Автор Тема: Кексове и сладкиши - II  (Прочетена 510730 пъти)

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #75 -: 09 Октомври 2007, 13:35:07 »
      Сладкиш с ябълки, карамел и орехи

  • 3-4 ябълки
  • ок. 1ч.ч. закар за карамел+20-30мл. вода (зависи от големината на съда)
  • може и 1с.л. масло за аромат

  • 3 яйца
  • 1ч.ч. захар
  • 1ч.ч. брашно
  • 1пак. бакпулвер
  • 1ч.ч.орехи, начупениили нарязани

  Ябълките се обелват, почистват и нарязват на филийки (по 3-4 милиметра) или на кубета. Захарта и водата се изсипват в тавичката, в която ще печем и са карамелизира на котлона или във фурната и докато карамелът е още топъл се нареждат ябълките.
   В дълбока купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване, прибавя се пресятото брашно и бакпулвера. Рабърква се добре и се изспват орехите. Тестото се изсипва в тавата в/у ябълките. Пече се в умерено загрята фурна (около 180*) до зачервяване (40-45 минути). Оставя се да отдъхне няколко минутки и се обръща в/у чиния.
   
** 1ч.ч. = 230мл.
** Пропорциите са за тавичка с диаметър около 26см.
Пениш се - не пениш се, ще те ям  :mamba:

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #76 -: 09 Октомври 2007, 14:27:27 »
Цитат на: RADKOVA
1 БУРКАНЧЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО СЪС ЗАХАР; 6 ЯЙЦА СЕ РАЗБИВАТ ДО ПОБЕЛЯВАНЕ. КЪМ ТЯХ СЕ ПРИБАВЯТ 6 С.Л. ВРЯЛА ВОДА И 1 БУРКАНЧЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО С БРАШНО. 1 ВАНИЛИЯ, РАЗБИВА СЕ ДОБЕ С МИКСЕР. В НАМАЗАНА С БУТЕР И НАБРАШНЕНА ТАВИЧКА СЕ ИЗСИПВА СМЕСТТА КАТО СЕ ОСТАВЯ МАЛКО ОТ НЕЯ, ПРИБАВЯ СЕ КАКАО И СЕ ИЗСИПВА ОТГОРЕ. П О ЖЕЛАНИЕ МОЖЕ И НАТРОШЕНИ ОРЕХИ. ПЕЧЕ СЕ  ОКОЛО 50 МИНУТИ.

nvarbanova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #77 -: 10 Октомври 2007, 13:24:06 »
ПЛОДОВА ПИТА

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
½ ч. прясно мляко
4 л. олио
2 ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

Приготвяне:

Объркват се яйцата и захарта.
Добавя се прясното мляко и олио с разбъркване се добавят брашно, бакпулвер и ванилията.
Сместа се изсипва върху предварително карамелизирани: 1 ч.ч. захар в тава с наредени нарязани на кубчета плодове, 1 пакет масло, ½ чаша орехи, канела.
След опичане питата се обръща докато е горещ.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1397
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #78 -: 10 Октомври 2007, 19:26:12 »
СЛАДКИШ С "ПЪРЖЕНИ" ОРЕХИ

Продукти:
4яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 бакпулвер
1 1/2 брашно

1/2 пакетче масло
орехи за обилно покриване на тавата /моята тава е 29см. и я покривам с 3ч.ч. орехи/

Разтапя се маслото в таватата и се покрива плътно с цели орехови ядки. Оставят се за 5 мин.  във фърната. Разбиват се захарта и яйцата , прибавя се брашното смесено с бакпулвера. Готовата смес се изсипва върху ореховоте ядки. Пече се в предварително загрята фурна на 200гр. Украса пожелание.


Роси Атанасова

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #79 -: 11 Октомври 2007, 10:20:34 »
rainbow искам да те попитам с други ядки правила ли си и става ли,орехите с люспите ли ги слагаш

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1397
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #80 -: 11 Октомври 2007, 10:52:43 »
rosi_atanasova не съм пробвала с други ядки, но мисля че няма никакъв проблем да замениш орехите с нещо друго, но ядките трябва да са сурови.

Elka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 159
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #81 -: 12 Октомври 2007, 16:21:44 »
Привет, привет,
Днес реших да се разпиша с един убийствено вкусен сладкиш с много шоколад и какао....а името му идва от това, че обединих няколко рецепти в една, в зависимост от продуктите, които намерих....

