Автор Тема: Предложение към зеленоядите и веганите  (Прочетена 345018 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #150 -: 30 Март 2008, 12:09:55 »
           Коприва с яйца и сирене

Около 400 гр. коприва
1 малка глава стар лук
1 суха червена чушка
2 яйца
200 гр. сирене
1 суп. лъжица брашно
100 гр. масло
сол и черен пипер на вкус

Копривата се сварява заедно с главата лук и сухата чушка. Отцеждат се от водата и се пасират в блендер или се начукват в дървена гаванка. Водата се запазва.
В маслото се запържва до розово брашното и се разрежда с водата, в която е вряла копривата.
Прибавя се пасираната коприва.
Разбиват се яйцата  и се изсипват във врящата смес. Трябва да станат на парцали, както при курбан-чорба.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус. След като се отстрани от котлона се добавя натрошеното сирене.

« Последна редакция: 30 Март 2008, 12:12:43 от elidrag »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #151 -: 30 Март 2008, 13:10:38 »
Мерси :air_kiss:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #152 -: 02 Април 2008, 17:07:16 »

Суха Мащерка

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 46
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #153 -: 02 Април 2008, 20:33:35 »
Здравейте фенка съм на вегетарианската кухня. Любими са ми магданозени кюфтенца  :innocent:
Не видях рецептата тук, пробвала съм и на мен много ми харесват.
Обикновенно си хапвам в едно софийско заведение, там просто са страхотни, но така и не успях да докарам адски хрупкавата им коричка  :'( Ако някой може да ми помогне ще съм му благодарна  :innocent:
2-3 връзки магданоз се накълцват и задушават в масло (може и зелен лук да се добави), подправки(аз слагам само сол)
сваля се от огън и се слагат 2-3 яйца и сирене(повечко)... С чаена лъжичка се оформят кюфтенца и с пържат в олио, предварително овалени в галета(брашно) и яйца....
Възможен е и втори вариянт със суров магданоз +яйца +сирене.Резултатът е разкошен  :thumbup:
Кюфтенце да е..... от магданоз да е....  :P

marabu

  • Гост
Морковни пръчици с портокалов сос
« Отговор #154 -: 02 Април 2008, 22:13:32 »
Морковни пръчици с портокалов сос

3 портокала
3 големи моркова
сол
смлян черен пипер


• Портокалите се изстискват.
• Морковите се почистват и се нарязват на пръчици.
• В широка тенджера се кипва портокаловият сок и огънят се намалява.
• Прибавят се морковните пръчици и се посоляват.
• Разбъркват се и тенджерата се покрива с капак.
• Задушават се около 20 минути (важно е да не се преварят).
• Изваждат се с решечестата лъжица.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #155 -: 03 Април 2008, 14:08:32 »

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #156 -: 05 Април 2008, 10:05:27 »
              ГНЕЗДА С КОПРИВА И ЛАПАД

ПРОДУКТИ

за 4 гнезда

шепа коприва
2 шепи лапад
1 стрък пресен лук
1/2 главичка стар лук
1 стрък пресен чесън
зехтин
зелена подправка на Маги
4 яйца
4 ч.л. натрошено сирене
настърган кашкавал

  Нарязаните лук,чесън,коприва и лапад се задушават за кратко в зехтин.Подправя се със зелена подправка на
Маги и сместа се разпределя в 4 огнеупорни купички или гювечета.Оформя се гнездо,в което последователно слагаме сиренето,яйцето и поръсваме с настърган кашкавал.Ръсим с щипчица червен пипер за цвят и запичаме във фурна до зачервяване на кашкавала.Поднасяме с млечна салата.
Приготвянето отнема не повече от 1/2 ч. и за любителите на зелении / и не само/ е много вкусно.Гнездата може да бъдат и само от коприва.




Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #157 -: 05 Април 2008, 11:42:53 »
Радост , много ми харесва твоето предложение .  :thumbup: Непременно ще  направя тези гнезда с коприва и лапад.

