Автор Тема: Френска кухня  (Прочетена 99590 пъти)

mistela

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 620
Re: Френска кухня
« Отговор #75 -: 19 Юли 2009, 19:01:31 »
 :smile1: Изи, токущо си ги копнах, утре ще ти ги покажа със снимков материял  :smile1:
Доволна мама на дечица :)


dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2717
Re: Френска кухня
« Отговор #77 -: 16 Ноември 2009, 14:11:43 »
“Макарони” (Macarons)



Продукти:

- 2 белтъка (ако имате повече белтъци, имайте предвид, че един белтък е около 35 гр. Белтъците трябва да са престояли два-три дена в хладилника )
- 150 гр пудра захар
- 80 гр смлени бадеми
- 1 с.л. захар
- ½  к.л. лимонов сок
- 10 капки боя (по желание)
- щипка сол

Приготвяне:

Със сито се пресяват едно след друго бадемите и пудрата захар, след това се объркват с тел.
Белтъците с щипката сол и лимоновия сок се разбиват с най-високата скорост на миксера. По средата на разбиването се слага лъжицата захар. Добавя се боята (ако желаете да оцветите) и се разбива още няколко секунди. Върху така разбитите белтъци отново със сито на два, три пъти се слага сместа от бадемите и пудрата захар. Разбърква се добре и внимателно със спатула отдолу нагоре. Получава се лъскаво и доста течно тесто.
С пош  (може и плик, на който се отрязва едното връхче) върху хартия за печене се правят малки “купчинки”.  След това тавата леко се тръска, за да се махнат връхчетата. Оставя се на стайна температура около 50-60 мин докато хванат коричка. Може да се провери, като се докоснат Ако нищо не се залепи за пръста, значи са готови.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 12-14 мин. По средата на печенето тавата се обръща.
Оставят се много добре да изстинат и се отлепват внимателно от хартията.
Намазват се с ганаш, нютела, конфитюр или мармалад по избор.





chopper_queen

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 454
Re: Френска кухня
« Отговор #78 -: 17 Ноември 2009, 12:25:02 »
Месо по френски


Продукти: 6 свински пържоли; 2 глави лук; 300 г гъби; 300 г кашкавал; 1 кутийка заквасена сметана; 2 с. л. горчица; сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Пържолите се овкусяват от двете страни със сол и черен пипер. Лукът се нарязва на шайби и се разпределя върху тях. Гъбите се нарязват на филийки и се нареждат върху лука. Сметаната се изсипва в купа, към нея се добавят горчицата, черен пипер и 200мл вода и се разбърква добре. Сосът се излива върху месото. (Аз оставям да престои около 1/2 час така). Покрива се с фолио и се пече в умерено загрята фурна 40-50 мин. След това фолиото се маха и отгоре се настъргва кашкавала. Връща се във фурната за още 5-10 мин.

Източник: някой от участниците в шоуто "Перфектната вечеря", но вече не си спомням кой  :blush:

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2717
Re: Френска кухня
« Отговор #79 -: 02 Февруари 2010, 19:37:21 »
                                     Палачинки ”дукеса”

Необходими продукти (за 6 порции):

За палачинките:
200 гр брашно
3 с.л. захар
щипка сол
1 к.л. ванилия
75 гр масло
400 мл пресно мляко
2 яйца
6 малки ореховки
6 с.л. кирш (черешова ракия)

За крема:
12 ореховки
2 цели яйца
2 жълтъка
100 гр захар
щипка сол
100 гр брашно
500 мл пресно мляко
1 к.л. кирш

1. Приготвяне на  палачинковото тесто:
брашното се сипва в дълбок съд, в средата се прави кладенче и се слагат захарта, солта, ванилията и 25 гр разтопено масло. Разбърква се и постепенно се добавят две трети от млякото. Към добре разбърканото тесто се сипват яйцата, разбити като за омлет.
Оставя се да почине около 2 часа.

2. Приготвяне на крема:
ореховките се начукват.
Яйцата се разбиват със захарта и солта. Добавя се брашното и добре се смесва всичко. Разрежда се постепенно с горещото мляко и се слага на слаб огън за около 10 мин при непрекъснато бъркане и се внимава да не заври. След това се маха от огъня и се добавят маслото и начуканите ореховки. Накрая се сипва киршът.

3. Печене на палачинките:
преценява се дали е необходимо да се добави останалата една трета от млякото и след това се пекат като се използват останалите 50 гр масло.
За да се запазят палачинките топли, се слагат в чиния, покрита с фолио в топла фурна.

4. Всяка палачинка се пълни с крем и се навива. Подреждат се една до друга в поднос (за предпочитане метален) и се поръсват с шестте начукани ореховки. Поливат се с кирша и се фламбират

 



kiwi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Френска кухня
« Отговор #80 -: 07 Февруари 2010, 10:20:40 »
Много палачинки правя, но тези изглеждат прекрасно и много неочаквано - ореховки, кирш ...  Само с фламбето не знам как бих се справила ..
Благодаря за рецептата!

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2717
Re: Френска кухня
« Отговор #81 -: 07 Февруари 2010, 12:56:57 »
Много палачинки правя, но тези изглеждат прекрасно и много неочаквано - ореховки, кирш ...  Само с фламбето не знам как бих се справила ..
Благодаря за рецептата!

