Много ви благодаря,момичта.Всичко стана съвсем случайно - в този сироп варих круши за един сладкиш,и понеже ми се намираше тиква,реших да пробвам какво ще излезе.То пък,взе че се получи добре.
Много ви благодаря,момичта.Всичко стана съвсем случайно - в този сироп варих круши за един сладкиш,и понеже ми се намираше тиква,реших да пробвам какво ще излезе.То пък,взе че се получи добре.
Yoli, а този сладкиш с крушите какъв е?
Сладкиша с круши е много хубав.Смятах първо да попитам някой от модераторите,дали вече не е публикуван,защото ми се струва,че съм го виждала някъде по рецептите.Сега ще пусна една снимка,и ако го няма,ще го публикувам.Рецептата е от списание "Меню"
Може да се каже,че е същата рецепта.Аз ползвах бакпулвер вместо сода и сложих 75 гр.кокосови стърготини.Захарта ми е 175 гр. и е пудра,а и млякото е повече.А пък крушите са предварително сварени в ароматен сироп.Няма да го публикувам - Марианка е направила чудесен сладкиш.Ползвайте нейната рецепта.
« Последна редакция: 09 Октомври 2007, 17:57:22 от Yoli »
Това са най-хубавите пирожки,които съм опитвала.Рецептата я имам от една моя приятелка - рускиня.Затова ще нарека тези вкусни пирожки на нейно име.
Пирожки Рита
Продукти за тестото
1 яйце 1/2 малка кофичка квасена сметана 250 гр.меко масло 1/2 кубче прясна мая (20 гр.) 1 ч.л. сол 1 ч.л. захар 500 гр.брашно
Продукти за плънката
350 гр.телешка кайма 1 глава лук сол черен пипер
яйце за намазване сусам за поръсване
Приготвяне
Маята,разтворена в малко вода се смесва със сметаната,яйцето и захарта.Добавя се малко брашно и всичко се разбърква на гладка каша.Полученият квас се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса.Брашното се претрива на трохи с маслото и солта.Маслените трохи се прибавят към втасалия квас и всичко започва да се събира с ръце на топка без да се меси.Когато тестото престане да лепне се изсипва върху работния плот и започва да се кълца с нож.Кълца се и непрекъсното се обръща около 5-6 мин.Получава се много фино и меко тесто,което става на конци и се разслоява.Готовото тесто се оставя да втаса.
Каймата се премелва отново в машинка за мелене или в блендер заедно с лука.Подправя се със сол и черен пипер и се омесва добре.Важно е каймата да се премели още веднъж за да не остане сбита в пирожките след като се изпече.
От втасалото тесто се откъсва парченце и внимателно,без да се притиска силно се оформя с ръце на малка питка.В никакъв случай тестото не се разточва.В средата се слага плънка и загъва се на пирожка.Пирожките се намазват с разбито яйце,поръсват се със сусам и се пекат в предварително загрята на 170*фурна.
Това тесто е много нежно на вкус.Пирожките стават меки и пръхки.
2 бр.манго 1 малка кофичка квасена сметана 60 гр. пудра захар 1 ч.л.желатин 1 прахче ванилия 50 гр.печени безсолни лешници 1 белтък,разбит на сняг с 60 гр.пудра захар
Приготвяне
Едното манго се нарязва на парченца и се пюрира на гладка каша с пасатор или блендер.Сметаната се разбива с миксер заедно със захарта и ванилията.Желатинът се разтопява на водна баня в малко вода.Смесват се мангото,сметаната и желатина.Манго-кремът се разбърква добре и се оставя в хладилника да се стегне.Периодично се разбърква.
Другото манго се обелва и се нарязва на тънки филийки.Когато кремът се сгъсти достатъчно,филийките манго се пълнят с него и се завиват като канелони.Оставят се за няколко часа в хладилника за да се желира крема напълно.Канелоните се намазват по краищата с малко от разбития белтък и се овалват в натрошените на ситно лешници.
*Понякага мангото е по-кисело и се налага да се добави захар в крема.
1 голям морков 1 резенче от глава целина 1 червена чушка 1 глава лук 1/2 тиквичка 2 скилидки чесън 100 гр.пушено сирене 20 гр.масло сол,черен пипер
За панировката
3 яйца брашно и галета за овалване
Приготвяне
Сварете фидето в подсолена вода,като внимавате да не се развари.Отцедете го в цедка,но не го мийте със студена вода,за да може по него да остане нишестето.Оставете настрана да изстине.
Нарежете всички зеленчуци на малки кубчета и ги задушете в маслото.Подправете на вкус със сол и черен пипер и оставете сместа да изстине.След като се охлади напълно,прибавете сиренето,нарязано на малки парченца и разбъркайте.
Сложете жълтъците в изстиналото фиде и разбъркайте внимателно за да не се разкъса много.С ръка вземете топка от фидето и по средата сложете плънка.Оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно.Притиснете добре с ръце за да им придадете форма.Оставете набрашнените кюфтета настрана за няколко мин.за да позасъхне брашното по тях.Така няма да се разпаднат при пържене.След това потопете в разбитите яйца и накрая оваляйте в галета.Изпържете в маслена баня.Ако желаете,непосредствено преди самото пържене,отново ги потопете в разбитите яйца.
Йоли, Йоли, пак вкусотийки! Поздравления! Имам удоволствието не само да виждам какво правиш, но и да те слушам! Вчера, през деня прекарах няколко часа в зала "България", по време на вашата репетиция. Съжелявам, че те изпуснах преди тръгване. Много се фукам с теб, така да знаеш! А кога сколаса и да сготивиш.... Браво на теб!
Благодаря ти ,Тони.Много се радвам,че си била на репетицията ни,но трябваше на всяка цена да ми се обадиш.В това хубаво време биричката все още е на почит и уважение.Следващият път не пропускай.
Аз пък отдавна се каня да те питам на лични кога и къде може да те чуем и видим, че нещо откъм културните мероприятия съвсем сме я закъсали /по ред причини/. А пък както казва Тони "Много се фукам с теб, така да знаеш!", то си е така. Целувки и ако не ти отнема много време посочи на ЛС някой концерт и ако може цени на билетите
Маслото се разбива на пухкав крем заедно със захарта и ванилията.Един по един се прибавят жълтъците.Сместа се разделя на две части.Към едната се добавят какаото,предварително пресято и смлените орехи.Брашното също се пресява и се прибавя към двете смеси,като към каковата се слага по-малко,тъй като от орехите и какаото става по-гъста от другата смес.Тестата се омесват докато спрат да лепнат.Завиват се във фолио и се оставят за около 1 час в хладилника.
Разточете двете теста до дебелина 8 мм.Нарежете ги на ленти.Върху фолио редете бяла да кафява лента,като ги слепвате с разбито яйце.Намажете с яйце и отгоре и подредете втори слой ленти,шахматно на първия,като отново слепвате с яйце.По описания начин наредете и трети.Завийте получения сладкиш във фолиото и го оставете за 1 час в хладилника.След това нарежете сладкиша на парчета с дебелина 6 мм.и изпечете сладките върху хартия за печене в предварително загрята на 170* фурна.