Автор Тема: БоБ  (Прочетена 53826 пъти)

gotva4

  • Гост
БоБ
« -: 11 Юни 2007, 23:06:23 »
ше може ли някои да ми обясни как се готви обикновен зрял боб искам да се науча мерси предварително

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: БоБ
« Отговор #1 -: 12 Юни 2007, 07:18:42 »
Съдейки по ника ти, би трябвало да знаеш  ;D

и ако наистина не знаеш, ето моя начин в нормална тенджера, налягащата не ми харесва как го прави.: накисвам боба за поне 2-3-4 часа, ако може и 1 нощ.
Слагам да ври, като във водата сипвам 1 ч.л. сода за хляб.
Като заври изчаквам 15-на минути.
Сменям водата и измивам
Пак зареждам боба, 4 части вода, олио и около 50мл твърд алкохол - ракия, водка каквото имам под ръка.
Като заври и откара така половин час  прибавям чушка, морков и малко доматче (или 1 ч доматен сок) - ситно нарязани, или пък 1 с л от моята универсална зеленчукова подправка; лук  + лъжицата червен пипер.
И когато е вече сварен - прибавям солта, джоджен - сух или пресен и "застройвам" с 1 лъжица брашно, размита с вода.
По този начин боба ми винаги се сварява за около 1-1.30ч.


Понякога - но рядко, го правя гъст - без много вода и когато е сварен го изсипвам в тава и запичам. Много е вкусно, но хлапетата ми не го ядат така.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Жули

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: БоБ
« Отговор #2 -: 12 Юни 2007, 09:15:55 »
Искам да ви споделя моя трик при варенето на боб. Не съм го измислила аз, прочетох го в един пенсионерси вестник. Не е нужно бобътда се накисва предварително във вода. Поставя се в студена вода и след като поври 15 минути водата се изхвърля,  боба се полива с олио и добре се разбърква , така че да се омазни всяко бобче, залива се със студена вода и се сварява за около час. Важно е също солта и доматите да се сложат накрая , когато боба е вече сварен.

Ваня :)

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 99
Re: БоБ
« Отговор #3 -: 24 Юни 2008, 11:36:49 »
Въпреки, че темата е много стара все пак да си напиша. . .
правих боба по указанията на pep-4o и стана наистина много бързо и много ВКУСНО  ;D До сега трика със содата за хляб не ми беше известен, но от сега нататък смятам да го прилагам редовно
Благодарности за pep-4o  :flower: :flower: :flower:

uhanie

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 511
  • В оптимизма е бъдещето!
Re: БоБ
« Отговор #4 -: 24 Юни 2008, 11:48:50 »
Вместо сода за хляб може да се сложи около 50 мл. ракийя :P

kylinarka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 394
Re: БоБ
« Отговор #5 -: 24 Юни 2008, 14:09:04 »
Най вкусния боб ,който съм яла е на село при моята маминка.Боба/естествено произведен от нея/ го накисваше от вечерта и го вареше на много бавен огън с топната в тенджерата клонка чубрица.Не слагаше предварително олио .Когато боба се свари  и се сгъсти достатъчно  в един тиган запържваше олио с червен пипер/също домашно произведен/ и прибавяше от боба -количество колкото да се нахранят хората в момента.Така боба става малко по мазен но невероятно вкусен.

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: БоБ
« Отговор #6 -: 24 Юни 2008, 14:15:59 »
Интересна рецепта,kylinarka,..сигурно боба става супер..
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: БоБ
« Отговор #7 -: 24 Юни 2008, 17:40:29 »
Да взема да напиша и аз как правя боба по рецепта на мама.  :P

Накисвам го от вечерта (в едно предаване на Иван Звездев бях чула, че може и половин час преди готвене с вряла вода да се накисне, но все пак не е съвсем същото). После слагам да заври и 2 пъти изливам водата, след като е поврял малко. В третата вода вече нарязвам 1 глава лук, слагам 1 с.л. сол и наливам олио на око (повече - по-добре). Като заври, котлонът се намалява и се вари на слаб огън под капак, докато е почти готов. Към края му слагам 1 нарязан домат - или от консерва, или доматено пюре - и джоджен, разбира се. Може и червен пипер. После доварявам още малко.
Заедно с лука може да се сложат и нарязани моркови, чушки, зелен лук, праз - каквото имам под ръка.  :smile1:
Може и да се направи запръжка накрая с олио, червен пипер и нарязан лук.
Абе търпи всякакви импровизации.  ;D

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: БоБ
« Отговор #8 -: 24 Юни 2008, 17:49:58 »
А защо се слага сода и ракия?  :blush2:

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: БоБ
« Отговор #9 -: 24 Юни 2008, 18:50:28 »
А защо се слага сода и ракия?  :blush2:
За да се свари по -бързо. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: БоБ
« Отговор #10 -: 24 Юни 2008, 19:22:27 »
Вместо сода за хляб може да се сложи около 50 мл. ракийя :P

а не, тук мога да поспоря - варила съм един исъщ боб с  ракия и със сода. Резултата - ракията  съм я отписала отдавна.

Ваня,  :thumbup:

А защо се слага сода и ракия?  :blush2:
За да се свари по -бързо. :smile1:

и не само това - премахва голяма част от онези нещица, които предизвикват пр....то  ;D

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

geagleiam

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: БоБ
« Отговор #11 -: 23 Април 2013, 11:37:47 »
Имам молба - може ли някой да даде най-опростен и скромен пример (рецепта) за сваряване на боб като за някой, който нищо не е сготвил в живота си? Какво е количеството на боба спрямо количеството на водата?
Благодаря предварително, ако някой помогне.
« Последна редакция: 23 Април 2013, 11:51:55 от geagleiam »

marabu

  • Гост
Re: БоБ
« Отговор #12 -: 23 Април 2013, 12:54:11 »
Примерно взимаш вечерта 200 г (1 ч. ч.) боб.. накисваш във вода да го покрие и повече... На другия ден отцеждаш и измиваш.. Прехвърляш в тенджера и се сипваш студена вода пак да го покрие.. След кипването отцеждаш и измиваш, връщаш в чиста тенджера и сипваш 1,5 -2 л вода.. ... това е
иначе ето тук писах една рецепта като за начинаещи Боб чорба

мисля, че и от форума ще се включат и други да помогнат  :smile1: (че никак не обичам да го готвя боба  :()

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: БоБ
« Отговор #13 -: 23 Април 2013, 13:17:17 »
количеството вода на боб - е различно.
Първо - зависи от сорта на боба -  колко ще набъбне
второ - от вида му, или колко е стар - това означава времето за варене. Може час, може 3 да го вариш. В такъв случай водата извира.
трето - зависи дали искаш боб - чорба или боб яхния

Имайки предвид горните + дадената ти вече рецепта (чудна е), можеш:
в първата вода, преди да я смениш - поставяш лъжица сода за хляб. (от една страна по-бързо увира, от друга извлича онези неща, които подуват корема  :smile1:)
С първата вода - се вари 10-на мин. 
Изцеждаш, измиваш хубаво....

и слагаш вода - в съотношение 1/4 части с боба.
Нататък карай по рецептата.  Чушка, морков лук - ги слагам още  в началото на варенето, след смяната на водата. 
Домати - някои слагат, други не. Ако решиш да сложиш (придава една приятна киселина на боба) - в края на готвенето, със солта, защото е киселина. 

Ако видиш, че ти е гъст боба, а искаш да е по-рядък - не се притеснявай, доливай си вода. но вряла вода, за да не спира готвенето.  На много места ще прочетеш, че боб не се долива като се готви. Еми  :smile1: долива се пък

Ако пък ти е рядък - в края на готвенето - увеличи степента на котлона, да поизври водата.

След  смяната на първата вода на боба, можеш да го сложиш в гърне (глинен гювеч) , после  във фурната - там да "печеш" под капак - около 3 часа на 150*.

И за да не е водниста чорбата накрая - лъжица или две брашно, размити с малко студена вода се прибавят в самия край на готвенето. 

От нас съветите, от теб готвенето. И да знаеш - не го готви' в тенджера под налягане.  Бавно готвения боб е винаги по-вкусен от шоково сварения в тази тенджера.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: БоБ
« Отговор #14 -: 23 Април 2013, 13:31:41 »
И джодан също, а за разкош - пушени ребърца и мммммммммммм
Хайде на пакостите

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]