Автор Тема: Храна за канибалите на Pер-4о  (Прочетена 885248 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Чирпански наденички
« Отговор #165 -: 17 Септември 2006, 22:40:12 »
Чирпански наденички

хайде сега да видим дали ще се обади някой чАрпанлия   :smile1:

приликата с карначетата е голяма, разликата е в праза и подправките. Когато преди 19 години за първи път стъпих на чирпански панаир  наистина се изненадах  колко по-вкусни са от нормалните карначета. И нали мъжа е чАрпанлия - от тогав аси осигуряваме червата и сами си ги правим.

Ето необходимите материали приблизително за 4 порции:

1кг кайма
100мл ледена вода
50мл бира
1 с л кимион
1 к л черен пипер
сол на вкус
1 парче праз с дължина около 25см. и "ф" -1.5-2см.  ;D ;D

3-4 бр. по 70-80см. черва от шиле или агне - има ги в месарските магазини - (ама моите са домашни)  - изчистени

Всичко се омесва, като праза е съвсеееееем ситно нарязан.
Ако каймата е суха и поеме водата, се прибавя още 50мл бира.
Това се пълни в червата с помощта на шприц за толумбички или с машинка, но трябва специална фуния. Затова шприца е идеално решение - някой накрайник, който не се използва се отрязва, за да остане отвор около 1см.


Всичко друго ви е известно, разликата е във вкуса   :nyam: :nyam: :nyam:
« Последна редакция: 02 Януари 2010, 18:43:03 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #166 -: 18 Септември 2006, 00:56:46 »
...
В Чирпан водата се не пие - съдър-жаааа негааа-сенааа варрррррррр.
Затуй по улицата главнаааа са наредени бар до бааааааар ;D


П.П. Мязат на кебаФчета, ама с тоя праз сигур' имат КУВС на кИфтета 8)

« Последна редакция: 18 Септември 2006, 01:04:24 от yosif »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #167 -: 18 Септември 2006, 07:23:53 »
.........ама с тоя праз сигур' имат КУВС на кИфтета 8)

Нищо общо с кИфтетата  ::) ::)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Млечно-маслен крем
« Отговор #168 -: 20 Септември 2006, 11:28:40 »
Млечно-маслен крем  тоталитарен  :4u:

4 яйца (най-добре е с 10 жълтъка  :o :swoon:)
8 с л захар
се разбиват на слаб  котлон до леко сгъстяване на сместа.
Прибавя се 400мл топло прясно мляко на тънка струя и с постоянно бъркане на миксера пак на котлона.
Прибавят се 3 с л брашно, размити със 100 мл прясно мляко пак на тънка струя и с бъркане.
Увеличава се мощността на котлона - но на не повече от 1/2 от мощността.
Вече не се бърка с миксера, но пак се бърка непрекъснато (аз го правя с бъркалката за яйцата - много е удобно)
Когато се сгъсти (отнема поне 15 мин) се дърпа от котлона и се оставя да изстине, като се разбърква през 1-2 мин., да не хване коричка, или има друг трик - намокря се найлон-че ;) и се поставя плътно на крема - това не позволява хващане на коричка, но съответно изстива много по-бавно.

За сега оставяме този  крем да изстива.
През това време приготвяме масления:

250гр масло
150 гр пудра захар
се разбиват (може и на водна баня) до побеляване  и получаване на пухкав крем.

От изстиналия млечен крем се прибавя по лъжица към другия и се бърка с дървена ??? лъжица в една  посока
Накрая се прибавят 2-3 с л ром или няколко капки есенция по желание.



Това е оригинално записаната рецепта в тетрадката ми, по която сме го правили аз и сие икономисти от завода за всеки повод.

А  карамелен крем от тази зима правя така:

карамелизирам 1 ч ч захар с 2 с л вода до пълно получаване на карамела.
Отдръпвам встрани и като изстине, сипвам 150-200мл топло прясно мляко и изчаквам да се разтвори карамела сам.
Получава се много ароматно карамелено мляко.
След като се разтопи - продължавам с млякото по рецептата за млечния крем, като когато започне да изстива готовия крем прибавям 200гр размекнато масло, като разбърквам хубаво. И тогава наистина е вкусен карамелен крем.


Малко разсъждения на глас: така би трябвало да се получи около килограм крем. За онези големи торти от едно време - бяха обилно намазани с крем,но само между блатовете и отгоре - встрани повечето колежки не си играеха да украсяват. Та ако някой реши да го прави е добре да прецени колко количество крем ще отиде, което е трудна работа, или просто да направи доза и половина, ако остане - вкусен е, няма да се изхвърли  ;)

имайки предвид, че сегашното българско масло няма нищо общо с тогавашното, предлагам който реши да прави да увеличи с още 100гр маслото. А друго не съм ползвала, не мога да кажа.
« Последна редакция: 20 Септември 2006, 11:33:42 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Пилешки хапки с меден лук и кашкавал
« Отговор #169 -: 21 Септември 2006, 09:45:24 »
Пилешки хапки с меден лук и кашкавал

5-6 порции; време за приготвяне - 1 час



Продукти:

1,2 кг пилешки гърди
2 с л светъл соев сос
сока на 1 лимон
2 с л горчица
1 к л джинджифил
1 к л мащерка
1 ч л натриев глутаминат
60мл олио (зехтин по желание)
1 к л сол (ако трябва)

5 средни глави лук
сок от половин лимон
3 с л мед
1 к л сол
3 с л оцет
50-60мл олио

200-250гр кашкавал


Приготвяне:

* Включва се фурната на мах
* Месото се нарязва на хапки.
* Обърква се със съставките (написаните под него)
* Веднага се слагата във фурната да се "пече" в тава с капак или в йенска тенджера
* През това време се приготвя лука.
* Нарязва се на едри полумесци и се  задушава "под капак"(това на котлона вече) заедно с оцета, лимоновия сок, олиото и солта докато се изпари течността - около 20 мин.
* Прибавя се меда и се оставя да се задуши още 5-6 мин.
* Така задушения лук се изсипва върху пилешките хапки (които трябва да са готови през това време)
* Обърква се хубаво и отгоре се настъргва кашкавала.
* Запича се за още 5-7 минути (до леко зачервяване)





***По принцип това друг път го правя и с дребни гъби (печурки), но този път просто забравих, че трябва да купя. Тях ги слагам още при хапките
« Последна редакция: 04 Януари 2014, 14:50:20 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Кетчуп
« Отговор #170 -: 24 Септември 2006, 10:01:58 »
Кетчуп

този е с консистенция точно като купения (тийновете особено си падат по него) и няма нищо общо с доматено пюре.




Продукти:

10л  прясно изцеден доматен сок без семки и люспи
сол на вкус - около 4-5 с л е
700гр захар



350мл оцет 6%
4 с л чубрица
15гр кимион
15 гр черен пипер
5-6гр бахар
7-8 бр дафинов лист
1 ч л лют пипер


7 пак. х 80гр. царевично или пшенично нишесте - бяло, без оцветители и аромати
10 гр лимонена киселина (лимонтозу)
* Доматения сок се слага да изври около 1/3 от него - да остане около 7л. (или по оня метод с маркуча)
* Прибавя се солта и захарта.
* Изважда се в тенджера около 600 мл от сока и се оставя да изстине.
* Останалия сок през това време ври "с ключ"

*** През това време:
* Подправките се мелят ситно.
* Прибавят се към оцета и сместа се завира.
* Като заври се изключва, затваря тенджерата/купата с капак и оставя да престои 2-3 часа.
* Прецежда се през няколко слоя марля или тензух.
* Тази течност се прибавя към доматения сок и е добре да поври 6-7 мин. с нея.

* Когато изстине отделения доматен сок, в него се разбиват хубаво нишестетата.
* С енергично бъркане (аз го правя с големия тел за разбиване на яйцата) се прибавя към доматения сок.
* Прибавя се по малко, ако трябва не се изсипва цялата смес с нишестето.
* Като се извади на чиния и капне - капката трябва да се стича много бавно и застива, или проба няколко капки на чинийка и след 2 минути като се обърне обратно - да не са мръднали.
 
