Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 642850 пъти)

anikats

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #45 -: 16 Септември 2007, 15:40:10 »
Здравейте,

от доста време взимам рецепти от форума - много ми харесват.
Сега най сетне се престрашавам и аз да ви предложа рецепта за кекс, които направих миналата седмица и стана много вкусен (използвах кафява захар вместо пудра). Рецептата е от едно английско списание.

Кекс с кедрови ядки и мед
Продукти:
225гр масло
250гр течен мед
100гр пудра захар
3 големи яйца
300гр брашно
2 ч л бакпулвер
150гр кедрови ядки
Настъргана кора на 1 лимон

Приготвяне:
Фурната се загравя до 160 градуса.
Взима се кръгла форма за торта – 20см диаметър и се слага хартия за печене.
Маслото се разтопява на бавен огън и се добавят меда и захарта, сместа се бърка докато заври, след което се маха от котлона и се оставя да се охлади.
3 яйца се бият и се добавят постепенно към охладената смес, след което се добавя кората на лимона, брашното и бакпулвера. Накрая се прибавят кедровите ядки.
Пече се 50минути до час.


Elka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 159
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #46 -: 16 Септември 2007, 16:22:55 »
Елка, чудесно изглежда. Как го докара така на външен вид?
Много ти благодаря, vesela. Радвам се, че ти е харесал. Ефектът се постига много лесно, след като сте поставили тестото в кексовата форма, отгоре полейте с малко топинг за сладолед / в случая това е боровинка/ и съвсем леко с лъжеца или нож оформете фигурки, но само на повърхността. Топингът е тежък и сам прониква надолу в тестото.
После когато обръщате кекса, трябва много да внимавате, защото наместата където е проникнал топингът е по-ронлив и има опасност да се раздели. :smile1:

Elka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 159
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #47 -: 16 Септември 2007, 16:35:48 »
И днес да се запиша с още една рецепта.
Кекс с прясно мляко
/рецептата е от една стара готваска книга - "Готвим бързо и вкусно", дано само да не се повтаря тук/

1ч.ч. прясно ммляко
1ч.ч. олио
3ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
1 с.л. ром
1 бакпулвер /10г./
1/2 ч.л. сода
1 с.л. кисело мляко
4 бр. яйца
- белтъците се отделят от желтъците
- белтъците се разбиват с: 1/2 ч.ч. захар на сняг, към тях се добавя 1/2 ч.ч. брашно + 1 с.л. кисело мляко с разтворени вътре бакпулвер и сода.
- желтъците се разбиват с 1 ч.ч. захар, 2 1/2ч.ч. брашно, ванилия, ром, 1ч.ч. прясно мляко + 1ч.ч. олио
- Към сместа с желтъците прибавяме тази с белтъците и разбъркваме с дървена лъжица, докато се получи хомогенна смес. /Пожелание може да добавите сушени плодове, или 1 с.л. какао за да украсите сместа, както при мраморния кекс/
- Поставя се в намазнена форма за кекс и се пече на 180С първо отдолу за около 50 мин и после отгоре и отдолу, докато се запече отгоре.

А ето и снимките:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #48 -: 16 Септември 2007, 17:48:57 »
Ели, страхотни кексчета си спретнала. На човек му идва да ги заяде от монитора. Поздравления.

Elka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 159
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #49 -: 16 Септември 2007, 17:54:10 »
Пепи, благодаря ти много!! Явно ми е минало и кексовете, пак започнаха да стават  :yahoo:  :yahoo:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #50 -: 16 Септември 2007, 19:44:19 »
ilrai , много хубава идея :thumbup:
anikats , ще се радвам да опитам тази рецепта :smile1:
Elka - това е "класика в жанра"  :clapping:
janice_bs, ето рецептата за:

Рулца "черно и бяло"



Какаова смес:
1 оп. бисквити кафяви /аз използвах малка тип “Закуска”/
2-3 с.л.  какао , ½ ч.л. мляно ароматно кафе
2/3 до ¾ ч.ч. сок портокали
пудра  захар 3 с. л.
1 с.л.мед, 1 с.л. ром. 
Кокосова смес:
1 пак. 125 гр масло
2/3 ч.ч. пудра захар
3 с.л.  сухо мляко с връх
3 с.л. кокос,  портокалови стърготини 1 с.л.

