Автор Тема: Предложение към зеленоядите и веганите  (Прочетена 347500 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Миш-маш в микровълновата
« Отговор #30 -: 04 Май 2007, 22:48:48 »
Сигурно всички знаете как се прави  миш-маш, така че нищо ново няма тук- просто ще напиша как го правя в мв-то - просто разлика във вкуса няма, а този начин е доста по-бърз от нормалния


Продукти

10-на печени и избелени чушки
200мл предварително изварени домати (или 4-5 лъж. доматено пюре)
1 ч л захар
сол на вкус
50-60 мл олио
1 ч л чесън на прах

Чушките се нарязват на ситно и заедно с останалите продукти се объркват и поставят в йенска тенджера (или друг подходящ за фурната съд) с капак за 5-6 мин. на макс.мощност в мв-то
През това време се нарязва на кубчета 200-300 гр сирене  и се смесва с предварително разбитите - яйца.
Тази смес се изсипва при чушките
Разбърква се малко с вилицата и пак поставя в мв-то
Включва се на мощност 50%  за около общо 10  мин,  като през това време 2-3 пъти се отваря и разбърква
Когато е готов се прибавя ситно нарязан копър, разбърква и - воала   :smile1:



И това е. От долната снимка едва ли ще се види много какво е, ама нали по-горе го написах  ;D

« Последна редакция: 04 Май 2007, 22:55:19 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #31 -: 23 Май 2007, 13:24:16 »
                         Панирани рулца от печени чушки с пушено сирене и яйчен сос


        Изпечени червени чушки се нарязват на дълги ленти , широки 3 см.Посоляват се , в края на всяка лента се слага малко парченце пушено сирене и се завиват на стегнати рулца.Забождат се на клечка за зъби и се панират последователно в брашно - яйце - галета.Оставят се поне 20 мин.в хладилника за да може да изсъхне панировката (така е по-малко вероятно да изтече плънката) и отново се потапят в разбито яйце преди пържене за да могат да се запечатат добре.Пържат се в маслена баня.


       За соса : две твърдо сварени яйца се накълцват на ситно или се настъргват.Смесват се с няколко лъжици майонеза , малко кисело мляко за да се олекоти соса , сол , черен пипер , чесън и копър.Всички съставки се объркват добре.

       
        Аз ползвам пушено сирене "Жоси" или "Добрев". Струва ми се , че "Добрев" е по-добре - никога не изтича.


       Албум
« Последна редакция: 24 Април 2008, 07:34:20 от Mariana G »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #32 -: 26 Май 2007, 18:54:58 »
Когато за пръв път чух за това ястие, предположих, че има ужасен вкус. Сгреших.
Ето и рецептата.

Леща с картофи

250 гр. леща
5 средно големи картофа
3 с.л. олио
1 гл. лук
2 моркова
корени за супа
3 ск. чесън
1-2 с.л. брашно
сол и чер пипер
чубрица


                Лещата се накисва за няколко часа във вода. Наситнените моркови, лук и корени
за супа се задушават в олиото и малко вода. Като поомекнат, към тях се прибавя лещата,
разбърква се и се залива с гореща вода. След като кипне, се добавят и картофите, нарязани
на дребни кубчета. Като се сварят, ястието се сгъстява с брашното. Подправя се със сол,
чер пипер и счукания чесън. Накрая се наръсва с чубрица.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
« Последна редакция: 15 Юни 2007, 22:45:10 от sladka hapka »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
« Последна редакция: 15 Юни 2007, 23:37:07 от sladka hapka »


vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 295
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #37 -: 22 Юни 2007, 10:48:08 »
Пудинг от картофи по английски

Продукти:
4 ч.ч. варени и намачкани картофи
5 суп.лъж. масло
1 ½ ч.ч. настъргано сирене
3 яйца
4-5 домата (дом.сос)
1 глава лук
3 суп.лъж.брашно
1 ч.ч. прясно мляко
черен пипер
сол
джоджен

Приготовление:
В част от маслото се задушават намчканите картофи и пасираните домати. Прибавя се настърганият лук. Посолява се и се поръсва с черен пипер и джоджен.
Прибавя се настърганото сирене. Всичко се разбърква и се изсипва в намазан с мазнина огнеупорен съд. С лъжичка се правят 3 дупки, в които се счупва по едно яйце.
Отделно в останалото масло се запържва брашното, като постоянно се бърка и се сипва по малко от млякото. С получения сос се залива картофената смес. Поръсва се с кашкавал и се пече.

Забележка: Джодженът е моя добавка, не присъства в оригиналната рецепта, но поне на нас повече ни харесва с него.

Приятен апетит!





vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 295
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #38 -: 22 Юни 2007, 10:51:53 »
Постна капама със спанак

Нарязваме на ситно 3-4 моркова, 1/4 глава целина (или 1/2 в зависимост от големината) и 4-5 глави стар лук и ги задушаваме в мазнина. Прибавяме 1 1/2 кг. нарязан спанак и една връзка пресен лук. Задушаваме, докато зеленчуците омекнат. Посоляваме.
В глинен гювеч сипваме част от спанака. Отгоре нареждаме филийки картофи, овкусени с Пикантина, поръсваме с черен пипер и слагаме няколко дафинови листа. Върху картофите подреждаме резенчета домати. На няколко места слагаме парченца краве масло (или малко олио). Следва отново спанак и така до изчерпване на продуктите, като най-отгоре завършваме с ред спанак. Заливаме с малко вода и 1/2 чаша бяло вино, слагаме капака и печем около 1 час. При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит!




kamery

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #39 -: 22 Юни 2007, 18:44:45 »
Лозови сърми с тиквички

Продукти:

около 25 лозови листа/ ако са пресни, трябва да се попарят с вряла вода, за да омекнат/
3 средно големи тиквички
1 по-голям морков
1 връзка пресен лук/ или 1 по-голяма глава стар/
100 гр ориз/аз сложих 1 кафеена чашка, пълна до горе/
1 домат/може и салца/
сол или универсална подправка на вкус
червен пипер на вкус/аз слагам 1-2 ч.л./
копър, магданоз /аз слагам по 1 връзка, но е въпрос на вкус/

Лукът се нарязва и се задушава с олио и вода, прибавят се тиквичките и морковът, настъргани на ренде,червеният пипер, след което се прибавя оризът, доматът настърган/или салцата/, подправки на вкус, копър и магданоз нарязани на ситно.Всичко се задушава около 10 минути и се дръпва от котлона.След като се поохлади, се завиват сърми с лозовите листа и се варят с вода около 1 пръст над сърмите към 25-30 минути.Може да се сервират с кисело мляко с чесън и копър или само с кисело мляко, пак е въпрос на вкус.

Добър апетит!

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #40 -: 26 Юни 2007, 20:23:48 »
този огретен от тиквички правя аз надявам се да се хареса
огретен от тиквички

3 или 4 тиквички(мойте бяха 3)
1 ч.чаша извара
копър
2 глави пресен чесън
черен пипер

за заливката:
2 яйца
1 ч. чаша кисело мляко
и малко препържено брашно
 
Обелваме  и настиргваме тиквичките, оцеждаме ги, в голяма купа смесваме тиквичките с изварата, копъра, пипера и нарязания на ситно чесъна. Изливаме сместа в намаслена тава. Запичаме на фурна до като тиквичките леко се запечат и после заливаме с приготвената заливка. 
 :girl_witch:

« Последна редакция: 26 Юни 2007, 20:49:34 от petrina »

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 295
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #41 -: 29 Юни 2007, 19:09:07 »
Тиквички с ориз

Продукти:
1.200-1.300кг. тиквички
1-2 глави лук
3-4 скилидки чесън
1 ч.ч. ориз
2-3 домата
1 зелена пиперка
джоджен
копър
червен пипер
кубче зеленчуков бульон

Приготовление:

Запържват се лукът и пиперката. Овкусяват се с чеврен пипер. Прибавят се тиквичките, нарязани на кубчета. След 2-3 минути се налива малко вода. Посоляват се и се оставят да поомекнат.
Отделно се сварява оризът, като към него се прибавя бульонът.
Когато тиквичките поомекнат, се прибавя оризът, доматите (пасирани или нарязани на кубчета). Ястието се подправя с джоджен и копър на вкус. (Аз слагам повечко, става много ароматно). Накрая се слага чесънът, нарязан на ситно. Оставя се да покъкри още 4-5 минути и е готово.

Приятен апетит!

« Последна редакция: 29 Юни 2007, 19:21:27 от vesi_127 »

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 295
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #42 -: 09 Юли 2007, 12:26:11 »
Патладжани "Фиеста"

Продукти:
4 патладжана
2-3 картофа
2 домата
1-2 чушки
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
100г. царевица от консерва
100г. кашкавал
олио
черен пипер
кубче зеленчуков бульон

Приготовление:
Патладжаните се разрязват по дължина. Правят се няколко разреза в меката част. Посоляват се обилно и се оставят 15-20 минути да се отдели горчивият сок. Измиват се, издълбават се и се подреждат в тава.
Картофите се сваряват и нарязват на кубчета.
Запържват се ситно нарязаните лук, чесън и чушки. Прибавят се царевицата, картофите, доматите и подправките. С така приготвената смес се напълват патладжаните.
Бульонът се разтваря в 1/2л. вода и се налива в тавата. Пекат се 20-тина мин. на 180 градуса. Поръсват се с настърган кашкавал и се допичат.

Да ви е сладко!





Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #43 -: 09 Юли 2007, 20:20:44 »
Гъби по гръцки

350 гр мариновани гъби- нарязани
1 с.л. олио
1 гл. кромид лук
1 ск. чесън
2 с.л. ситно настърган морков
4 с.л. бяло вино
4 с.л. дом. сок
2 с.л. лимонов сок
копърово семе
1 даф. лист
2 ч.л. ситно нарязани пера зелен лук
копър
чер пипер и сол


                      Почистеният лук се наситнява и се запържва в олиото, докато стане стъклен, заедно с моркова
за 2 минути. Добавят се гъбите, разбърква се  и се готви още 1 минута. Разбърквайки се прибавя счуканият чесън,
даф. лист, копъровото семе, виното, доматеният сок и лимоновия сок. Оставете да къкри, докато течността остане на 1/3.
Подправете със сол и чер пипер. Поднесете ястието поръсено със ситно нарязания копър и зелен лук.

Източник: Woman Journal
Снимка: Woman Journal

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Предложение към зеленоядите и веганите
« Отговор #44 -: 12 Юли 2007, 16:43:28 »
Пълнени тиквички с карамелов сос

5 тиквички, еднакво дебели и от двете страни
1/2 кг.кайма
около 1/2 ч.ч. ориз
пресен лук
копър
черен пипер
сол
олио

6-7 с.л. захар

Тиквичките се срязват на две, като пънчета и се и издълбават с лъжичка. Не се белят.
Напълват се със сурово омесената кайма, ориз, лук , сол, подправки и малко олио.
Слагат се в дълбока тенджера, заливат се почти догоре с подсолена вода, добавя се олио и се поставят на котлона да се сварят до омекване на тиквичките.
След като са сварени, в тавичка /по-дълбока/ се карамелизира захарта, налива се постепенно бульона и се преместват тиквичките. Слага се във фурната, като се обръщат тиквичките, да поемат хубаво от соса. Пекат се до зачервяване.
Аз сложих отгоре накрая по кръгче пушено сирене.
На мен ми харесаха много, но дъщерята и съпруга ги предпочетоха без карамеловия сос, въобще не пожелаха да опитат.



« Последна редакция: 12 Юли 2007, 19:30:30 от pep-4o »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]