Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 651466 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #225 -: 27 Февруари 2008, 08:52:40 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #226 -: 29 Февруари 2008, 00:03:42 »

marabu

  • Гост
Бананов кекс
« Отговор #227 -: 29 Февруари 2008, 00:18:19 »
Бананов кекс



320 г брашно
175 г захар
3/4 ч л сода
1/2 ч л сол
3 презряли банана
60 г кисело мляко
2 яйца
90 г разтопено краве масло
1 ч л ванилова есенция

150 г печени и едро нарязани орехи


. В голяма купа се смесват брашното, содата, солта, захарта и орехите.
. Отделно се смесват намачкани на пюре бананите, леко разбитите с вилица яйца, киселото мляко, разтопеното и охладено краве масло и ваниловата есенция.
. Течните продукти се изливат към брашнената смес и внимателно се разбъркват с дървена лъжица (шпатула), само докато сухото поеме течното (4-5 пъти).
. Тестото се излива в предварително намаслена и набрашнена форма за кекс (24 см с дупка).
. Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 55 минути (готовността се проверява с клечка за зъби).
. Сервира се топъл или охладен.


Вариации

- бананово-шоколаден : прави се по основната рецепта, като се намалява захарта до 10 сл и се прибавят към сухите продукти 100 г настърган шоколад

- банано-кокосов с макадамия (австралийски орех ) в огнеупорна тава се изсипват 50 г сладки кокосови стърготини и 100 г австралийските орехи и се пекат на 180 С 6 минути като периодично се разбъркват. По основната рецпета, като се замена орех на кокосовите стърготини с макадамия

- портокалов-бананов кекс : пече се по основната рецепта, като към сухите продутки се прибавят 1 ч л мляна канела, 1/4 ч л смляно индийско орехче и 2 с л настъргана портокалова кора

** Бананите трябва да се намачкат с дървено чукало, но не да се превръщат в пюре с помощта на блендер, иначе кексът лошо ще се надигне
*** Разбъркването на сухи и течни продукти трябва да бъде внимателно и непродължително, в никакакъв случай не се престаравайте :-)


източник: Cook`s Illustrated
« Последна редакция: 29 Февруари 2008, 00:21:51 от marabu »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #228 -: 01 Март 2008, 10:43:10 »

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #229 -: 07 Март 2008, 10:05:00 »
Кейк с моркови"Бъкс Бъни"





по Рeцептата на Ауро / La cocina de Auro

Продукти:
230 гр. брашно
6 бисквитки обикновени
50 гр.тъмна захар
150 гр. бяла захар
1 равна с.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1 ч.л. подправки (канела,2-3 карамфилчета0,джинжифил)
100 гр. олио
280 гр. настъргани моркови
50 гр. смлени бадеми
5 яйца
10 мл.ликьор/бадемов,портокалов..../ или портокалов сок

Продукти за глазурата:
250-300 гр. крема-сирене тип "Филаделфия"/Маскарпоне.../
2 равни с.л. пудра захар
50 гр. краве масло
3 листа желатин/6 гр./
50 мл. прясно мляко

Продукти за глазираните моркови:
2 моркова
50 гр. захар
50 гр. вода
малко ликьор/при мен бадемов/

Приготвяне:
Приготвяме кръгла форма за печене,на която се свалят стените.Обличаме стените и дъното с хартия за печене.
Настъргваме морковите на едрото ренде.Запазвамe ги.
Натрошаваме бисквитите на прах и в голяма купа ги смесваме с брашното,бакпулвера,содата бикарбонат,ароматните подправки,бадемите,солта и тъмната захар .
Разбиваме яйцата със бялата захар до побеляване .Прибавяме олиото,ликьора и сухата смес.Разбъркваме внимателно със шпатула/при мен дървена лъжица/.Прибавяме настърганите моркови и отново разбъркваме с лъжица.Изсипваме сместа в приготвената форма и печем 50-60 мин. на 175-180º.След 30-тата мин. от печенето покриваме кейка с хартия за печене,за да не се препече много.Към края пробваме с дървена клечица дали е опечен ,оставяме кейка в изключената фурна за десетина минути.След това го изваждаме от формата и оставяме да изстине напълно.

Глазирани моркови:
Почистваме и обелваме морковите.Режем ги на дълги парченца с помоща на белачката за картофи.
В малка тенджерка слагаме захарта,водата и морковите и варим до получаване на сироп...прибавяме ликьора и варим още няколко минути.

Бяла глазура:
Накисваме желатина в студена вода.
Разбиваме с миксер размекнатото масло,прибавяме сиренето и пудрата захар и продължаваме да разбиваме,докато получим еднородна кремообразна смес .Загряваме до кипване млякото в микровълнова фурна,прибавяме желатина към него и сипваме в крема.
Намазваме кейка с получената глазура ,като гледаме да се излее и по стените на садкиша....и в хладилника докато стегне.../при мен беше за два часа...кой ще чака цял ден,както е в оригиналната рецепта/.Украсяваме с глазираните моркови.





