Еличка,Тотичка,Ilrai,Наталина,Тина-Рина,Пеполина,Ели,Мариана,Иви,Теолео,Тони-Тончо,Di_ani,Мими много ценя похвалите ви.Радвам се,че Снежковците са ви допаднали.Благодаря ви.
1 малка глава карфиол 1 каф.ч.сусамов тахан 2 скилидки чесън 1/2 ч.л.кимьон 1/2ч.л.кориандър сокът от 1 лимон 2-3 с.л.кисело мляко сол на вкус
Приготвяне
Сварете за 1-2 мин.карфиола,предварително накъсан на розички във вряща,силно солена вода.Изсипете го в цедка и веднага охладете със студена вода за да се прекъсне процеса на омекване.Карфиолът трябва да остане леко хрупкав.
В купа изсипете тахана,добавете подправките,счуканият чесън и лимоновия сок.С телена бъркалка започнете да разбърквате соса като постепенно прибавяте киселото мляко.Ако желаете да получите по-рядък сос,увеличете количеството мляко.Подправете със сол на вкус.
Подредете свареният карфиол в чиния и залейте с тахановия сос.
Всички продукти за плънката се слагат в блендер и се смилат на паста.
Бутер тестото се разстила на работния плот и се намазва плътно с маслинената паста,като открая се оставят ненамазани около 2 см.Тестото се завива на хлабаво руло,увива се в алуминиево фолио и се слага във фризера за около 40 - 50 мин.След това с остър нож се нарязва на тънки кръгове и се пече върху хартия в предварително загрята на 180*фурна.
Изключително фино и пикантно мезе.Искам да препоръчам на любителите на бутер тесто : на пазара са пуснали нов асортимент - тесто на "7 days".Много по-добро е от всички останали бутер теста,които съм ползвала.Много е нежно,разлиства се на повече пластове и никога не остава тикливо,ако се пече нещо с по-влажен пълнеж.
Йоли, поздравявам те - отново ни предлагаш нещо приятно за окото и като чета продуктите - галещо небцето, а и сравнително лесно Някъде май го мярнах това тесто
Медът и захарта леко се загряват в тенджера и се изсипват в купа.Добавят се яйцето, ромът и маслото.Сместа се разбива с миксер,докато стане на пяна.Двата типа брашно се смесват и се пресяват с бакпулвера, содата и подправките.Добавят се с бъркане към медената смес.Получава се лепкаво тесто,което се слага за няколко часа в хладилника за да се втвърди.
На малки части тестото се разстила върху работния плот с точилка върху хартия за печене.Поръсва се с брашно и се разточва на кора,не по-дебела от 1 см.Изрязват се курабийки с формички.Нареждат се в тава,застлана с хартия и се пекат в предварително загрята на 170*фурна.Като изстинат се украсяват и се съхраняват в кутии.
*Хубаво е тестото да преседи в хладилника за да могат да се споят добре захарта и меда.
*Може да се използва и бяла захар,но кафявата по-добре се съчетава с вкуса на меда.
*Меденките могат да се направят и изцяло с бяло брашно.
*Не съм дала точни пропорции на подправките,защото всеки предпочита различни аромати.Обикновено слагам микс от всички тези подправки и общото им количество е около 1 ч.л.
* Винаги разточвам меденото тесто върху хартия.Използвам брашно само за поръсване,колкото тестото да може да се разточи.Така меденките не поемат допълнително много количество брашно и остават меки.Разбира се,колкото по-дълго престоят,толкова по-вкусни стават.
Йоли, да се включа и аз в хора от хвалебствия. Не е пресилено - думи нямам. Както казваше баба ми - като че ли с ръка не са пипнати. Абе, май не се сещам за твое изпълнение, което да не ме е впечатлило. И тъй като след два дни имам личен празник - смятай, че вече съм опитала маслинените охлюви. Благодаря и за препоръчаното ново тесто, тъй като аз почти се бях отказала от бутертестото - все нещо не му докарвах като хората. Но сега - с твоя пример напред!