Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 519249 пъти)

An

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Дунапренена торта
« Отговор #90 -: 27 Октомври 2007, 17:38:46 »
Дунапренен кекс

4яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
2п. пшенично нишесте
1 бакпулвер
1 ванилия
Смесват се продуктите и се изсипват в набрашнена форма.Пече се 35-40мин. :thumbup:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #91 -: 27 Октомври 2007, 18:01:00 »
Ето и рецептата ,която правеше моята майка за дунапренен кекс навремето,5 яйца,1 1/2 ч захар,1/2 ч олио, 1/2 ч вода, 1 ч.ч пшеничено нишесте, 1 бакпулвер, ванилия, 1 1/2 ч брашно ,печеш много внимателно на около 170-180 градуса до готовност
ако правилно съм разбрала май трябваше да направя това

zldi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Дунапренена торта
« Отговор #92 -: 28 Октомври 2007, 18:16:33 »
Дунапренена торта но не с нишесте
Блат
4 яйца
2ч.ч.захар
1ч.ч.прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 п.амонячна сода
1ч.л. сода за хляб
1 ванилия
3ч.ч брашно
Тази смес се разделя на три части за три блата
Слепва се с крем ванилия.
Става превъзходна дунапренена торта. Рецептата имам от майка ми.

hgirl

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 584
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #93 -: 30 Октомври 2007, 11:54:11 »
Ябълков сладкиш с крем
около 1 кг ябълки
За тестото:
200 г брашно
180 г пудра захар
8 яйца /аз сложих 6/
8 с.л.вода
1 с.л. какао
1 бакпулвер
За крема:
800 ml прясно мляко
150 г кр.масло
180 г пудра захар
2 пакетчета крем ванилия /Puding на д-р Йоткер/
шоколадова глазура или готов шоколадов кувертюр
щипка сол

Покриваме една средна по големина тава с алуминиево фолио, намазваме леко с кр.масло и нареждаме изчистените и нарязани на филии ябълки плътно една до друга. Разбиваме жълтъците с пудрата захар и водата, добавяме брашното, бакпулвера, солта и разбитите на сняг белтъци. Половината от сместа изсипваме върху ябълките, а в останалата половина добавяме какаото и изсипваме върху другата смес.  Печем на умерена фурна . Докато се изпече приготвяме крема по указанията от пакетчето ,но  БЕЗ захар и оставяме да изстине! Разбиваме кравето масло с пудрата захар и внимателно смесваме с изстиналия крем. След като се изпече, сладкишът се обръща в тортена чиния, оставя се да изстине, маха се фолиото и се намазва с крема. Накрая поливаме с разтопен шоколад /или украса по желание – моят беше с настърган шоколад/.
Източник: Mindmegette - унгарски кулинарен сайт

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #94 -: 31 Октомври 2007, 18:56:10 »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2515
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #95 -: 31 Октомври 2007, 20:57:03 »
ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА



Смес №1
4 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
1 бакпулвер
ванилия или ванилена захар

Смес №2
6-8 суп. лъжици какао
125 гр. масло
200 гр. прясно мляко
200 гр. захар

Смес №2 се загрява на котлона до хомогенна смес.
Продуктите от смес №1 се разбиват и към тях се добавя охладена 1/3 от смес №2.
Изпича се на 180 градуса.

Топлият сладкиш се залива с останалата част от течния шоколад и се украсява по желание.

Аз го посипвам с кокосово брашно, но става и с всичко останало. Понякога го използвам за блат за торта.
« Последна редакция: 11 Октомври 2009, 18:23:37 от pep-4o »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #96 -: 03 Ноември 2007, 18:30:12 »

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #97 -: 09 Ноември 2007, 15:05:21 »
Уоли много хубава и лека торта предлагаш,мерси ще опитам тази рецепта :smile1:
Аз правя много често един сладкиш обичан от всички
Кекс с ябълки
3яйца,3каф.ч.захар
1ч.л.хлебна сода,2суп.л.какао
2каф.ч.олио,2чаени ч.брашно,
1пакетче канела и 3 средни ябълки
1ч.ч нарязани орехи,стафиди и суш.кайсии
Всичко се обърква,като накрая се добавят настърганите ябълки и изцедени/за да не стане тестян/,орехите и суш.плодове.
пече се в предвар.загрята фурна на 150 около час .Нормално докато се изпече се пука отгоре
По желание може с пудра захар да се поръси или шоколадова глазура.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #98 -: 09 Ноември 2007, 15:16:38 »
 toni_ton4o, би ли уточнила, моля от колко мл е кафената чашка
( че си нямам от "класическите" малки за кафе)   :icon_question:

