Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
16 Март 2010, 21:30:15

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Храна за канибалите на Pер-4о « назад напред »
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 16 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Храна за канибалите на Pер-4о  (Прочетена 337640 пъти)
« Отговор #135 -: 30 Август 2006, 15:12:31 »
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 4169

Ел. поща
Знам те аз, знам, че го разхождаш  Wink Държа те под око  Smiley
Точно за това ти се възхищавам - толкова нещо да успяваш да свършиш за толкова кратко време. Май трябва да си взема поука, а не само да се тръшкам колко съм изморена вечер.
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #136 -: 31 Август 2006, 07:41:11 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8732
с бръмбари в главата и усмивка на устата

blush2 Embarrassed blush2
Снощи пред строя (разбирай пред гостите) щерката заявява на лелята: "Откакто имаме интернет, мама готви по-хубаво". Реплика на таткото: "ами, само го оформя по-красиво в чиниите"  devil devil

По тоз случай довечера ще им наготвя един боб с наденица  w00t w00t
Активен

« Отговор #137 -: 31 Август 2006, 08:55:38 »
natalyna
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 1619
Първа флейта и втора цигулка

Пепи, коментарите ме убиха от смях! rofl Да са ти живи и здрави домашните! flower
Активен

www.natalyna.multiply.com

Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
« Отговор #138 -: 31 Август 2006, 17:59:06 »
bubetka
Чирак
*
Публикации: 18

Pep-4o.не е само при теб.Моите домашни цъкаха много на пържолките,намазани по твоя препоръка с горчица и накрая дружно решиха да ми отпускат повече време на компютъра,за да действам по-задълбочено в кухнята. air_kissГолямо благодаря за прекрасните рецепти! clappingОще колко съм харесала! blush2Само да имам повече време и се развихрям.
Активен
« Отговор #139 -: 31 Август 2006, 19:32:02 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

bubetka, щом това ти увеличава времето на компа, дерзай в кухнята смело  thumbup
Радвам се, че ти харесват рецептите ми  Smiley

Уф, искам да добавя, че на грилованите праскови с бекона един от фемилито мина и обра бекона само  Wink
Активен

« Отговор #140 -: 01 Септември 2006, 20:29:58 »
taneto
Чирак
*
Публикации: 3

Ел. поща
Пепи, ето ги пак филенцата flirt този път ги направих ала "киевски котлети", вътре с масълце sigh
Още веднъж ти благодаря за хубавата идея!!! flower
Търсих, търсих, но не намерих рецептата н Sadа тази панировка с картофеното пюре. Би ли ми помогнала + рецептата за филенцата. Благодаря!
Активен
« Отговор #141 -: 01 Септември 2006, 20:49:57 »
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 4169

Ел. поща
Тане,  welcome
Много се радвам, че те "срещам" пак.
Ето ти инфото за панирането със сухо картофено пюре: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=485.msg3442#msg3442

За филенцата нека обясни самата майсторка, като се дореди до компютъра, че по това време там седят тийновете.
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #142 -: 01 Септември 2006, 22:26:07 »
taneto
Чирак
*
Публикации: 3

Ел. поща
Тане,  welcome
Много се радвам, че те "срещам" пак.
Ето ти инфото за панирането със сухо картофено пюре: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=485.msg3442#msg3442

За филенцата нека обясни самата майсторка, като се дореди до компютъра, че по това време там седят тийновете.

flower Благодаря ти!!! flower Остава да ги направя, като на твойта снимка... Tongue
Активен
« Отговор #143 -: 02 Септември 2006, 10:20:42 »
Morena
Помощник-готвач
Публикации: 460

welcomeТане и  ето тук  по- подробно.
Активен

MZ
« Отговор #144 -: 02 Септември 2006, 18:03:49 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Shocked, чак пък майсторка  Embarrassed - този път липсвах не заради тийновете, а заради лютеницата. Но си я направих по нова рецепта и един път  swoon

