Автор Тема: За самардалата  (Прочетена 20798 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
За самардалата
« -: 23 Април 2007, 21:08:54 »
Самардала - суши се чрез осоляване и се използва  като трапезна сол. Идеална  е за картофи, пилешко и варени яйца, ориз и всякакви салати както самостоятелно, така и с други комбинации.
Прясна - ароматът е неповторим.


Разследването показа:
- нийде го няма по нет-а и ботаниките;
- някакъв вид лук е( т.е. лилиецветни), но не е левурда( мечи лук) или пък, както някъде го пишат - див чесън;
- листото на лука в сечение е елипсовидно, на чесъна е V-образно, а пък на САМАРДАЛА-та е като емблемата на Мерцедес - трилъчева звезда.


Самардала сицилийска = Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum (Janka) Stearn. (Allium s.ucrium var. dioscoridis) Liliaceae

http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Satu_hor.html
... sharena sol [шарена сол] “coloured salt”. In Bulgaria, blends may contain salt, dried herbs (savory, thyme, basil, lovage) and often also either desiccated garlic or herbs with garlicky flavour like honey garlic (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) known as samardala [самардала] in Bulgarian

honey garlic = (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) known as samardala [самардала]

Освен това се оказа, че като повечето лукове е и декоративно цвете.

http://nature.jardin.free.fr/bulbe/bh_allium_bulgaricum.html
http://davesgarden.com/pf/go/1832/
http://www.aboutgardenplants.com/Nectaroscordum_siculum_ssp.shtml

Сега ще копна от друго място, където съм писала

Ако толкова ви интересува защо се мели със сол, и ако пак така се върнете назад да прочете темата за самардалата, ще разберете  - защото като е изсушена без сол - ГОРЧИ. Опитах да направя така, с цел намаляването на употребяваните количества сол в къщи, но стана много горчиво и никакъв аромат на този, който познаваме от самардалата, която ядем. На всичко отгоре цялата партида така направих и останах една година на купена от пазара (колкото и да е зле)
Сурова е приятна за подправка, или дори прибрана нарязана във фризера.
Като се мели със солта, сока който пуска се поема от нея, а като се суши - този сок се изпарява - може би от там идва нещо, нямам идея, а не съм и питала никой, но ви уверявам - не пробвайте без сол. Може малко, ама никак - не.

И не мелете в закрито помещение - невероятно люти, текат сълзи и с....и в изобилие.


Развъжда се невероятно трудно - вече 2 години се боря с нея, хвана се, но е още слаба - не става да си правя за "зимъс". Затова си купвам прясна зелена от пазара (или ми носят, както тази вечер пак), меля и правя. Но пък като се развъди - виждала съм, става като "гъби на боклук" извинете за израза, но това е първото което ми хрумна.  ::)

Много от тази готовата която продават е с почти жабешко зелен цвят - откакто случих на самардала, която поръсена върху масло пусна боя, вече не купвам готова. Сигурен знаку, че има боя в нея и мнооооого сол, тъй като е евтинка.



Тази година ударих десятка - суша вече четвърта тава (а да не казвам колко много  :'( :'( :'() Впрочем у нас я слагам на почти всичко, освен на меса, където слагам по-силни подправки. За сандвичи пък е просто незаменима.

Първите две снимки са на Меги от мамата

Третата е смляна - почти каша е, със сок.
Четвъртата - вече объркана със солта и се прибира на сянка да съхне.


« Последна редакция: 23 Април 2007, 22:37:59 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: За самардалата
« Отговор #1 -: 23 Април 2007, 22:55:44 »
Знаех си аз,че Пепи знае повече за самардалата, нали изсуши тавите. :thumbup: :yahoo:
Писмото получих и първата салата изядох. :-*

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: За самардалата
« Отговор #2 -: 23 Април 2007, 23:00:12 »
нали изсуши тавите. :thumbup: :yahoo:


ъ-ъ, понеже е кашеста смес съхне доста бавно. Ако се сложи много сол да поеме влагата става бързо, ама пък и почти само сол е  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: За самардалата
« Отговор #3 -: 24 Април 2007, 05:31:11 »
Пепи, страшно ме заинтригува със сушенето на самардалата  :smile1: Аз също много я употребявам в кухнята, но винаги си купувам. Ще ми е интересно да пробвам да си изсуша и аз, но бих искала да ми обясниш в какви пропорции долу-горе слагаш солта към самардалада. И друго..........разбрах от написаното по-горе, че се суши на сянка, но на сянка вътре в къщи или някъде, на проветриво място навън. Предполагам, че покриваш и с някаква хартия, защото както казваш сама,  процеса на сушене е дълъг, и предполагам, че трябва да се запази чиста подправката , имайки впредвид, че после се слага директно в гозбите ........... :smile1: С какво я мелиш ако може да кажеш.... :icon_question: И има ли я вече прясна на пазара......... :icon_question:
С интерес, ще очаквам да ми обясниш..........Ти си домакиня, която е пълна със страхотни идеи от всякакво естество..........Кулинарка с опит, бих казала  :thumbup:  Понякога , когато ти чета нещата и си казвам......." Абе, тая жена все едно , че е тук пред мене"  :smile1: Толкова добре те разбирам, когато обясняваш нещо, че все едно те виждам пред очите си  :smile1:  Всъщност ........, то и това не е лошо като идея, де......  :P  Когато имаш път към ВТ, свиркай.........ще ми е приятно, пък и Ст.Загора не е толкова далече от ВТ  :smile1:
« Последна редакция: 24 Април 2007, 06:26:40 от Capricce »

Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: За самардалата
« Отговор #4 -: 24 Април 2007, 06:23:58 »
А и друго забравих да попитам........
Самардалата , не вирее ли по-добре в планински райони... :icon_question:
« Последна редакция: 24 Април 2007, 06:29:52 от Capricce »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: За самардалата
« Отговор #5 -: 24 Април 2007, 07:44:38 »
Каприче, трябваше да отворя по-рано форума и да покажа комплиментите ти на мъж ми, който хич не беше  очарован от идеята да вечеря бобец  ;D Мерси  :-* И друг път съм го казвала, ама с моите гладници няма как.  А идеи - от нета толкова нови неща съм научила, сигурно в пъти повече отколкото през годините.

Та на въпроса за самардалата - Има я повече от месец на пазара тук, но тук района не е планински. И ще я има още  около месец  - и от близките полупланински села берат и продават.

Пропорции точно няма - тази, която продават на пазара е с много сол, защото като е на каша и я поема. Аз слагам горе-долу на 4-5 връзки (всяка е дебела колкото  ::) ::) ::) ::) бутилка от минерална вода от 500мл.) 1 кг сол. Меля с машинката за месо (моято е електрическа, но си иска доста натискане за да върви треволяка). Когато е смляна се вижда, че е на каша. Изсипвам солта и обърквам. Разпределям в 2-3 тави - да не е много дебело. Суша горе на СКШ-то на бокса при отворени отвсякъде прозорци, защото в началото всичко наоколо люти. Покривам с парче тензух, за да може и да "диша". Разбърквам всеки ден и като изсъхня (то си личи кога е това).  След това на няколко пъти (за да не претоваря) меля в една старата си кафемелачка, която отдавна е подправкомелачка. И това е всичко.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

rosica

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 56
Re: За самардалата
« Отговор #6 -: 24 Април 2007, 10:05:28 »
Да се набъркам и аз между шамарите/т.е. между майсторките/ с един съвет.Като си купите или наберете прясна самардала,оставете я за 1-2 дни на сенчесто и проветриво място да поовехне.Така "смармолечкана", самардалата пуска по-малко сок.А за да не ви люти....Брат ми я мели с очила за подводно плуване :pilot: :P

Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: За самардалата
« Отговор #7 -: 24 Април 2007, 18:04:48 »
Благодаря ти много, pep-40  :air_kiss:
предполагам разбираш , че е излишно да казвам , че те разбрах прекрасно  :smile1:
Благодаря и на теб, rosica  :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: За самардалата
« Отговор #8 -: 24 Април 2007, 19:20:18 »
Самардалата , не вирее ли по-добре в планински райони...
Самардалата вирее добре само в района на Странджа - сакар, затова е уникална. ::)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: За самардалата
« Отговор #9 -: 24 Април 2007, 22:09:25 »
Жоро, позволи да не се съглася. Аз съм от оня район - Странджа Сакар, но дори не бях чувала за нея, докато не дойдох тук в Стара Загора. Тук вирее в Средногорието, а  със сигурност знам, че има и във Варненско и Сливенско.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: За самардалата
« Отговор #10 -: 25 Април 2007, 06:51:07 »
Пепи, ти си в "центъра" на самардалата ;D значи си права. Със сигурност в западна България не вирее,тук са само слухове за нея. :-*

Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: За самардалата
« Отговор #11 -: 27 Април 2007, 18:37:31 »
А аз за пръв път чух за самардалата от "Габровлии". Там страшно много "тачат" тази подправка . Тук във ВТ не е толкова "известна" , както в Габрово, но който я е опитал със сигурност ще я хареса  :smile1:
« Последна редакция: 27 Април 2007, 19:05:33 от Capricce »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: За самардалата
« Отговор #12 -: 04 Май 2007, 09:47:42 »
В Габрово е тарос - естрагон.
Помен няма от самардала - питал съм бабата-билкарка в Етъра - не знаеше такваз тревЪ ;D

tanya1602

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: За самардалата
« Отговор #13 -: 03 Октомври 2007, 12:13:40 »
Pep4o, има луковици в "Стрелиция".Можеш да си ги поръчаш по нета.Знаят я като алиум сикулум. :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: За самардалата
« Отговор #14 -: 03 Октомври 2007, 12:18:52 »
Благодаря ти, Таня  :smile1: Аз луковици си насадих, дадоха ми, но се  размножават доста бавно. Моите примерно бяха 5-6 преди 2 години, тази пролет бяха около 15бр. коренчета. И като сложиш от всяка главичка по 5-6 пуснати листа, хич не е много за "зимнина". Затова купвам зелена, докато моята  се размножи като нормална трева  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]