Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 519122 пъти)

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #75 -: 09 Октомври 2007, 13:35:07 »
      Сладкиш с ябълки, карамел и орехи

  • 3-4 ябълки
  • ок. 1ч.ч. закар за карамел+20-30мл. вода (зависи от големината на съда)
  • може и 1с.л. масло за аромат

  • 3 яйца
  • 1ч.ч. захар
  • 1ч.ч. брашно
  • 1пак. бакпулвер
  • 1ч.ч.орехи, начупениили нарязани

  Ябълките се обелват, почистват и нарязват на филийки (по 3-4 милиметра) или на кубета. Захарта и водата се изсипват в тавичката, в която ще печем и са карамелизира на котлона или във фурната и докато карамелът е още топъл се нареждат ябълките.
   В дълбока купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване, прибавя се пресятото брашно и бакпулвера. Рабърква се добре и се изспват орехите. Тестото се изсипва в тавата в/у ябълките. Пече се в умерено загрята фурна (около 180*) до зачервяване (40-45 минути). Оставя се да отдъхне няколко минутки и се обръща в/у чиния.
   
** 1ч.ч. = 230мл.
** Пропорциите са за тавичка с диаметър около 26см.
Пениш се - не пениш се, ще те ям  :mamba:

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #76 -: 09 Октомври 2007, 14:27:27 »
Цитат на: RADKOVA
1 БУРКАНЧЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО СЪС ЗАХАР; 6 ЯЙЦА СЕ РАЗБИВАТ ДО ПОБЕЛЯВАНЕ. КЪМ ТЯХ СЕ ПРИБАВЯТ 6 С.Л. ВРЯЛА ВОДА И 1 БУРКАНЧЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО С БРАШНО. 1 ВАНИЛИЯ, РАЗБИВА СЕ ДОБЕ С МИКСЕР. В НАМАЗАНА С БУТЕР И НАБРАШНЕНА ТАВИЧКА СЕ ИЗСИПВА СМЕСТТА КАТО СЕ ОСТАВЯ МАЛКО ОТ НЕЯ, ПРИБАВЯ СЕ КАКАО И СЕ ИЗСИПВА ОТГОРЕ. П О ЖЕЛАНИЕ МОЖЕ И НАТРОШЕНИ ОРЕХИ. ПЕЧЕ СЕ  ОКОЛО 50 МИНУТИ.

nvarbanova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #77 -: 10 Октомври 2007, 13:24:06 »
ПЛОДОВА ПИТА

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
½ ч. прясно мляко
4 л. олио
2 ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне:

Объркват се яйцата и захарта.
Добавя се прясното мляко и олио с разбъркване се добавят брашно, бакпулвер и ванилията.
Сместа се изсипва върху предварително карамелизирани: 1 ч.ч. захар в тава с наредени нарязани на кубчета плодове, 1 пакет масло, ½ чаша орехи, канела.
След опичане питата се обръща докато е горещ.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1420
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #78 -: 10 Октомври 2007, 19:26:12 »
СЛАДКИШ С "ПЪРЖЕНИ" ОРЕХИ

Продукти:
4яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 1/2 брашно

1/2 пакетче масло
орехи за обилно покриване на тавата /моята тава е 29см. и я покривам с 3ч.ч. орехи/

Разтапя се маслото в таватата и се покрива плътно с цели орехови ядки. Оставят се за 5 мин.  във фърната. Разбиват се захарта и яйцата , прибавя се брашното смесено с бакпулвера. Готовата смес се изсипва върху ореховоте ядки. Пече се в предварително загрята фурна на 200гр. Украса пожелание.


Роси Атанасова

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #79 -: 11 Октомври 2007, 10:20:34 »
rainbow искам да те попитам с други ядки правила ли си и става ли,орехите с люспите ли ги слагаш

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1420
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #80 -: 11 Октомври 2007, 10:52:43 »
rosi_atanasova не съм пробвала с други ядки, но мисля че няма никакъв проблем да замениш орехите с нещо друго, но ядките трябва да са сурови.

