумация след 5-6 дни


От горните продукти излизат 3 буркана по 800мл
Зеленчуците се разпределят в тях, като количеството подправки се дели на 3:
на 1 буркан:
1 с л едра сол
3 с л захар
70 мл оцет
10 зърна ч.пипер
5 зърна бахар
4-5-6 скилидки чесън.
1 аспирин
Долива се вода до ръбчето.

Бурканите се запечатват. Обръщат се 3-4 дни и са готови.
Капаците им понякога се издуват, но са си годни до пролетта (ако останат).




« Последна редакция: 07 Август 2010, 13:04:40 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58

* Последното от форума

Някой да ползва такива ножове? от mariqna44
[17 Юни 2017, 21:33:10 ]


Re: ГРИЛ ТИГАН от hristiana:)
[03 Юни 2017, 19:00:11 ]


Re: Плочки за кухня - откъде? от mariqna44
[28 Май 2017, 16:46:13 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[28 Май 2017, 15:28:35 ]


Re: Видеонаблюдение от mariqna44
[26 Май 2017, 17:42:32 ]


Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[23 Май 2017, 14:01:10 ]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]