Идеята за тези бонбони дойде от три места:
1. получих подарък цял килограм шоколад (иначе къде ти у нас килограм - каквото купя и не стига до барчето), БЛАГОДАРЯ

2. остатъците от пирожките с праскови ги обърках и изпекох на сладкиш, на който никой не обърна внимание.
3. детенце видя снимката на бонбоните на Марабу и отправи жална молбица за такива вкусно изглеждащи бонбонки

И тъй като нямаше лешници в къщи, спасих положението като получих следните
Шоколадови топчетаИзпича се 1 блат от:
сладкиша с остатъци60 мл подсладен сок от прасковите
2 яйца + 1 белтък
1 ч л бакпулвер
50гр масло
6 с л брашно
3 с л захар
1 с л нишесте
Това се обърква, колкото да стане еднородна смес и изпича в тава с намаслена хартия за около 10-15 мин на 220*.
Продукти за самите ШОКОЛАДОВИ ТОПЧЕТА:
2/3 от горния изпечен блат.
100гр разтопен шоколад в мв-то
4 об. бисквити на Нестле-Ж.дар - смлени на прах
50мл прясно мляко
50мл ароматен твърд алкохол (аз използвах едно уиски )
няколко капки шоколадова есенция (такава се намираше)
100гр пудра захар
3 с л какао
смлени ситно орехови ядки от 12бр орехи

за овалване:
бисквитени стърготини от 4-5 бисквити на Нестле-то; 3 пакетчета по 20гр шоколадови пръчици
100гр шоколад с 20мл ароматен алкохол
Блата се натрошава съвсем студен (става много лесно с ръце, не трябва блендер).
Към него се прибавят смлените орехи, бисквити, какаото и пудра захар.
Обърква се на сухо.
Прибавят се течните съставки: разтопения шоколад, горещото прясно мляко, есенцията и алкохола.
Всичко се омесва хубаво с ръка и ако лепне се прибавя по малко от смлените орехи
Като се вземе топче от сместа да може да се овалва в ръце, без да остава цялото по тях.
Прибира се за половин час в хладилник. (трябва, за да стегне, но аз не го направих)
След това се взема с чаена лъжичка и се оформят топчета, нареждат се на фолио.
Когато всички са готови, се прибират отново в хладилника за половин час.
През това време се приготвя шоколада за потапяне на топчетата, като се загрява в мв-то.
Приготвят се 2 купички: 1 с бисквитените стърготини и 1 с шоколадовите пръчици.
Всяко топче се потапя в разтопения шоколад с помощта на лъжичка и веднага след това се овалва в стърготините или пръчиците.
Нареждат се на фолиото и след 10 минутен престой в камерата на хладилника са готови за консумация

ето ги: