Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 500401 пъти)

An

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Дунапренена торта
« Отговор #90 -: 27 Октомври 2007, 17:38:46 »
Дунапренен кекс

4яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
2п. пшенично нишесте
1 бакпулвер
1 ванилия
Смесват се продуктите и се изсипват в набрашнена форма.Пече се 35-40мин. :thumbup:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 986
  • главен сладкар
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #91 -: 27 Октомври 2007, 18:01:00 »
Ето и рецептата ,която правеше моята майка за дунапренен кекс навремето,5 яйца,1 1/2 ч захар,1/2 ч олио, 1/2 ч вода, 1 ч.ч пшеничено нишесте, 1 бакпулвер, ванилия, 1 1/2 ч брашно ,печеш много внимателно на около 170-180 градуса до готовност
ако правилно съм разбрала май трябваше да направя това

zldi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Дунапренена торта
« Отговор #92 -: 28 Октомври 2007, 18:16:33 »
Дунапренена торта но не с нишесте
Блат
4 яйца
2ч.ч.захар
1ч.ч.прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 п.амонячна сода
1ч.л. сода за хляб
1 ванилия
3ч.ч брашно
Тази смес се разделя на три части за три блата
Слепва се с крем ванилия.
Става превъзходна дунапренена торта. Рецептата имам от майка ми.

hgirl

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 584
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #93 -: 30 Октомври 2007, 11:54:11 »
Ябълков сладкиш с крем
около 1 кг ябълки
За тестото:
200 г брашно
180 г пудра захар
8 яйца /аз сложих 6/
8 с.л.вода
1 с.л. какао
1 бакпулвер
За крема:
800 ml прясно мляко
150 г кр.масло
180 г пудра захар
2 пакетчета крем ванилия /Puding на д-р Йоткер/
шоколадова глазура или готов шоколадов кувертюр
щипка сол

Покриваме една средна по големина тава с алуминиево фолио, намазваме леко с кр.масло и нареждаме изчистените и нарязани на филии ябълки плътно една до друга. Разбиваме жълтъците с пудрата захар и водата, добавяме брашното, бакпулвера, солта и разбитите на сняг белтъци. Половината от сместа изсипваме върху ябълките, а в останалата половина добавяме какаото и изсипваме върху другата смес.  Печем на умерена фурна . Докато се изпече приготвяме крема по указанията от пакетчето ,но  БЕЗ захар и оставяме да изстине! Разбиваме кравето масло с пудрата захар и внимателно смесваме с изстиналия крем. След като се изпече, сладкишът се обръща в тортена чиния, оставя се да изстине, маха се фолиото и се намазва с крема. Накрая поливаме с разтопен шоколад /или украса по желание – моят беше с настърган шоколад/.
Източник: Mindmegette - унгарски кулинарен сайт

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #94 -: 31 Октомври 2007, 18:56:10 »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2426
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #95 -: 31 Октомври 2007, 20:57:03 »
ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА



Смес №1
4 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
1 бакпулвер
ванилия или ванилена захар

Смес №2
6-8 суп. лъжици какао
125 гр. масло
200 гр. прясно мляко
200 гр. захар

Смес №2 се загрява на котлона до хомогенна смес.
Продуктите от смес №1 се разбиват и към тях се добавя охладена 1/3 от смес №2.
Изпича се на 180 градуса.

Топлият сладкиш се залива с останалата част от течния шоколад и се украсява по желание.

Аз го посипвам с кокосово брашно, но става и с всичко останало. Понякога го използвам за блат за торта.
« Последна редакция: 11 Октомври 2009, 18:23:37 от pep-4o »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #96 -: 03 Ноември 2007, 18:30:12 »

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #97 -: 09 Ноември 2007, 15:05:21 »
Уоли много хубава и лека торта предлагаш,мерси ще опитам тази рецепта :smile1:
Аз правя много често един сладкиш обичан от всички
Кекс с ябълки
3яйца,3каф.ч.захар
1ч.л.хлебна сода,2суп.л.какао
2каф.ч.олио,2чаени ч.брашно,
1пакетче канела и 3 средни ябълки
1ч.ч нарязани орехи,стафиди и суш.кайсии
Всичко се обърква,като накрая се добавят настърганите ябълки и изцедени/за да не стане тестян/,орехите и суш.плодове.
пече се в предвар.загрята фурна на 150 около час .Нормално докато се изпече се пука отгоре
По желание може с пудра захар да се поръси или шоколадова глазура.

