Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 527855 пъти)

An

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Дунапренена торта
« Отговор #90 -: 27 Октомври 2007, 17:38:46 »
Дунапренен кекс

4яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
2п. пшенично нишесте
1 бакпулвер
1 ванилия
Смесват се продуктите и се изсипват в набрашнена форма.Пече се 35-40мин. :thumbup:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #91 -: 27 Октомври 2007, 18:01:00 »
Ето и рецептата ,която правеше моята майка за дунапренен кекс навремето,5 яйца,1 1/2 ч захар,1/2 ч олио, 1/2 ч вода, 1 ч.ч пшеничено нишесте, 1 бакпулвер, ванилия, 1 1/2 ч брашно ,печеш много внимателно на около 170-180 градуса до готовност
ако правилно съм разбрала май трябваше да направя това

zldi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Дунапренена торта
« Отговор #92 -: 28 Октомври 2007, 18:16:33 »
Дунапренена торта но не с нишесте
Блат
4 яйца
2ч.ч.захар
1ч.ч.прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 п.амонячна сода
1ч.л. сода за хляб
1 ванилия
3ч.ч брашно
Тази смес се разделя на три части за три блата
Слепва се с крем ванилия.
Става превъзходна дунапренена торта. Рецептата имам от майка ми.

hgirl

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 584
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #93 -: 30 Октомври 2007, 11:54:11 »
Ябълков сладкиш с крем
около 1 кг ябълки
За тестото:
200 г брашно
180 г пудра захар
8 яйца /аз сложих 6/
8 с.л.вода
1 с.л. какао
1 бакпулвер
За крема:
800 ml прясно мляко
150 г кр.масло
180 г пудра захар
2 пакетчета крем ванилия /Puding на д-р Йоткер/
шоколадова глазура или готов шоколадов кувертюр
щипка сол

Покриваме една средна по големина тава с алуминиево фолио, намазваме леко с кр.масло и нареждаме изчистените и нарязани на филии ябълки плътно една до друга. Разбиваме жълтъците с пудрата захар и водата, добавяме брашното, бакпулвера, солта и разбитите на сняг белтъци. Половината от сместа изсипваме върху ябълките, а в останалата половина добавяме какаото и изсипваме върху другата смес.  Печем на умерена фурна . Докато се изпече приготвяме крема по указанията от пакетчето ,но  БЕЗ захар и оставяме да изстине! Разбиваме кравето масло с пудрата захар и внимателно смесваме с изстиналия крем. След като се изпече, сладкишът се обръща в тортена чиния, оставя се да изстине, маха се фолиото и се намазва с крема. Накрая поливаме с разтопен шоколад /или украса по желание – моят беше с настърган шоколад/.
Източник: Mindmegette - унгарски кулинарен сайт

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #94 -: 31 Октомври 2007, 18:56:10 »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2564
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #95 -: 31 Октомври 2007, 20:57:03 »
ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА



Смес №1
4 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
1 бакпулвер
ванилия или ванилена захар

Смес №2
6-8 суп. лъжици какао
125 гр. масло
200 гр. прясно мляко
200 гр. захар

Смес №2 се загрява на котлона до хомогенна смес.
Продуктите от смес №1 се разбиват и към тях се добавя охладена 1/3 от смес №2.
Изпича се на 180 градуса.

Топлият сладкиш се залива с останалата част от течния шоколад и се украсява по желание.

