Автор Тема: Храна за канибалите на Pер-4о  (Прочетена 825208 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Пиле фрикасе
« Отговор #150 -: 06 Септември 2006, 17:02:34 »
ето защо казват, че понякога човек се храни с очите  >:(

моята рецепта за Пиле фрикасе

1кг пиле около 1.3-1,5кг
щипка корени за супа*
600мл прясно мляко (или 300гр. кисело мляко без лимона, като увелича водата с 200мл)
600мл вода
сока на 1 лимон
1 глава лук
50-70мл олио
5 с л препечено брашно
2 жълтъка
сол на вкус
1 каф. л черен пипер за поръсване

***корените за супа у нас са настъргани и изсушени корени от: магданоз, целина и пащърнак - много ароматни и много удачни за нелюбители на зелените пресни подправки. Ако няма - чушка, морков, стръкове  и глава лук - цели. Когато месото се посвари - вадя ги и изхвърлям.

Нарязвам пилето на порции
Слагам го във водата да заври и отпенвам. /Или просто изчаквам да поври 10-15 мин. и прецеждам, а месото измивам и тогава връщам/
Когато спре да пуска пяна, прибавям щипката корени, олиото, солта и ситно нарязания лук.
Ври на тих огън - ако е бройлер - около 30 мин. са достатъчни, ако е домашно пиле или кокошка -  до омекване.

И сега двете разновидности, като ги правя в зависимост от това дали в момента има прясно мляко в къщи. Днес нямаше.

с киселото мляко:
Правя застройка от яйцето, киселото мляко и брашното, като от врящия бульон с черпак отсипвам при нея и бъркам непрекъснато.
Като увеличи 3 пъти обема - започвам обратно прехвърляне на соса.
Изчаквам да заври и отмествам.

предпочитано с прясното мляко:
Вадя в отделна купа около 150мл. от този бульон и охлаждам.
Когато месото е омекнало, добавям топло прясното мляко на тънка струя.
Разбивам жълтъците със сока от лимона 
Изчаквам яденето да поври 10-на минути още.
Прибавям  към яйчната смес  охладения бульон,  прибавям брашното и пак по горния начин - горещ сос по малко в сместа, след това обратно. .




« Последна редакция: 27 Юли 2009, 23:53:01 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: Пиле фрикасе
« Отговор #151 -: 06 Септември 2006, 20:09:57 »
ето защо казват, че понякога човек се храни с очите  >:(

моята рецепта за Пиле фрикасе

1кг пиле около 1.3-1,5кг
щипка корени за супа*
500мл прясно мляко (или 300гр. кисело мляко без лимона, като увелича водата с 200мл)
600мл вода
сока на 1 лимон
1 глава лук
50-70мл олио
4 с л брашно (или 5 с л препечено)
1 яйце
сол на вкус
1 каф. л черен пипер за поръсване

***корените за супа у нас са настъргани и изсушени корени от: магданоз, целина и пащърнак - много ароматни и много удачни за нелюбители на зелените пресни подправки.

Нарязвам пилето на порции
Слагам го във водата да заври и отпенвам.
Когато спре да пуска пяна, прибавям щипката корени, олиото, солта и ситно нарязания лук.
Ври на тих огън - ако е бройлер - около 30 мин. са достатъчни, ако е домашно пиле или кокошка -  до омекване.

И сега двете разновидности, като ги правя в зависимост от това дали в момента има прясно мляко в къщи. Днес нямаше.

с киселото мляко:
Правя застройка от яйцето, киселото мляко и брашното, като от врящия бульон с черпак отсипвам при нея и бъркам непрекъснато.
Като увеличи 3 пъти обема - започвам обратно прехвърляне на соса.
Изчаквам да заври и отмествам.

с прясното мляко:
Когато месото е омекнало, добавям топло прясното мляко на тънка струя  и сока от лимон.
Вадя в отделна купа около 150мл. от този бульон и охлаждам.
Изчаквам яденето да поври 10-на минути още.
След това разбивам яйцето с охладения бульон,  прибавям брашното и пак по горния начин.





хубави рецепти, но оригиналната е с прясното  мляко.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #152 -: 07 Септември 2006, 13:17:35 »
може, не претендирам за оригиналност, написала съм, че така аз я правя по двата начина
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Кекс Вулкан
« Отговор #153 -: 07 Септември 2006, 13:40:47 »
Кекс Вулкан

или още "сочен", тъй като у нас не обичат сухи кексове.

Необходими продукти:

6 яйца
1 бакпулвер
70 мл олио
200гр захар
2 ванилии
3 с л какао
2 чаши от по 200мл брашно

За заливка:

100 гр шоколад с 20мл ароматен алкохол
200 мл течна сметана

Приготвяне:

Разбиват се  яйцата със захарта до двойно увеличиване на обема.
Прибавя се олиото, какаото и ванилиите и се разбива още 5-6 мин.
* може какаото да се разтвори в 2 с л топла вода и тогава прибави към сместа.
Прибавя се и брашното, размесено с бакпулвера на 4-5 части.
Не се бърка много, само да поеме брашното.

Изсипва се във форма с намаслени стени и поръсени с брашно, ако е в тефлонова - само намаслени.

Поставя се във фурна, включена само на долен реотан и загряла на 200*.
Изчаква се 10 мин. и се включва и от горе.
Пече се така около 20-30 мин. (това зависи от фурната, проба с дървено шишче или клечка)
Когато е готов се вади и залива с  разтопения в мв-то шоколад с алкохол.
След като изстине в средата на кекса (дупката от формата) се изсипва разбитата сметана.



« Последна редакция: 05 Март 2012, 01:20:08 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bubetka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 18
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #154 -: 07 Септември 2006, 18:28:27 »
pep-4o.огромно благодаря за рецептата за камбите! :clapping:Че ме чакат едни такива и се чудих какво да ги правя.Направо ме спаси :air_kiss:Като ги спретна и ги отворим,ще изпратя отзиви,че мойте тийнове са много специални. :blush2:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #155 -: 08 Септември 2006, 10:32:15 »
bubetka, моя голям тийн дори не е опитал парченце от тях, за сметка на това малката тийн може да ги яде с хляб  :) Между другото  тя вече наблегна на тях и на новата лютеница  :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Фурнаджийска питка
« Отговор #156 -: 08 Септември 2006, 11:09:54 »
Фурнаджийска питка

това е питката с хрупкави корички, с която фурнаджията на село чичо Злати беше спечелил обичта на всички хлапета от махалата, раздавайки по парченце на любопитните, надничащи да видят как се прави хляба през отворения прозорец. Правеше я човека и по поръчка - с "екстри"  - като си занесеш масло и сирене да сложи вътре.


Необходими са:
за "хващане на маята" (закваска):
30гр мая
50 мл  топла вода
1 равна с л сол
1 к ф захар
брашно
70-80гр брашно


за питката:

350мл топла вода
1 с л оцет
брашно - около 800-900гр (като за нормален хляб)

Хваща се маята, като се объркват съставките и престоява на топло около час - да утрои обема си.
Обърква се с другата топла вода и оцета.
Прави се кладенче в брашното, сипва сместа вътре и се омесва, колкото да стане на топка.
Завива се в купата и се оставя да втаса (удвои обема) (на топло - 20-30 мин.)
Разделя се на 2 части и се правят  дълги, широки и притиснати отгоре елипси (дълги и широки почти като А4, високи около 1.5см)
Поставят се на ДЪСКА за печене - в краен случай тава - поръсена с малко брашно.
Пак се изчаква  да втаса - сега е топло и става за 20-30 мин.
С петте пръста се правят дупки на питките почти до дъно през 3-4 см.
Пече се на предварително загрята фурна 220* за около 15-20 мин. (до запечена коричка, на моята и трябваше още малко, но някой нямаше търпение  :schmoll: )
Вади се и се завива с голяма кърпа за 5-10 мин.
Получава се питка с две хрупкави кори и много малко среда, по която хлапетата и сега си падат.


***Питката с екстри е с 20-30гр. масло и 150гр сирене на всяко от двете парчета.
При тях тестото се раздърпва на тънко, натрошава се сиренето и маслото в едната половина и се завива и притиска хубаво с другата половина от тестото.


и с масло и сирене

« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 12:07:40 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #157 -: 08 Септември 2006, 11:38:31 »
Ооо, прясна, топла, дъхава питчица...    :o
Ще си призная с ръка на сърцето, че питка още през живота си не съм правила (това бе специалитета на леля ми - бита питка 300пъти, къпана, вита и т.н.- с повод и безповод).А така обичам...Що ли не взема да се пробвам?
Последната рецепта ми изглежда достъпна.Еэе, няма да стане като тези на бай Злати, но ако все пак от първия път излезе нещо, мога дамо да се подобрявам с всеки опит, нали така?   :flirt:
Pep4o, Не разбрах само това рецепта за 2 питки ли е или елипсите се слагат някак си еднa върху другa?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
питката .....
« Отговор #158 -: 08 Септември 2006, 11:46:11 »
калина, хич не е сложна и е точно като онази - само дето неговата беше дълга около 80-90см, но това няма нищо общо с вкуса (нали там фурните са големи )
От това тесто излизат 2 питки - някъде по 40см бяха - толкова позволява фурната ми.
Ако  се наслагват една върху друга, трябва да се раздели на 4 части - когато има сирене и масло, за да може като се постави сиренето и оформи пак трябва да излезнат 2 питки с такива размери. ( довечера пак ще правя и ще премеря )
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Сладкиш "Шоколадова фантазия"
« Отговор #159 -: 10 Септември 2006, 10:33:08 »
Сладкиш "Шоколадова фантазия"

без печене и страшно шоколадов, 8-10 порции



Продукти:

100гр. блат за торта
150гр обикновени бисквити (Нестле)
180гр орехи

200гр черен шоколад
100мл прясно мляко
50мл коняк (ароматен алкохол)
4 с л мед
100гр пудра захар
70гр масло

60гр шоколадови пръчици за поръсване


Приготвяне:
Блата, бисквитите и орехите се смилат съвсем ситно.
Към тях се прибавя пудрата захар и обърква.
Шоколада се разтапя в мв или на водна баня заедно с прясното мляко и коняка.
Прави се "кладенче", където се сипва разтопената шоколадова смес.
Прибавя се размекнатото масло  и меда.
Всичко се обърква хубаво с лъжицата.
Сместа се изсипва във форма, на дъното на която има найлоново фолио или в разкопчаваща се форма за торта.
Притиска се хубаво отгоре  да се слепи добре.
Поръсва се обилно със шоколадовите пръчици.
Прибира се в хладилник да стегне поне за 2 часа (толкова успях да я укрия аз, но беше достатъчно)


Ето и парченце - шоколадовия глад на моя син най-после беше доволно заситен  ;)


« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 12:28:09 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #160 -: 10 Септември 2006, 11:55:00 »
Пепи Фурнаджийската ти питка беше копирана/пейстната/принтирана и закачена на вратата на хладилника на челно място! Довечера ще споделя резултата!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Торта "Гараш"
« Отговор #161 -: 12 Септември 2006, 08:21:57 »
Торта "Гараш"

моята рецепта, правена е многократно преди демокрацията, когато нямаше изобилие от торти в търговската мрежа  ;) и е лесна торта, в сравнение с някои сегашни  :cranky:

Продукти:
250гр. масло
300гр ситно смлени орехи
3 с л какао
1 с л брашно
1 1/2ч ч пудра захар (чашата е от 200мл)
6 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер (10гр)

За глазурата:
150 гр шоколад
50гр масло
2 с л течна сметана

Приготвяне:

Маслото и захарта се бият до пухкавост
Прибавят се жълтъците при непрекъснато биене.
Слага се какаото и ванилията
След като се разбие хубаво, се отделя 2/3  от сместа
В останалата 1/3 част се прибавят разбитите на сняг белтъци, смлените орехи, лъжицата брашно и бакпулвера
Дели се на 2 части и се пече на 190* (може и 1 кора и да се среже)
След като изстинат двете кори се слепват с отделения 2/3 крем (а може и да се намаже отгоре)
Прибира се в хладилник да стегне за 1 час
Залива се с топлата шоколадова глазура.
Не се украсява отгоре.



ПС: Тъй като някъде се писа, че се украсява с кръг от зелено-боядисани смлени бадеми, този път я направих така


« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 12:31:22 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #162 -: 12 Септември 2006, 10:14:02 »
Питката стана разкошна!  :flower: При нас се препече добре ама не може да успее да се задуши.   :yahoo: Това ще е хита на сезона у нас!

LOTOS

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #163 -: 12 Септември 2006, 13:23:39 »
   Търся рецепти за яки ракии. :happybday:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #164 -: 12 Септември 2006, 13:37:44 »
  Търся рецепти за яки ракии. :happybday:

от як материал и с четене на дебели книги яка ракия става  ;) лошото е, че идва януари 2007  >:( спешни указания на лични само
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]