Може и да не ги фламбираш, пак стават много вкусни :smile1:
Благодаря ти :air_kiss:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Френска кухня
« Отговор #82 -: 17 Март 2010, 02:30:50 »


greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Френска кухня
« Отговор #84 -: 01 Май 2010, 18:01:12 »
« Последна редакция: 01 Май 2010, 18:23:21 от pep-4o »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Френска кухня
« Отговор #86 -: 04 Февруари 2011, 15:03:44 »

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Френска кухня
« Отговор #87 -: 05 Февруари 2011, 17:58:41 »
Телешко по бургундски (Bœuf bourguignon)

1 кг. телешки шол
3 глави кромид лук
300 гр. гъби (аз ползвах печурки)
1 бутилка (700 мл) червено вино (по рецепта Пино ноар, но всяко червено ще свърши работа)
2-3 моркова
200 мл. телешки бульон
5-6 с.л. зехтин
20 гр. масло
3 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. мащерка
1 дафинов лист
5-6 клончета керевиз (или 2 стръка целина)
2 скилидки чесън
сол и пипер на вкус
за картофеното пюре
1.5 кг. картофи
1 ч.ч. мляко
30 гр. масло
сол

Изберете тенджера или съд, в който може да запържвате и печете гозбата, за да ви е по-лесно приготвянето. Ако нямате, не е фатално, просто запържвайте в един, а печете в друг, но и двата трябва да са с дебело дъно, за да не загарят продуктите.

Нарежете месото на средно малки кубчета, подсушавате всяко едно от тях, за да може да се зачерви добре при запържването. Загрявате добре зехтина и маслото и пържите в тях месото за по 2-3 мин от всяка страна. Изваждате готовото месо и го оставяте на топло място докато приготвите останалата част от ястието. Нарязвате лука на едри полумесеци и ги задушавате  в мазнината от месото. Нарязвате гъбите на шайби и ги добавяте към лука. Слагате и морковите, нарязани на колелца и двете обелени скилидки чесън. Задушавате за около 5 минути. Разреждате брашното с 100 мл. от виното, а останалото добавяте при зеленчуците. Оставяте  да покъкри докато алкохолът от виното се изпари (2-3 мин.) и добавяте бульона и доматеното пюре и наситнения керевиз. Внимателно добавяте и разреденото във вино брашно и го слагате при зеленчуците, като разбърквате, докато започне да се сгъстява. Подправяте със сол, пипер, мащерката, дафиновия лист и слагате вътре и запърженото месо. Печете на предварително загрята фурна 170 С за около 2 1/2 до 3 часа като захлупвате ястието или го покривате с алуминиево фолио. Сервира се с няколко лъжици картофено пюре и черпак от телешкото.

Bon Appétit !!!

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Френска кухня
« Отговор #88 -: 10 Февруари 2011, 19:09:44 »
Провансалска картофена супа с праз


4 с.л.зехтин (или 30 гр. масло)
1 праз
4 картофа (500-600 гр.)
1 скилидка чесън
3 ч.ч. зеленчуков бульон (ако нямате, сложете вода)
1/2 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. чубрица
1/4 ч.л. копър
1-2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. сметана за готвене (по желание)
5-6 филийки хляб за крутоните


Измийте и нарежете праза на средни парчета. Сложете го да се задуши за около 1-2 в мазнината под похлупак. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Когато празът омекне, сложете наситнената скилидка чесън и картофите. Залейте с бульона и оставете да ври на тих огън за около 30 мин. Последните 5 минути добавете и подправките – ако разполагате с пресни, вкусът е още по-добър. Когато картофите са добре уврели, пасирайте супата. Овкусете със солта и черния пипер. Препечете филийките и ги нарежете на кубчета. При сервиране може да добавите по 1 с.л. готварска сметана на всяка порция.

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Френска кухня
« Отговор #89 -: 10 Февруари 2011, 19:14:40 »
Пиле Кордон Бльо (Cordon Bleu)


2 бр. пилешки гърди
150 гр. кашкавал (аз използвах Ементал)
150 гр. шунка
25 гр. масло
3 с.л. брашно
1 яйце
3 филии стар хляб
1/2 ч.л. мащерка
сол
черен пипер


Разделете гърдите на 4 парчета и начукайте всяко до дебелина 1 см. Намажете всяка пържола с малко масло, овкусете с черен пипер и сол. Завийте всяка пържола на руло като отвътре сложите парче кашкавал и шунка. Закрепете всяко руло с няколко клечки за зъби.
Сложете филиите и мащерката в блендер и ги направете на трохи. Набрашнете всяко руло, потопете го в предварително разбитото яйце с няколко лъжици вода. Оваляйте рулата в трохите и поставете в намаслена тава всяко на разстояние едно от друго.
Печете около 40 мин на предварително загрята на 180 С фурна. Когато рулцата са станали розови и хрупкави отвън и сочни и изпечени отвътре, ги извадете и ги оставете да починат за 5-10 мин. Извадете клечките за зъби и нарежете всяко руло на шайби с дебелина около 1-2 см.
Аз направих сметаново-гъбен сос и печени картофи с розмарин. Тъй като бялото пилешко месо е малко сухо, подсигурете се с повечко масло в рулото (ако не ви притеснява идеята от повечко калории) или направете любимия си сос.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]