Здрасти Йоли! Сладките са направо страхотни, но искам да попитам как правиш украсата?В смисъл не как рисуваш, а какво използваш? Предварително благодаря
Здрасти Йоли! Сладките са направо страхотни, но искам да попитам как правиш украсата?В смисъл не как рисуваш, а какво използваш? Предварително благодаря
Благодарности на Канела , Раче и Марчела за милите думи.
Раче , сладките са "очертани" с разтопен черен или бял шоколад и след това са запълнени и различно оцветено желе от дюли.Ползвах и белтъчна глазура.
Тъй като днес ставам на едни години, дето не са за казване, наред с добрите пожелания получих от колегите много овации за мезетата, които им предложих - на първо място за охлювите с маслинова паста на Йоли - много благодаря. Всички питат аз ли съм ги правила, защото изглеждат като слънце - безотказни са , Йоли. Отивам да се приготвям за довечера, че ме чака купон вкъщи. Весели празници на всички! Добро настроение и наздраве!
Много радост,здраве и любов ти желая.Радвам се,че са се харесали "охлювчетата" на гостите ти.Не се съмнявам,че си ге направила като "слънца".Весело посрещане довечера и Наздраве.
Dru,моето желе от дюли е много гъсто - реже се с нож.Нарочно го сварявам така,ползвам го само за глазури.Разбира се,първо го "втечнявам"в микровълновата.Благодаря ти за милите думи.
3 големи портокала 2 жълтъка 150 гр. захар 500 гр.портокали за сок 1 пак.желатин 200 гр.бита сметана 1 ванилия
Друго
3 с.л.портокалов ликьор 3 с.л. прясно мляко черен шоколад за гарниране бита сметана или бял шоколад за гарниране
Приготвяне
Яйцата се разбиват на пухкав крем със захарта докато удвоят обема си.С внимателно бъркане се прибавя брашното,пресято с какаото и ванилията.Пандишпановата смес се разстила в правоъгълна тава,застлана с хартия и се пече в предварително загрята на 170* фурна.
Портокалите се нарязват на парченца над купа за да се събере изтичащият от тях сок.Жълтъците се разбиват със захарта на светъл крем.Портокалите за сок се изцеждат и се отмерва 300 мл.сок.Желатинът се разтапя на водна баня в малко портокалов сок и след това се смесва с останалия сок.Прибавя се с непрекъснато бьркане към крема от жълтъци.Оставя се в хладилника леко да се желира.Сметаната се разбива на твърд сняг и с внимателно бъркане се добавя към леко желираният сок.Най-накрая се прибавят и нарязаните портокали.Всичко се разбърква добре и се оставя на студено да се стегне.
От изстиналият блат се изрязват пасти.Сиропират се леко с прясното мляко,смесено с портокаловия ликьор.Намазват се с вече полу-желираният крем.Пастите се гарнират с шоколад или сметана.
*Може да се направи и цяла торта.Ако кремът не ви е достатъчно сладък,добавете още малко захар.
*Това се моите "музикални капки",които съм приготвила за Коледа.Върху сладкарски варак на нотички съм намазала разтопен бял шоколад.
Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
bozgounova , Пепи , Нат , Диана , покорно благодаря .Похвалните ви думи са като музика за мен.
bozgounova , всъщност,това е полиетиленово фолио на различни мотиви.Върху него намазваш стопен шоколад и когато се втвърди само го отлепяш и мотивите си отпечатват на шоколада.Това с нотите го купих от "Кадемлия".Продават се най-различни.Сигурно ги има и на други места,но аз не знам.Много е лесно и ефектно.Какво ли не измислят хората...