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #99 -: 10 Ноември 2007, 11:40:27 »
ами и мойте чашки са по-големи сега я измерих около 120мл а чаената около 220мл. малка забележка -ако захарта не сладни много не знам каква пускат на пазара може да сложиш още 1/2 к.ч. захар  приятно хапване!
 :smile1:

bozgounova

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #100 -: 10 Ноември 2007, 19:05:17 »
любимия сладкиш на ивето
за блата -1 пакетче масло(125) грама
1 чаша захар
1 пръст олио
кората на един портокал
4 жълтъка
1/2 чаша прясно мляко
1 1/2 брашно
1 лъжичка бакпулвер
това се бърка хубавичко с миксера и се пече около 30 минути на 160 градуса или докато леко започне да се зачервява.
през това време 4 белтъка се бият на сняг,прибавят се 1 чаша захар и чаша и половина смляни орехи(колкото повече орехи,толкова по-добре)
полуопечения блат се вади от фурната,намазва се с едно малко бурканче(около 130 грама)желе от касис,отгоре се слага орехово -белтъчна смес и се връща обратно във фурната.пече се на същата температура още 15-тина минути и след това поне още 30 минути на 120 градуса,да се доизспече.
божествено вкусен,неустоим,за това няма и снимка.може да се остави да се охладси добре и да се нареже на хапчици.след това се потапят в разтопен шоколад,отцеждат се на решетката и се охлаждат-това пък е фантастично,защото портокаловата кора придава уникален аромат на щоколада и се получават малки пастички------ :thumbup:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1731
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #101 -: 12 Ноември 2007, 18:41:51 »
Чудесни прдложения - поздравления за всички :thumbup:

ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА


Направих по идея на elidrag “фалшив гараш”.
Ели, много го харесахме /добавих смлени орехи и заливка, за да го “приближа” малко до оригинала – вкусотията от Пеполина  :flower:
Чудесен неделен сладкиш – благодаря ти :exclaim:



elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2515
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #102 -: 12 Ноември 2007, 20:54:41 »
Радвам се, че ти е харесал "фалшивиката". То и при мен има заливка, но не е толкова много. Обясни ми, моля, това зеленото кокосови стърготини ли са или нещо друго? Никога не съм знаела, а на вид твоят сладкиш изглежда точно като онези от сладкарницата на хотел "България" (не дай си боже да го направят на МОЛ).