Сладкиш "Оттук-оттам"

Продукти:  За блата:
                5 бр. яйца
                2 ч.ч. захар
                2 ч.ч. бяло брашно /1 ч.ч. = 200 гр./
                1 ч.ч. какао
                1 ч.ч. черно кафе
                100 гр. шоколад
                1 ч.ч олио
                1 бакпулвер=10 гр
                 За сиропа: Правите захарен сироп от 2 ч.ч. вода + 5 с.л. захар + 1 капсула есенция Ром на Др. Йоткер
                 За крема м/у блатовете, използвах от крема на Др. Йоткер, шоколад.
                 За глазурата, 1 п. масло или 120 гр. маргарин за готвене
                                     2 с.л. пудра захар
                                     40 гр. какао /или повече в зависимост от вкуса, който искате да постигнете/
   Блата приготвяте като разбиете яйцата със захарта, докато побелеят-добавяте брашното и какаото, заедно с бакпулвера. В кафето разтваряте шоколада и го прибавяте към яйчената смес, после добавяте на тънка струйка и олиото. Поставяте сместа в предварително намаслена форма за торта. Печете до готовност. Когато блатът изстине го разделяте на няколко пласта, сиропирате, салагате от кремчето и така кактопри останалите тортички, а на последния блат слагате от глазурата...а може да украсите и взависимост от това какво ви подсказва фантазията :-*

А ето и снимка /не е много добра, защото е  правена с телефон/ :innocent:



petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2637
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
шоколадово-кестенов кекс
« Отговор #82 -: 12 Октомври 2007, 20:32:23 »
шоколадово-кестенов кекс
за Кекстеновата смес:

1 ч.чаша нарязани кестени
1/2 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша червен ром

за основата:
4 яйца
1 ч.чаша разтопено масло
1 ч. чаша захар
3 су. лъжици какао
1 - 1/2 ч. лъжица ванилия
1 - 3/4 ч.чаши брашно
1/4 ч. лъжица сол
1 - 1/4 ч. лъжица бакпулвер
1 ч.чаша кисело мляко
160 гр. шоколад

 В отделна купа смесвеме кестеновите ядки + захарта+ червения ром.
 Загрейте фурната на 180 гр.
Разбиваме маслото със захарта, след това пребавяме едно по едно яйцата. Прибавяме ванилията, брашното, солта, бакпулвера и киселото мляко. И най-накрая пребавяме разтопения шоколад/разтопих го на водна баня/ и кестеновата смес.
Изсипваме сместа в намаслена кексова форма, печем около час или докато стане готов, като забодеме клечка в него и я извдим суха.
Кекса стана много пухкав и много вкусен. Препоръчвам го на всички които си падат по вкуса на рома. :thumbup:

Chef Jim Milliman
« Последна редакция: 12 Октомври 2007, 20:36:38 от petrina »

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18949
  • Юлия
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #83 -: 12 Октомври 2007, 20:38:54 »
petrina  кестените сурови ли са?

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2637
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #84 -: 12 Октомври 2007, 20:43:46 »
да сурови са
обелих ги /махнах горчивото мъхче/ и ги нарязах в орехо-резачката.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2637
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #85 -: 12 Октомври 2007, 21:10:57 »
между другото, ако искаш да ги печеш пробвай,  но аз никога не ги печа, у нас се ядат варени предимно.

esmeralda

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 176
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #86 -: 15 Октомври 2007, 23:09:34 »
КАКАОВ КЕЙК С КАРАМЕЛИЗИЛАНА ГЛАЗУРА

               за кейка:
200 гр.масло, 4 бр.яйца, 250 гр.кисело мляко, 250гр.пудра захар, 300 гр.брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 50 гр.какао, 100 мл.прясно мляко, 150 гр.захар
     
              глазурата:200гр.захар, 40 гр.масло

     Какаото,прясното мляко и кристалната захар се кипват и се варят до сгъстяване, оставят се да изстинат. Маслото и пудрата захар се разбиват до побеляване. Слагат се едно яйце, малко от киселото мляко /аз в него разтварям бакпулвера/, какаовата смес и брашното като това се повтаря до изчерпване на продуктите. Накрая се слага ванилията и всичко отново се разбърква добре. Изсипва се в подготвена кексова форма и се пече в предварително загрята на 200 С фурна до готовност.