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #158 -: 05 Април 2008, 17:19:29 »
                                       Градинарски омлет



Необходими продукти (за 2 броя):

4 яйца
1 домат
1/2 краставица
1 морков
1 зелена чушка чушка
1 стрък зелен лук
1 с.л. зехтин
2 ч.л. слънчогледово олио
1/4 ч.л. сол


Начин на приготвяне:

В тенджерка на умерена температура се загрява зехтинът и за 4-5 минутки се задушават настърганият морков, ситно нарязаните лук и чушка, докато омекнат. Добавя се обелената и нарязана на ситно краставица и доматът на кубчета, разбърква се и се отдръпва от котлона. Разбиват се добре 2 от яйцата и 1/2 част от солта. В тиган се нагрява 1 ч.л. олио на умерена температура и се изсипва яйчената смес. Покрива се плътно с капак и се пържи 2-3 минути. След това капакът се маха, изсипва се половината от зеленчуковата смес и омлетът се прегъва наполовина. По същия начин се приготвя и другият омлет.

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #159 -: 06 Април 2008, 16:13:19 »
Иви , страхотен е този омлет :thumbup:

Постни картофени топчета със спанак и маслини



около 6 средни по големина картофи,
1 чаша задушен спанак
12 маслини /зелени с чушка/
За картофите - индийско орехче 2 щ., кимион 2 щ., мащерка 1/4 ч.л., черен пипер, чесън на прах и сол на вкус.
За спанака – капки балсамов оцет, мащерка 1/4 ч.л., скилидка чесън /може и прах/.

Панировка – ¾ ч.чаша брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, черен пипер, сол. 1/4 ч.л. мащерка, 1/3 – ½ ч. чаша вода /може газирана/ - на части, за да се получи смес малко по-гъста от палачинковата.

Картофите се сваряват обелени с малко вода и сол. Горещи се изцеждат, пасират и смесват с 1-2 с.л. брашно. Трябва да се получи смес удобна за оформяне. Овкусява се с подправките.
Спанака се бланшира във вряща подсолена вода / с 1 ч.л. захар – за запазване на цвета/. Отцежда се и запържва в ароматизиран с чесън зехтин и подправките.
Около 1-2 маслинки се завива спанак като топка.
С навлажнени ръце се оформя диск за кюфте, отгоре се поставя топката спанак и отвсякъде се обвива с картофената смес. Заглажда се и оформя, след което се потапя в панировката. Пържи се в мнооого мазнина до златисто. Отцеждат се върху салфетка и сервират топли.
А могат и да се овалват в класическа панировка от овкусено брашно и да се изпържат.

В оригиналната рецепта в картофите се добавя ½ чаша настъргано сирене чедър.

По идея на Olive and Spinach Surprise


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #160 -: 07 Април 2008, 23:35:30 »
Радост, сърдечни благодарности з а  вкусните  Гнезда с лапад  :-*

коприва не обичам и съответно не сложих, а кашкавала .............. сетих се, щом му забих вилицата  :innocent: Много е вкусно инепременно пак ще направя (за мен и щерката са)  :smile1:

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #161 -: 08 Април 2008, 10:11:05 »
                                          Пай със спанак




Необходими продукти:

За тестото:

225 г (1 и 1/2 ч.ч. брашно)
1 жълтък
щипка сол
100 г масло, оставено на топло да омекне
125 мл (1/2 ч.ч. студена вода)


За плънката:

600-700 г спанак
300 г сирене
200 г (1/2 кофичка) кисело мляко
2 разбити яйца
сол и черен пипер на вкус
щипка индийско орехче


Начин на приготвяне:

Сипете брашното в купа и добавете жълтъка, солта и маслото. Разбъркайте с дървена лъжица. Започнете да месите, като постепенно добавяте водата и още малко брашно, ако е необходимо. Получава се много мекичко тесто. Оформете го на топка, увийте в найлон и го оставете в хладилника за 40-50 минути.

Почистете спанака, измийте го добре и го сварете за кратко. След това го залейте със студена вода, отцедете го и го нарежете. Към него добавете сиренето, млякото, яйцата, солта, черният пипер и индийското орехче. Разбъркайте добре. Разточете тестото и го прехвърлете в намаслена форма за печене (30 см). Покрийте с плънката. Печете в предварително загрята до 190 градуса фурна, около 45 минути. Сервирайте горещ или охладен до стайна температура.


