Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 531412 пъти)

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #75 -: 09 Октомври 2007, 13:35:07 »
      Сладкиш с ябълки, карамел и орехи

  • 3-4 ябълки
  • ок. 1ч.ч. закар за карамел+20-30мл. вода (зависи от големината на съда)
  • може и 1с.л. масло за аромат

  • 3 яйца
  • 1ч.ч. захар
  • 1ч.ч. брашно
  • 1пак. бакпулвер
  • 1ч.ч.орехи, начупениили нарязани

  Ябълките се обелват, почистват и нарязват на филийки (по 3-4 милиметра) или на кубета. Захарта и водата се изсипват в тавичката, в която ще печем и са карамелизира на котлона или във фурната и докато карамелът е още топъл се нареждат ябълките.
   В дълбока купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване, прибавя се пресятото брашно и бакпулвера. Рабърква се добре и се изспват орехите. Тестото се изсипва в тавата в/у ябълките. Пече се в умерено загрята фурна (около 180*) до зачервяване (40-45 минути). Оставя се да отдъхне няколко минутки и се обръща в/у чиния.
   
** 1ч.ч. = 230мл.
** Пропорциите са за тавичка с диаметър около 26см.
Пениш се - не пениш се, ще те ям  :mamba:

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #76 -: 09 Октомври 2007, 14:27:27 »
Цитат на: RADKOVA
1 БУРКАНЧЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО СЪС ЗАХАР; 6 ЯЙЦА СЕ РАЗБИВАТ ДО ПОБЕЛЯВАНЕ. КЪМ ТЯХ СЕ ПРИБАВЯТ 6 С.Л. ВРЯЛА ВОДА И 1 БУРКАНЧЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО С БРАШНО. 1 ВАНИЛИЯ, РАЗБИВА СЕ ДОБЕ С МИКСЕР. В НАМАЗАНА С БУТЕР И НАБРАШНЕНА ТАВИЧКА СЕ ИЗСИПВА СМЕСТТА КАТО СЕ ОСТАВЯ МАЛКО ОТ НЕЯ, ПРИБАВЯ СЕ КАКАО И СЕ ИЗСИПВА ОТГОРЕ. П О ЖЕЛАНИЕ МОЖЕ И НАТРОШЕНИ ОРЕХИ. ПЕЧЕ СЕ  ОКОЛО 50 МИНУТИ.

nvarbanova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #77 -: 10 Октомври 2007, 13:24:06 »
ПЛОДОВА ПИТА

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
½ ч. прясно мляко
4 л. олио
2 ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне:

Объркват се яйцата и захарта.
Добавя се прясното мляко и олио с разбъркване се добавят брашно, бакпулвер и ванилията.
Сместа се изсипва върху предварително карамелизирани: 1 ч.ч. захар в тава с наредени нарязани на кубчета плодове, 1 пакет масло, ½ чаша орехи, канела.
След опичане питата се обръща докато е горещ.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1437
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #78 -: 10 Октомври 2007, 19:26:12 »
СЛАДКИШ С "ПЪРЖЕНИ" ОРЕХИ

Продукти:
4яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 1/2 брашно

1/2 пакетче масло
орехи за обилно покриване на тавата /моята тава е 29см. и я покривам с 3ч.ч. орехи/

Разтапя се маслото в таватата и се покрива плътно с цели орехови ядки. Оставят се за 5 мин.  във фърната. Разбиват се захарта и яйцата , прибавя се брашното смесено с бакпулвера. Готовата смес се изсипва върху ореховоте ядки. Пече се в предварително загрята фурна на 200гр. Украса пожелание.


Роси Атанасова

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #79 -: 11 Октомври 2007, 10:20:34 »
rainbow искам да те попитам с други ядки правила ли си и става ли,орехите с люспите ли ги слагаш

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1437
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #80 -: 11 Октомври 2007, 10:52:43 »
rosi_atanasova не съм пробвала с други ядки, но мисля че няма никакъв проблем да замениш орехите с нещо друго, но ядките трябва да са сурови.

Elka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 159
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #81 -: 12 Октомври 2007, 16:21:44 »
Привет, привет,
Днес реших да се разпиша с един убийствено вкусен сладкиш с много шоколад и какао....а името му идва от това, че обединих няколко рецепти в една, в зависимост от продуктите, които намерих....

