около 50 гр. масло; 300 мл. рибен бульон; 1 с.л. брашно; настърганата на едро ренде кора на 1 лимон; сока на 1/2 лимон; 1-2 ч.л. ситно накълцан копър
Върху всеки резен прошуто се поставя филе бяла риба, маже се тънко с песто, слага се маслината и се завива на рулце. Рулцата се поставят в тавичка с "шева" надолу (аз използвах тефлонова, за да не залепват при печене). При мен не беше необходимо допълнително овкусяване със сол, заради соленото песто и прошуто. Върху всяко рулце се поставя тънко резенче масло. В тавичката се слага виното, соевия сос и малко вода. Идеята е, течността да е съвсем малко, клкото да не прегарят рулцата при печене. Пекат се на предварително загрята до 200 градуса фурна, около 10-тина минути.
За приготвянето на соса, маслото се разтопява и към него се прибавя рибения бульон. В малка купичка се слага брашното и няколко лъжици от бульона и се бърка до получаване на кашичка. Тя се прибавя към останалото количество бульон. Слага се на слаб огън да заври. Когато започне да се сгъстява леко, се прибавя лимоновата кора и лимоновия сок (ако обичате по-киселичко, може да прибавите сока на 1, а не на 1/2 лимон) и се оставя на котлона още 1-2 минути. Оттегля се от котлона и се прибавя копъра.
Сервират се по две рулца в порция гарнирани с лимонов сос.
* Идеята за това топло предястие взех от италианското списание "Cucina moderna", но промених основната рецепта. Там рулцата не са с песто и маслина, а се завиват със стръкче розмарин, но на мен ми се стори силна тази подправка за случая и не посмях да я употребя, затова заместих с песто. Предложения в списанието сос за гарниране също не ми допадна и го заместих с лимоновия сос, който е превъзходен за всякакви видове риба.
« Последна редакция: 02 Февруари 2010, 20:16:39 от Mariana G »
Фритата от спагети с пълнеж ( Frittata di spaghetti ripiena)
300-350 гр. спагети; 300 гр. доматена паста; 1 голяма скилидка чесън; 1 с.л. пресен босилек ситно нарязан; 4 яйца; няколко стръка магданоз; 20-30 гр. настърган ситно пармезан; 200 гр. моцарела (която аз заместих с около 50 гр. пушено топено сирене и 100-тина гр. кашкавал); 100 гр. колбас (използвах от типа на луканковите салами + допълнително 50-тина гр. австрийски шпек); зехтн; сол; черен пипер
Спагетите се сваряват според указанията на опаковката и се отцеждат. Аз нямах подръка спагети и използвах лингуини, но пак се получи чудесно. Доматената паста се слага в малка тенджерка, прбавя се нарязаната скилидка чесън и се слага да ври на слаб огън до сгъстяване, малко преди да е готова се прибавя босилека, черен пипер, щипка сол и се оставя на огъня още минута - две. Яйцата се слагат в купа, разбиват се с вилица, прибавя се пармезана, ситно накълцания магданоз, ако е необходимо - малко сол, 1-2 с.л. вода и всичко се обърква добре. Колбаса, пушеното сирене и кашкавала се нарязват на тънки резенчета. Пастата добре се обърква с яйчената смес. Разлат, не много дълбок тиган се загрява на котлона с 2-3 с.л. зехтин. Половината от така приготвената паста се разстила равномерно по дъното на тигана. Оставя се на огъня 3-4 минутки при температура на каквато се пържи обикновено омлет. Когато отдолу започне да се зачервява (проверете, като леко от края надигнете с шпатула), върху спагетите равномерно разпределете доматената паста, а върху нея сирената и колбаса. Върху всичко това разпределете втората половина от спагетите, така че да покриете плънката. Действайте бързо. Оставете така още минута-две на котлона. После с помоща на голяма плоска чиния обърнете фритатата с изпечената част нагоре. Приплъзнете от чинията обратно в тигана и оставете още 4-5 минути да се изпържи и от обратната страна. Когато се зачерви и отдолу, обърнете фритата в чиния. Аз настъргах малко кашкавал отгоре за разкош, докато беше още гореща. Може да се сервира топла или студена. Нарязана на триъгълни парчета.
Лазанята , която правя , е съвсем обикновена и лесна, но вкусна, затова ще публикувам рецептата - имам я от моя колежка, кръстила съм я на нейно име , предварително се извинявам, ако я има публикувана вече под друго име.
Лазаня Ани
Необходими продукти :
1кутия кори за лазаня - аз ползвах" Stella", важното е на кутията да пише, че не се нуждаят от предварителна термична обработка 500гр. кайма 1 буркан доматено пюре / 600 гр./ и толкова количество топла вода 350-400 гр. кашкавал 1 с.л. босилек
Начин на приготвяне:
В тенджера с малко мазнина се запържва каймата, когато промени цвета си се добавя доматеното пюре/ ако киселее сложете в него 1 с.л. захар/, разбърква се хубаво и тогава се добавя топлата вода.Сместта се бърка, докато сместта заври, оставя се да клокне около 2 мин., напълно достатъчни са, и се добавя босилека, соса се дърпа от котлона. В квадратна или правоъгълна тавичка / за лазанята ползвам правоъгълна, с размери 32-22 см./ се сипват 3-4 лъжици сос, колкото да покрият дъното на тавичката и се редят един пласт кори - при мен са три кори на ред и се налага да начупя една, за да запълня оставащото малко пространство, това после не се забелязва .Върху корите се сипва от доматеният сос - трябва добре да напои корите, но не бива и да плуват в него, хубаво разнасяте соса , да покрие и ъгълчетата на корите, след това ръсите щедро кашкавал.И така се редуват кори - дом. сос - кашкавал.При мен са 5 пласта кори , най- отгоре задължително се слага щедро от дом. сос, а от кашкавала се ръси съвсем малко, тук- таме.Пече се на 180 гр. за около 25-30 мин., пробва се с вилица - ако е мека лазанята, значи е готова.Много внимавайте да не я печете повече от необходимото, защото се разкашква.След като я изкарате от фурната я оставете да почине 15 мин. и след това я разрежете и сервирайте.
Моята тава е средна , от корите ми остават , пазя си ги за следващата лазаня. Доматеният сос е точно количество за тази тава, ако вашата е по- голяма ще се наложи да увеличите количеството на соса и кашкавала.
Забележка:Не слагайте много мазнина, когато пържите каймата, ако все пак се окаже , че каймата " плува" - отцедете излишната мазнина, преди да добавите дом. пюре.Ако се случи каймата да позагори дъното на тенджерата ви - не е проблем - сложете каймата в друг съд, измийте дъното на тенджерата, подсушете я , сложете вътре каймата и дом. пюре и продължете както си е по рецептата .
Ами това е - лесна и вкусна, може би някой ден ще се наканя да направя " по- сложна лазаня", но докато настъпи този момент ще си правя тази .
Правя спагети по този начин от години, стават за максимум 30 мин., а са много вкусни.
Необходими продукти :
1 опаковка спагети - използвах на Дерони, 400 гр. 310 гр. лютеница - това е точно едно бурканче от лютеница "Първомай", има хорце на картинката, идеална е за тази рецепта шунка малко олио 200 гр. кашкавал 2-3 щипки ронена чубрица
Сваряват се спагетите в подсолена вода, отцеждат се, измиват се за секунда със студена вода и се захлупват в съда, в който сте ги варили.Слагате на дъното на по- голям тиган малко олио / може и зехтин/, и запържвате в него нарязаната на кубчета шунка.Като се позапържи добавяте лютеницата, тя не бива много да се готви, само да клокне и е готово.Така полученият сос слагате в съда със спагетите, добавяте рендосаният кашкавал и ронената чубрица и хубаво обърквате всичко.Сервира се веднага.
Това е основна рецепта, ако искате може да добавите гъби, маслини.Може да стане и с кайма, но тя трябва хубаво да се запържи, правила съм, също става вкусно .