Elka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 159
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #81 -: 12 Октомври 2007, 16:21:44 »
Привет, привет,
Днес реших да се разпиша с един убийствено вкусен сладкиш с много шоколад и какао....а името му идва от това, че обединих няколко рецепти в една, в зависимост от продуктите, които намерих....

Сладкиш "Оттук-оттам"

Продукти:  За блата:
                5 бр. яйца
                2 ч.ч. захар
                2 ч.ч. бяло брашно /1 ч.ч. = 200 гр./
                1 ч.ч. какао
                1 ч.ч. черно кафе
                100 гр. шоколад
                1 ч.ч олио
                1 бакпулвер=10 гр
                 За сиропа: Правите захарен сироп от 2 ч.ч. вода + 5 с.л. захар + 1 капсула есенция Ром на Др. Йоткер
                 За крема м/у блатовете, използвах от крема на Др. Йоткер, шоколад.
                 За глазурата, 1 п. масло или 120 гр. маргарин за готвене
                                     2 с.л. пудра захар
                                     40 гр. какао /или повече в зависимост от вкуса, който искате да постигнете/
   Блата приготвяте като разбиете яйцата със захарта, докато побелеят-добавяте брашното и какаото, заедно с бакпулвера. В кафето разтваряте шоколада и го прибавяте към яйчената смес, после добавяте на тънка струйка и олиото. Поставяте сместа в предварително намаслена форма за торта. Печете до готовност. Когато блатът изстине го разделяте на няколко пласта, сиропирате, салагате от кремчето и така кактопри останалите тортички, а на последния блат слагате от глазурата...а може да украсите и взависимост от това какво ви подсказва фантазията :-*

А ето и снимка /не е много добра, защото е  правена с телефон/ :innocent:



petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
шоколадово-кестенов кекс
« Отговор #82 -: 12 Октомври 2007, 20:32:23 »
шоколадово-кестенов кекс
за Кекстеновата смес:

1 ч.чаша нарязани кестени
1/2 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша червен ром

за основата:
4 яйца
1 ч.чаша разтопено масло
1 ч. чаша захар
3 су. лъжици какао
1 - 1/2 ч. лъжица ванилия
1 - 3/4 ч.чаши брашно
1/4 ч. лъжица сол
1 - 1/4 ч. лъжица бакпулвер
1 ч.чаша кисело мляко
160 гр. шоколад

 В отделна купа смесвеме кестеновите ядки + захарта+ червения ром.
 Загрейте фурната на 180 гр.
Разбиваме маслото със захарта, след това пребавяме едно по едно яйцата. Прибавяме ванилията, брашното, солта, бакпулвера и киселото мляко. И най-накрая пребавяме разтопения шоколад/разтопих го на водна баня/ и кестеновата смес.
Изсипваме сместа в намаслена кексова форма, печем около час или докато стане готов, като забодеме клечка в него и я извдим суха.
Кекса стана много пухкав и много вкусен. Препоръчвам го на всички които си падат по вкуса на рома. :thumbup:

Chef Jim Milliman
« Последна редакция: 12 Октомври 2007, 20:36:38 от petrina »

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19088
  • Юлия
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #83 -: 12 Октомври 2007, 20:38:54 »
petrina  кестените сурови ли са?

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #84 -: 12 Октомври 2007, 20:43:46 »
да сурови са
обелих ги /махнах горчивото мъхче/ и ги нарязах в орехо-резачката.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #85 -: 12 Октомври 2007, 21:10:57 »
между другото, ако искаш да ги печеш пробвай,  но аз никога не ги печа, у нас се ядат варени предимно.

esmeralda

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 176
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #86 -: 15 Октомври 2007, 23:09:34 »
КАКАОВ КЕЙК С КАРАМЕЛИЗИЛАНА ГЛАЗУРА

               за кейка:
200 гр.масло, 4 бр.яйца, 250 гр.кисело мляко, 250гр.пудра захар, 300 гр.брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 50 гр.какао, 100 мл.прясно мляко, 150 гр.захар
     
              глазурата:200гр.захар, 40 гр.масло

     Какаото,прясното мляко и кристалната захар се кипват и се варят до сгъстяване, оставят се да изстинат. Маслото и пудрата захар се разбиват до побеляване. Слагат се едно яйце, малко от киселото мляко /аз в него разтварям бакпулвера/, какаовата смес и брашното като това се повтаря до изчерпване на продуктите. Накрая се слага ванилията и всичко отново се разбърква добре. Изсипва се в подготвена кексова форма и се пече в предварително загрята на 200 С фурна до готовност.