Сладкиш "Оттук-оттам"

Продукти:  За блата:
                5 бр. яйца
                2 ч.ч. захар
                2 ч.ч. бяло брашно /1 ч.ч. = 200 гр./
                1 ч.ч. какао
                1 ч.ч. черно кафе
                100 гр. шоколад
                1 ч.ч олио
                1 бакпулвер=10 гр
                 За сиропа: Правите захарен сироп от 2 ч.ч. вода + 5 с.л. захар + 1 капсула есенция Ром на Др. Йоткер
                 За крема м/у блатовете, използвах от крема на Др. Йоткер, шоколад.
                 За глазурата, 1 п. масло или 120 гр. маргарин за готвене
                                     2 с.л. пудра захар
                                     40 гр. какао /или повече в зависимост от вкуса, който искате да постигнете/
   Блата приготвяте като разбиете яйцата със захарта, докато побелеят-добавяте брашното и какаото, заедно с бакпулвера. В кафето разтваряте шоколада и го прибавяте към яйчената смес, после добавяте на тънка струйка и олиото. Поставяте сместа в предварително намаслена форма за торта. Печете до готовност. Когато блатът изстине го разделяте на няколко пласта, сиропирате, салагате от кремчето и така кактопри останалите тортички, а на последния блат слагате от глазурата...а може да украсите и взависимост от това какво ви подсказва фантазията :-*

А ето и снимка /не е много добра, защото е  правена с телефон/ :innocent:



petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
шоколадово-кестенов кекс
« Отговор #82 -: 12 Октомври 2007, 20:32:23 »
шоколадово-кестенов кекс
за Кекстеновата смес:

1 ч.чаша нарязани кестени
1/2 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша червен ром

за основата:
4 яйца
1 ч.чаша разтопено масло
1 ч. чаша захар
3 су. лъжици какао
1 - 1/2 ч. лъжица ванилия
1 - 3/4 ч.чаши брашно
1/4 ч. лъжица сол
1 - 1/4 ч. лъжица бакпулвер
1 ч.чаша кисело мляко
160 гр. шоколад

 В отделна купа смесвеме кестеновите ядки + захарта+ червения ром.
 Загрейте фурната на 180 гр.
Разбиваме маслото със захарта, след това пребавяме едно по едно яйцата. Прибавяме ванилията, брашното, солта, бакпулвера и киселото мляко. И най-накрая пребавяме разтопения шоколад/разтопих го на водна баня/ и кестеновата смес.
Изсипваме сместа в намаслена кексова форма, печем около час или докато стане готов, като забодеме клечка в него и я извдим суха.
Кекса стана много пухкав и много вкусен. Препоръчвам го на всички които си падат по вкуса на рома. :thumbup:

Chef Jim Milliman
« Последна редакция: 12 Октомври 2007, 20:36:38 от petrina »

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19264
  • Юлия
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #83 -: 12 Октомври 2007, 20:38:54 »
petrina  кестените сурови ли са?

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #84 -: 12 Октомври 2007, 20:43:46 »
да сурови са
обелих ги /махнах горчивото мъхче/ и ги нарязах в орехо-резачката.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #85 -: 12 Октомври 2007, 21:10:57 »
между другото, ако искаш да ги печеш пробвай,  но аз никога не ги печа, у нас се ядат варени предимно.

esmeralda

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 176
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #86 -: 15 Октомври 2007, 23:09:34 »
КАКАОВ КЕЙК С КАРАМЕЛИЗИЛАНА ГЛАЗУРА

               за кейка:
200 гр.масло, 4 бр.яйца, 250 гр.кисело мляко, 250гр.пудра захар, 300 гр.брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 50 гр.какао, 100 мл.прясно мляко, 150 гр.захар
     
              глазурата:200гр.захар, 40 гр.масло

     Какаото,прясното мляко и кристалната захар се кипват и се варят до сгъстяване, оставят се да изстинат. Маслото и пудрата захар се разбиват до побеляване. Слагат се едно яйце, малко от киселото мляко /аз в него разтварям бакпулвера/, какаовата смес и брашното като това се повтаря до изчерпване на продуктите. Накрая се слага ванилията и всичко отново се разбърква добре. Изсипва се в подготвена кексова форма и се пече в предварително загрята на 200 С фурна до готовност.

За глазурата: захарта се карамелизира и се слага маслото, като се държи на огъня докато маслото се разтопи. Хубаво се разбърква и се полива върху кекса/ изваден от формата  ::) /
 С нож се изрязва където е потекло от глазурата - аз не го правя, защото малкия обича да си отчупва парченцата и да ги ближе.