За глазурата: захарта се карамелизира и се слага маслото, като се държи на огъня докато маслото се разтопи. Хубаво се разбърква и се полива върху кекса/ изваден от формата  ::) /
 С нож се изрязва където е потекло от глазурата - аз не го правя, защото малкия обича да си отчупва парченцата и да ги ближе.

Отгоре кекса може да се поръси с пудра захар, да се украси с желирани череши и т.н.по желание.Глазурата доста се втвърдява, затова се полива на по-тънък слой, който става приятно хрупкав в контраст с меката сърцевина на кекса.
Брей,че го казах  ;D
Рецептата е от Бон апети  и е най-често правения кейк у нас  ::)
« Последна редакция: 15 Октомври 2007, 23:13:31 от esmeralda »
"Аз туй няма да го търпя и толкоз"
Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2637
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
кестенов кекс с ирланско уиски
« Отговор #87 -: 18 Октомври 2007, 09:34:35 »
кестенов кекс с ирланско уиски

1/3 ч.чаша меко масло + 3 су. лъжици олио
1 -1/2 ч.чаша захар
1/4 ч.чаша уиски
2 ч.чаши брашно
1/2 ч. лъжица бакпулвер
3 яйца
1 ч.чаша нарязани кестени
1/2 ч.чаша нарязани ябълки на ситно
3/4 ч.чаша стафиди

Смесваме маслото и захарта, разбиваме добре, към тях прибавяме брашното което сме пресяли с солта и бакпулвера; прибавяме едно по едно яйцата. И най - накрая пребавяме ябълките, стафидите и натрошените кестени разбъркваме с лъжица и сипваме в намасления  съд.
Печем в загрята фурна на 180 за 40 мин.

« Последна редакция: 18 Октомври 2007, 09:44:01 от petrina »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Кексове и сладкиши - II
« Отговор #88 -: 19 Октомври 2007, 13:56:33 »

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1909
  • Обичам живота...:)
Re: Пандишпаново руло
« Отговор #89 -: 24 Октомври 2007, 20:30:39 »
Здравейте....Искам да споделя една подобна рецета,за пандишпаново руло.

