Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 608035 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #105 -: 12 Ноември 2007, 22:21:40 »
Благодаря. Не ми беше минало през ума за шам-фъстък.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #106 -: 12 Ноември 2007, 23:20:17 »
Пепи, извинявай че се намесвам, ама  оригиналния Гараш се посипва с шам-фъстък и затова е зелено. Но няма да се учудя ако в БГ го правят с оцветени бадеми по заведенията. То и трудно се намира несолен шам-фъстък!  ;D

Нат, намесвай се колкото искаш (макар да съм другата Пепи  :P) ама тук на много места ги предлагат дори вече не с бадеми, а с оцветени в зелено кокосови стърготини  :innocent:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 746
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #107 -: 13 Ноември 2007, 19:19:04 »
"Негърче"
14 с.л. захар ,2 с.л. какао
2/3 коф.кисело мляко и 1ч.л.сода
5с.л. олио,  1 и 1/2 ч.ч брашно,ванилия и портокалова кора ,1ч.ч орехи /но може и без тях/
за заливката:
2с.л. какао, 4с.л.захар,6с.л.вода и 50 гр.масло
Всичко се обърква и се пече.А заливката се разтапя на котлона и след като изстине малко се залива изпечения вече сладкиш.
Поръсва се с орехи или кокосови стърготини.
« Последна редакция: 13 Ноември 2007, 23:17:03 от toni_ton4o »

dany2

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 124
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #108 -: 15 Ноември 2007, 16:15:06 »
Щолен
Продукти
брашно (пресято)   750г
мая (прясна)  50 - 60 г
мляко  180 мл
захар  150 г
масло  150 г
стафиди (светли и тъмни)  160 г
ядки (главно сурови, обелени и нарязани на едро бадеми)  200 г
захаросани цитрусови корички   160 г
ром за накисване на стафидите
подправки: ванилия, настъргана лимонова кора, 1/2 ч. л. кардамон, смлян кориандър, канела, малко настъргано индийско орехче
и още: 100 - 150 г разтопено масло и пудра захар за овалване след изпичането
Приготвяне:
   Всички продукти се оставят на топло за темпериране. Стафидите се накисват в рома.
   Маята се разбърква с част от затопленото мляко, малко захар и брашно. Оставя се на топло да бухне.
   Замесва се тесто, като се добавя останалото мляко, брашното, захарта, маслото и подправките. На този етап работих със спиралите на миксера.
   Оставя се на топло да бухне оформено на топка в покрит съд. Не бива да е прекалено топло, за да не се отдели маслото.
   Меси се пак, като се добавят ядките. Постепенно се прибавят стафидите и коричките. Тук става малко по-сложно, защото добавките са много в сравнение с все още малкия обем на тестото.
  Разделя се на части с желана големина. Класическото оформяне става така - разточва се почти правоъгълна форма и с точилка или с ръка по дължината се правят две бразди, които го разделят на нееднакви части. После крайните части се прихлупват върху средната. Целта е в сечение полученото да изглежда като стълбичките за награждаване на спортисти (нали се сещате - I, II и III място).
  Премества се в тава, застлана с хартия за печене, оставя се да бухне.
  Пече се в предварително загрята фурна.
  Изважда се върху решетка (внимателно - горещият сладкиш е мек!), намазва се обилно отвсякъде с разтопеното маслои се овалва в дебел слой пудра захар.
  Изчаква се да изстине напълно, увива се плътно в свежо фолио и се оставя за узряване в затворен съд или в найлонов плик.
  Времето за узряване е около 3 - 4 седмици.
От моя опит: Въпреки, че топлият сладкиш е мек, след изстиване става като тухла и това доста ме притесни. След време всичко си дойде на мястото. (Почти всеки ден го проверявах, мислех, че съм го развалила).
   В материалите, които ползвах имаше и  рецепти, съдържащи яйца и други съставки (например - извара). Класическият щолен е без яйца и се твърди, че може да се съхранява до Великден - ако го скриете добре. Сигурно другите варианти са не по-малко вкусни, но очевидно са разчетени на по-кратък срок за съхранение.
   Надявам се да съм била полезна. Снимки нямам, правих го миналата година и смятам тази да повторя. Тогава може да кача и снимки.
Относно източниците - рецептата е съставена на базата на публикувани в интернет и в някои други източници рецепти, но не повтаря буквално никоя от тях.

