Автор Тема: Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички или сърца  (Прочетена 20298 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички и/ или сърца
за 8 порции
В 2 1/2 литра подсолена вода се сварява килограм пилешки дреболии.
Изваждат се в тавата, в която ще се пече дроб-сърмата и се наръсват с джоджен( гюзум, мента).
Като поизстинат се накълцват на парченца по желание. Воденичките се обелват!
В бульона се добавя 1 кафяна чашка олио и 2 чаени чаши ориз.
Вари се докато поеме водата. Наръсва се с джоджен и се похлупва.
В 1 кафяна чашка олио се запържва глава накълцана кромид-лук, колкото да бжътне.
Сваля се от огъня и се ръсва 1 чаена лъжичка червен пипер.
В бурканче кисело мляко се разбиват 1 или 2 яйца.
В тенджерата с готовия ориз се прибавят задушеният лук и кофата кисело мляко с яйца.
Разбърква се добре и се добавят накълцаните дреболии( това може да стане и в тавата).
Сместа се прехвърля в тавата и се пече на силна фурна докато ви хареса.
Може да се ръсне към края малко стърган кашкавал или да се залее с пухкава заливка за мусака

П.П. Ако 8 порции са много, може да се отдели част от бульона, ориза и дреболиите и да се направи супа - застройва се по предпочитания начин и се ръси с джоджен. Щото някои не обичат агнешко.
« Последна редакция: 31 Март 2006, 20:11:26 от yosif »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Великден наближава и сезона на крехките агънца и яренца!!! :P
Pадвайте се, братя-българи!!!
...и ударете по една дроб-сърма като добавка към печеното
( и да не забравите да си хрупкате към това свеж зелен чесън!!!) и заради мен
(тази пролет няма да мога да се прибера, а с това се губи романтиката)...
Да ви е сладко!!! Хлюп-хлюп-...

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
По неизвестни за мен причини, получих това съобщение като "Информирай модератор" и затова го пускам тук. Благодаря на din за коментара, но ще е по-добре ако следващият път го напишете като отговор!

"Ориза няма ли да се развари, след като се вари веднъж в бульон, който е повече от 6 чаши (2 чаши ориз) и след това се пече във фурна. Не е ли по-добре лука да се запържи, да се прибави ориза за няколко минути и след това да се сложат и дреболийките да се кавардисат всичко заедно и после да се прибави малко от бульона и след като набъбне ориза  да се изипе в тавичка и да се пече на фурна и като е почти готов ориза да се залее със заливката. Така ориза няма а стане кашкав."

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Сигурно сте забелязали, кога се слага капак - дробчетата се варят без капак и доста от водата извира.
Оризът също се вари без капак и доста извира.
Оризът не се разварява когато в бульона има мазнина - пробвал съм всички видове на пазара, но обикновено използвам Български ориз - син пакет.
Правил съм я много пъти - винаги става добре и без проблеми.

Който обаче е свикнал нека си пържи ориза, че и дробчетата.
По принцип рецептата е максимално облегчена откъм висене покрай печката - има да се пръжне за минута-две лукът, да се извадят и накълцат сварените( АПЦИлютно самостоятелно) дробчета и после ориз и всичко накрая да се обърка и да се сложи във фурната.
С чистенето и кълцането на лука, изваждането на дробчетата( и гонениците с последното в бульона), кълцането на дробчетата, разбъркването на яйцата с млякото, разбъркването на всичко и курдисването на тавата във фурната активните бойни действия отнемат 20 минути - в паузите може да се подготвят още три манджи - също по такива "мързеливи" рецепти.
« Последна редакция: 04 Април 2006, 21:09:16 от yosif »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: и не един :)
    31 Август 2014, 20:13:55
  • marabu: че имам има :-)
    31 Август 2014, 12:53:26
  • forumsofia: Има ли някой тук :)
    30 Август 2014, 23:31:10
  • pep-4o: здрасти, Диде!
    27 Август 2014, 16:52:54
  • Did_ka: здравейте  :hi:
    27 Август 2014, 09:23:33
  • pep-4o: Кроки, бързо да се оправяш. Така преди отпуска не е добре да попадаш в разни дупки
    06 Август 2014, 11:43:37
  • Dyke: къде да ги търся тези бургоски милинки по трасето магистрала-Созопол? Аз зная само това заведение дето прави брауниз и къпана баница на гаровия площад/вдясно в пряката/....
    06 Август 2014, 10:40:22
  • KrokozabYl: мани, вкарах се в някаква черна серия и домашните почти ми забраниха да излизам в отпуск  :swoon:
    05 Август 2014, 10:29:13
  • GolemDZVER: ъхъ, тъкмо решиш да си починеш и все нещо ще се случи :innocent:
    04 Август 2014, 15:53:43
  • KrokozabYl: Туй щот ми наближава отпуската, звер! То първо са потроших ся и ша ни наводни...
    04 Август 2014, 13:53:03
  • GolemDZVER: При небето се продъни- излива се като водопада Ниагара
    01 Август 2014, 18:36:52
  • pep-4o: в Бургас, Кроки :)
    01 Август 2014, 11:48:34
  • KrokozabYl: къде? идвам за една веднагически :)
    01 Август 2014, 08:38:23
  • tinkerbell: бургаски милинки
    31 Юли 2014, 13:25:38
  • pep-4o: и центъра на магистралата да не забравите
    23 Юли 2014, 17:02:28
  • pep-4o: ;D
    23 Юли 2014, 17:02:17
  • vesela: Както и ти, ако идваш в София!
    23 Юли 2014, 10:22:33
  • ceckavd: Който има път насам да се обажда за среща  съм винаги готова
    22 Юли 2014, 10:17:38
  • vesela: Ех, да ме бяха пратили с нея, можеше и среща да си спретнем, Цецка!
    21 Юли 2014, 09:39:30
  • vesela: Утре една колежка ще е в командировка във Видин
    21 Юли 2014, 09:38:48
  • ceckavd: Градчето изглежда добре. не сме толкова западнали. Само че сега е много разкопано заради водния цикъл. Иначе няма какво да обяснявам безработица, младите хора бягат включително и сина ми не мисли да се връща тук. Всяко второ семейство единия или и двамата са в чужбина да работят и т.н. Но имаме много неща, които могат да се видят.
    21 Юли 2014, 07:52:19
  • vesela: пък то - чудно градче изглежда
    20 Юли 2014, 08:23:55
  • vesela: Аз си мислех, че е западнал
    20 Юли 2014, 08:23:45
  • vesela: А много ми хареса на снимките на Цеци
    20 Юли 2014, 08:23:32
  • vesela: За съжаление във Видин съм ходила само веднъж, като дете.
    20 Юли 2014, 08:23:17
  • vesela: за Китен
    20 Юли 2014, 08:22:55
  • vesela: Мда, има нещо вярно
    20 Юли 2014, 08:22:51
  • ceckavd: лафа за Китен важи и за Видин лично съм го проверила вече 3-4 години и си е верен
    18 Юли 2014, 15:51:59
  • GolemDZVER: а - и в Созопол, е така
    17 Юли 2014, 16:52:32
  • KrokozabYl: ако не си виждал някой познат в софия 100 години - в китен задължително ще го срещнеш
    17 Юли 2014, 08:46:51

* Последното от форума

Помощ,трябва да консервирам ястия с месо!Трябва да издържат три месеца поне,досе от jwjw
[01 Септември 2014, 22:45:15 ]


Re: Честит рожден ден, Верче! от vesela
[01 Септември 2014, 21:55:56 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от GolemDZVER
[01 Септември 2014, 21:18:30 ]


Re: Из нощния Баку...градът на огньовете и ветровете... от Aura
[01 Септември 2014, 21:16:44 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от Захарно петле
[01 Септември 2014, 20:44:44 ]


Re: Честит рожден ден, Верче! от verabel
[01 Септември 2014, 18:44:58 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от dove
[01 Септември 2014, 17:22:46 ]


Re: Честит рожден ден, Верче! от elidrag
[01 Септември 2014, 17:19:54 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от dove
[01 Септември 2014, 17:04:30 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от KremenaG
[01 Септември 2014, 16:50:33 ]


Re: Честит рожден ден, Верче! от dove
[01 Септември 2014, 16:47:48 ]


Re: Честит рожден ден, Верче! от blqsak
[01 Септември 2014, 16:42:48 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от GolemDZVER
[01 Септември 2014, 15:44:39 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от verabel
[01 Септември 2014, 15:28:07 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от verabel
[01 Септември 2014, 15:26:57 ]


Re: Кой какви ги готви през септември от verabel
[01 Септември 2014, 15:24:45 ]


Re: Честит рожден ден, Верче! от verabel
[01 Септември 2014, 15:21:22 ]


Re: Честит рожден ден, Верче! от star
[01 Септември 2014, 15:13:32 ]


Re: Честит рожден ден, Верче! от KrokozabYl
[01 Септември 2014, 14:53:38 ]


Re: Честит рожден ден, Верче! от zoica
[01 Септември 2014, 14:13:28 ]