Автор Тема: Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички или сърца  (Прочетена 20947 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички и/ или сърца
за 8 порции
В 2 1/2 литра подсолена вода се сварява килограм пилешки дреболии.
Изваждат се в тавата, в която ще се пече дроб-сърмата и се наръсват с джоджен( гюзум, мента).
Като поизстинат се накълцват на парченца по желание. Воденичките се обелват!
В бульона се добавя 1 кафяна чашка олио и 2 чаени чаши ориз.
Вари се докато поеме водата. Наръсва се с джоджен и се похлупва.
В 1 кафяна чашка олио се запържва глава накълцана кромид-лук, колкото да бжътне.
Сваля се от огъня и се ръсва 1 чаена лъжичка червен пипер.
В бурканче кисело мляко се разбиват 1 или 2 яйца.
В тенджерата с готовия ориз се прибавят задушеният лук и кофата кисело мляко с яйца.
Разбърква се добре и се добавят накълцаните дреболии( това може да стане и в тавата).
Сместа се прехвърля в тавата и се пече на силна фурна докато ви хареса.
Може да се ръсне към края малко стърган кашкавал или да се залее с пухкава заливка за мусака

П.П. Ако 8 порции са много, може да се отдели част от бульона, ориза и дреболиите и да се направи супа - застройва се по предпочитания начин и се ръси с джоджен. Щото някои не обичат агнешко.
« Последна редакция: 31 Март 2006, 20:11:26 от yosif »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Великден наближава и сезона на крехките агънца и яренца!!! :P
Pадвайте се, братя-българи!!!
...и ударете по една дроб-сърма като добавка към печеното
( и да не забравите да си хрупкате към това свеж зелен чесън!!!) и заради мен
(тази пролет няма да мога да се прибера, а с това се губи романтиката)...
Да ви е сладко!!! Хлюп-хлюп-...

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
По неизвестни за мен причини, получих това съобщение като "Информирай модератор" и затова го пускам тук. Благодаря на din за коментара, но ще е по-добре ако следващият път го напишете като отговор!

"Ориза няма ли да се развари, след като се вари веднъж в бульон, който е повече от 6 чаши (2 чаши ориз) и след това се пече във фурна. Не е ли по-добре лука да се запържи, да се прибави ориза за няколко минути и след това да се сложат и дреболийките да се кавардисат всичко заедно и после да се прибави малко от бульона и след като набъбне ориза  да се изипе в тавичка и да се пече на фурна и като е почти готов ориза да се залее със заливката. Така ориза няма а стане кашкав."

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Сигурно сте забелязали, кога се слага капак - дробчетата се варят без капак и доста от водата извира.
Оризът също се вари без капак и доста извира.
Оризът не се разварява когато в бульона има мазнина - пробвал съм всички видове на пазара, но обикновено използвам Български ориз - син пакет.
Правил съм я много пъти - винаги става добре и без проблеми.

Който обаче е свикнал нека си пържи ориза, че и дробчетата.
По принцип рецептата е максимално облегчена откъм висене покрай печката - има да се пръжне за минута-две лукът, да се извадят и накълцат сварените( АПЦИлютно самостоятелно) дробчета и после ориз и всичко накрая да се обърка и да се сложи във фурната.
С чистенето и кълцането на лука, изваждането на дробчетата( и гонениците с последното в бульона), кълцането на дробчетата, разбъркването на яйцата с млякото, разбъркването на всичко и курдисването на тавата във фурната активните бойни действия отнемат 20 минути - в паузите може да се подготвят още три манджи - също по такива "мързеливи" рецепти.
« Последна редакция: 04 Април 2006, 21:09:16 от yosif »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: пиши, като свършиш да не те прекъсвам :)
    05 Януари 2015, 11:20:06
  • pep-4o: Дидеееееее
    05 Януари 2015, 11:19:59
  • bluemoon: :smile1:
    04 Януари 2015, 23:11:03
  • bluemoon: :)
    04 Януари 2015, 23:10:49
  • bluemoon: Видях в темата, а също и личните съобщение на paq  и се разбрахме. Всичко е наред, колета е получен.
    04 Януари 2015, 23:09:41
  • bluemoon: За много години! Здраве  щастие желая на всички ви!
    04 Януари 2015, 23:07:32
  • marabu: дано да го види скоро
    03 Януари 2015, 09:39:04
  • paq: Моля, Bluemoon да си погледне съобщенията!Подаръка й стои в офис на Еконт на пазара.Там го върнаха понеже не я откриха два пъти на адреса!
    02 Януари 2015, 19:52:35
  • pep-4o: Риган, или салвия, или кимион :)
    31 Декември 2014, 13:08:48
  • GolemDZVER: розмарин
    30 Декември 2014, 23:27:15
  • Valentina Petrova: най-подходяща подправка за печени агнешки котлети
    30 Декември 2014, 15:46:56
  • Valentina Petrova: моля за съвет
    30 Декември 2014, 15:45:35
  • KrokozabYl: замръзваш да ги чакаш по спирките!
    30 Декември 2014, 09:40:40
  • KrokozabYl: най-тъпото е че градския транспорт работи на празнично разписание
    30 Декември 2014, 09:40:28
  • pep-4o: сух студ и много вятър
    29 Декември 2014, 16:11:37
  • pep-4o: а тук студ, студ, стуууууууд
    29 Декември 2014, 16:11:32
  • GolemDZVER: а при нас е само студ и леден вятър
    29 Декември 2014, 13:41:53
  • KrokozabYl: то при нас булеварда го бяха изринали, но тротоарите и стълпите на метрото тцъ, та бая джапане беше
    29 Декември 2014, 11:23:02
  • marabu: и след малко майпак ще рина
    29 Декември 2014, 11:21:42
  • marabu: тамън си изринах колта
    29 Декември 2014, 11:21:34
  • marabu: :-) ама то пак вали
    29 Декември 2014, 11:21:28
  • marabu: rомантика
    29 Декември 2014, 11:21:16
  • KrokozabYl: при нас сняг, без ток сутринта, та на свещи  :P
    29 Декември 2014, 11:02:24
  • pep-4o: при вас сняг, при нас студ
    27 Декември 2014, 20:13:04
  • marabu: и честит ни сняг следколедно :-)
    27 Декември 2014, 08:48:18
  • pep-4o: :nyam:
    23 Декември 2014, 18:04:38
  • pep-4o: И да си снимате чиниите, да видим кой какво е сготвил :)
    23 Декември 2014, 18:04:09
  • pep-4o: спорна да е предпразничната подготовка на всички!
    23 Декември 2014, 18:03:58
  • pep-4o: :flower:
    23 Декември 2014, 17:38:28
  • marabu: в южният ни квартал направо разказва играта
    12 Декември 2014, 18:41:11

* Последното от форума

Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от valia_jt
[Днес в 09:43:51]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от paq
[Днес в 08:52:35]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от paq
[Днес в 08:51:28]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от paq
[Днес в 08:49:46]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от paq
[Днес в 08:48:43]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от paq
[Днес в 08:47:46]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от paq
[Днес в 08:46:18]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от paq
[Днес в 08:44:49]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от paq
[Днес в 08:43:12]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от paq
[Днес в 08:37:57]


Re: Халогенна фурна от presito30
[Днес в 00:21:37]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vili_petrova2010
[29 Януари 2015, 19:00:43 ]


Re: Вкусната бърлога на Дзвера от GolemDZVER
[29 Януари 2015, 15:41:01 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от Did_ka
[29 Януари 2015, 15:01:51 ]


Re: Вкусната бърлога на Дзвера от elidrag
[29 Януари 2015, 14:46:07 ]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[29 Януари 2015, 12:20:40 ]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[29 Януари 2015, 12:18:49 ]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от KremenaG
[29 Януари 2015, 11:03:49 ]


Re: Вкусната бърлога на Дзвера от wasia
[29 Януари 2015, 09:43:06 ]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от wasia
[29 Януари 2015, 09:37:11 ]