Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 510750 пъти)

An

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Дунапренена торта
« Отговор #90 -: 27 Октомври 2007, 17:38:46 »
Дунапренен кекс

4яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
2п. пшенично нишесте
1 бакпулвер
1 ванилия
Смесват се продуктите и се изсипват в набрашнена форма.Пече се 35-40мин. :thumbup:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #91 -: 27 Октомври 2007, 18:01:00 »
Ето и рецептата ,която правеше моята майка за дунапренен кекс навремето,5 яйца,1 1/2 ч захар,1/2 ч олио, 1/2 ч вода, 1 ч.ч пшеничено нишесте, 1 бакпулвер, ванилия, 1 1/2 ч брашно ,печеш много внимателно на около 170-180 градуса до готовност
ако правилно съм разбрала май трябваше да направя това

zldi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Дунапренена торта
« Отговор #92 -: 28 Октомври 2007, 18:16:33 »
Дунапренена торта но не с нишесте
Блат
4 яйца
2ч.ч.захар
1ч.ч.прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 п.амонячна сода
1ч.л. сода за хляб
1 ванилия
3ч.ч брашно
Тази смес се разделя на три части за три блата
Слепва се с крем ванилия.
Става превъзходна дунапренена торта. Рецептата имам от майка ми.

hgirl

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 584
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #93 -: 30 Октомври 2007, 11:54:11 »
Ябълков сладкиш с крем
около 1 кг ябълки
За тестото:
200 г брашно
180 г пудра захар
8 яйца /аз сложих 6/
8 с.л.вода
1 с.л. какао
1 бакпулвер
За крема:
800 ml прясно мляко
150 г кр.масло
180 г пудра захар
2 пакетчета крем ванилия /Puding на д-р Йоткер/
шоколадова глазура или готов шоколадов кувертюр
щипка сол

Покриваме една средна по големина тава с алуминиево фолио, намазваме леко с кр.масло и нареждаме изчистените и нарязани на филии ябълки плътно една до друга. Разбиваме жълтъците с пудрата захар и водата, добавяме брашното, бакпулвера, солта и разбитите на сняг белтъци. Половината от сместа изсипваме върху ябълките, а в останалата половина добавяме какаото и изсипваме върху другата смес.  Печем на умерена фурна . Докато се изпече приготвяме крема по указанията от пакетчето ,но  БЕЗ захар и оставяме да изстине! Разбиваме кравето масло с пудрата захар и внимателно смесваме с изстиналия крем. След като се изпече, сладкишът се обръща в тортена чиния, оставя се да изстине, маха се фолиото и се намазва с крема. Накрая поливаме с разтопен шоколад /или украса по желание – моят беше с настърган шоколад/.
Източник: Mindmegette - унгарски кулинарен сайт

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #94 -: 31 Октомври 2007, 18:56:10 »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2492
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #95 -: 31 Октомври 2007, 20:57:03 »
ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА



Смес №1
4 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
1 бакпулвер
ванилия или ванилена захар

Смес №2
6-8 суп. лъжици какао
125 гр. масло
200 гр. прясно мляко
200 гр. захар

Смес №2 се загрява на котлона до хомогенна смес.
Продуктите от смес №1 се разбиват и към тях се добавя охладена 1/3 от смес №2.
Изпича се на 180 градуса.

Топлият сладкиш се залива с останалата част от течния шоколад и се украсява по желание.

Аз го посипвам с кокосово брашно, но става и с всичко останало. Понякога го използвам за блат за торта.
« Последна редакция: 11 Октомври 2009, 18:23:37 от pep-4o »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #96 -: 03 Ноември 2007, 18:30:12 »

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #97 -: 09 Ноември 2007, 15:05:21 »
Уоли много хубава и лека торта предлагаш,мерси ще опитам тази рецепта :smile1:
Аз правя много често един сладкиш обичан от всички
Кекс с ябълки
3яйца,3каф.ч.захар
1ч.л.хлебна сода,2суп.л.какао
2каф.ч.олио,2чаени ч.брашно,
1пакетче канела и 3 средни ябълки
1ч.ч нарязани орехи,стафиди и суш.кайсии
Всичко се обърква,като накрая се добавят настърганите ябълки и изцедени/за да не стане тестян/,орехите и суш.плодове.
пече се в предвар.загрята фурна на 150 около час .Нормално докато се изпече се пука отгоре
По желание може с пудра захар да се поръси или шоколадова глазура.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #98 -: 09 Ноември 2007, 15:16:38 »
 toni_ton4o, би ли уточнила, моля от колко мл е кафената чашка
( че си нямам от "класическите" малки за кафе)   :icon_question:

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #99 -: 10 Ноември 2007, 11:40:27 »
ами и мойте чашки са по-големи сега я измерих около 120мл а чаената около 220мл. малка забележка -ако захарта не сладни много не знам каква пускат на пазара може да сложиш още 1/2 к.ч. захар  приятно хапване!
 :smile1:

bozgounova

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #100 -: 10 Ноември 2007, 19:05:17 »
любимия сладкиш на ивето
за блата -1 пакетче масло(125) грама
1 чаша захар
1 пръст олио
кората на един портокал
4 жълтъка
1/2 чаша прясно мляко
1 1/2 брашно
1 лъжичка бакпулвер
това се бърка хубавичко с миксера и се пече около 30 минути на 160 градуса или докато леко започне да се зачервява.
през това време 4 белтъка се бият на сняг,прибавят се 1 чаша захар и чаша и половина смляни орехи(колкото повече орехи,толкова по-добре)
полуопечения блат се вади от фурната,намазва се с едно малко бурканче(около 130 грама)желе от касис,отгоре се слага орехово -белтъчна смес и се връща обратно във фурната.пече се на същата температура още 15-тина минути и след това поне още 30 минути на 120 градуса,да се доизспече.
божествено вкусен,неустоим,за това няма и снимка.може да се остави да се охладси добре и да се нареже на хапчици.след това се потапят в разтопен шоколад,отцеждат се на решетката и се охлаждат-това пък е фантастично,защото портокаловата кора придава уникален аромат на щоколада и се получават малки пастички------ :thumbup:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1731
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #101 -: 12 Ноември 2007, 18:41:51 »
Чудесни прдложения - поздравления за всички :thumbup:

ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА


Направих по идея на elidrag “фалшив гараш”.
Ели, много го харесахме /добавих смлени орехи и заливка, за да го “приближа” малко до оригинала – вкусотията от Пеполина  :flower:
Чудесен неделен сладкиш – благодаря ти :exclaim:



elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2492
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #102 -: 12 Ноември 2007, 20:54:41 »
Радвам се, че ти е харесал "фалшивиката". То и при мен има заливка, но не е толкова много. Обясни ми, моля, това зеленото кокосови стърготини ли са или нещо друго? Никога не съм знаела, а на вид твоят сладкиш изглежда точно като онези от сладкарницата на хотел "България" (не дай си боже да го направят на МОЛ).