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #98 -: 09 Ноември 2007, 15:16:38 »
 toni_ton4o, би ли уточнила, моля от колко мл е кафената чашка
( че си нямам от "класическите" малки за кафе)   :icon_question:

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 745
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #99 -: 10 Ноември 2007, 11:40:27 »
ами и мойте чашки са по-големи сега я измерих около 120мл а чаената около 220мл. малка забележка -ако захарта не сладни много не знам каква пускат на пазара може да сложиш още 1/2 к.ч. захар  приятно хапване!
 :smile1:

bozgounova

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #100 -: 10 Ноември 2007, 19:05:17 »
любимия сладкиш на ивето
за блата -1 пакетче масло(125) грама
1 чаша захар
1 пръст олио
кората на един портокал
4 жълтъка
1/2 чаша прясно мляко
1 1/2 брашно
1 лъжичка бакпулвер
това се бърка хубавичко с миксера и се пече около 30 минути на 160 градуса или докато леко започне да се зачервява.
през това време 4 белтъка се бият на сняг,прибавят се 1 чаша захар и чаша и половина смляни орехи(колкото повече орехи,толкова по-добре)
полуопечения блат се вади от фурната,намазва се с едно малко бурканче(около 130 грама)желе от касис,отгоре се слага орехово -белтъчна смес и се връща обратно във фурната.пече се на същата температура още 15-тина минути и след това поне още 30 минути на 120 градуса,да се доизспече.
божествено вкусен,неустоим,за това няма и снимка.може да се остави да се охладси добре и да се нареже на хапчици.след това се потапят в разтопен шоколад,отцеждат се на решетката и се охлаждат-това пък е фантастично,защото портокаловата кора придава уникален аромат на щоколада и се получават малки пастички------ :thumbup:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1730
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #101 -: 12 Ноември 2007, 18:41:51 »
Чудесни прдложения - поздравления за всички :thumbup:

ГАРАШ ТОРТА - СУПЕР ФАЛШИВА


Направих по идея на elidrag “фалшив гараш”.
Ели, много го харесахме /добавих смлени орехи и заливка, за да го “приближа” малко до оригинала – вкусотията от Пеполина  :flower:
Чудесен неделен сладкиш – благодаря ти :exclaim:



elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2426
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #102 -: 12 Ноември 2007, 20:54:41 »
Радвам се, че ти е харесал "фалшивиката". То и при мен има заливка, но не е толкова много. Обясни ми, моля, това зеленото кокосови стърготини ли са или нещо друго? Никога не съм знаела, а на вид твоят сладкиш изглежда точно като онези от сладкарницата на хотел "България" (не дай си боже да го направят на МОЛ).

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3569
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #103 -: 12 Ноември 2007, 21:12:27 »
elidrag, аз не съм Диди, но ще ти обясна за това зеленото. По принцип на торта "Гараш" за украса се слагат върху глазурата от шоколад един кръг в края и един по - малък почти в средата на тортата от обелени и накълцани на ситничко, и оцветени в зелено със сладкарска боя бадеми. Дано съм обяснила правилно.
   Диди, моля да ме ивиниш, че отговарям вместо теб. Радвам се, че торта " Гараш" ти е харесала. Оригиналния вариант наистина си заслужава труда, защото вкуса е неповторим.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1098
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #104 -: 12 Ноември 2007, 21:17:16 »
Пепи, извинявай че се намесвам, ама  оригиналния Гараш се посипва с шам-фъстък и затова е зелено. Но няма да се учудя ако в БГ го правят с оцветени бадеми по заведенията. То и трудно се намира несолен шам-фъстък!  ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Re: Честит Великден! от MiladY_İST34
[Днес в 10:34:45]


Re: Гумени форми за мъфини. от pep-4o
[Днес в 10:26:35]


Re: Гумени форми за мъфини. от Hyski
[Днес в 10:24:20]


Re: Гумени форми за мъфини. от marabu
[Днес в 10:11:58]


Re: Гумени форми за мъфини. от Hyski
[Днес в 09:54:46]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от marabu
[Днес в 09:39:20]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от marabu
[Днес в 09:36:00]


Re: Гумени форми за мъфини. от marabu
[Днес в 09:34:16]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от Rosna
[Днес в 09:25:58]


Гумени форми за мъфини. от Hyski
[Днес в 08:49:11]


Re: Кой какви ги готви през април от Aura
[Днес в 08:05:54]


Re: Честит Великден! от rainbow
[Днес в 06:27:22]


Re: И да похапнем ... с rainbow от rainbow
[Днес в 06:23:57]


Re: Честит Великден! от blqsak
[20 Април 2014, 20:38:26 ]


Re: Кой какви ги готви през април от sneji_au
[20 Април 2014, 20:35:20 ]


Re: Кой какви ги готви през април от sneji_au
[20 Април 2014, 20:32:29 ]


Re: Кой какви ги готви през април от sneji_au
[20 Април 2014, 20:31:52 ]


Re: Кой какви ги готви през април от sneji_au
[20 Април 2014, 20:31:18 ]


Re: Кой какви ги готви през април от sneji_au
[20 Април 2014, 20:30:42 ]


Re: Кой какви ги готви през април от sneji_au
[20 Април 2014, 20:30:15 ]