Аз го посипвам с кокосово брашно, но става и с всичко останало. Понякога го използвам за блат за торта.
« Последна редакция: 11 Октомври 2009, 18:23:37 от pep-4o »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #96 -: 03 Ноември 2007, 18:30:12 »

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #97 -: 09 Ноември 2007, 15:05:21 »
Уоли много хубава и лека торта предлагаш,мерси ще опитам тази рецепта :smile1:
Аз правя много често един сладкиш обичан от всички
Кекс с ябълки
3яйца,3каф.ч.захар
1ч.л.хлебна сода,2суп.л.какао
2каф.ч.олио,2чаени ч.брашно,
1пакетче канела и 3 средни ябълки
1ч.ч нарязани орехи,стафиди и суш.кайсии
Всичко се обърква,като накрая се добавят настърганите ябълки и изцедени/за да не стане тестян/,орехите и суш.плодове.
пече се в предвар.загрята фурна на 150 около час .Нормално докато се изпече се пука отгоре
По желание може с пудра захар да се поръси или шоколадова глазура.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #98 -: 09 Ноември 2007, 15:16:38 »
 toni_ton4o, би ли уточнила, моля от колко мл е кафената чашка
( че си нямам от "класическите" малки за кафе)   :icon_question:

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #99 -: 10 Ноември 2007, 11:40:27 »
ами и мойте чашки са по-големи сега я измерих около 120мл а чаената около 220мл. малка забележка -ако захарта не сладни много не знам каква пускат на пазара може да сложиш още 1/2 к.ч. захар  приятно хапване!
 :smile1:

bozgounova

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #100 -: 10 Ноември 2007, 19:05:17 »
любимия сладкиш на ивето
за блата -1 пакетче масло(125) грама
1 чаша захар
1 пръст олио
кората на един портокал
4 жълтъка
1/2 чаша прясно мляко
1 1/2 брашно
1 лъжичка бакпулвер
това се бърка хубавичко с миксера и се пече около 30 минути на 160 градуса или докато леко започне да се зачервява.
през това време 4 белтъка се бият на сняг,прибавят се 1 чаша захар и чаша и половина смляни орехи(колкото повече орехи,толкова по-добре)
полуопечения блат се вади от фурната,намазва се с едно малко бурканче(около 130 грама)желе от касис,отгоре се слага орехово -белтъчна смес и се връща обратно във фурната.пече се на същата температура още 15-тина минути и след това поне още 30 минути на 120 градуса,да се доизспече.
божествено вкусен,неустоим,за това няма и снимка.може да се остави да се охладси добре и да се нареже на хапчици.след това се потапят в разтопен шоколад,отцеждат се на решетката и се охлаждат-това пък е фантастично,защото портокаловата кора придава уникален аромат на щоколада и се получават малки пастички------ :thumbup:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #101 -: 12 Ноември 2007, 18:41:51 »
Чудесни прдложения - поздравления за всички :thumbup:

ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА


Направих по идея на elidrag “фалшив гараш”.
Ели, много го харесахме /добавих смлени орехи и заливка, за да го “приближа” малко до оригинала – вкусотията от Пеполина  :flower:
Чудесен неделен сладкиш – благодаря ти :exclaim:



elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2564
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #102 -: 12 Ноември 2007, 20:54:41 »
Радвам се, че ти е харесал "фалшивиката". То и при мен има заливка, но не е толкова много. Обясни ми, моля, това зеленото кокосови стърготини ли са или нещо друго? Никога не съм знаела, а на вид твоят сладкиш изглежда точно като онези от сладкарницата на хотел "България" (не дай си боже да го направят на МОЛ).

