Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
17 Март 2010, 09:10:10

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky, gaby_s) Тема: Френска кухня « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 4 ... 6 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Френска кухня  (Прочетена 26336 пъти)
« Отговор #15 -: 18 Ноември 2008, 22:49:25 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8734
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Надя, каква е сметаната?

готварска, сладкарска или заквасена?

изглежда вкусно   thumbup
Активен

« Отговор #16 -: 18 Ноември 2008, 22:53:37 »
nadja_sp
Помощник-готвач
Публикации: 282

Готварска е.
Наистина е много вкусно, а и голям смях пада като почнат да се точат по 1 метър "конци".  smile1
Активен

« Отговор #17 -: 18 Ноември 2008, 23:03:30 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8734
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Готварска е.
Наистина е много вкусно, а и голям смях пада като почнат да се точат по 1 метър "конци".  smile1

точно това ми хареса  thumbup  предполагам носи и други сирена. Ще пробвам скоро-скоро  exclaim
Активен

« Отговор #18 -: 19 Ноември 2008, 12:23:02 »
ivanp
Гурман
Публикации: 1240

Moelleux au chocolat /шоколадови кексчета/

- 125 г краве масло
- 125 г брашно
- 170 г захар
- шоколад около 200 г /използвах фин млечен/
- 4 яйца
- 7 г бакпулвер - около 1 кафена лъжичка

Стопява се шоколада на слаб огън с малко вода /2-3 с.л./ в подходящ съд. Отстранява се съда от огъня и се добавя кравето масло, брашното и бакпулвера.
Отделно се разбиват на пяна жълтъците, захарта и малко вода и това се добавя в съда с шоколада.
Разбиват се на пяна белтъците и внимателно се добавят в сместа при непрекъснато бъркане. Намазват се с малко краве масло индивидуални формички за кексчета.Предварително се загрява фурната на 180 градуса.
Пече се около 20 минути, не повече,за да бъдат кексчетата меки

* 015.JPG (44.06 KB, 314x235 - видяно 1970 пъти.)
Активен

FACTA, NON VERBA !
« Отговор #19 -: 13 Януари 2009, 19:17:36 »
pepelia6ka
Гурман
Публикации: 1440

ФОНДЮ СЪС СИРЕНА

В съд за фондю, изсипвам 200 гр. бяло вино и счукан лук и чесън /по съвсем мъничко, но си зависи от вкусовите предпочитания/.  Щом заври, прибавям нарязаните на ситно различни твърди сирена- раклет,ементал, гауда, едам, мимолет, пармиджано....

Предварително могат да се приготвят различни продукти, с които ще се хапва фондюто, освен хляб.

Количествата са според хората и броя на сирената- но около 100 гр.от всяко,ако са 4 вида. Най-вкусно е с раклет, но той се продава само в Дар от боговете. Сиренето се разтопява при непрекъснато бъркане с дървена шпатулка.

И започва хапването- топи се хляб , може филенце, картофче, зеленчук...

Ама най-вкусно си е с хлебчето- особенно както в моя случай е  домашен, Многозърнест, с орехи...

Огъня в спиртника се намалява. При топенето се завърта хубаво хапката , за да не загаря /особенно в средата се случва бързо/. Изпива вино от всякакъв цвят.....

Активен

« Отговор #20 -: 13 Януари 2009, 23:35:46 »
greyeve
Главен Готвач
Публикации: 802

Не е класическото фондю, но не бих отказала да опитам  Grin
Какви наказания прилагахте за изпуснат хляб във фондюто?
С това става още по-забавно...
Ние обикновено се заплашваме, че който изпусне хляб в сиренето ще плува с циментени отливки на краката в езерото...
Има и по-нормални наказания де ...като купуването на следващата бутилка вино, раздаване на целувки и т.н.
Активен

« Отговор #21 -: 13 Януари 2009, 23:39:26 »
dove
Гурман
Публикации: 1604

Ел. поща
Права си, че това не е класическото фондю, но не е лошо като идея smile1
А за наказанията обикновено това е бутилка вино  Tongue smile1ллл поне при нас Tongue Grin
Активен

« Отговор #22 -: 14 Януари 2009, 09:41:48 »
pepelia6ka
Гурман

Публикувайки го това фондю си знаех, че вие всъщност, живеещите в Алпите, трябва да дадете тази рецепта.... Аз съм го хапвала по ски-курорти, но това съм префасонирала по нашият вкус -затова и нямам източник на рецептата. Ще ми е интересно и полезно, да почерпя от извора.... Снощи го хапвахме семейно, а шоуто се получава като има повече хора....А и толкова бяхме премръзнали и прегладнели, че го смукнахме, като прахосмукачки. но наистина за секунди се затоплихме, та чак препотихме- незнам от фондюто ли, от червеното вино ли, или от комбинацията между двете. Малката ми дъщеря се сърдеше като падне зеленичко от броколито, че тя не обича. Ама най-голяма веселба става с Шоколадово фондю , защото всички сме омацани до уши-  това е най-смешният десерт, който съм сервирала в нашата къща.....
Активен

« Отговор #23 -: 14 Януари 2009, 11:30:01 »
dove
Гурман

Ел. поща
Рецептата ти е много вкусна и не се съмнявам, че е изчезнала за минути в този студ.
По принцип фондюто се прави от два вида сирене - грюйер и вашрен от Фрибург (този вашрен е подобен на грюйера, но е по-мек, с по-нежна консистенция). И двата вида сирене са 50 на 50.
Към фондюто върви само бяло вино като алкохол, вода или чай като безалкохолни. Виното се сипва в малки чаши, за да не се стопля бързо smile1

Преди сипването на сирената в съда, той се намазва със скилидка чесън, за да не залепне сиренето. След това идва ред на сирената, половин до една лъжичка картофено нишесте и малка чашка бяло вино.
Друго интересно - когато фондюто е почти наполовина изядено, се сипва половин чашка кирш (черешова ракия).
В Швейцария се изчислява по 200 грама сирене на човек.
Преди фондюто може да се сервира изсушено месо, тип пастърма или нещо подобно.

Естествено има много разновидности, но това е класическото фондю...

Активен

« Отговор #24 -: 14 Януари 2009, 11:48:13 »
dove
Гурман

Ел. поща
Пропуснах да отбележа, че съществува и фондю с домати, което е много вкусно е се сервира по същия начин. Като освен сух хляб на масата се слагат и кисели краставички, малки кисели лукчета, бейби царевички и т.н.

Активен

« Отговор #25 -: 14 Януари 2009, 12:10:00 »
greyeve
Главен Готвач
Публикации: 802

Абсолютно точно го е описала Dove,  Grin
Но на почитателите на различни сирена не им пречи да експериментират.
Хапвала съм фондю със задушени гъби, което също не е класика, а се предлага заради туристите, но е много вкусно.
Мисля, че понякога се добавя и малко индийско орехче за аромат, но не знам това дали е в оригиналната рецепта.
Активен

« Отговор #26 -: 14 Януари 2009, 12:19:51 »
pepelia6ka
Гурман

Е, у нас няма такъв Вашрен, или поне не съм виждала...За нишестето и аз знам, че се слага, ама не знам защо никога не го ползвам, сигурно си има своето предназначение.
Много ми хареса обаче керамичния съд на  dove ,той отдолу има ли си спиртниче...?
Момичета, по вашите места има един друг специалитет, който ние сме опитвали- със Раклет, който се разтопява и препича на един огромен уред, като преса....много ни допадна вкуса, беше на една Шведска маса на коктейл, та уреда има смисъл...Но, как може да се приготви това в дом.условия? Иначе сиренето Раклет, тук го има и аз дори нарочно съм пробвала само с него да правя фондю, за да получа подобен вкус, ама не става-онова се препича до червено и има божествен вкус.
Активен

« Отговор #27 -: 14 Януари 2009, 13:16:07 »
nadja_sp
Помощник-готвач

Пепеляшка, ние си правим раклет ето с този уред на Тефал:

Сиренето се слага в тиганчетата и зе запича под грила. Става много вкусно.
Мисля, че се продава и в България.
Активен

« Отговор #28 -: 14 Януари 2009, 14:04:19 »
nadja_sp
Помощник-готвач

Ницоазка тапенада

200 гр. черни маслини, без костилките
100 гр. анншоа от консерва
100 гр. каперси
150 мл. зехтин
черен пипер
сока от 1/2 лимон

Смиламе с блендер всички продукти без зехтина.
Когато получим гладко пюре, прибавяме на тънка струйка зехтина,
като не спираме да миксираме.
Сервираме с препечен хляб.

Активен

« Отговор #29 -: 14 Януари 2009, 14:30:32 »
Yoli
Гурман
Публикации: 2656

Ел. поща
Цитат
Ницоазка тапенада

Е,това вече е много добро... thumbup Браво Наде , ще се направи обезателно.  air_kiss
Активен

Страници: 1 [2] 3 4 ... 6 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас (Модератори: Mariana G, sladka hapka, bordovsky, gaby_s) Тема: Френска кухня « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio