Автор Тема: Предложение към зеленоядите и веганите  (Прочетена 320207 пъти)

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1991
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #180 -: 20 Април 2008, 23:28:19 »
                                     "Тиквички с домати" на керемида

Продукти: 1 средна тиквичка, 1 домат, 1/2 триъгълник синьо сирене, 3 стръка пресен чесън, 1/2 вр. копър, масло, "Вълшебен вкус", бяло вино и вода.

Приготвяне: На дъното на керемидата се нареждат филийки масло /аз отново използвах чесново на Мегле/. Отгоре се нареждат 1/2 от домата на филийки. Върху доматите - тиквички на филийки, върху тях - синьо сирене. Поръсват се със ситно скълцани чесън и копър. Отгоре пак тиквички, синьо сирене, подправки и завършваме с домати. Посоляват се с малко сол, "Вълшебен вкус", долива се малко вода и бяло вино и се слага в студена фурна.
Пече се до извиране на течността.

П.С. Може да се попоръси с настърган кашкавал или Пармезан или да се покрие с "листа" Ементал.

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #181 -: 22 Април 2008, 14:45:51 »
radost.1955, и аз да ти благодаря за Гнездата с лапад и коприва, при мен само с коприва. Много вкусни станаха, чак и аз, дето зелении по принцип не обичам много, си го изядох докрай. Снимков материал нямам, защото нямаше време да снимам...

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #182 -: 24 Април 2008, 23:12:41 »
Домати пълнени с броколи и карфиол

6 средно големи домати
400гр. броколи и карфиол на дребни китки
100гр. течна сметана
1с.л крема-сирене
1с.л суха крем супа подходяща в случая, най-добре - broccoli gratin fix
сол, подправки

Доматите се измиват, капачетата им се отрязват, вътрешността се издълбава и се пълнят с дребни китки броколи и карфиол. Ако не са от замаразените зеленчуци, е добре, предварително макар и леко да се обварят. В течната сметана + 50гр. вода се разбърква 1с.л. крем супа или фикс и във всеки домат се сипва по една супена лъжица от сместа. А 1 ч.л. се добавя и към крем-сиренето и добре се разбърква. Доматите се нареждат в тавичка заедно с останалото количество броколи и карфиол + овкусената сметана. Пекат се на фурна при температура 200-230°C. След като доматите са готови, при сервирането, от сместа крем-сирене се шприцоват няколко 'розички' - и за красота, и за вкус  :smile1:
« Последна редакция: 24 Април 2008, 23:14:20 от Abra »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #183 -: 25 Април 2008, 10:43:33 »
Тиквички с ориз на фурна
Искам да ви представя моя вариант за „Тиквички с ориз”. Приготвям ги точно така, както ги готвеше моята майка и това е мое любимо ястие.

1 чаша от 250 мл. ориз
Около 11/4 кг. тиквички /5броя средни тиквички/
Растителна мазнина
3-4 стръка зелен лук или 1 глава стар
2-3 настъргани средни домата
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка брашно
Сол и черен пипер на вкус

Лукът се задушава в мазнината с малко вода. Добавя се ориза и се позапържва да стане прозрачен. Прибавят се настърганите домати, червен и черен пипер, сол и 2/3 от зелените подправки. 
В намазана с мазнина тавичка се подреждат като керемиди един ред тиквички, нарязани на колелца. Върху тях се разстила част от ориза. Реди се втори ред тиквички, и се слага останалия ориз. Покрива се с трети ред кремидообразно подредени кръгчета. Налива се 11/2 чаша ( 250 мл.) топла вода - до горното ръбче. . Поръсва се с малко червен пипер, 1 чаена лъжичка брашно и останалите 1/3 зелени подправки.
В началото, докато ястието заври, се пече под капак или фолио на 170*С. После фурната се намалява  на 150*С. На края се маха капака или фолиото, за да се запече.
Сервират се с кисело мляко, в което по желание може да се сложи чесън.


