Автор Тема: Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички или сърца  (Прочетена 20631 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички и/ или сърца
за 8 порции
В 2 1/2 литра подсолена вода се сварява килограм пилешки дреболии.
Изваждат се в тавата, в която ще се пече дроб-сърмата и се наръсват с джоджен( гюзум, мента).
Като поизстинат се накълцват на парченца по желание. Воденичките се обелват!
В бульона се добавя 1 кафяна чашка олио и 2 чаени чаши ориз.
Вари се докато поеме водата. Наръсва се с джоджен и се похлупва.
В 1 кафяна чашка олио се запържва глава накълцана кромид-лук, колкото да бжътне.
Сваля се от огъня и се ръсва 1 чаена лъжичка червен пипер.
В бурканче кисело мляко се разбиват 1 или 2 яйца.
В тенджерата с готовия ориз се прибавят задушеният лук и кофата кисело мляко с яйца.
Разбърква се добре и се добавят накълцаните дреболии( това може да стане и в тавата).
Сместа се прехвърля в тавата и се пече на силна фурна докато ви хареса.
Може да се ръсне към края малко стърган кашкавал или да се залее с пухкава заливка за мусака

П.П. Ако 8 порции са много, може да се отдели част от бульона, ориза и дреболиите и да се направи супа - застройва се по предпочитания начин и се ръси с джоджен. Щото някои не обичат агнешко.
« Последна редакция: 31 Март 2006, 20:11:26 от yosif »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Великден наближава и сезона на крехките агънца и яренца!!! :P
Pадвайте се, братя-българи!!!
...и ударете по една дроб-сърма като добавка към печеното
( и да не забравите да си хрупкате към това свеж зелен чесън!!!) и заради мен
(тази пролет няма да мога да се прибера, а с това се губи романтиката)...
Да ви е сладко!!! Хлюп-хлюп-...

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
По неизвестни за мен причини, получих това съобщение като "Информирай модератор" и затова го пускам тук. Благодаря на din за коментара, но ще е по-добре ако следващият път го напишете като отговор!

"Ориза няма ли да се развари, след като се вари веднъж в бульон, който е повече от 6 чаши (2 чаши ориз) и след това се пече във фурна. Не е ли по-добре лука да се запържи, да се прибави ориза за няколко минути и след това да се сложат и дреболийките да се кавардисат всичко заедно и после да се прибави малко от бульона и след като набъбне ориза  да се изипе в тавичка и да се пече на фурна и като е почти готов ориза да се залее със заливката. Така ориза няма а стане кашкав."

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Сигурно сте забелязали, кога се слага капак - дробчетата се варят без капак и доста от водата извира.
Оризът също се вари без капак и доста извира.
Оризът не се разварява когато в бульона има мазнина - пробвал съм всички видове на пазара, но обикновено използвам Български ориз - син пакет.
Правил съм я много пъти - винаги става добре и без проблеми.

Който обаче е свикнал нека си пържи ориза, че и дробчетата.
По принцип рецептата е максимално облегчена откъм висене покрай печката - има да се пръжне за минута-две лукът, да се извадят и накълцат сварените( АПЦИлютно самостоятелно) дробчета и после ориз и всичко накрая да се обърка и да се сложи във фурната.
С чистенето и кълцането на лука, изваждането на дробчетата( и гонениците с последното в бульона), кълцането на дробчетата, разбъркването на яйцата с млякото, разбъркването на всичко и курдисването на тавата във фурната активните бойни действия отнемат 20 минути - в паузите може да се подготвят още три манджи - също по такива "мързеливи" рецепти.
« Последна редакция: 04 Април 2006, 21:09:16 от yosif »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • GolemDZVER: абе не се плаши - аз им слагам и бърбън и пак стават
    Днес в 18:09:41
  • pep-4o: даааа
    Днес в 00:41:11
  • ROSPOP: ок, ама в рецепите има и захар, увеличавам количеството ли
    Днес в 00:19:16
  • pep-4o: със захар де :) захарта запазва свежия червен цвят
    22 Ноември 2014, 23:59:50
  • ROSPOP: ама в темата рецептите са със селитра, как  да я заместя
    22 Ноември 2014, 23:50:49
  • pep-4o: :innocent:
    22 Ноември 2014, 23:28:55
  • pep-4o: Не слагай селитра, сложи си захар
    22 Ноември 2014, 17:52:16
  • pep-4o: Роси, търси на женския пазар и в месарските поглеждай, само там има.
    22 Ноември 2014, 17:52:10
  • ROSPOP: черва де - сбърках малко :smile1:
    22 Ноември 2014, 14:13:08
  • ROSPOP: благодаря, сега ако кажете и селитра от къде да взема..........че в аптеката не продавали, в София чера съм виждала само един път на пазара в месарски магазин
    22 Ноември 2014, 14:11:51
  • GolemDZVER: я виж тука за суджуците
    22 Ноември 2014, 11:03:26
  • GolemDZVER: тук с сайта има твърди много, Роси
    22 Ноември 2014, 10:59:48
  • ROSPOP: решихме да направим суджук  и луканка но в рецепти не ги намирам ,  къде да търся
    22 Ноември 2014, 09:06:02
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01
  • KrokozabYl: зависи колко чесън обичате, че половинът се улива
    17 Ноември 2014, 13:40:36
  • KrokozabYl: ми 3-4 скилидки чесън, зехтин, сол, както обикновена салата и ми харесва - пробвай
    17 Ноември 2014, 13:40:14
  • pep-4o: мооля :)
    17 Ноември 2014, 13:15:26
  • pep-4o: Колко лек, Кро? олио оцет... давай жокер, че трябва да правя тез идни
    17 Ноември 2014, 13:15:21

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:39:31]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:38:37]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Mariana G
[Днес в 18:34:25]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:25:06]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:24:07]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:22:54]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:20:37]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:19:18]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:17:52]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:17:03]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:16:05]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от KremenaG
[Днес в 18:15:42]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от GolemDZVER
[Днес в 18:11:50]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 18:07:03]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Aura
[Днес в 17:37:12]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от Aura
[Днес в 17:19:11]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[Днес в 17:16:28]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Valentina Petrova
[Днес в 17:11:44]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Valentina Petrova
[Днес в 17:11:15]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Valentina Petrova
[Днес в 16:58:06]