Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 500539 пъти)

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #75 -: 09 Октомври 2007, 13:35:07 »
      Сладкиш с ябълки, карамел и орехи

  • 3-4 ябълки
  • ок. 1ч.ч. закар за карамел+20-30мл. вода (зависи от големината на съда)
  • може и 1с.л. масло за аромат

  • 3 яйца
  • 1ч.ч. захар
  • 1ч.ч. брашно
  • 1пак. бакпулвер
  • 1ч.ч.орехи, начупениили нарязани

  Ябълките се обелват, почистват и нарязват на филийки (по 3-4 милиметра) или на кубета. Захарта и водата се изсипват в тавичката, в която ще печем и са карамелизира на котлона или във фурната и докато карамелът е още топъл се нареждат ябълките.
   В дълбока купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване, прибавя се пресятото брашно и бакпулвера. Рабърква се добре и се изспват орехите. Тестото се изсипва в тавата в/у ябълките. Пече се в умерено загрята фурна (около 180*) до зачервяване (40-45 минути). Оставя се да отдъхне няколко минутки и се обръща в/у чиния.
   
** 1ч.ч. = 230мл.
** Пропорциите са за тавичка с диаметър около 26см.
Пениш се - не пениш се, ще те ям  :mamba:

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1098
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #76 -: 09 Октомври 2007, 14:27:27 »
Цитат на: RADKOVA
1 БУРКАНЧЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО СЪС ЗАХАР; 6 ЯЙЦА СЕ РАЗБИВАТ ДО ПОБЕЛЯВАНЕ. КЪМ ТЯХ СЕ ПРИБАВЯТ 6 С.Л. ВРЯЛА ВОДА И 1 БУРКАНЧЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО С БРАШНО. 1 ВАНИЛИЯ, РАЗБИВА СЕ ДОБЕ С МИКСЕР. В НАМАЗАНА С БУТЕР И НАБРАШНЕНА ТАВИЧКА СЕ ИЗСИПВА СМЕСТТА КАТО СЕ ОСТАВЯ МАЛКО ОТ НЕЯ, ПРИБАВЯ СЕ КАКАО И СЕ ИЗСИПВА ОТГОРЕ. П О ЖЕЛАНИЕ МОЖЕ И НАТРОШЕНИ ОРЕХИ. ПЕЧЕ СЕ  ОКОЛО 50 МИНУТИ.

nvarbanova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #77 -: 10 Октомври 2007, 13:24:06 »
ПЛОДОВА ПИТА

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
½ ч. прясно мляко
4 л. олио
2 ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне:

Объркват се яйцата и захарта.
Добавя се прясното мляко и олио с разбъркване се добавят брашно, бакпулвер и ванилията.
Сместа се изсипва върху предварително карамелизирани: 1 ч.ч. захар в тава с наредени нарязани на кубчета плодове, 1 пакет масло, ½ чаша орехи, канела.
След опичане питата се обръща докато е горещ.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1375
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #78 -: 10 Октомври 2007, 19:26:12 »
СЛАДКИШ С "ПЪРЖЕНИ" ОРЕХИ

Продукти:
4яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 1/2 брашно

1/2 пакетче масло
орехи за обилно покриване на тавата /моята тава е 29см. и я покривам с 3ч.ч. орехи/

Разтапя се маслото в таватата и се покрива плътно с цели орехови ядки. Оставят се за 5 мин.  във фърната. Разбиват се захарта и яйцата , прибавя се брашното смесено с бакпулвера. Готовата смес се изсипва върху ореховоте ядки. Пече се в предварително загрята фурна на 200гр. Украса пожелание.


Роси Атанасова

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #79 -: 11 Октомври 2007, 10:20:34 »
rainbow искам да те попитам с други ядки правила ли си и става ли,орехите с люспите ли ги слагаш

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1375
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #80 -: 11 Октомври 2007, 10:52:43 »
rosi_atanasova не съм пробвала с други ядки, но мисля че няма никакъв проблем да замениш орехите с нещо друго, но ядките трябва да са сурови.

Elka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 159
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #81 -: 12 Октомври 2007, 16:21:44 »
Привет, привет,
Днес реших да се разпиша с един убийствено вкусен сладкиш с много шоколад и какао....а името му идва от това, че обединих няколко рецепти в една, в зависимост от продуктите, които намерих....

