Гевреци
Продукти:
100мл топла вода
150мл топло прясно мляко
25гр прясна мая
1 ч л сол
200гр захар
70мл олио
брашно - около 600-700гр ( меко и еластично тесто )
За намазване/поръсване:
2 с л мед разтворен в 1 с л вода
сусам
Приготвяне:
* Маята се разтваря във водата заедно със солта и 1 л захар.
* В прясното пляко се разтваря захарта.
* В брашното се прави кладенче и изсипва млякото, олиото и разтворената във водата мая.
* Омесва се еластично тесто, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втасва само половин час на топло.
* Разделя се на 6-7-8 топки, големи колкото яйце
* С ръце потопени в олио се "точат" - издължават, оформят като пръчки дължина по желание - моите бяха по около 30-40см.
* Двата края се съединяват и с ръце се дооформя, да не си личи много съединението.
* Нареждат се в ненамазана с олио тава и се оставят да втасат - да увеличат двойно обема си.
* Намазват се с четка с разтворения във вода мед и се поръсват обилно със сусам.
* Пекат се на 220* до порозовяване.
* Като се извадят се завиват с кърпа, за да се задушат малко (по желание)
**** По принцип трябва да са кръгли гевреците, но аз реших да ги събера в 2 тави и станаха елипсовидни.
**** Освен това трябва да се предвиди повече разстояние между тях, че втасват добре.

Автор

Активен

Пепи, поздрави за вкусните гевреци. Наистина отдавна не съм виждала да се продават/поне при нас/, и това ще бъде повод да се развихрям. Аз не съм от там, само ходихме да се разходим /от Пл съм/. 
Много, ама много вкусно бе!!!
Както ти казах, правих го два пъти, отдавна беше...планирам пак 

пък аз не 

Някои хора се бъхтят на работа,а ти с твоите вкусотии,ще ме умориш.Трябва да давам и нощни смени в кухнята.
Сега с тези сърчица направо ме уби
,а пък и три тави
А с тази снимка познай какво казаха тийновете-такава вкусотия не се подминава-така,че ще се трудя,няма начин.