Автор Тема: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга  (Прочетена 183324 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1098
КАТАЛОГ


стр.1

Сьомга в съдомиялна машина - natalyna  
вкусна рецепта за сьомга - Же
Сьомга по Хавайски - Petia :icon_idea:
бърз начин за приготвяне на сьомга - Galchen  
рецепта фаворит - DolceVita  
Съомга на тиган- Petia :icon_idea:
Печена съомга с босилек- Petia :icon_idea:
Панирана сьомга с гарнитура от spinatspätzle - Abra :icon_idea:
Филе от сьомга à la Bordelaise - Abra :icon_idea:
Печена съомга с вино - Petia :icon_idea:

стр.2

Меча радост  - Abra   :icon_idea:
3елена сьомга  - Abra   :icon_idea:
Печена сьомга с лук - Vasilina_lina :icon_idea:
Тартар от сьомга с песто - nadja_sp :icon_idea:
Салата от леща с грейпфрут и пушена сьомга - greyeve :icon_idea:








Намерих една рецепта, с много лесно приложение! Както знаете, сьомгата няма нужда от  високи температури, затова тази рецепта е валидна само и само за приготвянето на сьомга!

Автор на рецептата е Florentyna

Сьомга в съдомиялна машина
рецептата е за 4 порции
време на приготвяне - един цикъл на измиване


Продукти:
4 филета от сьомга(по 100-120г)
1 с. л зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. копър или ако обичате повече (по възможност пресен)
сол и черен пипер - на вкус
алуминиево фолио

Приготвяне:
1. Откъсваме 4 парчета фолио, достатъчно големи за да се завие добре всяко едно от филетата. От едната страна намазваме всяко със зехтин и  слагаме на всяко парче по едно филе предварително намазано от двете страни със зехтин, лимонов сок, сол, пипер и копър.
2.Много добре загънете всяко филе до фолиото - не трябва никъде да пропуска въздух. Можете да проверите като леко натинете всяко от приготвените пакетчета с филе. Ако някъде пропуска въздух, отново го загънете внимателно!
3. Готовите пакетчета, сложете в машината за миене на съдове - в горният кош. Пуснете програмата с най-висока температура(65°C) е достатъчна, вкючително и програмата за изсъхване! След свъшването на програмата, вашата сьомга ще е готова!

Въпреки, че това звучи като априлска шега, авторката твърди, че е напълно функционална рецепта!
Имало обаче и хора, които до такава степен усъвършенствали рецептата, че успяли с една програма да сварят не само сьомгата, но и да си измият съдовете, па дори и да използват препарат за миене! No comment!

« Последна редакция: 09 Юли 2010, 00:43:25 от Mariana G »

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18686
  • Юлия
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #1 -: 01 Април 2006, 13:55:58 »
Страхотна рецепта Натали ;D Ако някой пробва да се отчете непременно !!!
« Последна редакция: 02 Април 2006, 09:16:08 от natalyna »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #2 -: 03 Април 2006, 12:36:20 »
Еиии, Natalyna, сигурна ли си, че автор на тази рецепта не е бай ни Ганя (с оглед икономия на ток за фурната)? ;D
Аз все пак не бих рискувала да натикам такова фино нещо като сьомгата в съдомиялната и
приема рецептата като шега... Пък тя като идея (имам предвид пакетирането на ароматизирана и подправена риба) никак не е зле, но хайде да заменим съдомиялната със скучната фурна!  ;)
Само че така рискуваме, хубавата рибка да не поеме от ароматизатора в съдомиялната (а той е най-често лимoн) и от препатата за миене (вероятно пак лимон), пък защо не и остатъци от привкуси от стари яденета, с които са оплескани миещите се чинии. Но предлагам да поемем риска!  :)

Же

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #3 -: 03 Април 2006, 14:05:11 »
 :D Каква хубава рецепта, но малко бавна: един цикъл на съдомиялната май се равнява на около час и половина.