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3616
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #103 -: 12 Ноември 2007, 21:12:27 »
elidrag, аз не съм Диди, но ще ти обясна за това зеленото. По принцип на торта "Гараш" за украса се слагат върху глазурата от шоколад един кръг в края и един по - малък почти в средата на тортата от обелени и накълцани на ситничко, и оцветени в зелено със сладкарска боя бадеми. Дано съм обяснила правилно.
   Диди, моля да ме ивиниш, че отговарям вместо теб. Радвам се, че торта " Гараш" ти е харесала. Оригиналния вариант наистина си заслужава труда, защото вкуса е неповторим.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #104 -: 12 Ноември 2007, 21:17:16 »
Пепи, извинявай че се намесвам, ама  оригиналния Гараш се посипва с шам-фъстък и затова е зелено. Но няма да се учудя ако в БГ го правят с оцветени бадеми по заведенията. То и трудно се намира несолен шам-фъстък!  ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: другите сигурно са на опашка за мача  ;D
    Днес в 12:14:07
  • KrokozabYl: май сме само двечките
    Днес в 12:13:22
  • pep-4o: ;D
    Днес в 12:05:07
  • pep-4o: :nyam: :girl_haha:
    Днес в 11:59:48
  • pep-4o: здрасти Кроки!
    Днес в 11:58:54
  • KrokozabYl: аз май съм тук :)
    Днес в 11:54:11
  • pep-4o: :smile1: :tender:
    Днес в 11:47:36
  • pep-4o: КЪДЕ СТЕ, мили хора
    Днес в 11:46:42
  • pep-4o: :hi:
    Днес в 11:46:31
  • pep-4o: моля :)
    15 Септември 2014, 12:33:41
  • Ilieva: благодаря Пепчо
    15 Септември 2014, 10:41:40
  • teoleo: абе кофти номер се получи защото обещаваха и в петък казаха че нямало за сега
    13 Септември 2014, 18:35:36
  • pep-4o: на 15-ти де
    12 Септември 2014, 22:21:23
  • pep-4o: Тео, общежитията на другите университети отдават стаи под наем. Поскъпо е, отколкото таксите за останалите студенти, но по евтино от  хотел. Нека да върви и да пита, макар че щом на 115-ти трябав да започне - не виждам кого. Домакините им са до петък на работа
    12 Септември 2014, 22:18:14
  • teoleo: те ще го настанят в общежитие но след няколко дни Да ще видя ей сега
    12 Септември 2014, 17:40:20
  • KrokozabYl: идеята е да се съберат 2-3 състудентчета или познати и да наемат 1 квартира, като делят наем
    12 Септември 2014, 16:26:24
  • KrokozabYl: иначе виж тук http://svobodni-kvartiri.com/Kvartiri-v-Sofiya-grad727011.html
    12 Септември 2014, 16:25:59
  • KrokozabYl: ми аз нямам познати да отдават под наем стая или апартамент, но ориентира е да е около метрото или близо до студентски град - младостите
    12 Септември 2014, 16:25:53
  • teoleo: някой мобе ли да ми помогне по този въпродс
    12 Септември 2014, 14:52:41
  • teoleo: иняма къде да спи
    12 Септември 2014, 14:52:04
  • teoleo: а започват на 15 сега
    12 Септември 2014, 14:51:43
  • teoleo: синът ми е приет в НСА но за сега не могат. да предоставят общежитие защото имало някаква конференция
    12 Септември 2014, 14:50:52
  • teoleo: момичета имам голямпроблем и моля за помощ
    12 Септември 2014, 14:48:09
  • pep-4o: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,4085.msg194931.html#msg194931 ето баницата
    12 Септември 2014, 11:18:10
  • pep-4o: да не им правя реклама тук
    12 Септември 2014, 11:16:31
  • pep-4o: отговорих ти, девойче   :smile1:
    12 Септември 2014, 11:16:25
  • Ilieva: въпрос към пепчо за баницата, каква марка кори използваш?
    12 Септември 2014, 10:06:13
  • blqsak: Добро Утро!Приятна седмица,приятели!
    08 Септември 2014, 07:16:36
  • pep-4o: сега се прибрах и минах през Гълъбово - тук там изпомпват, но сее оттекла водата вече
    07 Септември 2014, 14:03:12
  • GolemDZVER: Пепи, да не Ви потопа в Стара Загора?
    06 Септември 2014, 17:46:34

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през септември от Захарно петле
[Днес в 01:28:42]


Кой какви ги сготви през октомври! от Захарно петле
[Днес в 01:25:32]


Re: Кой какви ги готви през септември от GolemDZVER
[30 Септември 2014, 17:32:24 ]


Re: Храна за мой'те канибали от pep-4o
[30 Септември 2014, 17:00:59 ]


Re: Храна за мой'те канибали от elidrag
[30 Септември 2014, 16:52:22 ]


Re: Ястия от смляно месо - 2 от pep-4o
[30 Септември 2014, 16:49:05 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от pep-4o
[30 Септември 2014, 16:46:56 ]


Бурито със свинско месо от pep-4o
[30 Септември 2014, 16:41:01 ]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от pep-4o
[30 Септември 2014, 16:38:07 ]


Пастет от патладжан с майонеза от pep-4o
[30 Септември 2014, 16:37:02 ]


Re: Повдигнати ъгълчета на ламинат - защо? от KrokozabYl
[30 Септември 2014, 16:33:38 ]


Re: Меденки от dron
[30 Септември 2014, 16:20:54 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[30 Септември 2014, 16:08:13 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[30 Септември 2014, 16:07:12 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[30 Септември 2014, 16:06:05 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[30 Септември 2014, 16:04:43 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[30 Септември 2014, 16:03:00 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[30 Септември 2014, 16:01:41 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[30 Септември 2014, 16:00:51 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[30 Септември 2014, 15:58:21 ]