Автор Тема: БоБ  (Прочетена 53904 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: БоБ
« Отговор #15 -: 23 Април 2013, 13:32:58 »
я кой е гладен  ;D
Джоджена е задължителен (или девесил някъде слагат) но го има в рецептата-линк от Юлка  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: БоБ
« Отговор #16 -: 23 Април 2013, 14:04:03 »
И у дома се яде с големи лъжици маслен боб - обикновено е по-дребен и се развира/разпуква/. Едрия, салатен, китайски тип "смилянски" не е на почит! Има един дребен боб, по течението на Струма го наричат "папуда" - много е вкусен!
Когато кажа у дома - за довечера "съм заклала един по тлъст боб"/препратка към по-тлъсто домашно пиле/, всички са доволни!
Ако искате да експериментирате, пробвайте с нарязана на дребно по-кисела ябълка - няма да я усетите, но дава мекота на ястието.
Джодженът е задължителната подправка, както и запръжката преди поднасянето.
Ако пък се намират пушени кокали или друг месен деликатес, на масата има място и за него!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

geagleiam

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: БоБ
« Отговор #17 -: 23 Април 2013, 15:30:45 »
Благодаря много за помощта. Не е било сложна работа. :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: БоБ
« Отговор #18 -: 23 Април 2013, 20:38:03 »
За мен боб яхния без запръжка е като коза без бълхи. Боба се вари по рецептата на Юлка, количеството вода за мен е 1:5 обемни части. В началото на варенето слагам само суха чушка.
За 350 мл боб:
Запръжката: Лук различни видове, най-вкусно е глава стар лук, връзка пресен и един праз. Един морков настърган, парче глава целина, на кубчета. Всичко се запържва в 5 с.л. зехтин (олио не става, после болят стомаси) Добавя се 2 равни с.л. брашно и след 2 минути 1 с.л. червен пипер. Веднага се маха от огъня и се сипва при боба.Слага се и джоджена (сух е много по-силен). Ври още половин час с постоянно разбъркване, за да не загори. Накрая се посолява, това е.

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: БоБ
« Отговор #19 -: 23 Април 2013, 21:46:22 »
Есенно време и до ранна пролет добавям задължително при варенето още клонче целина (Жоро не съм пробвала с надробено от главата) А като подправка и калоферчето е много удачно -  свежо, наситнено и директно в чиниите. Ние обичаме и с мнооого магданоз (пак накрая, но в тенджерата) Пепи?  :P

Ако бобът се готви гъст, на фурна, се прави запръжка:
Наситнява се голяма глава лук + половин стрък праз, запържва се леко в кафена чашка мазнина (със свинска мас е страхотно), докато омекне и се добавя лъжица брашно. Бъркаш и като леко пожълтее (след 1-2 минутки) дърпаш настрана от огъня, добавяш лъжица червен пипер, бързо разбъркваш и светкавично наливаш 500 мл. млени домати (с пресни е по-вкусно, но става и с консервирани) - това е количество за 1 кг. сварен боб. Пак връщаш на котлона да заври, след което добавяш боба (отцеден) и по малко от бульона му. Трябва да се получи гъста яхния, която бухаш в предварително загрята фурна на 220° и чакаш. Когато се сгъсти още и добие отгоре една гъста маслена коричка (не е точно коричка, ами по-скоро емулсия), гасиш фурната и веднага вадиш навън. Това е най-вкусно в глинен съд, но става и в емайлирана дълбока тава.  Като изстине стяга още, така че трябва да е сочно, когато излиза от фурната, за да не стане после на туткал. Подправя се с зелени подправки на вкус (магданоз, джоджен, калоферче, мащерка), а аз и черен пипер ръся малко.
Сол не се слага - в доматите има (ако са консервирани), а и боба е сварен в подсолена вода.

С месо е много вкусно - пушен или паприкован свински джолан (ако е суров се вари с боба), хубава домашна сланинка (на резени), пържен/печен суджук или кървавица - слагат се в тавата при боба преди да влезе във фурната.  Французите го готвят с няколко вида месо наведнъж - Касуле му казват и също е вкусно  :smile1:
« Последна редакция: 23 Април 2013, 21:48:09 от bluemoon »

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: БоБ
« Отговор #20 -: 24 Април 2013, 09:36:33 »
На вторият ден с останалия боб се пълнят сухи червени чушки. В боба добавям шепа измит несварен ориз, разбърквам и пълня чушките. Реда в глинен съд и слагам в студена фурна, включвам на 220гр, след 20мин намалявам на 158-180гр и като изври водата изключвам фурната - това е за около час. Сгъстен с брашно у дома не го искат.
За главата целина - съгласна съм!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Тулия

