Автор Тема: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга  (Прочетена 202873 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
КАТАЛОГ


стр.1

Сьомга в съдомиялна машина - natalyna  
вкусна рецепта за сьомга - Же
Сьомга по Хавайски - Petia :icon_idea:
бърз начин за приготвяне на сьомга - Galchen  
рецепта фаворит - DolceVita  
Съомга на тиган- Petia :icon_idea:
Печена съомга с босилек- Petia :icon_idea:
Панирана сьомга с гарнитура от spinatspätzle - Abra :icon_idea:
Филе от сьомга à la Bordelaise - Abra :icon_idea:
Печена съомга с вино - Petia :icon_idea:

стр.2

Меча радост  - Abra   :icon_idea:
3елена сьомга  - Abra   :icon_idea:
Печена сьомга с лук - Vasilina_lina :icon_idea:
Тартар от сьомга с песто - nadja_sp :icon_idea:
Салата от леща с грейпфрут и пушена сьомга - greyeve :icon_idea:








Намерих една рецепта, с много лесно приложение! Както знаете, сьомгата няма нужда от  високи температури, затова тази рецепта е валидна само и само за приготвянето на сьомга!

Автор на рецептата е Florentyna

Сьомга в съдомиялна машина
рецептата е за 4 порции
време на приготвяне - един цикъл на измиване


Продукти:
4 филета от сьомга(по 100-120г)
1 с. л зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. копър или ако обичате повече (по възможност пресен)
сол и черен пипер - на вкус
алуминиево фолио

Приготвяне:
1. Откъсваме 4 парчета фолио, достатъчно големи за да се завие добре всяко едно от филетата. От едната страна намазваме всяко със зехтин и  слагаме на всяко парче по едно филе предварително намазано от двете страни със зехтин, лимонов сок, сол, пипер и копър.
2.Много добре загънете всяко филе до фолиото - не трябва никъде да пропуска въздух. Можете да проверите като леко натинете всяко от приготвените пакетчета с филе. Ако някъде пропуска въздух, отново го загънете внимателно!
3. Готовите пакетчета, сложете в машината за миене на съдове - в горният кош. Пуснете програмата с най-висока температура(65°C) е достатъчна, вкючително и програмата за изсъхване! След свъшването на програмата, вашата сьомга ще е готова!

Въпреки, че това звучи като априлска шега, авторката твърди, че е напълно функционална рецепта!
Имало обаче и хора, които до такава степен усъвършенствали рецептата, че успяли с една програма да сварят не само сьомгата, но и да си измият съдовете, па дори и да използват препарат за миене! No comment!

« Последна редакция: 09 Юли 2010, 00:43:25 от Mariana G »

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19496
  • Юлия
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #1 -: 01 Април 2006, 13:55:58 »
Страхотна рецепта Натали ;D Ако някой пробва да се отчете непременно !!!
« Последна редакция: 02 Април 2006, 09:16:08 от natalyna »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #2 -: 03 Април 2006, 12:36:20 »
Еиии, Natalyna, сигурна ли си, че автор на тази рецепта не е бай ни Ганя (с оглед икономия на ток за фурната)? ;D
Аз все пак не бих рискувала да натикам такова фино нещо като сьомгата в съдомиялната и
приема рецептата като шега... Пък тя като идея (имам предвид пакетирането на ароматизирана и подправена риба) никак не е зле, но хайде да заменим съдомиялната със скучната фурна!  ;)
Само че така рискуваме, хубавата рибка да не поеме от ароматизатора в съдомиялната (а той е най-често лимoн) и от препатата за миене (вероятно пак лимон), пък защо не и остатъци от привкуси от стари яденета, с които са оплескани миещите се чинии. Но предлагам да поемем риска!  :)

Же

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #3 -: 03 Април 2006, 14:05:11 »
 :D Каква хубава рецепта, но малко бавна: един цикъл на съдомиялната май се равнява на около час и половина.

Предлагам (в допълнение) най-бързата и излючително вкусна рецепта за сьомга, която се сещам:

2, 3 филета прясна сьомга
20-на грама масло
равни количества заквасена сметана & вода (около 5 с.л. и от двете)
сол, пипер
гъби (вариант)


Запържваме леко филенцата в маслото, след което доливаме вода & заквасена сметана.  Оставяме ги да къкрят на слаб огън за около 20 минути, подправяме със сол & пипер и сервираме (междувременно, бихме могри да надробим парченца гъби към соса, и те да си пуснат аромата).  Звучи малко постно, но се получава страшно вкусно ястие.


За гарнитура обикновено задушавам картофи с чесън & копър.





natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #4 -: 03 Април 2006, 20:43:42 »
Точно, това е еиднственият проблем на рецептата - дългото приготвяне! :) И тъй като виждам, че никой от вас не е търсач на силни усещания ще ви кажа, че спокойно можете да си метнете завитите пакетчета със сьомга не в съдомиалната машина, а на скаричка :) Ще постигнете същият(ако не и по-добър резултат), за несравнимо по-бързо време, но каква скука.... ::) ;D

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4807
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #5 -: 18 Октомври 2006, 16:41:31 »
Сьомга по Хавайски



сьомга филе
ананас
кашкавал
сол
вегета

Слагаме овкусените филета в намаслена тавичка.Печем около 15 минути и ги обръщаме като слагаме отгоре нарязания на ситно ананас и кашкавала.Запичаме до златисто.



« Последна редакция: 17 Април 2012, 23:45:28 от Захарно петле »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Galchen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #6 -: 19 Октомври 2006, 14:05:03 »
Моят любим  и бърз начин за приготвяне на сьомга е следния:

1.Нарязвам на парченца
2.Поръсвам със сол,черен пипер,девисил или копър,зехтин
3.Пека на грил тиган без мазнина

Това е  ;),комбинирам най-често с гарнитура от броколи или запечени  картофи

DolceVita

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #7 -: 19 Октомври 2006, 16:24:04 »
ох моята рецепта фаворит е : (за 4 човека)
 4 филета це мажат плътно със смес от 6 суп луж лека майонеза + 1 суп лъж горчица + 1,5 суп лъж мед + къри, черен пипер + лимонов сок. Завивам с фолио тавичката и пека 15 мин на 220°Ц
Махам фолиото и пека още 10 мин за коричка.

Всичките ми гости си отиват с рецептата! :P

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4807
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #8 -: 01 Юни 2007, 20:01:56 »
    Съомга на тиган

4 филета съомга
1/3ч.ч.соев сос
2 скилидки чесън(пресован)
1с.л.настърган джинджифил
1с.л. мед
1с.л.зехтин/олио

Разбъркваме заедно соевия сос,чесъна,джинджифила и меда.
Слагаме филетата в купа поливаме със марината и оставяме в хладилника за около 10-15 минути.Загряваме зехтина /олиото в незалепващ тиган.Отцеждаме филетата от марината и печем около 5-7 минути от всяка страна.

Добър апетит. :smile1:




« Последна редакция: 13 Юни 2007, 16:07:16 от natalyna »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4807
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #9 -: 09 Ноември 2007, 08:26:39 »
                               Печена съомга с босилек


около 500 гр.съомга филе
2 скилидки чесън нарязан на ситно
5-6 с.л. зехтин
1ч.л.сух босилек
1ч.л.сол
1ч.л.черен пипер
сока на половин лимон
1с.л.нарязан магданоз

В купичка смесваме зехтина,босилека,солта,черния пипер, сока от лимон и магданоза.Намазваме филетата с марината и оставяме в хладилника за около един час.След това нареждаме филетата в тавичка и печем на 190 градуса около 35-40 минути. :smile1:

МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #10 -: 09 Ноември 2007, 14:55:55 »
Благодаря Петя за рецептичката. ::) :thumbup:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #11 -: 28 Март 2008, 22:03:25 »
Наистина съм впечатлена от рецептата за сьомга в съдомиялна! Определно интересна  ::)

Вкъщи харесваме сьомгата. Ще добавя рецепта за

Панирана сьомга с гарнитура от spinatspätzle (вид спаначена паста)

3а 4 порции:

4 парчета филе, всяко около 150гр.
2 яйца
100 г галета
60гр. брашно
вода
сол
млян черен пипер
мазнина - зехтин

Приготвя се панировката: към брашното заедно със солчица и чер пипер се прибавя хладка вода до получаване на гъста хомогенна кашица. Яйцата се разбиват добре. Парчетата филе от сьомга се потапят по ред в
- брашнената каша
- галетата
- яйцата

и се пържат в горещ зехтин.

3а шпетцлето, също 4 порции, са необходими:

350 g брашно
4 яйца
подправки - сол, бял пипер, индийско орехче
2 суп.л. масло (олио)
125 g смлян спанак

Приготвя се тесто от брашното, яйцата и подправките. 3амесва се и спанака. Меси се докато в тестото се появят въздушни мехурчета - стане шуплесто. После тестото се минава през ренде над тенджера с вряща подсолена вода. Продуктът е готов, когато парченцата тесто изплуват на повърхността. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат. По желание могат да се залеят с мазнинка или сос ( спаначеното шпетцле много добре пасва със сос горгондзола).




Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #12 -: 18 Април 2008, 22:05:42 »
Филе от сьомга à la Bordelaise 

3а 2 порции:

300-400гр. филе от сьомга
няколко листа джоджан, копър
скилидка чесън
2-3 с.л галета
1с. л царевично нишесте
2с.л течно масло
сол
чер пипер

200-300гр броколи за гарнитура

сос:

2-3 скилидки чесън
копър
80мл. течна сметана + 160гр. вода
1с/л суха супа broccoli gratin fix или knoblauchcreme suppe

От нарязаните на много ситно джоджан и копър, пресован чесън, щипка сол, течно масло, галета, нишесте с добавяне на 1-2с.л вода се забърква хомогенна, с по-скоро гъста консистенция смес. Парчетата филе се намазват обилно с получената смес с леко потупване и внимателен натиск.. оставят се за 10мин. в камера да стегне пастата отгоре им. След което се полагат върху фолио завито по краищата, за да се задържа масълцето и се пекат на средна скара 180-200°C докато сместа отгоре стане със златиста коричка. Ако са две филета едно върху друго (както при мен) - се изключва горния реотан и печенето продължава няколко минутки на долен.
Приготвянето на гарнитурата става паралелно, но се слага във фурната веднага, без да се чака филето да стегне в камерата. Броколите се измиват, делят на китки и заедно с разбърканите добре течна сметана, вода, суха супа, пресован чесън, ситно нарязан копър се изсипват в тавичка и пекат на 200°C на средна скара.

« Последна редакция: 18 Април 2008, 22:09:38 от Abra »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Как лесно и вкусно да приготвим сьомга
« Отговор #13 -: 18 Април 2008, 22:13:10 »
Абра , като голям любител на всичко,що е морско , горещо ти благодаря за двете прекрасни рецепти.Много са хубави и със сигурност ще бъдат изпробвани.


                                                                                                                          :flower:

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4807
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Захарно петле: ето толумбичките с извара http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,81.msg41965.html#msg41965
    16 Май 2015, 21:31:48
  • Захарно петле: capricce търсането е малко по нагоре ;)
    16 Май 2015, 21:31:22
  • Capricce: толумбички с извара
    15 Май 2015, 16:24:06
  • пеполина: мерси Пепи :)
    26 Април 2015, 18:23:45
  • pep-4o: ей сега ще оправя :)
    26 Април 2015, 17:55:12
  • пеполина: при някой друг заключена ли е темата кой какви ги сготви през април/
    26 Април 2015, 17:44:26
  • pep-4o: :( много е тихо тук
    25 Април 2015, 21:56:40
  • pep-4o: :smile1:
    21 Април 2015, 18:24:44
  • pep-4o: търсенето не е тук, а в по-горното прозорце
    11 Април 2015, 07:26:29
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 21:19:31
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 21:19:20
  • Кристал: Кликваш на виртуален бутон ОТГОВОР отгоре или отдолу на темата
    06 Април 2015, 11:16:06
  • NikolGD: :icon_question:
    06 Април 2015, 10:42:13
  • NikolGD: От къде се публикува?
    06 Април 2015, 10:41:03
  • Захарно петле: Kъде не можеш да публикуваш?
    29 Март 2015, 14:16:30
  • cockerlover: Хммм...защо не мога да публикувам?
    29 Март 2015, 11:51:24
  • pep-4o: Роси, каквото направиш. И аз съм свободен електрон, ще идвам, когато кажеш
    21 Март 2015, 11:26:19
  • KrokozabYl: аз съм навита и на френската нуга :) да дегустирам де
    21 Март 2015, 11:21:02
  • ROSPOP: писах писах.............. къде ми отиде съобщението не знам?
    21 Март 2015, 09:27:06
  • ROSPOP: хахха , бива, понеже ПАК съм свободен електрон ме напъва да правя необичайни неща  - още узрявам за френския макарон - продуктите са налице ама ме дразни това престояване на белтъците - 3 дена
    21 Март 2015, 09:25:57
  • pep-4o: Пък се кандидатирам за редовен дегустатор
    19 Март 2015, 20:48:37
  • pep-4o: Роси, можеш да започнеш да правиш по всичките рецепти, които си намерила.
    19 Март 2015, 20:48:31
  • pep-4o: :girl_haha:
    19 Март 2015, 17:37:29
  • ROSPOP: Благодаря, провеврих но не намирам десерта, ще търся още.
    14 Март 2015, 13:00:44
  • ceckavd: виж тук дали нещо ще ти свърщи работа
    12 Март 2015, 16:42:53
  • ceckavd: http://gotvach.bg/izbrano/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%9D%D1%83%D0%B3%D0%B0
    12 Март 2015, 16:42:38
  • ROSPOP: френска нуга
    10 Март 2015, 19:58:10
  • ROSPOP: Здравейте, преди месец опитах (само лъжичка) десерт НУГА в мр. Пица, и все ми е в ума. Но не намирам рецепта, излизат му сладоледи нуга, а десерта не беше сладоледен. Ако някой знае рецепта моля да я спдели.
    10 Март 2015, 19:57:25
  • pep-4o: ;D пак ли съм ги вършила такива
    10 Март 2015, 15:45:20
  • GolemDZVER: или да не ти бъркат отчета? :yahoo:
    09 Март 2015, 13:53:23

* Последното от форума

Re: Софийските срещи - трети сезон от verabel
[28 Май 2015, 15:22:09 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от KrokozabYl
[28 Май 2015, 14:36:49 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от star
[28 Май 2015, 13:59:15 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от star
[28 Май 2015, 13:58:33 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от star
[28 Май 2015, 13:57:53 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от marabu
[28 Май 2015, 12:21:02 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от снежина
[28 Май 2015, 09:20:58 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от снежина
[28 Май 2015, 09:20:04 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от снежина
[28 Май 2015, 09:19:18 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от pep-4o
[27 Май 2015, 22:58:52 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от pep-4o
[27 Май 2015, 22:58:07 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от pep-4o
[27 Май 2015, 22:55:39 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от GolemDZVER
[27 Май 2015, 17:53:02 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[27 Май 2015, 14:35:46 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[27 Май 2015, 14:32:36 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[27 Май 2015, 14:28:19 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[27 Май 2015, 14:26:48 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[27 Май 2015, 14:24:37 ]


Re: Кой какви ги сготви през май от vesela
[27 Май 2015, 13:58:23 ]


Re: Пеят птички пъстрокрили, тръпне свежият листак.......... от GolemDZVER
[27 Май 2015, 11:26:13 ]