Благодаря, момичета  flower
Тане, ако все още не си направила - приготвяш си филето - мариноваш, начукваш, както решиш, но задължително мариноваш с каквото си искаш, а ко ли не - пак питаш  Wink, изсипваш 1 кутия картофено пюре (люспи може - видях че в Халите продават на килограм) , потапяш и държиш самото филе за връхчето, ако трябва и пържиш - стават много бързо.  Във фритюрнек не съветвам да пробваш, защото остават в олиото ситни парченца.
Активен

« Отговор #145 -: 02 Септември 2006, 19:08:03 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Мариновани чушки

Необходими:
5 кг изчистени месести камби
150гр сол
400гр захар
600мл оцет
чесън (по желание)
магданоз
целина (кервиз)

Изчистените камби се нарязват на парченца - тип "хапки" -1.5 на 1.5см.
Поръсват се със солта и захарта и се оставят да престоят около 6ч.
Прибавя се оцета, объркват се и престояват още 6ч. 
Изцеждат се от сока.
Объркват се с подправките - нарязани на ситно  и се пълнят в буркани, като се притискат леко.
Допълват се до ръбчето с част от отцедения сок (съвсем малко трябва)
Затварят се бурканите и се варят 10 мин.

***Тези останаха едни от малкото мариновани, които ползваме през зимата.
Тип сладко-кисели са.
От тази доза илзита около 15 буркана по 400 мл.
Сега не сложих чесън, поради липса на време.

ето ги (до новата лютеница  Wink )

* 3333.jpg (18.64 KB, 288x352 - видяно 5292 пъти.)
« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 11:22:39 от pep-4o » Активен

« Отговор #146 -: 05 Септември 2006, 10:42:37 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Шаран плакия

това си ми е рецептата от 15-на години за Никулден, но я правя много често, защото го обичме всички.

Необходими са:

1 едър шаран - от 1,5 до 2кг.
6-7 големи хубаво узрели домата (или 1,3кг от консерва)
3 глави лук
1 глава  чесън (пресован)
1 ч л червен пипер
1 ч л черен пипер
1/2 ч л червен лют (или 1 люта чушка, срязана)
1/2 ч л сух риган
1 връзка магданоз
2 с л мед (или захар)
1 лимон
сол на вкус

Шарана се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там. Така се отваря повече място за пълнежа.  
Осолява се и се оставя за един час.

За плънката:
Обелените домати се нарязват/или настъргват и  задушават  с едро нарязан лук, чесън, меда  и сока на  лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване - без мазнина!!! Накрая се прибавя ситно нарязания магданоз.

Сместа се разделя на две части.
Едната половина от сместа  се разпределя в тавата
С другата половина се пълни шарана.
Рибата се покрива с кръгчета домат.
Пече се във фурна на 220* за около час.
Вади се и се махат кръгчетата домат /по желание/.
Шарана се обръща с помощта на лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат. В доматения сос се поставя дафиновите листа.
Пече се още 30-40 мин., до изпаряване на течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене.

ако домата е от консерва - задушава се само лука със 100мл сок от консервата и останалите съставки, доматите се прибавят накрая, като се вземат само парчетата, а течността се добавя около шарана.
« Последна редакция: 06 Декември 2009, 22:51:54 от pep-4o » Активен

« Отговор #147 -: 05 Септември 2006, 13:57:00 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Това се две от  рецептите, които ми даде готвача на китайския ресторант в квартала (това колко е китаец е под съмнение  Wink ) и които "пробиха" у нас с голям успех.

Карамелизирани пържени банани

за 2 порции:

3 твърди  банана
3 с лъжици пшенично брашно
3 с л царевично брашно (царевично нишесте натурално)
2 белтъка
олио за пържене

Карамела:

115гр. захар
2 с л вода

и преди да започна с приготвянето,  ще добавя само, че  единия път изхвърлих (вложих другаде) карамела, който беше "почти" по рецептата - установих, че става само, когато е точно по мярката.