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3602
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #103 -: 12 Ноември 2007, 21:12:27 »
elidrag, аз не съм Диди, но ще ти обясна за това зеленото. По принцип на торта "Гараш" за украса се слагат върху глазурата от шоколад един кръг в края и един по - малък почти в средата на тортата от обелени и накълцани на ситничко, и оцветени в зелено със сладкарска боя бадеми. Дано съм обяснила правилно.
   Диди, моля да ме ивиниш, че отговарям вместо теб. Радвам се, че торта " Гараш" ти е харесала. Оригиналния вариант наистина си заслужава труда, защото вкуса е неповторим.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #104 -: 12 Ноември 2007, 21:17:16 »
Пепи, извинявай че се намесвам, ама  оригиналния Гараш се посипва с шам-фъстък и затова е зелено. Но няма да се учудя ако в БГ го правят с оцветени бадеми по заведенията. То и трудно се намира несолен шам-фъстък!  ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vesela: Както и ти, ако идваш в София!
    Днес в 10:22:33
  • ceckavd: Който има път насам да се обажда за среща  съм винаги готова
    22 Юли 2014, 10:17:38
  • vesela: Ех, да ме бяха пратили с нея, можеше и среща да си спретнем, Цецка!
    21 Юли 2014, 09:39:30
  • vesela: Утре една колежка ще е в командировка във Видин
    21 Юли 2014, 09:38:48
  • ceckavd: Градчето изглежда добре. не сме толкова западнали. Само че сега е много разкопано заради водния цикъл. Иначе няма какво да обяснявам безработица, младите хора бягат включително и сина ми не мисли да се връща тук. Всяко второ семейство единия или и двамата са в чужбина да работят и т.н. Но имаме много неща, които могат да се видят.
    21 Юли 2014, 07:52:19
  • vesela: пък то - чудно градче изглежда
    20 Юли 2014, 08:23:55
  • vesela: Аз си мислех, че е западнал
    20 Юли 2014, 08:23:45
  • vesela: А много ми хареса на снимките на Цеци
    20 Юли 2014, 08:23:32
  • vesela: За съжаление във Видин съм ходила само веднъж, като дете.
    20 Юли 2014, 08:23:17
  • vesela: за Китен
    20 Юли 2014, 08:22:55
  • vesela: Мда, има нещо вярно
    20 Юли 2014, 08:22:51
  • ceckavd: лафа за Китен важи и за Видин лично съм го проверила вече 3-4 години и си е верен
    18 Юли 2014, 15:51:59
  • GolemDZVER: а - и в Созопол, е така
    17 Юли 2014, 16:52:32
  • KrokozabYl: ако не си виждал някой познат в софия 100 години - в китен задължително ще го срещнеш
    17 Юли 2014, 08:46:51
  • KrokozabYl: Весе, нали го знаеш лафа за Китен :)
    17 Юли 2014, 08:46:31
  • Aura: Ееее Весе и по това си приличами и аз харесвам стария Несебър
    17 Юли 2014, 05:46:20
  • vesela: Всъщност стария Несебър най ми харесва, но Китен го обичам.
    16 Юли 2014, 20:04:12
  • vesela: След Китен, най-много обичам Несебър.
    16 Юли 2014, 20:03:49
  • KrokozabYl: Несебър, Веси :) Хотела там е на високо поне :)
    16 Юли 2014, 16:03:15
  • vesela: Кро, къде ще морЯСВАШ
    16 Юли 2014, 16:01:11
  • KrokozabYl: Китен е добре, защото е по-високо
    16 Юли 2014, 14:27:50
  • Aura: Как е Китен?
    16 Юли 2014, 12:51:31
  • KrokozabYl: а и заради 2-те реки, които са преляли
    16 Юли 2014, 12:26:32
  • KrokozabYl: в Лозенец няма щети и наводнения. Явно Приморско е най-ниската точка и затова там са най-зле
    16 Юли 2014, 12:26:19
  • GolemDZVER: Кро, току що по новините показаха - пътят на юг от Созопол е затворен заради дъжда и преляли реки
    16 Юли 2014, 11:07:18
  • KrokozabYl: макар, че и за август го дават дъждове, а аз съм се нагласила за море ужасТ
    16 Юли 2014, 10:59:35
  • KrokozabYl: мани-мани  :( дано до август се оправи времето
    16 Юли 2014, 10:59:07
  • GolemDZVER: А дали не е от климТичните оръжия :swoon:
    16 Юли 2014, 10:52:02
  • marabu: от глобалното е - доста резки промени и невероятни бури и казват, че ще става позле
    16 Юли 2014, 10:41:43
  • marabu: да времето се мени доста последните години
    16 Юли 2014, 10:41:19

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 13:11:51]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 13:11:05]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от GolemDZVER
[Днес в 13:10:17]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от pep-4o
[Днес в 10:17:17]


Re: Асоциации- продължение от KrokozabYl
[Днес в 08:46:39]


Re: Игра с думи от ceckavd
[Днес в 08:04:10]


Re: Пиле, пуяк, патица, врабче - 2 от ceckavd
[Днес в 07:58:43]


Re: Игра с думи от star
[Днес в 07:56:18]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от star
[Днес в 07:55:13]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от star
[Днес в 07:54:40]


Re: Игра с думи от blqsak
[Днес в 06:55:59]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от Poni 69
[22 Юли 2014, 22:01:48 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от pep-4o
[22 Юли 2014, 21:58:34 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от pep-4o
[22 Юли 2014, 21:57:52 ]


Re: Асоциации- продължение от marabu
[22 Юли 2014, 20:40:19 ]


Re: Асоциации- продължение от bazilico
[22 Юли 2014, 20:08:11 ]


Re: Пиле, пуяк, патица, врабче - 2 от vesela
[22 Юли 2014, 19:56:00 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от ceckavd
[22 Юли 2014, 17:53:16 ]


Re: Пиле, пуяк, патица, врабче - 2 от ceckavd
[22 Юли 2014, 17:51:13 ]


Re: Асоциации- продължение от ceckavd
[22 Юли 2014, 17:35:48 ]