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #109 -: 15 Ноември 2007, 22:39:38 »
                                              Ябълков щрудел
                                             

Необходими продукти:

1 пакет горови кори
1 1/2 кг ябълки
100 г орехови ядки
2 с. л. галета
1/2 пакетче канела
Захар
масло или олио за намазване


Начин на приготвяне:

Кръгла тава се намаслява с олио.Ябълките се настъргват на едро ренде и към тях се прибавят орехите, галетата и канелата.Разбърква се добре.Взимат се два листа от корите, намазват се с разтопено масло или олио и отгоре се слага от ябълковата смес, след което се поръсва обилно със захар навсякъде.Навива се на руло (като палачинка :P) и се усуква точно в средата на тавата.Процедурата се повтаря с всичките кори, като всяко готово руло се овива около предходното.Щруделът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 30-40 минути.
Да ви е сладко !  ::) :smile1:




petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
меден кекс
« Отговор #110 -: 24 Ноември 2007, 16:53:20 »
меден кекс

1  - 1/3 ч.чаша брашно
1 ч.лъжица канела
3/4 ч.лъжица сода
3/4 ч.лъжица сол
1/2 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.лъжица джинджър
1.ч.чаша мед
1/2 ч.чаша силно кафе
2/3 ч.чаша олио
2 яйца
1/4 ч.чаша кафява захар
2 су.лъжица уиски

Загряваме фурната на 180. Намаслява ме си съда за кекса.
Смесваме в отделна купа брашното, содата, солта, канелата, джинджифил, бакпулвер.
 В друка купа смесваме меда, олиото, уискито и кафето.
Разбиваме отделно яйцата с захарта. и после на бавни убороти прибавяме към тях сместа с меда след минутка към тях прибавяме и брашното. Пазбъркваме добре така че  всичко се смеси добре и исипваме във формата за какса или тавичката.
Печем 1 час. Оставяме да изтине посъсваме с пудра захар.
Кексчето стана много пухкаво ....душичка :smile1:
« Последна редакция: 24 Ноември 2007, 17:41:00 от petrina »

krivondela

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #111 -: 25 Ноември 2007, 01:01:27 »
Много апетитно изглежда кекса с меда.
Ще го пробвам и аз
А това е последния ми провал от днес



Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #112 -: 25 Ноември 2007, 18:05:40 »
Меденият кекс наистина изглежда прелестно,Petrina.

Krivondela,защо провал?Всичко ми изглежда перфекто.

Иви,чудесен щрудел...Много обичам..

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #113 -: 26 Ноември 2007, 15:38:15 »
Едно предложение за ефектен и вкусен сладкиш.

Сладкиш "Мозайка"

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #114 -: 28 Ноември 2007, 12:43:42 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
шоколадов тиквен сладкиш
« Отговор #115 -: 30 Ноември 2007, 20:53:46 »
шоколадов тиквен сладкиш

1 - 1/2 ч.чаша брашно
2/3 ч.чаша какао
2 ч. лъжици бакпулвер
1 ч. лъжица сода
1/2 ч. лъжица сол
1/2 ч.чаша кисело мляко
1 ч.чаша нарязана на малки кубчета тиква/ много малки/
2 пакетчета ванилии
1 ч.чаша кафява захар
1 ч.чаша бяла захар
3/4 ч.чаша размекнато масло
3 яйца
 
за глазурата:
1/2 ч.чаша натрошен шоколад
1 су.лъжица масло/или маргарин/

Смесваме сухите съставки : брашното, бакпулвера, какаото, содата и солта, разбъркваме.
В отделна малка купичка смесваме киселото мляко, тиквата и ванилиите.
Разбиваме захарта с маслото до хомогена смес пребавяме яйцата.
Смесваме сухата смес с яйчената, разбъркваме добре и накрая пребавяме сместа с тиквата.
Печем в загрята фурна на 180 за 30-35 мин. или до готовнист като проверяваме с клечка, ако е суха значи сладкиша е готов.
Невероятно вкусен! :smile1:





keti

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 98
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #116 -: 30 Ноември 2007, 21:45:08 »
Този вкусен сладкиш дали ще стане с настъргана тиква ? :blush:

marabu

  • Гост
Бананово-овесен кекс с орехова поръска
« Отговор #117 -: 30 Ноември 2007, 21:47:33 »
Banana-oatmeal cake with walnut streusel
Бананово-овесен кекс с орехова поръска



125 мл олио
140 г захар
2 яйца
3 банана
1 ч л ванилова есенция
120 г брашно
150 г овесени ядки
1/4 ч л сол
1  ч л сода


ОРЕХОВА ПОРЪСКА

80 г овесени ядки
45 г  разтопено масло
2 с л захар
2 с л нарязани на дребно орехови ядки
1/2 ч л канела



. Брашното се смесва с овесените ядки, солта и содата.
. Отделно в голяма купа се разбива маслото със захарт.
. Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбива добре тестото.
. Добавят се пюрираните банани и ваниловата есенция.
. Разбърква се и се прибавя брашнената смес.
. Правоъгълна форма с размер 25х11 см се намаслява и се набрашнява.
. Изсипва се тесто в подготваната форма.
. Приготвя се поръската : всички продукти се смесват и се поръсват върху тестото.
. Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 С за 40-45 минути, като с помощта на клечка се проверява на готовност (ако е суха, значи е готов).



** Ореховите ядки могат да се заменят с бадемови, както и да се изполва и бадемова есенция
*** за да бъде още по полезен кекса бялата захар се заменя с кафява зхаар, а част от маслото с ябълково пюре.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #118 -: 30 Ноември 2007, 22:17:17 »
Този вкусен сладкиш дали ще стане с настъргана тиква ? :blush:
Сигурно ще стане,аз правя подобен и използвам тиква от консерва която е като пюре. :smile1:
Но Петрина ще каже най-точно. :smile1:
« Последна редакция: 01 Декември 2007, 19:51:06 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #119 -: 01 Декември 2007, 00:56:42 »
 Кети може и с настъркана, но по ми хартеса с нарязана на ситно парчета, ако я старжеш може би трябва да е малко-повече от една чаена чаша, става и с тиква от консерва както предлага Петя
« Последна редакция: 01 Декември 2007, 01:00:03 от petrina »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10

* Последното от форума

Re: Полезно ли е? от tomislava
[18 Юли 2017, 09:57:14 ]


Re: Да бъдем модерни от tomislava
[17 Юли 2017, 16:32:47 ]


Re: Игра с думи от tomislava
[13 Юли 2017, 13:19:47 ]


Re: Лято 2017 от tomislava
[13 Юли 2017, 13:18:53 ]


Лято 2017 от mariqna44
[12 Юли 2017, 22:24:11 ]


Re: прИмоции ........ от cvetozara123
[03 Юли 2017, 13:31:33 ]


Моbimebel-онлайн магазин за мебели от mobimebel
[30 Юни 2017, 13:31:50 ]


Re: прИмоции ........ от tomislava
[28 Юни 2017, 20:24:35 ]


Re: Пушите ли? от cvetozara123
[28 Юни 2017, 10:40:13 ]


Re: Игра с думи от cvetozara123
[28 Юни 2017, 10:39:44 ]


Re: Курс по готварство от cvetozara123
[28 Юни 2017, 10:38:17 ]


Курс по готварство от mariqna44
[27 Юни 2017, 20:45:26 ]


Някой да ползва такива ножове? от mariqna44
[17 Юни 2017, 21:33:10 ]


Re: ГРИЛ ТИГАН от hristiana:)
[03 Юни 2017, 19:00:11 ]


Re: Плочки за кухня - откъде? от mariqna44
[28 Май 2017, 16:46:13 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[28 Май 2017, 15:28:35 ]


Re: Видеонаблюдение от mariqna44
[26 Май 2017, 17:42:32 ]


Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]