Много вкусен и лек пай. Тестото за него се меси изключително лесно :exclaim:
С тестото, което ми остана от краищата на формата, които се махат, изрязах лентички и сложих отгоре, за да е по-красиво







di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #162 -: 08 Април 2008, 12:04:53 »
Иви, чудесен пай и страхотно изпълнение :flower:

Орзо със спанак и гъби



1 ч.чаша  орзо/или друга дребна паста/
2 ч.ч. спанак
250 гр. гъби
2 - 3 стръка крехък пресен лук
2 скилидки чесън
зехтин
розмарин 1 /2 ч.л.
сусам 1 с.л.
нарязани орехи 1 с.л.
сол
черен пипер
балсамов оцет
захар

Сварява се 1 ч.чаша орзо  ал”денте. Може в гъбен или зеленчуков бульон. Отцежда се и полива с 1-2 с.л. зехтин.
Гъбите, нарязани се запържват в ароматизиран с чесън зехтин, няколко капки балсамов оцет, иглички розмарин и сол.
Спанака се бланшира във вряща подсолена вода / с 1 ч.л. захар – за запазване на цвета/. Отцежда се, нарязва се и прибавя към гъбите. След извиране на течността се добавя и нарязания лук,  1 щ. захар и черен пипер на вкус. След неговото леко омекване, се смесват със сварения орзо.
В сух тиган се затоплят сусама и орехите и добавят към ястието, ароматизира се с още черен пипер и розмарин.
Ако е спанака е с малки листа /млад/, може да не се бланшира, а направо задуши с гъбите.
Може да не се обединяват отделните продукти, а да се оформят слоеве; както и да се поръси с настърган пармезан.
По идея с мои изменения на Fine Cooking
 :smile1:


« Последна редакция: 08 Април 2008, 22:31:34 от di_ani »

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 746
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #163 -: 08 Април 2008, 12:27:51 »
Ди-Ани,страхотно предложение -ще го приготвя с лапад-пак е зелено :smile1:
Мерси  :smile1:

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #164 -: 08 Април 2008, 15:08:44 »
Радост, сърдечни благодарности з а  вкусните  Гнезда с лапад  :-*

коприва не обичам и съответно не сложих, а кашкавала .............. сетих се, щом му забих вилицата  :innocent: Много е вкусно инепременно пак ще направя (за мен и щерката са)  :smile1:





Пепи,много се радвам,че сте харесали гнездата.На мене копривата също ми е малко тежка на вкус и затова сложих и лапад,но друг път и аз ще направя само с лапад/докато не е преминал/.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Белгийски шоколад, Шоколадов чипс - Летни идеи от Zvezda
[11 Юни 2019, 16:22:39 ]


1FATP8UH3K5159596 Ford Mustang 2019 Blue 2.3L от Gloneegen
[25 Май 2019, 06:53:54 ]


Re: Фритюрник? от pepinad
[16 Май 2019, 16:38:23 ]


Re: Килими от pepinad
[16 Май 2019, 16:36:54 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от pepinad
[16 Май 2019, 16:35:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от pepinad
[16 Май 2019, 16:33:35 ]


Re: Готварски книги от pepinad
[16 Май 2019, 16:31:49 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:30:24 ]


Re: Мебели за баня? от pepinad
[16 Май 2019, 16:29:35 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:28:26 ]


Re: Кетъринг от pepinad
[16 Май 2019, 16:27:23 ]


Re: Видеонаблюдение от pepinad
[16 Май 2019, 16:25:58 ]


Re: Как прогонвате комарите? от pepinad
[16 Май 2019, 16:24:02 ]


Re: Макси мода и дамски дрехи в големи размери от pepinad
[16 Май 2019, 16:21:48 ]


Re: Колаген, Инулин, Растителен протеин от georgieva88
[15 Май 2019, 17:34:23 ]


Re: Мъжки дънки? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:32:37 ]


Re: Степер от georgieva88
[15 Май 2019, 17:31:44 ]


Re: Ъглов диван? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:30:37 ]


Re: С какво пържите храната? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:29:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:27:58 ]