Автор Тема: Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички или сърца  (Прочетена 21166 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички и/ или сърца
за 8 порции
В 2 1/2 литра подсолена вода се сварява килограм пилешки дреболии.
Изваждат се в тавата, в която ще се пече дроб-сърмата и се наръсват с джоджен( гюзум, мента).
Като поизстинат се накълцват на парченца по желание. Воденичките се обелват!
В бульона се добавя 1 кафяна чашка олио и 2 чаени чаши ориз.
Вари се докато поеме водата. Наръсва се с джоджен и се похлупва.
В 1 кафяна чашка олио се запържва глава накълцана кромид-лук, колкото да бжътне.
Сваля се от огъня и се ръсва 1 чаена лъжичка червен пипер.
В бурканче кисело мляко се разбиват 1 или 2 яйца.
В тенджерата с готовия ориз се прибавят задушеният лук и кофата кисело мляко с яйца.
Разбърква се добре и се добавят накълцаните дреболии( това може да стане и в тавата).
Сместа се прехвърля в тавата и се пече на силна фурна докато ви хареса.
Може да се ръсне към края малко стърган кашкавал или да се залее с пухкава заливка за мусака

П.П. Ако 8 порции са много, може да се отдели част от бульона, ориза и дреболиите и да се направи супа - застройва се по предпочитания начин и се ръси с джоджен. Щото някои не обичат агнешко.
« Последна редакция: 31 Март 2006, 20:11:26 от yosif »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Великден наближава и сезона на крехките агънца и яренца!!! :P
Pадвайте се, братя-българи!!!
...и ударете по една дроб-сърма като добавка към печеното
( и да не забравите да си хрупкате към това свеж зелен чесън!!!) и заради мен
(тази пролет няма да мога да се прибера, а с това се губи романтиката)...
Да ви е сладко!!! Хлюп-хлюп-...

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
По неизвестни за мен причини, получих това съобщение като "Информирай модератор" и затова го пускам тук. Благодаря на din за коментара, но ще е по-добре ако следващият път го напишете като отговор!

"Ориза няма ли да се развари, след като се вари веднъж в бульон, който е повече от 6 чаши (2 чаши ориз) и след това се пече във фурна. Не е ли по-добре лука да се запържи, да се прибави ориза за няколко минути и след това да се сложат и дреболийките да се кавардисат всичко заедно и после да се прибави малко от бульона и след като набъбне ориза  да се изипе в тавичка и да се пече на фурна и като е почти готов ориза да се залее със заливката. Така ориза няма а стане кашкав."

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Сигурно сте забелязали, кога се слага капак - дробчетата се варят без капак и доста от водата извира.
Оризът също се вари без капак и доста извира.
Оризът не се разварява когато в бульона има мазнина - пробвал съм всички видове на пазара, но обикновено използвам Български ориз - син пакет.
Правил съм я много пъти - винаги става добре и без проблеми.

Който обаче е свикнал нека си пържи ориза, че и дробчетата.
По принцип рецептата е максимално облегчена откъм висене покрай печката - има да се пръжне за минута-две лукът, да се извадят и накълцат сварените( АПЦИлютно самостоятелно) дробчета и после ориз и всичко накрая да се обърка и да се сложи във фурната.
С чистенето и кълцането на лука, изваждането на дробчетата( и гонениците с последното в бульона), кълцането на дробчетата, разбъркването на яйцата с млякото, разбъркването на всичко и курдисването на тавата във фурната активните бойни действия отнемат 20 минути - в паузите може да се подготвят още три манджи - също по такива "мързеливи" рецепти.
« Последна редакция: 04 Април 2006, 21:09:16 от yosif »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: Роси, каквото направиш. И аз съм свободен електрон, ще идвам, когато кажеш
    21 Март 2015, 11:26:19
  • KrokozabYl: аз съм навита и на френската нуга :) да дегустирам де
    21 Март 2015, 11:21:02
  • ROSPOP: писах писах.............. къде ми отиде съобщението не знам?
    21 Март 2015, 09:27:06
  • ROSPOP: хахха , бива, понеже ПАК съм свободен електрон ме напъва да правя необичайни неща  - още узрявам за френския макарон - продуктите са налице ама ме дразни това престояване на белтъците - 3 дена
    21 Март 2015, 09:25:57
  • pep-4o: Пък се кандидатирам за редовен дегустатор
    19 Март 2015, 20:48:37
  • pep-4o: Роси, можеш да започнеш да правиш по всичките рецепти, които си намерила.
    19 Март 2015, 20:48:31
  • pep-4o: :girl_haha:
    19 Март 2015, 17:37:29
  • ROSPOP: Благодаря, провеврих но не намирам десерта, ще търся още.
    14 Март 2015, 13:00:44
  • ceckavd: виж тук дали нещо ще ти свърщи работа
    12 Март 2015, 16:42:53
  • ceckavd: http://gotvach.bg/izbrano/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%9D%D1%83%D0%B3%D0%B0
    12 Март 2015, 16:42:38
  • ROSPOP: френска нуга
    10 Март 2015, 19:58:10
  • ROSPOP: Здравейте, преди месец опитах (само лъжичка) десерт НУГА в мр. Пица, и все ми е в ума. Но не намирам рецепта, излизат му сладоледи нуга, а десерта не беше сладоледен. Ако някой знае рецепта моля да я спдели.
    10 Март 2015, 19:57:25
  • pep-4o: ;D пак ли съм ги вършила такива
    10 Март 2015, 15:45:20
  • GolemDZVER: или да не ти бъркат отчета? :yahoo:
    09 Март 2015, 13:53:23
  • GolemDZVER: Пепиии, пак си "заключила" отчетната?Да не можем да си вземем от тортичката, а?
    09 Март 2015, 13:52:06
  • Aura: :)))))))))))))))
    24 Февруари 2015, 06:38:10
  • Aura: Извинявам се..сгреших графата..
    24 Февруари 2015, 06:38:06
  • Aura: азербайджанската кухня
    24 Февруари 2015, 06:37:47
  • marabu: честит на всички празнуващи
    14 Февруари 2015, 19:48:18
  • GolemDZVER: Даже още не сме се напили
    14 Февруари 2015, 19:32:55
  • blqsak: честит празник,на всички!
    14 Февруари 2015, 11:40:57
  • blqsak: да не започвам :)
    13 Февруари 2015, 19:14:22
  • pep-4o: :smile1:
    13 Февруари 2015, 17:30:39
  • pep-4o: някой да се похвали?
    13 Февруари 2015, 17:18:02
  • pep-4o: ;D Хайде петък, 13-ти
    13 Февруари 2015, 17:17:58
  • GolemDZVER: Надявам се ВалеТата да ни извинят
    11 Февруари 2015, 17:38:48
  • GolemDZVER: Вчера, Кро, някои забравиха и да ядат - че нямаха времЕ
    11 Февруари 2015, 17:32:44
  • Mariana G: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html
    11 Февруари 2015, 13:18:06
  • Mariana G: cvetozara, погледни тукhttp://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html, ще намериш нужната тема  :smile1:
    11 Февруари 2015, 13:17:33
  • cvetozara: ястия с месо
    11 Февруари 2015, 12:39:29

* Последното от форума

Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от Poni 69
[27 Март 2015, 23:03:16 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от radost.1955
[27 Март 2015, 20:12:12 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от KrokozabYl
[27 Март 2015, 16:29:33 ]


Re: Картофите - обичани и недолюбвани от pep-4o
[27 Март 2015, 15:56:24 ]


Пълнен батат със сирене от pep-4o
[27 Март 2015, 15:51:08 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от ceckavd
[27 Март 2015, 15:48:53 ]


Re: прИмоции ........ от pep-4o
[27 Март 2015, 15:39:38 ]


Re: прИмоции ........ от ROSPOP
[27 Март 2015, 15:14:12 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от Poni 69
[27 Март 2015, 15:08:32 ]


Re: Пеят птички пъстрокрили, тръпне свежият листак.......... от Laura1
[27 Март 2015, 13:31:16 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от Dyke
[27 Март 2015, 13:21:07 ]


Re: прИмоции ........ от Dyke
[27 Март 2015, 13:17:53 ]


Mинаваме на лятно часово време този уикенд от marabu
[27 Март 2015, 13:12:21 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от KremenaG
[27 Март 2015, 11:08:50 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[27 Март 2015, 10:47:49 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[27 Март 2015, 10:47:17 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[27 Март 2015, 10:46:48 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[27 Март 2015, 10:46:06 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от KremenaG
[27 Март 2015, 10:37:01 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от KremenaG
[27 Март 2015, 10:34:09 ]