« Последна редакция: 20 Май 2009, 15:50:33 от pep-4o »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #184 -: 25 Април 2008, 11:06:35 »
Ели, обожавам го това ядене, но го правя разбъркано, като мусака на кубчета. Ще пробвам и така! :thumbup:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #185 -: 25 Април 2008, 14:59:51 »
Весе, вкусът е същия. Така има повече "търговски" вид. То затова се и поръсва с малко брашно, за да стане запечена коричка. И на мен това ми е най-любимото ястие. Едно време в службата бях станала прословута с тиквичките с ориз.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #187 -: 28 Април 2008, 18:36:00 »
КЮФТЕТА ОТ КАРТОФИ С КОПРИВЕНО ПЮРЕ

ПРОДУКТИ:

картофи-  1/2 кг
копривено пюре,приготвено от сварена с лук,суха червена чушка , морковче и зелена подправка на Маги коприва - 3 препълнени супени лъжици
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
2 яйца
малко прясно мляко
малко галета
магданоз
сол
черен пипер
щипка индийско орехче

Сварените картофи се намачкват,прибавяме копривеното пюре,сол,черен пипер,индийското орехче нарязан магданоз,нарязаните на ситно лук и чесън,яйцата, пр.мляко-1-2 с.л.,галета.По идея на картофени мъфини на Танита, добавих малко настърган кашкавал и 2-3 с.л. разтопен маргарин и вместо да ги пържа като кюфтета,аз ги изпекох във формички за мъфини.Ако ще ги пържите,вземате от сместа със супена лъжица и пускате в загрято олио.Количеството на олиото не трябва да е голямо,т.е не се пържи в маслена баня.Аз ползвам тефлонов тиган и наливам съвсем малко олио.Поднасяме с кв.мляко подправено със счукан чесън.



Да ви е сладко!
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

Kleine_nina

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #188 -: 01 Май 2008, 16:21:01 »
Ето и моята рецепта за "градинарска пролетна супа" по Бански:

За супата:
1 средно голяма тиквичка
2 средно големи картофа
1 връзка пресен лук
2-3 с.л. консервиран грах
3-4 моркова
10 бр. черни маслини
1-2 листа дафинов лист
2 кубчета зеленчуков бульон
1 щипка сух босилек
1/2 мръзка магданоз
1 лимон
сол и черен пипер на вкус

За застройката:
1 яйце
2 с.л. кисело мляко

Картофите, тиквичката, морковите за обелват и се нарязват на малки кубчета. Слагат се в тенджерка с вода и се варят докато леко поомекнат. Прибавят се нарязаната на ситно връзка пресен лук, грахът и обезкостените и нарязани на ситно маслини. Прибавят се дафиновият лист, босилекът, зеленчуковите бульони. След като всички съставки да се сварят добре, се оставя малко супата да поизстине. Прави се застройката ( яйцето се разбива с киселото мляко) и постепенно с бъркане се прибавя към супата. Посолява се на вкус, слага се черно пиперче също на вкус. Сервира се поръсена с магданоз и с резанче лимон.

Да ви е сладко!

Най-хубаво е, когато ти е хубаво...

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451

nadja_sp

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 278
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #190 -: 12 Май 2008, 22:56:23 »
Аспержи ала свеки  :P

Пълним голяма тенджера с вода, посоляваме обилно и слагаме да заври.
През това време белим аспержите.
Когато водата е завряла слагаме обелките и ги варим за 5 минути,
след това ги изваждаме и на тяхно място слагаме аспержите.
С черпак отнемаме вода, докато остане, колкото да покрие аспержите.
Варим 3 минути.
Отнемаме от огъня и ги оставяме да изтинат във водата.
Преди да сервираме ги затопляме заедно с водата.

Успех гарантиран!


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #191 -: 14 Май 2008, 12:57:08 »
Кюфтета от коприва

Около 300 гр. коприва
2 стръка пресен лук
2 яйца
100 гр. извара
100 гр. сирене
2 супени лъжици кисело мляко + 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
3 супени лъжици олио (зехтин)
3-4 супени лъжици брашно
Магданоз
Сол и черен пипер на вкус

Копривата се попарва, отцежда и нарязва на ситно.
Добавят се всички останали продукти и сместа се разбърква.
Изсипва се във формички за мъфини, като се запълва 2/3 от обема им.
Формичките се намазват с мазнина и посипват с галета.
Пекат се на умерена температура – около 175 градуса С
При сервиране по желание може да се предложи кисело мляко с чесън.

След като прочетох идеята на Танита зеленчуковите кюфтета да се пекат, а не
да се пържат, прилагам и аз тази система.

   

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]