**Запечатва се в буркани и се вари не повече от 10 мин.
**От тази доза излизат 17-20 бурканчета по ок. 400гр.


*** Ако се прави от готово доматено пюре -  дозата се прави от  2.5 кг пюре,  които се разреждат с 4л вода.
Нататък се процедира както по-горе (зимата като свърши този, правя от доматено пюре)
« Последна редакция: 04 Август 2011, 12:15:48 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #171 -: 24 Септември 2006, 12:49:08 »
... * Останалия сок през това време ври "с ключ"
...

Кажва се: "на ключ" по старите готварски книги.
Има се предвид, че водата( течността) бълбука, както бълбука вода в извор( на руски ключ  8) )
Тихо кипене, без пара и шум.

« Последна редакция: 25 Септември 2006, 13:29:35 от yosif »

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #172 -: 25 Септември 2006, 11:09:48 »
 :air_kiss: Пепи, благодаря ти за рецептата за кетчуп. Отдавна я търсех. Една позната го правеше и беше много сполучлив. Ще го пробвам обезателно.
това съм аз

rosica

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 56
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #173 -: 27 Септември 2006, 17:42:00 »
Pep-4o, искам да направя твоите мариновани чушки/рецептата от 2 септември/,но не разбрах оцета кога го слагаш.Би ли ме светнала,плиииз

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #174 -: 01 Октомври 2006, 23:00:31 »
Албенка, ние вече го нападнахме кетчупа. От 10-на години пробвам - и с ябълки, и с пюрета, и моите хлапета все клатят главите "не е  като купения"  >:(  >:( Ама сега вече  :yahoo: доволни и те, и аз.

rosica,  оправих си грешката - чушките престояват 12 часа, но на половината време се прибавя оцета.
Съжалявам че едва сега и дано не е  късно, но не бях тук.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #175 -: 01 Октомври 2006, 23:27:15 »
pep - 4o  , и ние направихме вчера кетчупа. И на нашите деца им хареса  :flirt:Благодаря за рецептата. :flower:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #176 -: 02 Октомври 2006, 08:32:08 »
моля, радвам се, че им харесва  :)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #177 -: 02 Октомври 2006, 10:47:09 »
 :hi: Пепи, добре дошла след една седмица отсъствие. Не съм знаела, че и ти си била там. Аз бях в петък и събота. Жалко.
това съм аз

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Гевреци
« Отговор #178 -: 03 Октомври 2006, 08:42:08 »
албенка, не знаех, че си от там   :innocent:

Гевреци


Продукти:

100мл топла вода
150мл топло прясно мляко
25гр прясна мая
1 ч л сол
200гр захар
70мл олио
брашно - около 600-700гр ( меко и еластично тесто )

За намазване/поръсване:

2 с л мед разтворен в 1 с л вода
сусам



Приготвяне:

* Маята се разтваря във водата заедно със солта и 1 л захар.
* В прясното пляко се разтваря захарта.
* В брашното се прави кладенче и изсипва  млякото, олиото и разтворената във водата мая.
* Омесва се еластично тесто, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втасва само половин час на топло.
* Разделя се на 6-7-8 топки, големи колкото яйце
* С ръце потопени в олио се "точат" - издължават, оформят като пръчки дължина по желание - моите бяха по около 30-40см.
* Двата края се съединяват и с ръце се дооформя, да не си личи много съединението.
* Нареждат се в ненамазана с олио тава и се оставят да втасат - да увеличат двойно обема си.
* Намазват се с четка с разтворения във вода мед и се поръсват обилно със сусам.
* Пекат се на 220* до порозовяване.
* Като се извадят се завиват с кърпа, за да се задушат малко (по желание)


**** По принцип трябва да са кръгли гевреците, но аз реших да ги събера в 2 тави и  станаха елипсовидни.
**** Освен това трябва да се предвиди повече разстояние между тях, че втасват добре.


« Последна редакция: 09 Юни 2009, 09:20:06 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Храна за канибалите на Pер-4о
« Отговор #179 -: 03 Октомври 2006, 14:22:50 »
 ;) Пепи, поздрави за вкусните гевреци. Наистина отдавна не съм виждала да се продават/поне при нас/, и това ще бъде повод да се развихрям. Аз не съм от там, само ходихме да се разходим /от Пл съм/.
това съм аз

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]