Предлагам (в допълнение) най-бързата и излючително вкусна рецепта за сьомга, която се сещам:

2, 3 филета прясна сьомга
20-на грама масло
равни количества заквасена сметана & вода (около 5 с.л. и от двете)
сол, пипер
гъби (вариант)


Запържваме леко филенцата в маслото, след което доливаме вода & заквасена сметана.  Оставяме ги да къкрят на слаб огън за около 20 минути, подправяме със сол & пипер и сервираме (междувременно, бихме могри да надробим парченца гъби към соса, и те да си пуснат аромата).  Звучи малко постно, но се получава страшно вкусно ястие.


За гарнитура обикновено задушавам картофи с чесън & копър.





natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1098
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #4 -: 03 Април 2006, 20:43:42 »
Точно, това е еиднственият проблем на рецептата - дългото приготвяне! :) И тъй като виждам, че никой от вас не е търсач на силни усещания ще ви кажа, че спокойно можете да си метнете завитите пакетчета със сьомга не в съдомиалната машина, а на скаричка :) Ще постигнете същият(ако не и по-добър резултат), за несравнимо по-бързо време, но каква скука.... ::) ;D

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4588
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #5 -: 18 Октомври 2006, 16:41:31 »
Сьомга по Хавайски



сьомга филе
ананас
кашкавал
сол
вегета

Слагаме овкусените филета в намаслена тавичка.Печем около 15 минути и ги обръщаме като слагаме отгоре нарязания на ситно ананас и кашкавала.Запичаме до златисто.



« Последна редакция: 17 Април 2012, 23:45:28 от Захарно петле »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Galchen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #6 -: 19 Октомври 2006, 14:05:03 »
Моят любим  и бърз начин за приготвяне на сьомга е следния:

1.Нарязвам на парченца
2.Поръсвам със сол,черен пипер,девисил или копър,зехтин
3.Пека на грил тиган без мазнина

Това е  ;),комбинирам най-често с гарнитура от броколи или запечени  картофи

DolceVita

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #7 -: 19 Октомври 2006, 16:24:04 »
ох моята рецепта фаворит е : (за 4 човека)
 4 филета це мажат плътно със смес от 6 суп луж лека майонеза + 1 суп лъж горчица + 1,5 суп лъж мед + къри, черен пипер + лимонов сок. Завивам с фолио тавичката и пека 15 мин на 220°Ц
Махам фолиото и пека още 10 мин за коричка.

Всичките ми гости си отиват с рецептата! :P

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4588
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #8 -: 01 Юни 2007, 20:01:56 »
    Съомга на тиган

4 филета съомга
1/3ч.ч.соев сос
2 скилидки чесън(пресован)
1с.л.настърган джинджифил
1с.л. мед
1с.л.зехтин/олио

Разбъркваме заедно соевия сос,чесъна,джинджифила и меда.
Слагаме филетата в купа поливаме със марината и оставяме в хладилника за около 10-15 минути.Загряваме зехтина /олиото в незалепващ тиган.Отцеждаме филетата от марината и печем около 5-7 минути от всяка страна.

Добър апетит. :smile1:




« Последна редакция: 13 Юни 2007, 16:07:16 от natalyna »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4588
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #9 -: 09 Ноември 2007, 08:26:39 »
                               Печена съомга с босилек


около 500 гр.съомга филе
2 скилидки чесън нарязан на ситно
5-6 с.л. зехтин
1ч.л.сух босилек
1ч.л.сол
1ч.л.черен пипер
сока на половин лимон
1с.л.нарязан магданоз

В купичка смесваме зехтина,босилека,солта,черния пипер, сока от лимон и магданоза.Намазваме филетата с марината и оставяме в хладилника за около един час.След това нареждаме филетата в тавичка и печем на 190 градуса около 35-40 минути. :smile1:

МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #10 -: 09 Ноември 2007, 14:55:55 »
Благодаря Петя за рецептичката. ::) :thumbup:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #11 -: 28 Март 2008, 22:03:25 »
Наистина съм впечатлена от рецептата за сьомга в съдомиялна! Определно интересна  ::)