Приготвяне:

Бананите се обелват и нарязват на 5-6 части напречно.
Поръсват се с брашното и се изтърсват в цедка (гевгир)
Падналото брашно се смесва с белтъците и царевичното брашно/нишесте до еднородна смес (като палачинки)
Загрява се олиото за пържене в дълбок тиган - около 2 пръста мазнина - проба кубче стар хляб.
Овалват се парчетата банан в полученото тесто и се изпържват по няколко в горещата мазнина до златисто.
Изваждат се на кухненска хартия/салфетка, за да попие мазнината и се държат на топло - близо до котлона, докато се изпържат всички парчета.

Приготвя се голяма купа с ледено студена вода за след карамелизирането.

Приготвяне на карамела:
Захарта и водата се слагат в съд с дебело дъно  и се загрява постепенно, докато се разтвори захарта.
След това се усилва степента на котлона, БЕЗ ДА СЕ БЪРКА и се изчаква да кипне и да добие  златист цвят  innocent
Сваля се съда от котлона и се пускат парчетата панирани банани на 2 дози в карамела, като се овалват бързо в него, вадят се и се пускат в купата с ледена вода, за да застине глазурата.
Отново бързо с решетъчна лъжица се вадят от водата в стъклена или метална чиния (не знам защо, така каза човека и така правя)

Към карамела може да се прибави и лъжичка сусам.

И сега по принцип трябва да се украсят с  предварително приготвени карамелени плочки, но чак толкова не съм се вниквала в рецептата.

Бананите са много вкусни така, но рецептата е за изключително сръчни ръце, или по двойки - както я прави една позната, на която я казах - с дъщеря си.

И тъй като от няколко дни ги мисля тези панирани банани, прибрах се от работа и ги забърках. Време за приготвяне от начало до край - 30  мин.Ето и резултата:

* 444444.jpg (13.64 KB, 339x251 - видяно 5266 пъти.)
« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 11:23:34 от pep-4o » Активен

« Отговор #148 -: 05 Септември 2006, 14:30:29 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

втората ми вкусна рецепта от  китаеца  Grin изключително лесна и бърза

Пиле със сладко-кисел сос

за 5-6 порции

1 голямо пиле ( около 2кг.), разделено на половинки или четвъртинки
черен пипер и сол на вкус

за соса:
3 с л  светъл соев сос
3 с л сос Хойсин (подобен на соевия, сладък и мирише на чесън и подправки)
2 л мед
2 л захар
3 с л винен оцет
2 с л сухо шери или водка
сока на 1 лимон
120мл вода
1/2 каф.л смлян джинджифил
черен и червен лют пипер

за украса:
резени портокал или лимон
листа от магданоз

Парчетата пиле се надупкват с вилица, посоляват съвсем леко и поръсват с черния пипер.
Поставят се на скарата във фурната и под тях тава с 200мл вода
Пече се на  200* за около 50 мин. (зависи от фурната и месото - до омекване)

През това време се приготвя соса:
Всички останали продукти се смесват в тиган (или малка тенджерка) и се варят на тих огън, като се бърка непрекъснато за около 8-10 мин.
Прибавят се сол на вкус - ако трябва; и черен и лют червен пипер.

След като е готово пилето, се обезкостява и подрежда в чинии.
Залива се с 2-3 лъжици от соса.
Украсява се с резените портокал или лимон и стръкчетата магданоз.
Ако остане от соса ( по принцип не остава - трябва двойна доза) се поднася отделно.
Активен

« Отговор #149 -: 05 Септември 2006, 17:18:02 »
magratea
Чирак
*
Публикации: 2

Ел. поща
PEP-4O, направих вчера твоите пурички - станаха страхотни. Излезнаха една средна тавичка и всичко беше изядено до вечерта. Благодаря ти. Рецептата е много лесна, аз имам от майка ми рецепти с бяло вино или мас, но тази е бърза,лесна.
Авторските теми са супер, големи кулинарки сте - майсторки. Smiley Smiley Smiley
Активен
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 16 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Храна за канибалите на Pер-4о « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio