Автор Тема: Вкусотиите на Пеполина  (Прочетена 400544 пъти)

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #120 -: 21 Октомври 2007, 19:40:07 »
Зелени топки

1200 гр. спанак(може и лапад)
100 гр. масло
150 гр. кашкавал
500 гр. кисело мляко
червен пипер
сол
черен пипер

  Спанакът се изчиства, измива се и се нарязва. Попарва се в подсолена вода. (Може да се попари цял и после да се нареже). Отцежда се хубаво и се задушава в част от маслото. Посолява се и се подправя с черен пипер. От сместа с лъжица се оформят топки и се поставят в намазана с масло тавичка. Поръсват се с настърган кашкавал и се заливат с останалото масло, оцветено с червен пипер. Ястието се запича в умерена фурна. Поднася се с кисело мляко.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #121 -: 26 Октомври 2007, 17:47:51 »
Аламинут с яйца

4 бр. яйца
1/2 гл. лук
100 гр. сланина
200 гр. домати от консерва
чубрица
сол - само, ако е необходимо

  В тиган се стопява сланината, нарязана на малки парченца. Оставя се 1 с.л. мас, а останалата се излива. Прибавя се ситно нарязания лук и тиганът се похлупва плътно с капак, за да се задуши лукът. След като лукът омекне, се прибавят доматите и чубрицата. Ври 5 минути под капак. Накрая се маха капака и се счупват внимателно яйцата(едно до друго). Котлонът се изключва и се държи на огъня, колкото да се стегнат яйцата.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #122 -: 26 Октомври 2007, 17:53:27 »
Пица с хляб

В намазана тавичка нареждаме плътно нарязани филийки хляб. Поливаме ги с разбити 1 ч.ч. прясно мляко и 2 - 3 яйца. Отгоре нареждаме каквото имаме и по предпочетания. Може да се срожи и изпържена кайма , към която се прибавят 3 - 4 с.л. доматено пюре или кетчуп, нарязани на ситно кисели краставички. Поръсваме с чубрица и настърган кашкавал и печем.

  Става изключително бързо и вкусно.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #123 -: 26 Октомври 2007, 18:00:32 »
Фъч без яйца

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао
2 ч.ч. брашно

За глазурата:
4 с.л. какао
3 с.л. вода
3 с.л. захар
около 60 гр. масло

  Всички продукти за тестото се разбъркват добре, изсипват се в намаслена тавичка и се пече. След като изстине се залива с глазура.

  Глазура: Всички продукти се загряват на котлона, докато се получи еднородна смес.



пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #124 -: 05 Ноември 2007, 19:02:35 »
Руло "Мечта"

За блата:
3 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. цветно нишесте
2 с.л. какао

За крема:
150 гр. масло
2 ч.ч. пудра захар
1 бр. жълтък
1 пакетче ванилия
    Всички продукти за крема се разбиват с миксер до еднородна смес

    За блата:
  Разбиват се яйцата със  захарта, добавя се нишестето, после какаото и се разбива хубаво на пяна. В четириъгълна тавичка с намаслена хартия се изсипва сместа и се пече в сгорещена фурна 5 - 7 минути на 250 градеса. Блата се обръща върху влажна кърпа, намазва се с крема и се завива на руло. Украсява се по желание с настърган шоколад или пудра захар. Може да се намаже и със сметана.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #125 -: 05 Ноември 2007, 19:11:34 »
Орехови пръчици

1 к.ч. кисело мляко
1 и 1/2 к.ч. захар
1 к.ч. олио
1 бр. яйце
1 ч.л. амонячна сода
брашно - около 600 гр.(за средно меко тесто)
смлени орехи
канела

   Захарта се разбива с олиото. Прибавя се 1 ч.ч. брашно и яйцето. Разбърква се до еднородна смес. Прибавя се млякото, в което е угасена содата. Прибавя се още брашно и се замесва средно меко тесто. Оформят се пръчици с дължина около 5 см. и дебелина 1 см. Овалват се в орехи, размесени с канела на вкус. Подреждат се в намаслена тава и се пекат в умерено силна фурна.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #126 -: 05 Ноември 2007, 19:21:58 »
Кебап

1 кг. свинско месо се нарязва на парчета, които се начукват, поръсват се с подправки - сол, черен пипер, чубрица, босилек, мащерка, бяло вино, и се оставят 2 часа да поемат ароматите от подправките. След това се запържват леко от двете страни, нареждат се в йенска тенджера, като помежду им се слагат гъби(ако са пресни предварително леко задушени), кръгчета лук, кръгчета домати, кръгчета моркови, кръгчета чушки. Накрая се залива всичко с 1 ч.ч. вино, 1 ч.ч. доматен сок и мазнината от пърженето. Прибавят се 2 дафинови листа и няколко зърна черен пипер, поставя се капак и се пече в умерена до слаба фурна няколко часа.

      Вкусна гарнитура към този кебап е картофеното пюре.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #127 -: 13 Ноември 2007, 00:17:46 »
Пепи, за рождения си ден дъщеря ми си поръча торта "Гараш". Избрах твоята рецепта и не сбърках - много вкусна стана. /Не обичам кремове със сурови яйца, а повечето рецепти са с такъв крем/

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #128 -: 13 Ноември 2007, 10:49:31 »
Веси, много се радвам, че торта "Гараш" ви е харесала. Наистина си заслужава труда, защото вкусът е неповторим. На нас също е една от любимите тортички, но я правим за по - специални случаи, а и когато разполагам с повечко време.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #129 -: 14 Ноември 2007, 10:16:37 »
Орехово - ябълков кекс с локум

4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1 кофичка кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
3 бр. ябълки, изчистени, обелени и нарязани на кубчета
1 ч.ч. едро счукани орехови ядки(може и малко повече)
1 1/2 ч.л. канела
1 кутийка локум
1 пакетче бакпулвер
брашно, колкото е необходимо, за да се получи кексово тесто

     Разбиват се хубаво яйцата със захарта. Прибавя се олиото, като разбиването продължава. Последователно се слага и разбитото със содата кисело мляко и  канелата. Добавят се ябълките и орехите и сместа се обърква хубаво. След това постепенно се слага брашно, смесено с бакпулвера и се бърка, до получаването на кексово тесто.
    Сместа се изсипва във намаслена и набрашнена форма(аз ползвах електрическата тенджера с чашата в средата, защото кекса се надува доста). Отгоре се нареждат нарязаните на парченца локум. При печенето те сами потъват в кекса. Формата се слага в предварително загрята фурна на около 200 градуса и кекса се пече до пълното му изпичане. Проверява се с клечка дали е изпечен.
     Когато поизстине се изважда от формата и се поръсва обилно с пудра захар.

    Резултата беше много сочно и ароматно кексче.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #130 -: 14 Ноември 2007, 16:44:10 »
Дрезденски щолен

1 к.ч. прясно мляко
1 кубче (50 гр.) мая
200 гр. масло (маргарин)
200 гр. захар
настъргана кора от половин лимон
3 с.л. ром
150 гр обелени бадемови ядки
2 пакетчета ванилия
около 500 гр. брашно
200 гр. тъмни стафиди
50 гр. бели стафиди
100 гр. захаросани портокалови корички

За поливане:
100 - 150 гр. масло

За гарниране:
100 гр. пудра захар
2 пакетчета ванилия

В хладкото мляко разтваряме маята. Разбиваме маслото със захарта, лимоновата кора, ромът, ситно нарязаните бадеми, ванилията. Като бъркаме с дървена лъжица, добавяме маята с млакото и брашното. Получаваме меко тесто. Прибавяме стафидите и ситно нарязаните портокалови кори. Объркваме добре. Покриваме тестото и го оставяме 1 час на топло. С намаслени ръце оформяме дълъг кекс. Слагаме го в намазана, продълговата форма. Печем на средна фурна при 150 градуса. Готовият сладкиш още горещ поливаме с разтопеното масло. Поръсваме на дебел слой пудрата захар и ванилията. Този сладкиш издържа 20-тина дни като всеки ден става все по - хубав.

Аз го правих миналата Коледа. Много ни допадна вкуса и разбира се не можа да издържи 20 дни. :innocent:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #131 -: 15 Ноември 2007, 20:33:10 »
Плодов крем

500 гр. ягоди
1/2 литър прясно мляко
150 гр. захар
50 гр. (3 с.л.) брашно(или нишесте)
100 гр. сметана
30 гр. (1 с.л.) пудра захар
5 гр.(1 ч.л.) желатин
1 пакетче ванилия
плодове от сладко

    Към брашното и кристалната захар се прибавя постепенно на тънка струя студеното мляко, докато се получи гладка каша. Получената смес се поставя на кутлона и се бърка до сгъстяване. Веднага след отстраняване от огъня, получения бял крем се ароматизира с ванилията.
    2/3 от измитите ягоди се смилат или се нарязват на дребно, след което се разбъркват с половината от белия крем.
    Така приготвения ягодов крем се налива в стъклени купи или чаши. Порциите стават по - красиви, ако във вътрешната част на съда се намаже с разтопен във вода желатин и по него се залепват тънко нарязани парчета ягоди.
     1/2 от разбитата с пудрата захар се смесва с останалия бял крем и се поставя върху ягодовия крем във всяка купа или чаша.
      Отгоре десерта се гарнира с ягода, парченца смокини от сладко и розичка от останалата разбита сметана.


       Аз ползвах кайсии от компот, защото нямах ягоди. Може да се направи и с други плодове.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #132 -: 19 Ноември 2007, 12:07:54 »
Солени рулца

50 гр. мас
1 к.ч. олио
2 яйца
100 гр. натрошено сирене
50 гр. настърган кашкавал
1 с.л. кисело мляко
1 ч.л. амонячна сода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 ч.л. ким или мак
брашно за тесто, което може да се точи - отива около 250 гр.

  От брашното, мазнината, киселото мляко, солта, амонячната сода, захарта, един цял белтък и половината от жълтъка се замесва тесто. От него се разточва правоъгълна кора с дебелина 3 - 4 мм., която се нарязва на три ленти, широки 5 - 6 см. По дължината на всяка лента се поставя плънка, приготвена от кашкавала, сиренето и второто яйце. След това тя се навива по дължината и се нарязва на парчета с размери по желание.
  Рулцата се намазват с останалата половинка от жълтъка и се поръсват с ким или мак.
  Пекат се  при умерена температура.

    Стават чудесни соленки.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #133 -: 19 Ноември 2007, 12:23:46 »
Гарнирани бели сладки

150 гр. мас(масло, маргарин)
150 гр. пудра захар
около 400 гр. брашно
2 яйца
1/2 лимон
100 гр. озахарени или сушени разноцветни плодове(смокини, стафиди, кайсии, портокалови кори)
50 гр.(1 к.ч.) едро счукани ядки (орехи, бадеми, кайсиеви)

  Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Прибавя се лимоновия сок.
  С жълтъците, маста, брашното, настърганата лимонова кора и 1/2 от расбитите белтъци се замесва твърдо тесто.
  Тестото се разделя на части, който се разточват на продълговати кори с широчина около 7 см. и дебелина около 1,5 см.
  Корите се намазват с останалия разбит белтък, а върху него се нареждат дребно нарязаните парчета от озахарените разноцветни плодове  и едро счуканите ядки.
  Така оформените кори се нарязват на ивици, широки 1,5 см. Получените бели сладки се нареждат в намаслена и поръсена с брашно тава и се пекат във фурната 20 минути при ниска температура(около 120 градуса)


   При липса на озахарени разноцветни плодове могат да се използват бонбони тип "желе".

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #134 -: 19 Ноември 2007, 12:43:18 »
Ромови топчета

250 гр. бишкоти(маслени бисквити, изрезки от блатове)

За масления крем:
100 гр. пудра захар
100 гр. масло
1 пакетче ванилия

За ваниловия крем:
0,1 литра прясно мляко
15 гр. (1 с.л.) брашно
10 гр. (1 ч.л. захар
1 пакетче ванилия

100 гр. ( 2 к.ч.) запечени и смлени орехови ядки
50 гр. натурален шоколад
75 гр. плодове от сладко (смокини, зелени доматчета, портокаови кори)
0,1 литра ром

   Маслото, пудрата захар и ванилията се разбиват до получаването на пухкав маслен крем.
   За ваниловия крем: брашното, захарта и прясното мляко се разбъркват добре и се загряват до завиране и сгъстяване. След сваляне от огъня се слага ванилията. Кремът се оставя да изстине, разбива се добре и към него се прибавя постепенно 1/2 от масления крем, 25 гр. от ореховите ядки и нарязаните плодове от сладкото. Накрая се прибавят натрошените бишкоти. Получената смес се разбърква добре и от нея се правят топчета с големината на орех.
   Топчетата се потопяват в рома и се овалват в останалите орехови ядки
   . С лек натиск върху всяко от тях се оформя вдлъбнатина и се полива с предварително разтопения шоколад. Отгоре се шприцова останалия бял маслен крем като малки розички. По желание върху крема може да се сложикръгче от плодовете от сладкото.

    Който има от книжните капсули за бонбони, топчетата се шприцоват и украсяват след като се поставят в капсулите.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: Асоциации- продължение от sarito11
[Днес в 15:47:01]


Re: Спорт или диета? от sarito11
[Днес в 15:45:03]


Re: ГРИЛ ТИГАН от mariqna44
[15 Март 2017, 21:12:29 ]


Re: Асоциации- продължение от jeneta
[12 Март 2017, 11:52:28 ]


Re: Игра с думи от jeneta
[12 Март 2017, 11:52:15 ]


Re: Пушите ли? от jeneta
[12 Март 2017, 11:50:37 ]


Пушите ли? от mariqna44
[12 Март 2017, 00:18:49 ]


Re: Асоциации- продължение от mariqna44
[11 Март 2017, 21:33:50 ]


Re: Игра с думи от mariqna44
[11 Март 2017, 21:32:42 ]


Re: Готвене на пара от mariqna44
[11 Март 2017, 21:24:53 ]


Re: Въпрос за торта Трюфел от jeneta
[11 Март 2017, 19:19:48 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от jeneta
[11 Март 2017, 19:18:44 ]


Re: Хубави ресторанти във Варна от jeneta
[11 Март 2017, 19:13:43 ]


Re: Какво да правя? от jeneta
[11 Март 2017, 19:05:45 ]


Re: Ястия от смляно месо - 2 от jeneta
[10 Март 2017, 18:43:52 ]


Re: Салати - III от jeneta
[10 Март 2017, 18:42:36 ]


Re: Конвектор или климатик от jeneta
[10 Март 2017, 18:36:49 ]


Re: ГРИЛ ТИГАН от jeneta
[10 Март 2017, 15:23:24 ]


Какво да правя? от mariqna44
[09 Март 2017, 17:48:41 ]


Re: Хубави ресторанти във Варна от mariqna44
[09 Март 2017, 17:43:54 ]