Вкъщи харесваме сьомгата. Ще добавя рецепта за

Панирана сьомга с гарнитура от spinatspätzle (вид спаначена паста)

3а 4 порции:

4 парчета филе, всяко около 150гр.
2 яйца
100 г галета
60гр. брашно
вода
сол
млян черен пипер
мазнина - зехтин

Приготвя се панировката: към брашното заедно със солчица и чер пипер се прибавя хладка вода до получаване на гъста хомогенна кашица. Яйцата се разбиват добре. Парчетата филе от сьомга се потапят по ред в
- брашнената каша
- галетата
- яйцата

и се пържат в горещ зехтин.

3а шпетцлето, също 4 порции, са необходими:

350 g брашно
4 яйца
подправки - сол, бял пипер, индийско орехче
2 суп.л. масло (олио)
125 g смлян спанак

Приготвя се тесто от брашното, яйцата и подправките. 3амесва се и спанака. Меси се докато в тестото се появят въздушни мехурчета - стане шуплесто. После тестото се минава през ренде над тенджера с вряща подсолена вода. Продуктът е готов, когато парченцата тесто изплуват на повърхността. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат. По желание могат да се залеят с мазнинка или сос ( спаначеното шпетцле много добре пасва със сос горгондзола).




Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #12 -: 18 Април 2008, 22:05:42 »
Филе от сьомга à la Bordelaise 

3а 2 порции:

300-400гр. филе от сьомга
няколко листа джоджан, копър
скилидка чесън
2-3 с.л галета
1с. л царевично нишесте
2с.л течно масло
сол
чер пипер

200-300гр броколи за гарнитура

сос:

2-3 скилидки чесън
копър
80мл. течна сметана + 160гр. вода
1с/л суха супа broccoli gratin fix или knoblauchcreme suppe

От нарязаните на много ситно джоджан и копър, пресован чесън, щипка сол, течно масло, галета, нишесте с добавяне на 1-2с.л вода се забърква хомогенна, с по-скоро гъста консистенция смес. Парчетата филе се намазват обилно с получената смес с леко потупване и внимателен натиск.. оставят се за 10мин. в камера да стегне пастата отгоре им. След което се полагат върху фолио завито по краищата, за да се задържа масълцето и се пекат на средна скара 180-200°C докато сместа отгоре стане със златиста коричка. Ако са две филета едно върху друго (както при мен) - се изключва горния реотан и печенето продължава няколко минутки на долен.
Приготвянето на гарнитурата става паралелно, но се слага във фурната веднага, без да се чака филето да стегне в камерата. Броколите се измиват, делят на китки и заедно с разбърканите добре течна сметана, вода, суха супа, пресован чесън, ситно нарязан копър се изсипват в тавичка и пекат на 200°C на средна скара.

« Последна редакция: 18 Април 2008, 22:09:38 от Abra »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #13 -: 18 Април 2008, 22:13:10 »
Абра , като голям любител на всичко,що е морско , горещо ти благодаря за двете прекрасни рецепти.Много са хубави и със сигурност ще бъдат изпробвани.


                                                                                                                          :flower:

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4588
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през април от Захарно петле
[23 Април 2014, 23:28:45 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:07:05 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:05:48 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:04:53 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:04:13 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:03:35 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:02:19 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:00:57 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:00:03 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 22:58:35 ]


Re: Почивай в мир, Жоро! от kikito_
[23 Април 2014, 22:29:41 ]


Re: Кой какви ги готви през април от blqsak
[23 Април 2014, 22:09:53 ]


Спаначено къри с наденица от blqsak
[23 Април 2014, 21:49:52 ]


Re: Почивай в мир, Жоро! от pavlety
[23 Април 2014, 21:35:55 ]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от marabu
[23 Април 2014, 19:10:18 ]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от marabu
[23 Април 2014, 18:48:55 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[23 Април 2014, 17:45:34 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[23 Април 2014, 17:44:27 ]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от Did_ka
[23 Април 2014, 15:59:09 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Aura
[23 Април 2014, 15:58:14 ]