Отгоре кекса може да се поръси с пудра захар, да се украси с желирани череши и т.н.по желание.Глазурата доста се втвърдява, затова се полива на по-тънък слой, който става приятно хрупкав в контраст с меката сърцевина на кекса.
Брей,че го казах  ;D
Рецептата е от Бон апети  и е най-често правения кейк у нас  ::)
« Последна редакция: 15 Октомври 2007, 23:13:31 от esmeralda »
"Аз туй няма да го търпя и толкоз"
Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
кестенов кекс с ирланско уиски
« Отговор #87 -: 18 Октомври 2007, 09:34:35 »
кестенов кекс с ирланско уиски

1/3 ч.чаша меко масло + 3 су. лъжици олио
1 -1/2 ч.чаша захар
1/4 ч.чаша уиски
2 ч.чаши брашно
1/2 ч. лъжица бакпулвер
3 яйца
1 ч.чаша нарязани кестени
1/2 ч.чаша нарязани ябълки на ситно
3/4 ч.чаша стафиди

Смесваме маслото и захарта, разбиваме добре, към тях прибавяме брашното което сме пресяли с солта и бакпулвера; прибавяме едно по едно яйцата. И най - накрая пребавяме ябълките, стафидите и натрошените кестени разбъркваме с лъжица и сипваме в намасления  съд.
Печем в загрята фурна на 180 за 40 мин.

« Последна редакция: 18 Октомври 2007, 09:44:01 от petrina »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #88 -: 19 Октомври 2007, 13:56:33 »

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2180
  • Обичам живота...:)
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #89 -: 24 Октомври 2007, 20:30:39 »
Здравейте....Искам да споделя една подобна рецета,за пандишпаново руло.