За глазурата: захарта се карамелизира и се слага маслото, като се държи на огъня докато маслото се разтопи. Хубаво се разбърква и се полива върху кекса/ изваден от формата  ::) /
 С нож се изрязва където е потекло от глазурата - аз не го правя, защото малкия обича да си отчупва парченцата и да ги ближе.

Отгоре кекса може да се поръси с пудра захар, да се украси с желирани череши и т.н.по желание.Глазурата доста се втвърдява, затова се полива на по-тънък слой, който става приятно хрупкав в контраст с меката сърцевина на кекса.
Брей,че го казах  ;D
Рецептата е от Бон апети  и е най-често правения кейк у нас  ::)
« Последна редакция: 15 Октомври 2007, 23:13:31 от esmeralda »
"Аз туй няма да го търпя и толкоз"
Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
кестенов кекс с ирланско уиски
« Отговор #87 -: 18 Октомври 2007, 09:34:35 »
кестенов кекс с ирланско уиски

1/3 ч.чаша меко масло + 3 су. лъжици олио
1 -1/2 ч.чаша захар
1/4 ч.чаша уиски
2 ч.чаши брашно
1/2 ч. лъжица бакпулвер
3 яйца
1 ч.чаша нарязани кестени
1/2 ч.чаша нарязани ябълки на ситно
3/4 ч.чаша стафиди

Смесваме маслото и захарта, разбиваме добре, към тях прибавяме брашното което сме пресяли с солта и бакпулвера; прибавяме едно по едно яйцата. И най - накрая пребавяме ябълките, стафидите и натрошените кестени разбъркваме с лъжица и сипваме в намасления  съд.
Печем в загрята фурна на 180 за 40 мин.

« Последна редакция: 18 Октомври 2007, 09:44:01 от petrina »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #88 -: 19 Октомври 2007, 13:56:33 »

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2052
  • Обичам живота...:)
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #89 -: 24 Октомври 2007, 20:30:39 »
Здравейте....Искам да споделя една подобна рецета,за пандишпаново руло.

Продукти: 8 яйца,16 с.л. захар,16 с.л.брашно,8 с.л. вода и някакво сладко по ваш вкус.
отделяме жълтъци от белтъците,белтъците оставяме в хладилника.Жълтъците се  разбиват със захарта + водата,разбиваме...добавяме брашното и пак разбиваме.Оставяме сместа на страна.Белтъците разбиваме на твърд сняг и ги добавяме към основната смес,като леко разбъркваме,отдолу нагоре...за да не спаднат белтъците.Намазваме правоъгълна тава с олио,отгоре разстиламе хартия за печене,ако липсва такава може да използвате обикновен вестник.Върху хартията изсипваме сместа,распределяме равномерно и слагаме в студена фурна да се пече,първо на 200* С,след като почне да порозовява на 150* - 100* С.След като бъде готов блата,както е горещ, прехвърляме го на влажна кърпа с хартията нагоре,внимателно премахваме хартията,като си помагаме с нож.Веднага намазваме със сладко и навиваме на руло и е готово.....По желание отгоре рулото може да се поръси със пудра-захар или да се намаже със шоколад,според фантазията на всеки..Уверявам ви, че резултата е страхотен...Да ви е сладко... :thumbup:
« Последна редакция: 24 Октомври 2007, 20:33:47 от alexa_a »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: моля :)
    15 Септември 2014, 12:33:41
  • Ilieva: благодаря Пепчо
    15 Септември 2014, 10:41:40
  • teoleo: абе кофти номер се получи защото обещаваха и в петък казаха че нямало за сега
    13 Септември 2014, 18:35:36
  • pep-4o: на 15-ти де
    12 Септември 2014, 22:21:23
  • pep-4o: Тео, общежитията на другите университети отдават стаи под наем. Поскъпо е, отколкото таксите за останалите студенти, но по евтино от  хотел. Нека да върви и да пита, макар че щом на 115-ти трябав да започне - не виждам кого. Домакините им са до петък на работа
    12 Септември 2014, 22:18:14
  • teoleo: те ще го настанят в общежитие но след няколко дни Да ще видя ей сега
    12 Септември 2014, 17:40:20
  • KrokozabYl: идеята е да се съберат 2-3 състудентчета или познати и да наемат 1 квартира, като делят наем
    12 Септември 2014, 16:26:24
  • KrokozabYl: иначе виж тук http://svobodni-kvartiri.com/Kvartiri-v-Sofiya-grad727011.html
    12 Септември 2014, 16:25:59
  • KrokozabYl: ми аз нямам познати да отдават под наем стая или апартамент, но ориентира е да е около метрото или близо до студентски град - младостите
    12 Септември 2014, 16:25:53
  • teoleo: някой мобе ли да ми помогне по този въпродс
    12 Септември 2014, 14:52:41
  • teoleo: иняма къде да спи
    12 Септември 2014, 14:52:04
  • teoleo: а започват на 15 сега
    12 Септември 2014, 14:51:43
  • teoleo: синът ми е приет в НСА но за сега не могат. да предоставят общежитие защото имало някаква конференция
    12 Септември 2014, 14:50:52
  • teoleo: момичета имам голямпроблем и моля за помощ
    12 Септември 2014, 14:48:09
  • pep-4o: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,4085.msg194931.html#msg194931 ето баницата
    12 Септември 2014, 11:18:10
  • pep-4o: да не им правя реклама тук
    12 Септември 2014, 11:16:31
  • pep-4o: отговорих ти, девойче   :smile1:
    12 Септември 2014, 11:16:25
  • Ilieva: въпрос към пепчо за баницата, каква марка кори използваш?
    12 Септември 2014, 10:06:13
  • blqsak: Добро Утро!Приятна седмица,приятели!
    08 Септември 2014, 07:16:36
  • pep-4o: сега се прибрах и минах през Гълъбово - тук там изпомпват, но сее оттекла водата вече
    07 Септември 2014, 14:03:12
  • GolemDZVER: Пепи, да не Ви потопа в Стара Загора?
    06 Септември 2014, 17:46:34
  • blqsak: Честит празник на всички!
    06 Септември 2014, 11:55:33
  • GolemDZVER: Какво Ви става бе хора. Такъв празник, а няма кого да поздравим ...
    06 Септември 2014, 11:52:52
  • GolemDZVER: Честит празник на всички!
    06 Септември 2014, 11:52:20
  • blqsak: Честити ни нови дрешки!
    02 Септември 2014, 15:18:49
  • blqsak: Добре сме :)
    02 Септември 2014, 15:11:10
  • marabu: как сте?
    02 Септември 2014, 14:59:02
  • marabu: нареждам се на опашката :-)
    02 Септември 2014, 14:59:00
  • vesela: аз ли съм втория
    02 Септември 2014, 13:58:16
  • pep-4o: и не един :)
    31 Август 2014, 20:13:55

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през септември от GolemDZVER
[Днес в 17:32:24]


Re: Храна за мой'те канибали от pep-4o
[Днес в 17:00:59]


Re: Храна за мой'те канибали от elidrag
[Днес в 16:52:22]


Re: Ястия от смляно месо - 2 от pep-4o
[Днес в 16:49:05]


Re: Кой какви ги готви през септември от pep-4o
[Днес в 16:46:56]


Бурито със свинско месо от pep-4o
[Днес в 16:41:01]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от pep-4o
[Днес в 16:38:07]


Пастет от патладжан с майонеза от pep-4o
[Днес в 16:37:02]


Re: Повдигнати ъгълчета на ламинат - защо? от KrokozabYl
[Днес в 16:33:38]


Re: Меденки от dron
[Днес в 16:20:54]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:08:13]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:07:12]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:06:05]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:04:43]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:03:00]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:01:41]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:00:51]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 15:58:21]


Re: Повдигнати ъгълчета на ламинат - защо? от denyo
[Днес в 15:57:09]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 15:55:41]