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3618
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #103 -: 12 Ноември 2007, 21:12:27 »
elidrag, аз не съм Диди, но ще ти обясна за това зеленото. По принцип на торта "Гараш" за украса се слагат върху глазурата от шоколад един кръг в края и един по - малък почти в средата на тортата от обелени и накълцани на ситничко, и оцветени в зелено със сладкарска боя бадеми. Дано съм обяснила правилно.
   Диди, моля да ме ивиниш, че отговарям вместо теб. Радвам се, че торта " Гараш" ти е харесала. Оригиналния вариант наистина си заслужава труда, защото вкуса е неповторим.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #104 -: 12 Ноември 2007, 21:17:16 »
Пепи, извинявай че се намесвам, ама  оригиналния Гараш се посипва с шам-фъстък и затова е зелено. Но няма да се учудя ако в БГ го правят с оцветени бадеми по заведенията. То и трудно се намира несолен шам-фъстък!  ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,67.0.html
    26 Ноември 2014, 09:57:30
  • Ilieva: здравейте, искам да публикувам снимка , как да го сторя?
    26 Ноември 2014, 09:11:53
  • KrokozabYl: та той там продава абсолютно всичко, каквото се сетиш вкл. карантии
    24 Ноември 2014, 09:16:31
  • KrokozabYl: на Женския пазар след Кирил и Методий в дясно посока Лъвов мост има един месарски магазин на Арабин от 100 години е
    24 Ноември 2014, 09:16:16
  • GolemDZVER: абе не се плаши - аз им слагам и бърбън и пак стават
    23 Ноември 2014, 18:09:41
  • pep-4o: даааа
    23 Ноември 2014, 00:41:11
  • ROSPOP: ок, ама в рецепите има и захар, увеличавам количеството ли
    23 Ноември 2014, 00:19:16
  • pep-4o: със захар де :) захарта запазва свежия червен цвят
    22 Ноември 2014, 23:59:50
  • ROSPOP: ама в темата рецептите са със селитра, как  да я заместя
    22 Ноември 2014, 23:50:49
  • pep-4o: :innocent:
    22 Ноември 2014, 23:28:55
  • pep-4o: Не слагай селитра, сложи си захар
    22 Ноември 2014, 17:52:16
  • pep-4o: Роси, търси на женския пазар и в месарските поглеждай, само там има.
    22 Ноември 2014, 17:52:10
  • ROSPOP: черва де - сбърках малко :smile1:
    22 Ноември 2014, 14:13:08
  • ROSPOP: благодаря, сега ако кажете и селитра от къде да взема..........че в аптеката не продавали, в София чера съм виждала само един път на пазара в месарски магазин
    22 Ноември 2014, 14:11:51
  • GolemDZVER: я виж тука за суджуците
    22 Ноември 2014, 11:03:26
  • GolemDZVER: тук с сайта има твърди много, Роси
    22 Ноември 2014, 10:59:48
  • ROSPOP: решихме да направим суджук  и луканка но в рецепти не ги намирам ,  къде да търся
    22 Ноември 2014, 09:06:02
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01

* Последното от форума

Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от Did_ka
[27 Ноември 2014, 17:27:17 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от Dyke
[27 Ноември 2014, 17:00:53 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от chopper_queen
[27 Ноември 2014, 16:44:22 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от wafi
[27 Ноември 2014, 15:02:23 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от Aura
[27 Ноември 2014, 14:49:34 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от MiladY_İST34
[27 Ноември 2014, 14:35:14 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от Dyke
[27 Ноември 2014, 14:08:47 ]


Re: Всеки ден редей гората, рони сух листец. Скоро ще покрий земята пухкав бял снежец от KrokozabYl
[27 Ноември 2014, 13:29:11 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от Dyke
[27 Ноември 2014, 13:23:27 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от chopper_queen
[27 Ноември 2014, 12:31:28 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от chopper_queen
[27 Ноември 2014, 12:18:53 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от chopper_queen
[27 Ноември 2014, 12:10:32 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от chopper_queen
[27 Ноември 2014, 12:07:46 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от chopper_queen
[27 Ноември 2014, 12:03:33 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[27 Ноември 2014, 11:23:51 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Did_ka
[27 Ноември 2014, 10:39:58 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от Did_ka
[27 Ноември 2014, 10:27:26 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от pep-4o
[27 Ноември 2014, 10:23:53 ]


Re: Всеки ден редей гората, рони сух листец. Скоро ще покрий земята пухкав бял снежец от pep-4o
[27 Ноември 2014, 10:17:13 ]


Re: Всеки ден редей гората, рони сух листец. Скоро ще покрий земята пухкав бял снежец от ceckavd
[27 Ноември 2014, 09:12:50 ]