Продукти: 8 яйца,16 с.л. захар,16 с.л.брашно,8 с.л. вода и някакво сладко по ваш вкус.
отделяме жълтъци от белтъците,белтъците оставяме в хладилника.Жълтъците се  разбиват със захарта + водата,разбиваме...добавяме брашното и пак разбиваме.Оставяме сместа на страна.Белтъците разбиваме на твърд сняг и ги добавяме към основната смес,като леко разбъркваме,отдолу нагоре...за да не спаднат белтъците.Намазваме правоъгълна тава с олио,отгоре разстиламе хартия за печене,ако липсва такава може да използвате обикновен вестник.Върху хартията изсипваме сместа,распределяме равномерно и слагаме в студена фурна да се пече,първо на 200* С,след като почне да порозовява на 150* - 100* С.След като бъде готов блата,както е горещ, прехвърляме го на влажна кърпа с хартията нагоре,внимателно премахваме хартията,като си помагаме с нож.Веднага намазваме със сладко и навиваме на руло и е готово.....По желание отгоре рулото може да се поръси със пудра-захар или да се намаже със шоколад,според фантазията на всеки..Уверявам ви, че резултата е страхотен...Да ви е сладко... :thumbup:
« Последна редакция: 24 Октомври 2007, 20:33:47 от alexa_a »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • marabu: в южният ни квартал направо разказва играта
    12 Декември 2014, 18:41:11
  • marabu: a топло е ...тоз леден вятър
    12 Декември 2014, 18:41:04
  • GolemDZVER: да напече, но пък си е студено и изнисох луканките на терасата  :yahoo:
    12 Декември 2014, 13:41:39
  • KrokozabYl: Невероятно слънчево и топло е!
    12 Декември 2014, 13:24:04
  • pep-4o: :yahoo:
    12 Декември 2014, 09:43:26
  • pep-4o: иии днес имаме слънце най-после
    12 Декември 2014, 09:43:23
  • KrokozabYl: кошмар! Дават да престанат валежите и да се вдигнат температурите. Истината е, че земята подгизна тази година от толкова много валежи
    12 Декември 2014, 09:33:06
  • GolemDZVER: ние паек сме удавени... и без вода, и ако ни спре тока, ще см направо щастливи
    11 Декември 2014, 18:51:55
  • pep-4o: ами да кажа :) Няма как да се погрижат, защото Горското министерство не раздаде язовирите на желаещите. Голяма част от тях са без собственици. Ето например нашия язовир (на дружинката)  ит 3 години едва преди месец и половина го дадоха за ползване пак на дружинката. Но две години - безстопанствен. Защото не решили към Мин на земеделиеот, или мин на Околна среда ... да са. Кой да изпуска водата и да се грижи? Хайде, нашите са все там, но не е така положението с другите язовири.
    09 Декември 2014, 20:18:16
  • кокона: Дано не се повтарят събитията от лятото. Ама пуста ни държавна управа. Така и не се погрижиха да се изпускат целогодишно, за да не се случват такива бедствия.
    09 Декември 2014, 18:38:15
  • pep-4o: и не само там
    09 Декември 2014, 17:09:49
  • KrokozabYl: лошо, пишат че Пловдивско язовирите са пред преливане :(
    09 Декември 2014, 11:57:05
  • blqsak: не е спряло тук да вали от два дена дъжд.
    09 Декември 2014, 10:57:47
  • pep-4o: тук обаче дъжд
    09 Декември 2014, 10:13:37
  • pep-4o: отиде ми римата, да се чете вАли
    09 Декември 2014, 10:13:33
  • pep-4o: мръвка има, нека Вали  :yahoo:
    09 Декември 2014, 10:13:15
  • KrokozabYl: днеска тон за песен - Сняг се сипе на парцали  :clap:
    09 Декември 2014, 09:48:29
  • pep-4o: Хайд есега разгледай другите теми и се включвай смело :) има и теми за "дрънкане" само
    07 Декември 2014, 22:42:42
  • Ilieva: Благодаря ви, спрвавих се!
    07 Декември 2014, 20:39:02
  • pep-4o: Слагането на снимки от вашият компютър става с избирането на "Допълнителни опции" в прозореца за нова публикация. Появява се прозорец "Прикачи" и след натискането на бутона "Choose", може да изберете желаната снимка или картинка от съответната папка в която я съхранявате. Разрешената големина е 70 kb за снимка,  333x500 пиксела.
    07 Декември 2014, 20:35:30
  • pep-4o: Явно и дамата чете през ред, защото Кро и даде точния линк как да слага снимки в публикация :)
    07 Декември 2014, 20:34:26
  • Захарно петле: Пепи добре че четеш както трябва не през редовете като мен.Аз си помислих че дамата пита как се прикачва снимка в пост. :)
    07 Декември 2014, 20:13:56
  • pep-4o: и върни тук малко назад, където Кроки ти е дала линка как се слага снимка
    07 Декември 2014, 19:56:50
  • pep-4o: или Отговор.
    07 Декември 2014, 19:56:04
  • pep-4o: но в съобщение снимка няма как да прикачиш от компютъра си. Снимките се прикачат, когато си в някоя от темите и натиснеш ОТГОВОРИ
    07 Декември 2014, 19:55:59
  • Захарно петле: и ти излиза след това отиваш на прикачи и си избираш снимка от твоя компютър
    07 Декември 2014, 16:30:02
  • Захарно петле: кликаш на прикачени файлове и допълнителни опции
    07 Декември 2014, 16:29:08
  • Ilieva: моля за помощ, в момента съм на ново съобщение, никъде не виждам падащо меню за прикача снимката,а и какво да пиша до и заглавие, просто за първи път се оптивам да  публикувам снивки
    07 Декември 2014, 14:07:07
  • KrokozabYl: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,67.0.html
    26 Ноември 2014, 09:57:30
  • Ilieva: здравейте, искам да публикувам снимка , как да го сторя?
    26 Ноември 2014, 09:11:53

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[Днес в 18:56:47]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[Днес в 18:55:19]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[Днес в 18:54:12]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[Днес в 18:53:08]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[Днес в 18:51:32]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[Днес в 18:49:22]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от пеполина
[Днес в 18:47:08]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от pavlety
[Днес в 17:13:27]


Re: Честит рожден ден, Еми! от Dyke
[Днес в 15:59:56]


Re: Честит рожден ден, Еми! от Леля Ог
[Днес в 15:05:58]


Re: Честит рожден ден, Еми! от elidrag
[Днес в 14:56:51]


Re: Честит рожден ден, Еми! от pep-4o
[Днес в 12:37:45]


Re: Честит рожден ден, Еми! от Valentina Petrova
[Днес в 10:31:56]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от pep-4o
[Днес в 10:00:16]


Re: Препоръчвам от Лидл от blqsak
[Днес в 09:37:33]


Re: Честит рожден ден, Еми! от blqsak
[Днес в 09:26:27]


Re: Честит рожден ден, Еми! от wasia
[Днес в 09:19:50]


Re: Честит рожден ден, Еми! от zoica
[Днес в 09:02:16]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от ceckavd
[Днес в 08:58:10]


Re: Честит рожден ден, Еми! от ceckavd
[Днес в 08:56:09]