Бисквитите се смилат и се объркват с какаото, смесват се със сока (слага се на порции да не стане много рядко). Оформя се върху фолио правоъгълен блат.
Разбива се  маслото с пудрата захар и сухото мляко, прибавя се кокоса и се намазва върху кафявия блат.
С помощта на фолиото се навива на руло.
Слага се в хладилника да се втвърди - за едно денонощие / по-бързо в камерата/.
Рязане и аранжиране - по желание.

Това е популярна рецепта с много варианти – моята е взаимствана  от сп.  Вкусотии в чинии.
Друг по-различен е на Дора  , а  има и още.
« Последна редакция: 16 Септември 2007, 19:59:36 от di_ani »

janice_bs

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #51 -: 16 Септември 2007, 23:17:29 »
di_ani, благодаря за рецептата! :-*

Ето и рецептата за  кекса http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1672.msg29433#msg29433
« Последна редакция: 17 Септември 2007, 00:27:37 от janice_bs »

janice_bs

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #52 -: 17 Септември 2007, 00:24:12 »
Дамски каприз
/стара, но любима рецепта/

5 яйца
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.лъж. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
сладко или конфитюр от сини сливи / може и от други плодове, но лично аз предпочитам за този сладкиш да е от сини сливи/

Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с пудрата захар на сняг. Киселото мляко се смесва със содата и кристалната захар и се оставя около 20 минути да престои.Добавят се след това олиото, разбитите жълтъци, 3-4 суп. лъжици от разбитите белтъци на сняг и брашното. Сместта се изсипва в намазана тавичка с олио и поръсена с брашно. Пече се на умерена фурна. След изпичане се изчаква блата да изстине и се намазва със сладко. Отгоре се разстилат разбитите на сняг белтъци и тавата се връща отново във фурната. Фурната се включва само на горни реотани, на ниска температура за да се стегне белтъчната смес.




rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #53 -: 19 Септември 2007, 20:59:31 »
di_ani  докладвам за рулцата "черно и бяло". Моите не ги докарах на вид, но са великолепни на вкус. :thankyou:
« Последна редакция: 19 Септември 2007, 21:01:16 от rainbow »

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #54 -: 19 Септември 2007, 21:11:11 »
Рулца "черно и бяло"


И аз имам подобна рецепта, като ученичка бях шашнала целия клас с тез кокосови ролца :smile1: Това беше може би първата ми самостоятелна кулинарна изява :smile1:, сега като ги видях ме навяха едни спомени... :smile1:


Дамски каприз
/стара, но любима рецепта/

.....

сладко или конфитюр от сини сливи / може и от други плодове, но лично аз предпочитам за този сладкиш да е от сини сливи/


Точно заради този сладкиш си правя домашно сладко от сини сливи, наистина с друго сладко, просто не е същия. Беше ми любим като малка, майка много често го правеше.

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #55 -: 23 Септември 2007, 00:03:51 »
Имам един въпрос -Какви са точно тия бисквити? Грамаж? става въпрос за рулцата - Черно и бяло?

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #56 -: 26 Септември 2007, 17:43:20 »
                         Пай с тиква

Плънка:
1ч.ч. захар
1ч.л.канела
1ч.л.смлян карамфил
1ч.л.смлян бахар
1/2ч.л.джинджер на прах
4 яйца
3.ч.ч.сварена и пасирана тиква
1 1/2 кутийка концентрирано мляко

Тесто:
1 1/2 ч.ч. брашно
1/3ч.ч.студена вода
3/4 до 1ч.ч.масло или маргарин

Свесваме брашното и маслото и след това добавяме постепенно водата.Омесваме добре и разточваме кръг да покрие и стените на тавичката.

Смесваме всички продукти за плънката и изсипваме върху тестото.Печем на 200 градуса първите 15 минути и след това намаляме на 180 градуса и печем от 40 до 60 минути.
Изстудяваме и сервираме със сметана.  :smile1:

Източник:сп.фемилисъркъл
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

janice_bs

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #57 -: 26 Септември 2007, 20:04:23 »
Карамелизирана ябълкова пита

Продукти:
1 кг. ябълки
2 ч.ч. захар
4 яйца
125 г. краве масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
2 ванилии
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. нарязани орехи
Начин на приготвяне:
1 ч.ч. захар се карамелизира на дъното на средно голяма тава.Моята е с диаметър - 25 см. Ябълките се обелват и нарязват на тънки филийки. Нареждат се върху захарта, плътно една до друга. Отгоре се поръсват нарязаните орехи и пакетчето масло, нарязано на парчета./Аз нямах орехи и не сложих/ Запича се леко на фурна, до омекване на ябълките.Отгоре се залива със сместта, приготвена от останалите продукти и се пече на умерена фурна.
След като изстине сладкиша се  обръща върху тортена чиния. По желание може да се украси.
   

 :exclaim: Рецептата я имам от моя позната, която беше приготвила този сладкиш по някое телевизионно кулинарно предаване, преди 5-6 години.

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #58 -: 27 Септември 2007, 12:23:27 »
Бърз щрудел с ябълки



продукти
готов блат за пайове и щрудели Nestle
1 гк ябълки-обелени и нарязани на малки парченца
50 гр. галета
100 гр. захар/аз ползвах кафява
50 гр. краве масло
1 с.л. канела
1 1/2 чаша стафиди и сушени плодове по избор-кайсии,круши,сливи...
нарязани бадеми
кората на 1/2 лимон
яйце за намазване
пудра захар за поръсване

приготовление
Задушавам ябълките в маслото и захарта.Накисвам предварително сушените плодове и стафидите във вода...В голяма купа смесвам подсладените ябълки със стафидите и другите сушени плодове,лимоновата кора,галетата,бадемите и канелата.Разстилам блатовете на масата/в един пакет има два/ и в средата им слагам сместта.Двата края на така получения щтрудел се подвиват.Отгоре се намазва с разбито яйце и тук -там се набожда с вилица,за да излиза парата.Пече се в предварително загрята силна фурна до златисто кафяв цвят
.

мими95

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #59 -: 27 Септември 2007, 21:06:14 »
Пай с тиква

Необходими продукти:

за плънката
4 чаени чаши печена или варена тиква
4 яйца
1 чаена чаша захар
1-2 чаени чаши смлени орехи или бадеми
2 чаени лъжички канела

за тестото
1 чаена чаша масло
2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
2-3 ванилии
8 супени лъжици прясно мляко

********
В голяма купа се смесват продуктите за плънката
и се разбиват с миксер.
В друг съд се замесва ронливо тесто от маслото,
брашното, бакпулвера и ванилията.Най-накрая се
добавя млякото и се меси още малко.
Тестото се разделя на две равни части и от тях се
отделя малко за украса.
Разпределя се равномерно по стените и дъното на
две тавички за пай с диаметър 25 см.
Плънката се разпределя по равно в двете тавички
и внимателно се изравнява.
Пече се 40-50 мин. на 200 градуса.
Тестото за украса се разточва и се нарязва на
вълнообразни лентички, широки около 1 см.
10 мин. преди да е готов пая, се изважда от фурната,
украсява се с лентичките, подредени като решетка,
намазани леко с прясно мляко и поръсени със захар.
Допича се. Охлажда се и се сервира, по желание
украсен с бита сметана.

ДА ВИ Е СЛАДКО!!!



 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Спрей за готвене от georgieva88
[19 Октомври 2018, 10:10:53 ]


Re: Видеонаблюдение от georgieva88
[19 Октомври 2018, 10:08:58 ]


Re: Как прогонвате комарите? от georgieva88
[19 Октомври 2018, 10:07:56 ]


Re: Пари за нов фризер от georgieva88
[19 Октомври 2018, 10:06:07 ]


Re: Ъглов диван? от georgieva88
[19 Октомври 2018, 10:04:54 ]


Промоция на бисквити Мираж. от georgieva88
[19 Октомври 2018, 10:02:28 ]


Re: Рецептите на Петя от kokochka
[01 Октомври 2018, 12:03:35 ]


Re: Вкусни био гъби кладница у дома от ProvideR
[19 Септември 2018, 08:29:55 ]


Био гъби кладница за домашно отглеждане - само за район Стара Загора от ProvideR
[19 Септември 2018, 08:28:43 ]


Re: Видеонаблюдение от cvetozara123
[08 Август 2018, 16:08:53 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[07 Август 2018, 16:18:31 ]


Re: Ъглов диван? от mariqna44
[15 Юли 2018, 16:24:41 ]


Ъглов диван? от beauty
[14 Юли 2018, 15:21:01 ]


Re: Как прогонвате комарите? от beauty
[21 Юни 2018, 11:29:40 ]


Как прогонвате комарите? от jeneta
[20 Юни 2018, 13:46:16 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:41:02 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:40:02 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:36:44 ]


Как се справяте с мухъла? от radkaa
[01 Май 2018, 20:32:34 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от radkaa
[01 Май 2018, 20:30:03 ]