Сладкиш "Оттук-оттам"

Продукти:  За блата:
                5 бр. яйца
                2 ч.ч. захар
                2 ч.ч. бяло брашно /1 ч.ч. = 200 гр./
                1 ч.ч. какао
                1 ч.ч. черно кафе
                100 гр. шоколад
                1 ч.ч олио
                1 бакпулвер=10 гр
                 За сиропа: Правите захарен сироп от 2 ч.ч. вода + 5 с.л. захар + 1 капсула есенция Ром на Др. Йоткер
                 За крема м/у блатовете, използвах от крема на Др. Йоткер, шоколад.
                 За глазурата, 1 п. масло или 120 гр. маргарин за готвене
                                     2 с.л. пудра захар
                                     40 гр. какао /или повече в зависимост от вкуса, който искате да постигнете/
   Блата приготвяте като разбиете яйцата със захарта, докато побелеят-добавяте брашното и какаото, заедно с бакпулвера. В кафето разтваряте шоколада и го прибавяте към яйчената смес, после добавяте на тънка струйка и олиото. Поставяте сместа в предварително намаслена форма за торта. Печете до готовност. Когато блатът изстине го разделяте на няколко пласта, сиропирате, салагате от кремчето и така кактопри останалите тортички, а на последния блат слагате от глазурата...а може да украсите и взависимост от това какво ви подсказва фантазията :-*

А ето и снимка /не е много добра, защото е  правена с телефон/ :innocent:



petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2626
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
шоколадово-кестенов кекс
« Отговор #82 -: 12 Октомври 2007, 20:32:23 »
шоколадово-кестенов кекс
за Кекстеновата смес:

1 ч.чаша нарязани кестени
1/2 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша червен ром

за основата:
4 яйца
1 ч.чаша разтопено масло
1 ч. чаша захар
3 су. лъжици какао
1 - 1/2 ч. лъжица ванилия
1 - 3/4 ч.чаши брашно
1/4 ч. лъжица сол
1 - 1/4 ч. лъжица бакпулвер
1 ч.чаша кисело мляко
160 гр. шоколад

 В отделна купа смесвеме кестеновите ядки + захарта+ червения ром.
 Загрейте фурната на 180 гр.
Разбиваме маслото със захарта, след това пребавяме едно по едно яйцата. Прибавяме ванилията, брашното, солта, бакпулвера и киселото мляко. И най-накрая пребавяме разтопения шоколад/разтопих го на водна баня/ и кестеновата смес.
Изсипваме сместа в намаслена кексова форма, печем около час или докато стане готов, като забодеме клечка в него и я извдим суха.
Кекса стана много пухкав и много вкусен. Препоръчвам го на всички които си падат по вкуса на рома. :thumbup:

Chef Jim Milliman
« Последна редакция: 12 Октомври 2007, 20:36:38 от petrina »

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18686
  • Юлия
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #83 -: 12 Октомври 2007, 20:38:54 »
petrina  кестените сурови ли са?

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2626
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #84 -: 12 Октомври 2007, 20:43:46 »
да сурови са
обелих ги /махнах горчивото мъхче/ и ги нарязах в орехо-резачката.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2626
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #85 -: 12 Октомври 2007, 21:10:57 »
между другото, ако искаш да ги печеш пробвай,  но аз никога не ги печа, у нас се ядат варени предимно.

esmeralda

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 176
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #86 -: 15 Октомври 2007, 23:09:34 »
КАКАОВ КЕЙК С КАРАМЕЛИЗИЛАНА ГЛАЗУРА

               за кейка:
200 гр.масло, 4 бр.яйца, 250 гр.кисело мляко, 250гр.пудра захар, 300 гр.брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 50 гр.какао, 100 мл.прясно мляко, 150 гр.захар
     
              глазурата:200гр.захар, 40 гр.масло

     Какаото,прясното мляко и кристалната захар се кипват и се варят до сгъстяване, оставят се да изстинат. Маслото и пудрата захар се разбиват до побеляване. Слагат се едно яйце, малко от киселото мляко /аз в него разтварям бакпулвера/, какаовата смес и брашното като това се повтаря до изчерпване на продуктите. Накрая се слага ванилията и всичко отново се разбърква добре. Изсипва се в подготвена кексова форма и се пече в предварително загрята на 200 С фурна до готовност.

За глазурата: захарта се карамелизира и се слага маслото, като се държи на огъня докато маслото се разтопи. Хубаво се разбърква и се полива върху кекса/ изваден от формата  ::) /
 С нож се изрязва където е потекло от глазурата - аз не го правя, защото малкия обича да си отчупва парченцата и да ги ближе.

Отгоре кекса може да се поръси с пудра захар, да се украси с желирани череши и т.н.по желание.Глазурата доста се втвърдява, затова се полива на по-тънък слой, който става приятно хрупкав в контраст с меката сърцевина на кекса.
Брей,че го казах  ;D
Рецептата е от Бон апети  и е най-често правения кейк у нас  ::)
« Последна редакция: 15 Октомври 2007, 23:13:31 от esmeralda »
"Аз туй няма да го търпя и толкоз"
Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2626
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
кестенов кекс с ирланско уиски
« Отговор #87 -: 18 Октомври 2007, 09:34:35 »
кестенов кекс с ирланско уиски

1/3 ч.чаша меко масло + 3 су. лъжици олио
1 -1/2 ч.чаша захар
1/4 ч.чаша уиски
2 ч.чаши брашно
1/2 ч. лъжица бакпулвер
3 яйца
1 ч.чаша нарязани кестени
1/2 ч.чаша нарязани ябълки на ситно
3/4 ч.чаша стафиди

Смесваме маслото и захарта, разбиваме добре, към тях прибавяме брашното което сме пресяли с солта и бакпулвера; прибавяме едно по едно яйцата. И най - накрая пребавяме ябълките, стафидите и натрошените кестени разбъркваме с лъжица и сипваме в намасления  съд.
Печем в загрята фурна на 180 за 40 мин.

« Последна редакция: 18 Октомври 2007, 09:44:01 от petrina »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1098
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #88 -: 19 Октомври 2007, 13:56:33 »

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1752
  • Обичам живота...:)
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #89 -: 24 Октомври 2007, 20:30:39 »
Здравейте....Искам да споделя една подобна рецета,за пандишпаново руло.

Продукти: 8 яйца,16 с.л. захар,16 с.л.брашно,8 с.л. вода и някакво сладко по ваш вкус.
отделяме жълтъци от белтъците,белтъците оставяме в хладилника.Жълтъците се  разбиват със захарта + водата,разбиваме...добавяме брашното и пак разбиваме.Оставяме сместа на страна.Белтъците разбиваме на твърд сняг и ги добавяме към основната смес,като леко разбъркваме,отдолу нагоре...за да не спаднат белтъците.Намазваме правоъгълна тава с олио,отгоре разстиламе хартия за печене,ако липсва такава може да използвате обикновен вестник.Върху хартията изсипваме сместа,распределяме равномерно и слагаме в студена фурна да се пече,първо на 200* С,след като почне да порозовява на 150* - 100* С.След като бъде готов блата,както е горещ, прехвърляме го на влажна кърпа с хартията нагоре,внимателно премахваме хартията,като си помагаме с нож.Веднага намазваме със сладко и навиваме на руло и е готово.....По желание отгоре рулото може да се поръси със пудра-захар или да се намаже със шоколад,според фантазията на всеки..Уверявам ви, че резултата е страхотен...Да ви е сладко... :thumbup:
« Последна редакция: 24 Октомври 2007, 20:33:47 от alexa_a »
Nail Art Design - Auranails
Всеки заслужава това, което получава...

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[Днес в 11:04:45]


Re: Кой какви ги готви през април от KrokozabYl
[Днес в 10:33:23]


Re: Кой какви ги готви през април от pep-4o
[Днес в 10:22:06]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[Днес в 10:03:18]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[Днес в 09:59:48]


Re: Кой какви ги готви през април от Захарно петле
[23 Април 2014, 23:28:45 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:07:05 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:05:48 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:04:53 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:04:13 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:03:35 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:02:19 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:00:57 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:00:03 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 22:58:35 ]


Re: Почивай в мир, Жоро! от kikito_
[23 Април 2014, 22:29:41 ]


Re: Кой какви ги готви през април от blqsak
[23 Април 2014, 22:09:53 ]


Спаначено къри с наденица от blqsak
[23 Април 2014, 21:49:52 ]


Re: Почивай в мир, Жоро! от pavlety
[23 Април 2014, 21:35:55 ]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от marabu
[23 Април 2014, 19:10:18 ]