Продукти: 8 яйца,16 с.л. захар,16 с.л.брашно,8 с.л. вода и някакво сладко по ваш вкус.
отделяме жълтъци от белтъците,белтъците оставяме в хладилника.Жълтъците се  разбиват със захарта + водата,разбиваме...добавяме брашното и пак разбиваме.Оставяме сместа на страна.Белтъците разбиваме на твърд сняг и ги добавяме към основната смес,като леко разбъркваме,отдолу нагоре...за да не спаднат белтъците.Намазваме правоъгълна тава с олио,отгоре разстиламе хартия за печене,ако липсва такава може да използвате обикновен вестник.Върху хартията изсипваме сместа,распределяме равномерно и слагаме в студена фурна да се пече,първо на 200* С,след като почне да порозовява на 150* - 100* С.След като бъде готов блата,както е горещ, прехвърляме го на влажна кърпа с хартията нагоре,внимателно премахваме хартията,като си помагаме с нож.Веднага намазваме със сладко и навиваме на руло и е готово.....По желание отгоре рулото може да се поръси със пудра-захар или да се намаже със шоколад,според фантазията на всеки..Уверявам ви, че резултата е страхотен...Да ви е сладко... :thumbup:
« Последна редакция: 24 Октомври 2007, 20:33:47 от alexa_a »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • ceckavd: Който има път насам да се обажда за среща  съм винаги готова
    22 Юли 2014, 10:17:38
  • vesela: Ех, да ме бяха пратили с нея, можеше и среща да си спретнем, Цецка!
    21 Юли 2014, 09:39:30
  • vesela: Утре една колежка ще е в командировка във Видин
    21 Юли 2014, 09:38:48
  • ceckavd: Градчето изглежда добре. не сме толкова западнали. Само че сега е много разкопано заради водния цикъл. Иначе няма какво да обяснявам безработица, младите хора бягат включително и сина ми не мисли да се връща тук. Всяко второ семейство единия или и двамата са в чужбина да работят и т.н. Но имаме много неща, които могат да се видят.
    21 Юли 2014, 07:52:19
  • vesela: пък то - чудно градче изглежда
    20 Юли 2014, 08:23:55
  • vesela: Аз си мислех, че е западнал
    20 Юли 2014, 08:23:45
  • vesela: А много ми хареса на снимките на Цеци
    20 Юли 2014, 08:23:32
  • vesela: За съжаление във Видин съм ходила само веднъж, като дете.
    20 Юли 2014, 08:23:17
  • vesela: за Китен
    20 Юли 2014, 08:22:55
  • vesela: Мда, има нещо вярно
    20 Юли 2014, 08:22:51
  • ceckavd: лафа за Китен важи и за Видин лично съм го проверила вече 3-4 години и си е верен
    18 Юли 2014, 15:51:59
  • GolemDZVER: а - и в Созопол, е така
    17 Юли 2014, 16:52:32
  • KrokozabYl: ако не си виждал някой познат в софия 100 години - в китен задължително ще го срещнеш
    17 Юли 2014, 08:46:51
  • KrokozabYl: Весе, нали го знаеш лафа за Китен :)
    17 Юли 2014, 08:46:31
  • Aura: Ееее Весе и по това си приличами и аз харесвам стария Несебър
    17 Юли 2014, 05:46:20
  • vesela: Всъщност стария Несебър най ми харесва, но Китен го обичам.
    16 Юли 2014, 20:04:12
  • vesela: След Китен, най-много обичам Несебър.
    16 Юли 2014, 20:03:49
  • KrokozabYl: Несебър, Веси :) Хотела там е на високо поне :)
    16 Юли 2014, 16:03:15
  • vesela: Кро, къде ще морЯСВАШ
    16 Юли 2014, 16:01:11
  • KrokozabYl: Китен е добре, защото е по-високо
    16 Юли 2014, 14:27:50
  • Aura: Как е Китен?
    16 Юли 2014, 12:51:31
  • KrokozabYl: а и заради 2-те реки, които са преляли
    16 Юли 2014, 12:26:32
  • KrokozabYl: в Лозенец няма щети и наводнения. Явно Приморско е най-ниската точка и затова там са най-зле
    16 Юли 2014, 12:26:19
  • GolemDZVER: Кро, току що по новините показаха - пътят на юг от Созопол е затворен заради дъжда и преляли реки
    16 Юли 2014, 11:07:18
  • KrokozabYl: макар, че и за август го дават дъждове, а аз съм се нагласила за море ужасТ
    16 Юли 2014, 10:59:35
  • KrokozabYl: мани-мани  :( дано до август се оправи времето
    16 Юли 2014, 10:59:07
  • GolemDZVER: А дали не е от климТичните оръжия :swoon:
    16 Юли 2014, 10:52:02
  • marabu: от глобалното е - доста резки промени и невероятни бури и казват, че ще става позле
    16 Юли 2014, 10:41:43
  • marabu: да времето се мени доста последните години
    16 Юли 2014, 10:41:19
  • marabu: Aura отговорих ти :-)
    16 Юли 2014, 10:40:59

* Последното от форума

Re: Игра с думи от blqsak
[Днес в 06:55:59]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от Poni 69
[22 Юли 2014, 22:01:48 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от pep-4o
[22 Юли 2014, 21:58:34 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от pep-4o
[22 Юли 2014, 21:57:52 ]


Re: Асоциации- продължение от marabu
[22 Юли 2014, 20:40:19 ]


Re: Асоциации- продължение от bazilico
[22 Юли 2014, 20:08:11 ]


Re: Пиле, пуяк, патица, врабче - 2 от vesela
[22 Юли 2014, 19:56:00 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от ceckavd
[22 Юли 2014, 17:53:16 ]


Re: Пиле, пуяк, патица, врабче - 2 от ceckavd
[22 Юли 2014, 17:51:13 ]


Re: Асоциации- продължение от ceckavd
[22 Юли 2014, 17:35:48 ]


Re: Асоциации- продължение от GolemDZVER
[22 Юли 2014, 16:45:37 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от Гуинет
[22 Юли 2014, 16:05:33 ]


Re: Асоциации- продължение от ceckavd
[22 Юли 2014, 15:48:11 ]


Re: Игра с думи от ceckavd
[22 Юли 2014, 15:47:36 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от ceckavd
[22 Юли 2014, 15:46:24 ]


Re: Асоциации- продължение от bazilico
[22 Юли 2014, 15:23:33 ]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от Tina-Rina
[22 Юли 2014, 15:21:56 ]


Re: Игра с думи от bazilico
[22 Юли 2014, 15:20:27 ]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от Tina-Rina
[22 Юли 2014, 15:17:28 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от star
[22 Юли 2014, 15:16:45 ]