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: БоБ
« Отговор #21 -: 06 Октомври 2015, 12:57:45 »
ЗДРАВЕЙТЕ. ДА ВИ СПРЕТНА И АЗ ЕДИН ФАСУЛ,ДЕТО ГО ОБОЖАВАМ.
   Триен фасул по Ябълковски.
Сварявате си бобеца по свой начин,но докато се вари се долива студена вода,за да си пусне нишестето и да се развари. Като заври слагам 1 глава лук и малко мазнина.След като се свари слагам сол на вкус и зеленчуков бульон.Стрива се готовия фасул с уреда за картофено пюре или през гивгир с по-едри дупки Сега е лесно да се стрие боба с пасатор или блендер. Ако стане гъстичко само запържвам малко масло и го сипвам при бобеца и по малко магданоз и гьозум.аКО ОБИЧАТЕ ПИКАНТНО МОЖЕ ДА СЕ ПУСНЕ ПРОСЛОВУТАТА ЛЮТА ЧУШКА ДА ВРИ. обикновено аз слагам само малко черен пипер.

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Re: БоБ
« Отговор #22 -: 06 Октомври 2015, 23:00:36 »
Моята майка правеше по подобен начин хайвер от боб, който всички обожаваме. Боба се сварява само със сол, след това се пасира и се добавя олио, оцет и чесън. Ако е гъст се добавя от водата на боба. Става много вкусно

Тулия

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: БоБ
« Отговор #23 -: 07 Октомври 2015, 01:54:53 »
В моето родно село се правят пуски от винско месо-един вид бабек. През зимата когато още не е изсъхнала пуската майка нарязваше на кубчета от пуската и вместо месо запържваше пускините парчета и заливаше вече готовия триен фасул. Направо ухаеше прекрасно.

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: БоБ
« Отговор #24 -: 07 Октомври 2015, 09:38:53 »
Аз пък най си го обичам сварен на салата с пресен лук и лютеница  :P или запечен в глинен гювеч  :thumbup:
Хайде на пакостите

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: БоБ
« Отговор #25 -: 07 Октомври 2015, 13:14:06 »
В моето родно село се правят пуски от свинско месо-един вид бабек.

Това ще да е Ябълково или Филево? В този район са пуските ...
Ще си ми от полза, ако ми "раздуеш" малко за домашните пуски
(може и на ЛС).

prod

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: БоБ
« Отговор #26 -: 20 Февруари 2016, 17:07:57 »
тайната на боба е да не си гладен  ;D така се избързва , боба се пресича и остава твърд колкото и да го вариш.
пропорцията боб/вода е все тая, ако се наложи се долива студена вода. дали да се накисва или не е все тая, може би малко по бързо се сварява.
в гърне, тенджера, под налягане е все тая. дали ще сменяш води е все тая.
какъв вид боб и майстора само имат значение.
тайната на боба е да се вари на слаб огън, продължително време докато стане готов - започва да се разпада и водата се сгъстява.
лично аз готвя боб така:
котлона се включва на 2 примерно, зависи от котлона. взема се тенджера, сипва се половин килограм измит боб и вода. колко ? все тая  ;D 2,3 литра примерно. слага се една суха чушка, люта или не. може и лук тук, но аз го добавям по късно. и си намираш някакво занимание. примерно аз паля колата и върша някаква работа  ::) след час ( и половина) примерно се вижда че трябва да се долее студена вода, добавя се и нарязан лук. след това се намира някакво занимание аз обикновено цепя дърва  ;D след още един час ( и половина)  добавяш малко джоджен сух или пресен, и вземаш тубата с мазнина олио или зехтин и сипваш 26 милилитра в боба. при необходимост винаги се долива студена вода. след още половин час би трябвало да е почти готов, слага се сол на вкус. след още 15 минути тенджерата се отстранява от котлона и се слага един тиган. ще правим запръжка. боб без запръжка не е боб. вредна ? чушки , както казвам нека смътртта ни да е от нея  ::) .  вече имаме лук не е нужно. сипва се мазнина, като позагрее се добява 1 и половина супена лъжица най обикновено бяло брашно тип 500. тук пак не трябва да се бърза, запържва се брашното добре и се добавя 1 супена лъжица шарена сол и се маха тигана от котлона да не загори. и веднага се сипва в боба. след това той се вари с често бъркане още 20 минути да речем докато стане чуден  :thumbup: шарена сол ще рече млян червен пипер, чубрица, сминдух, сол. може и малко черен пипер. ако някога сте яли по добър боб то това ще е преди 50 години и няма как да ви се случи пак  ;D успех
всички други варианти с меса , със домати, моркови , картофи , праз , свински уши са извращения за мен. месата се ядат изсушени , а зеленчуците пресни  ::)
« Последна редакция: 20 Февруари 2016, 17:25:32 от prod »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Коледни подаръци от tomislava
[Днес в 11:10:12]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]