Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 540693 пъти)

An

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Дунапренена торта
« Отговор #90 -: 27 Октомври 2007, 17:38:46 »
Дунапренен кекс

4яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
2п. пшенично нишесте
1 бакпулвер
1 ванилия
Смесват се продуктите и се изсипват в набрашнена форма.Пече се 35-40мин. :thumbup:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #91 -: 27 Октомври 2007, 18:01:00 »
Ето и рецептата ,която правеше моята майка за дунапренен кекс навремето,5 яйца,1 1/2 ч захар,1/2 ч олио, 1/2 ч вода, 1 ч.ч пшеничено нишесте, 1 бакпулвер, ванилия, 1 1/2 ч брашно ,печеш много внимателно на около 170-180 градуса до готовност
ако правилно съм разбрала май трябваше да направя това

zldi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Дунапренена торта
« Отговор #92 -: 28 Октомври 2007, 18:16:33 »
Дунапренена торта но не с нишесте
Блат
4 яйца
2ч.ч.захар
1ч.ч.прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 п.амонячна сода
1ч.л. сода за хляб
1 ванилия
3ч.ч брашно
Тази смес се разделя на три части за три блата
Слепва се с крем ванилия.
Става превъзходна дунапренена торта. Рецептата имам от майка ми.

hgirl

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 584
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #93 -: 30 Октомври 2007, 11:54:11 »
Ябълков сладкиш с крем
около 1 кг ябълки
За тестото:
200 г брашно
180 г пудра захар
8 яйца /аз сложих 6/
8 с.л.вода
1 с.л. какао
1 бакпулвер
За крема:
800 ml прясно мляко
150 г кр.масло
180 г пудра захар
2 пакетчета крем ванилия /Puding на д-р Йоткер/
шоколадова глазура или готов шоколадов кувертюр
щипка сол

Покриваме една средна по големина тава с алуминиево фолио, намазваме леко с кр.масло и нареждаме изчистените и нарязани на филии ябълки плътно една до друга. Разбиваме жълтъците с пудрата захар и водата, добавяме брашното, бакпулвера, солта и разбитите на сняг белтъци. Половината от сместа изсипваме върху ябълките, а в останалата половина добавяме какаото и изсипваме върху другата смес.  Печем на умерена фурна . Докато се изпече приготвяме крема по указанията от пакетчето ,но  БЕЗ захар и оставяме да изстине! Разбиваме кравето масло с пудрата захар и внимателно смесваме с изстиналия крем. След като се изпече, сладкишът се обръща в тортена чиния, оставя се да изстине, маха се фолиото и се намазва с крема. Накрая поливаме с разтопен шоколад /или украса по желание – моят беше с настърган шоколад/.
Източник: Mindmegette - унгарски кулинарен сайт

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #94 -: 31 Октомври 2007, 18:56:10 »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #95 -: 31 Октомври 2007, 20:57:03 »
ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА



Смес №1
4 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
1 бакпулвер
ванилия или ванилена захар

Смес №2
6-8 суп. лъжици какао
125 гр. масло
200 гр. прясно мляко
200 гр. захар

Смес №2 се загрява на котлона до хомогенна смес.
Продуктите от смес №1 се разбиват и към тях се добавя охладена 1/3 от смес №2.
Изпича се на 180 градуса.

Топлият сладкиш се залива с останалата част от течния шоколад и се украсява по желание.

Аз го посипвам с кокосово брашно, но става и с всичко останало. Понякога го използвам за блат за торта.
« Последна редакция: 11 Октомври 2009, 18:23:37 от pep-4o »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #96 -: 03 Ноември 2007, 18:30:12 »

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #97 -: 09 Ноември 2007, 15:05:21 »
Уоли много хубава и лека торта предлагаш,мерси ще опитам тази рецепта :smile1:
Аз правя много често един сладкиш обичан от всички
Кекс с ябълки
3яйца,3каф.ч.захар
1ч.л.хлебна сода,2суп.л.какао
2каф.ч.олио,2чаени ч.брашно,
1пакетче канела и 3 средни ябълки
1ч.ч нарязани орехи,стафиди и суш.кайсии
Всичко се обърква,като накрая се добавят настърганите ябълки и изцедени/за да не стане тестян/,орехите и суш.плодове.
пече се в предвар.загрята фурна на 150 около час .Нормално докато се изпече се пука отгоре
По желание може с пудра захар да се поръси или шоколадова глазура.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #98 -: 09 Ноември 2007, 15:16:38 »
 toni_ton4o, би ли уточнила, моля от колко мл е кафената чашка
( че си нямам от "класическите" малки за кафе)   :icon_question:

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #99 -: 10 Ноември 2007, 11:40:27 »
ами и мойте чашки са по-големи сега я измерих около 120мл а чаената около 220мл. малка забележка -ако захарта не сладни много не знам каква пускат на пазара може да сложиш още 1/2 к.ч. захар  приятно хапване!
 :smile1:

bozgounova

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #100 -: 10 Ноември 2007, 19:05:17 »
любимия сладкиш на ивето
за блата -1 пакетче масло(125) грама
1 чаша захар
1 пръст олио
кората на един портокал
4 жълтъка
1/2 чаша прясно мляко
1 1/2 брашно
1 лъжичка бакпулвер
това се бърка хубавичко с миксера и се пече около 30 минути на 160 градуса или докато леко започне да се зачервява.
през това време 4 белтъка се бият на сняг,прибавят се 1 чаша захар и чаша и половина смляни орехи(колкото повече орехи,толкова по-добре)
полуопечения блат се вади от фурната,намазва се с едно малко бурканче(около 130 грама)желе от касис,отгоре се слага орехово -белтъчна смес и се връща обратно във фурната.пече се на същата температура още 15-тина минути и след това поне още 30 минути на 120 градуса,да се доизспече.
божествено вкусен,неустоим,за това няма и снимка.може да се остави да се охладси добре и да се нареже на хапчици.след това се потапят в разтопен шоколад,отцеждат се на решетката и се охлаждат-това пък е фантастично,защото портокаловата кора придава уникален аромат на щоколада и се получават малки пастички------ :thumbup:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #101 -: 12 Ноември 2007, 18:41:51 »
Чудесни прдложения - поздравления за всички :thumbup:

ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА


Направих по идея на elidrag “фалшив гараш”.
Ели, много го харесахме /добавих смлени орехи и заливка, за да го “приближа” малко до оригинала – вкусотията от Пеполина  :flower:
Чудесен неделен сладкиш – благодаря ти :exclaim:



elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #102 -: 12 Ноември 2007, 20:54:41 »
Радвам се, че ти е харесал "фалшивиката". То и при мен има заливка, но не е толкова много. Обясни ми, моля, това зеленото кокосови стърготини ли са или нещо друго? Никога не съм знаела, а на вид твоят сладкиш изглежда точно като онези от сладкарницата на хотел "България" (не дай си боже да го направят на МОЛ).

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3665
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #103 -: 12 Ноември 2007, 21:12:27 »
elidrag, аз не съм Диди, но ще ти обясна за това зеленото. По принцип на торта "Гараш" за украса се слагат върху глазурата от шоколад един кръг в края и един по - малък почти в средата на тортата от обелени и накълцани на ситничко, и оцветени в зелено със сладкарска боя бадеми. Дано съм обяснила правилно.
   Диди, моля да ме ивиниш, че отговарям вместо теб. Радвам се, че торта " Гараш" ти е харесала. Оригиналния вариант наистина си заслужава труда, защото вкуса е неповторим.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #104 -: 12 Ноември 2007, 21:17:16 »
Пепи, извинявай че се намесвам, ама  оригиналния Гараш се посипва с шам-фъстък и затова е зелено. Но няма да се учудя ако в БГ го правят с оцветени бадеми по заведенията. То и трудно се намира несолен шам-фъстък!  ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Aura: :)))))))))))))))
    24 Февруари 2015, 06:38:10
  • Aura: Извинявам се..сгреших графата..
    24 Февруари 2015, 06:38:06
  • Aura: азербайджанската кухня
    24 Февруари 2015, 06:37:47
  • marabu: честит на всички празнуващи
    14 Февруари 2015, 19:48:18
  • GolemDZVER: Даже още не сме се напили
    14 Февруари 2015, 19:32:55
  • blqsak: честит празник,на всички!
    14 Февруари 2015, 11:40:57
  • blqsak: да не започвам :)
    13 Февруари 2015, 19:14:22
  • pep-4o: :smile1:
    13 Февруари 2015, 17:30:39
  • pep-4o: някой да се похвали?
    13 Февруари 2015, 17:18:02
  • pep-4o: ;D Хайде петък, 13-ти
    13 Февруари 2015, 17:17:58
  • GolemDZVER: Надявам се ВалеТата да ни извинят
    11 Февруари 2015, 17:38:48
  • GolemDZVER: Вчера, Кро, някои забравиха и да ядат - че нямаха времЕ
    11 Февруари 2015, 17:32:44
  • Mariana G: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html
    11 Февруари 2015, 13:18:06
  • Mariana G: cvetozara, погледни тукhttp://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html, ще намериш нужната тема  :smile1:
    11 Февруари 2015, 13:17:33
  • cvetozara: ястия с месо
    11 Февруари 2015, 12:39:29
  • KrokozabYl: Вчера забравихме да честитим именния ден на Валентините та...  :flower:
    11 Февруари 2015, 10:08:25
  • GolemDZVER: пак заповядай
    02 Февруари 2015, 17:00:58
  • Valentina Petrova: БЛАГОДАРЯ, е за това са приятелите
    02 Февруари 2015, 13:49:12
  • Valentina Petrova: Благодаря ,и една прhttp://sladkoisoleno.blogspot.com/2013/07/blog-post_23.htmlиятелка откликна на търсенето ми ,но за едно и също ставаше дума
    02 Февруари 2015, 13:48:24
  • GolemDZVER: http://kulinarnakniga.com/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%88-%D1%81-%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC/
    02 Февруари 2015, 13:02:44
  • Valentina Petrova: Моля помогнете ,търся една рецепта на бриош пита с локум ,четох някъде ,но не запомних къде.омесва се тесто ,разточва се ,изрязват се кръгчета и се застъпват малко ,слага се локум и .т.н.    НО РАЗБРАВИХ КЪДЕ Я ЧЕТОХ
    02 Февруари 2015, 10:53:49
  • pep-4o: пиши, като свършиш да не те прекъсвам :)
    05 Януари 2015, 11:20:06
  • pep-4o: Дидеееееее
    05 Януари 2015, 11:19:59
  • bluemoon: :smile1:
    04 Януари 2015, 23:11:03
  • bluemoon: :)
    04 Януари 2015, 23:10:49
  • bluemoon: Видях в темата, а също и личните съобщение на paq  и се разбрахме. Всичко е наред, колета е получен.
    04 Януари 2015, 23:09:41
  • bluemoon: За много години! Здраве  щастие желая на всички ви!
    04 Януари 2015, 23:07:32
  • marabu: дано да го види скоро
    03 Януари 2015, 09:39:04
  • paq: Моля, Bluemoon да си погледне съобщенията!Подаръка й стои в офис на Еконт на пазара.Там го върнаха понеже не я откриха два пъти на адреса!
    02 Януари 2015, 19:52:35
  • pep-4o: Риган, или салвия, или кимион :)
    31 Декември 2014, 13:08:48

* Последното от форума

Re: Кучета, котки и други домашни (и не толкова домашни) любимци от vesela
[04 Март 2015, 16:48:12 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от vesela
[04 Март 2015, 16:41:12 ]


Re: Кучета, котки и други домашни (и не толкова домашни) любимци от Aura
[04 Март 2015, 16:33:34 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от pep-4o
[04 Март 2015, 16:17:41 ]


Re: Игра с думи от ceckavd
[04 Март 2015, 15:58:47 ]


Re: Кучета, котки и други домашни (и не толкова домашни) любимци от ceckavd
[04 Март 2015, 15:57:55 ]


Re: Кучета, котки и други домашни (и не толкова домашни) любимци от Mariana G
[04 Март 2015, 14:43:35 ]


Re: Кучета, котки и други домашни (и не толкова домашни) любимци от Aura
[04 Март 2015, 14:25:42 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[04 Март 2015, 14:25:09 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от GolemDZVER
[04 Март 2015, 14:24:06 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[04 Март 2015, 14:09:35 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Aura
[04 Март 2015, 14:04:49 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от Mariana G
[04 Март 2015, 13:56:54 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[04 Март 2015, 13:51:11 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[04 Март 2015, 13:39:46 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[04 Март 2015, 13:01:56 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от Aura
[04 Март 2015, 12:49:01 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[04 Март 2015, 11:27:34 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от Mariana G
[04 Март 2015, 11:24:30 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от Mariana G
[04 Март 2015, 11:23:20 ]