Автор Тема: Кое е първо - яйцето, разбира се!  (Прочетена 70641 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #16 -: 21 Януари 2009, 21:58:40 »
                           Забулени яйца в сос мьорет
Продукти-яйца,сол,вода ,1,2 сл олио
Сос-1 гл.лук,гъби -0,30г,бекон-0,50г.червено вино-0,50г,брашно -1,2 сл,магданоз,масло
Приготвяне -слагаме водата да заври със солта и олиото след което пускаме яйцата в врящата вода,оставяме ги да се забулят няколко минути,след което ги изваждаме с решетъчна лъжица .В друг съд слагаме маслото и запържваме ,гъбите,лука,бекона  докато останат само на мазнина ,добавяме брашното разбъркваме и гасим с виното, оставяме за няколко минути да покъкри соса .Сервираме в чинията соса ,а отгоре поставяме яйцата ,поръсваме с магданоз

pavlety

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 554
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #17 -: 07 Февруари 2009, 11:59:10 »
Омлет с маскарпоне и ролца от раци

Това e един обикновен омлет, но маскарпонето му придава невероятен вкус.

3 яйца
1 бучка масло
1 с.л.течна сметана
ролца от раци (при мен опашка от лобстер)
2 с.л. сирене маскарпоне
сол и черен пипер, на вкус
1 с.л. заквасена сметана

 Слагаме бучката масло в тиган.
Междувременно, разбиваме заедно яйцата, течната сметана, сол и пипер.
Изсипваме сместа в тигана, изчакваме докато се стегне и с помощта на шпатула леко минаваме по ръбовете. Накланяме тигана и леко надигаме омлета, за да може ако има неопечена част да се разлее.
Добавяме маскарпоне и опашката нарязана на кръгчета от към едната страна на омлета и готвим още 30 секунди до минута. Използвайки шпатулата прегъваме на две омлета и пързулваме всичко върху чинията.
Отгоре декорирайте със заквасена сметана и наситнен лук.





FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #18 -: 07 Февруари 2009, 14:24:51 »
maksimalistkata , Забулени яйца в сос мьорет
изглеждат толкова вкусно ,веднага си копирах рецептата

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #19 -: 07 Февруари 2009, 15:18:41 »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #20 -: 07 Февруари 2009, 16:29:24 »
Павлета, много интересно!
Според ме си избрала по-добрия вариант от рулца от раци. Добавям го веднага към виртуалния списък от неща, които искам да опитам!

pavlety

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 554
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #21 -: 07 Февруари 2009, 17:08:07 »
 Emili, много вкусно изглежда това руло!
 
 Greyeve, благодаря ти! Пробвай, няма да сбъркаш!
 
 И понеже забравих да упомена източника: seattlefoodgeek.com

marabu

  • Гост
Френски омлет по селски
« Отговор #22 -: 25 Февруари 2009, 15:12:12 »
Френски омлет по селски



3 резена бекон
2 картофа
5 яйца
3 с л прясно мляко
1 с л ситно нарязан зелен лук
1 с л олио
сол
смлян черен пипер


. Фурната се загрява на 180 С.
. Беконът се нарязва на ивици с дебелина 2 см, а картофите на парчета с дебелина 2-3 см.
. В огнеупорен тиган (подходящ и за фурна) се изпържва беконът до златист цвят и хрупкавост.
. Изважда се и в отделената мазнина се изпържват картофите на среден огън около 10 минути или до готовност.
. Посоляват се и се подправя със смлян черен пипер на вкус.
. Картофите се изваждат, а мазнината се изхвърля.
. В купа се размесват добре яйцата, млякото, 1/4 ч л сол и 1/4 ч л смлян черен пипер.
. В тиган се сипва 1 с л олио и се прибавя млечната смес.
. Отгоре се нареждат беконът и картофите.
. Накрая се поръсва със ситно нарязаният зелен лук.
. Тиганът се поставя във фурната за 8 минути или до готовност на яйцата.


** 2 порции
*** източник : SweetLady  feat. Barefoot Contessa Back to Basics

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #23 -: 25 Февруари 2009, 16:30:49 »
Мммммм, Юле, поредното ти фантастично попадение.

Не знаех, че така се казва. У дома ни е любим, само дето не го правя като омлет, а бъркани яйца.

Благодаря.  :air_kiss:

marabu

  • Гост
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #24 -: 25 Февруари 2009, 22:45:01 »
ами и з бях доста учудена от това име..защото някак си картофи, яйца повече ми напомнят на Испания , но дори и да е или не е френски омлетът беше доста оценен от децата  :smile1:  и от мен особено след като се готви бързо  :smile1:

marabu

  • Гост
Бъркани яйца със сирене и спанак
« Отговор #25 -: 26 Март 2009, 23:52:13 »
Бъркани яйца със сирене и спанак



8 яйца
80 г нискомаслено крема сирене
50 г пресен спанак
сол


• Спанакът се почиства, измива и се нарязва на дребно.
• В купа се разбъркват яйцата, крема сиренето и спанакът.
• Посолява се на вкус.
• Сместа се изсипва в намаслен и сгорещен тиган.
• Готви се на тих огън, като се разбърква леко, докато сместа се сгъсти.
• Поднасят се с препечени филии пълнозърнест хляб.


** За 4 порции
*** Рецептата взета от Food for fit&healthy kids АWW

Svetlana P

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 727
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #26 -: 12 Април 2009, 21:53:30 »
Яйчено руло с кайма

За омлета - 5 яйца (аз сложих 6, че бяха дребни)
250г майонеза
300г настърган кашкавал
малко нарязан магданоз (добавен от мен към основната рецепта)
(сол не сложих, кашкавалът е достатъчно солен)

Тази смес се излива в покрита с хартия за печене тавичка и се пече 20мин на 180°C. Изважда се и се оставя да поизстине 5-6 мин.

За плънката - 500г кайма
1 яйце
2 стръка пресен лук (в рецептата беше стар лук)
черен пипер

Тази смес се разстила върху омлета и с помощта на хартията се навива на руло. Пече се още 30 мин. Вкусно е както топло, така и студено.

Източник - kuharka.ru

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #27 -: 15 Април 2009, 00:48:16 »
Панирано рохко яйце

по-скоро идея от колкото рецепта ...

Вари се яйцето 1-2 минути, обелва се (не много лесно, поради полутечното състояние на яйцето), овалва се в разбито яйце и галета и се пържи в съд с много олио.


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #28 -: 15 Април 2009, 06:40:44 »
Еве,  в къщи сме големи ценители на яйцата, обожаваме рохките, а това панирано яйце звучи чудесно  :thumbup:
Галетата полепва ли добре по белтъка? Или се мокри яйцето?
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #29 -: 15 Април 2009, 10:27:26 »
Ами галетата полепна добре. За тези 2 минутки около половин  см от външния слой успява да се свари и стегне от външната част на белтъка. Така че от вън е твърдо (относително). После при пърженето още малко, но съвсем малко, стяга.  След като поври обаче малко, отдръпнах тенджерката със топлата вода настрани, първия опит за такова яйце се разпадна  :blush2: . Следващото беше преседяло в топлата вода още 5 минути, без да ври и се обели по-лесно. Количеството полутечен белтък беше съвсем малко, та може би още половин - една минута може да поври. Зависи колко са големи яйцата също, ако имаш хубави големи домашни яйца, може да увеличиш времето на варене с една минутка  :smile1: и после с беленето търпеливо ... аз си помагах с една чаена лъжичка. И аз обожавам всякакви рохки яйца  :thumbup:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]