« Последна редакция: 07 Март 2008, 10:07:34 от gaby_s »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #230 -: 09 Март 2008, 10:17:36 »

nadja_sp

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 277
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #231 -: 10 Март 2008, 18:17:53 »
Сладкиш с шоколад и тиквички

110гр масло(стайна температура)+една бучка за намазване на тавичката
или 120 мл зехтин+ 1 каф.л. за тавичката
240 гр брашно
3 яйца
60гр какао
1каф.л. сода бикарбонат
1/2каф.л. бакпулвер+1/2каф.л. сол
180гр захар касонада
1каф.л. ванилия
1каф.л. инстантно кафе
350гр настъргани на ситно млади тиквички
160 гр шоколадов чипс или нарязан на едро черен шоколад
пудра захар за поръсване или разтопен черен шоколад за глазура
------------------------------------------------------------------------------------------------
Загряваме фурната на 180*Ц, намазваме с масло кръгла разкопчаваща се тавичка с диам. 25см.
В голяма купа смесваме брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта.
В отделна купа(или кухн.робот) разбиваме касонадата и маслото, прибавяме инстантното кафе и яйцата,едно по-едно, като разбъркваме добре след всеки продукт.
Запазваме 1/3 от брашняната смес, останалата прибавяме при яйцата.
Смесваме внимателно,до пполучаване на хомогенна смес, но не прекаляваме с бъркането, защото сладкиша ще стане сбит.
Прибавяме тиквичките и шоколадовия чипс при запазеното брашно и разбъркваме добре. Слагаме ги при сместа с яйцата и разбъркваме внимателно с дървена лъжица.
Изсипваме получената смес в намаслената тавичка и печем за около 40-50 мин.
Изтиналия напълно сладкиш поръсваме с пудра захар или глазирама с разтопен черен шоколад.

* Комбинацията шоколад-тиквички звучи доста налудничево, но никога не бях яла по-лек и по-вкусен шоколадов сладкиш.




chocolateandzucchini.com


ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #232 -: 12 Март 2008, 11:41:51 »

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #234 -: 15 Март 2008, 18:37:41 »

Много интересни идеи сте предложили :thumbup:

Постни шоколадови квадрати



1 чаша = 240 мл
Продукти:
1½ чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 чаена лъжичка ябълков оцет
1 прах ванилия
1 чаша вода /замених със слабо кафе еспресо и вода 50:50/
1 шепа стафиди /по желание/; може и ядки
Фурната се включва на 175 º С.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, захарта и ванилията.
 Разбърква се добре и прибавят олиото, водата и оцета. Поръсва се със стафиди и хомогенизира окончателно.
Пече се върху пекарска хартия за около 30 мин., като се проверява за готовност със сухота на клечка.
Оставя се да изстине и реже по желание.
Може да се залее с глазура от:
3 супени лъжици вода
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици маргарин
6 супени лъжици захар.
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.

Рецептата е комбинирана с основна идея veganagogo /има и видео/
 :smile1:

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #235 -: 16 Март 2008, 17:52:49 »
Диди, страхотна рецепта и страхотно изпълнение, както винаги ... не се сдържах да не го кажа  :thumbup: :-*

Утре съм се наканила да направя кокосово шоколадовия сладкиш, но задължително след това ще пробвам и този!

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #236 -: 16 Март 2008, 18:24:20 »
Иви,
благодаря ти, :air_kiss:

стойностно е да получаваш похвала от толкова умеятелен човек като теб :thumbup:


Постни палачинки



Продукти:
1 ½ чаша брашно
½ л. вода, аз я замених с газирана вода
5 с.л. олио
1 – 2 ч.л. захар
1 щ. сол
1 щ. сода бикарбонат

Разтваря се във водата солта, захарта, излива се брашното и замесва рядко тесто.
Добавя се содата, олиото и разбърква.
Изпичат се на добре загрят тиган, намазан с олио.
Готови се мажат с мед, конфитюр или друга плънка и навиват на ролце.

Бях скептична, но се получиха хубави за вложените продукти. :smile1:
Може водата да се замени и с газирана напитка с пловод яаромат, като се намали количеството на захарта.

Рецептата е от millionmenu

« Последна редакция: 17 Март 2008, 17:52:31 от di_ani »

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #237 -: 17 Март 2008, 19:17:09 »
Eто го и моя Кокосово шоколадов сладкиш  :smile1:

Диди, благодаря отново, че го сподели с нас, страхотен е ... толкова обичам шоколад и кокос, а съчетани заедно е направо фантазия  ::)  :air_kiss:




ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #238 -: 20 Март 2008, 12:52:58 »

Steny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 301
  • Spring is in the air...
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #239 -: 20 Март 2008, 22:13:46 »
Кекс със спрайт



Продукти:
5 яйца
1 1/2ч.ч. захар
3 пъти по 5с.л. олио
3 пъти по 5с.л. спрайт(може да се замести с прясно мляко или друга газирана безалкохолна напитка)
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората на 1 лимон(или портокал)

Разбиват се яйцата и захарта. Към тях се добавят на 3 пъти по 5с.л. олио и 5с.л. спрайт и се разбива. Добавят се двете чаши брашно смесено с бакпулвера. Разбива се и накрая се слага настърганата кора от лимон или портокал.
Сместа се изсипва във форма за кекс, която е обилно намазана с мазнина. Ако желаете може да добавите малка част от
Пече се на 180-200 градуса за 25-30 минути.


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума