Автор Тема: Как съхранявате кафето?  (Прочетена 16689 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Как съхранявате кафето?
« -: 06 Април 2006, 14:57:17 »
Да ви питам имате ли някакъв специален начин за съхранение на кафето? Аз обикновенно купувам смляно и вакуумирано 250г кафе, което изпиваме за около 7-10 дни! Тук рядко има хубаво несмелено кафе, което е жалко, защото нищо не може да се сравни с аромата на смляно кафе. Като отворя пакета - слагам част от него в метална кутия, която ползваме ежедневно, а останалата част слегам в замразителя. Така остава по-дълго прясно.

Това го знам от японките, с които едно време работех :)

Как съхранявате вие кафето, а и други продукти?

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #1 -: 06 Април 2006, 15:50:50 »
Когато отворената торбичка (пакета) с кафе се държи в хладилник, то остава ароматно- спор няма.
А вtория плюс на този трик е, че изчезват всички мириси от останалите съхранявани в хладилника продукти.
 Даже и да нямам кафе в хладилника, едно крепнайлоново (чисто  :D )чорапче, пълно с кафе си имам задължително в хладилника- да убива неприятните миризми (особено от накои сирена).
Съветвам ви да направите същото, ако не ви харесва миризмата при отваряне на хладилника!

Скоро четох нещо интересно по темата (още повече че това, което ще ви кажа е актуално в момента!!!): Яйцата се съхраняват в хладилника с тъпата им част на горе (с дупето). Така се избягва нахлуването на въздух през острата част,които да разствори ципата, намираща се там и служеща като втора обвивка.

Знаете ли, че не бива  Краставиците да се съхраняват заедно с Плодове или Домати? Защото отделящия  се от последните gas Етилен ( ?! , мои коментар: горките ние  ::)) ускорява процеса на зреене на краставиците. Последните се съхраняват най-добре при 9 - 11°C около 4 - 5 дни.
 

marabu

  • Гост
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #2 -: 06 Април 2006, 15:59:35 »
Да така е кафето убива миризмата в хладилника. Но аз не слагам никакви чорапи, ами сипвам 2-3 ч л прясно смляно кафе в една малка чинийка и поставям я между рафтове на хладилника - след 3 дена махам чинийката. Вече лошата миризма е поета от кафето :)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #3 -: 06 Април 2006, 16:01:09 »
Да не ви пука за етилена( етин - грешка, вярно - етен - C2H4) - не е отровен, просто не може да се диша
Това е естествен процес - така зреят плодовете и в природата - с отделяне/ поглъщане на етилен.
Ето по-подробно:

http://fantes.com/fruit_ripener.htm

Тая купа с капак се държи се на стайна температура в шкаф - слънце да не види.
Първообразът й е обикновена книжна кесия с две ябълки вътре - за източник на етилен и стартиране на процеса...

Есенес в големи тенекиени бараки се складират плодове и зеленчуци - главно ябълки и домати. Вкарва се въглероден двуокис и се съхраняват без промяна, докато не затрябват. Седмица преди това се въглеродният двуокис се заменя с етилен - почват да зреят, така както биха узряли на дървото( на колците) - под влияние на етилена скорбялата и киселините в плода се превръат в захари, променя се и цвета от зеленикакъв ;D към червен.
Остава да се закарат в супера и да се каже че са парникови ;D
Още по бай Тошово време германците посториха такива хранилища в Летница, ПУевенско
« Последна редакция: 06 Април 2006, 16:17:40 от yosif »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #4 -: 06 Април 2006, 16:07:04 »
Опааaa, yosif, искаш да кажеш етЕн (не етИн)   :o

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #5 -: 06 Април 2006, 16:13:28 »
Гаче... ;D Не ги споВням много ;D

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #6 -: 06 Април 2006, 16:15:13 »
Да, етен( C2H4), не етин( C2H2), извинете :-[

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #7 -: 06 Април 2006, 16:17:31 »
ОТЛИЧЕН ( 6 )!!!    :)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #8 -: 06 Април 2006, 16:18:39 »
Даааа, бай Гугъл винаги изкарва отличен! ама аз... :(

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD&meta=

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #9 -: 06 Април 2006, 16:22:23 »
Да не ти пука! Има и по-важни неща в живота, които ТИ пък безспорно знаеш!
А Googl-Ълът си е винаги на разположение като човек не знае нещо- да е жив и здрав!

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #10 -: 06 Април 2006, 16:24:24 »
Щото стана като оня ученик, дето не можал да се сети и казва на даскалицата:
- Госпожо, на езика ми е ама...
А тя рекла:
- Веднага плюй, че иде реч за сярната киселина!

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #11 -: 06 Април 2006, 16:30:55 »
Ха-Ха-Ха!!! Жестоко вицче!   ;D  ;D  ;D

PS- май се отплеснахме от темата и всеки момент ще ни скастрят...
 Ама пък ми е интересно, честно казано  :-*
(...то нали думата дума отваря...)

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Съхраняване на ОРИЗ
« Отговор #12 -: 07 Април 2006, 15:25:52 »
Съхраняване на ОРИЗ - оптимално в кутии и торбички, но той иска да "диша "- в сухи , проветриви и хладни помещения.
Имайте пред вид, че ориза поема много миризми, затова в близост не съхранявайте продукти, които да го вмиришат. Но пък последния факт можете да използувате за отмирисване напр. на шкаф, хладилник и т.н.
Трайността при горните условия на ориза е около 1година (на олющения- до 2).
Вече сварения ориз може да бъде съхраняван в затворен съд в хладилника до 1 седмица.Той може да се притопля в микровълнова печка (с добавена малко водичка) или в затворена торбичка, потопене във вряла вода.
Дълбокозамразеният сварен ориз, ако е затворен в съд, може да се използува и слеед 8 месеца.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Съхраняване на шоколад
« Отговор #13 -: 10 Април 2006, 17:21:13 »
Съхраняване на шоколад

Шоколад се съхранява в сухи помещения, плътно опакован, и на тъмно, за да се защити от окисляване ( при което съдържащите се в шоколада мазнини се разстварят).Шоколадите с високо съдържание на какао са по-трайни  нa окисление (при което значтелно се променя вкуса , и едновременно с това- и цвета по повърхността) и логично- белите- по-чувствителни. така е защото в какаото по природа се съдъряжат вещества, които сa устойчиви на окисление.
Ако сте държали шоколад в хладилника и го извадите,на повърхността кондензира вода, в която има разтворена захар и която пак изкристализира при изпаряване на кондензационната вода,при което повърхността става груба и неравна.Затова избягвайте температурня шок, като напр. съхранявате шоколада в хладилника в затворен съд, в които и темерирането ще стане по-плавно.
Шоколад не се съхранява обаче и на много топло.Тогава се наблюдава т. нар. "зреене на мазнините", при което шоколада губи гланца си, става на петна  или повърхността му побелява и се взема някога за мухъл (това са само прекристализирани мазнини).
Оптимална температура: 12-20 °C.
Беля шоколад поема и повече от черния миризми.


Загорка

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 33
Re: Как съхранявате кафето?
« Отговор #14 -: 03 Май 2006, 09:59:20 »
Ама сериозно ли има хора, които съхраняват шоколад??? :o
Вкъщи такъв зеленчук не вирее. Унищожаваме го със светлинна скорост. И питаме за още! ;D
И бира, чадо, и бира...

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума