Автор Тема: Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички или сърца  (Прочетена 21084 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Дроб-сърма от пилешки дробчета, воденички и/ или сърца
за 8 порции
В 2 1/2 литра подсолена вода се сварява килограм пилешки дреболии.
Изваждат се в тавата, в която ще се пече дроб-сърмата и се наръсват с джоджен( гюзум, мента).
Като поизстинат се накълцват на парченца по желание. Воденичките се обелват!
В бульона се добавя 1 кафяна чашка олио и 2 чаени чаши ориз.
Вари се докато поеме водата. Наръсва се с джоджен и се похлупва.
В 1 кафяна чашка олио се запържва глава накълцана кромид-лук, колкото да бжътне.
Сваля се от огъня и се ръсва 1 чаена лъжичка червен пипер.
В бурканче кисело мляко се разбиват 1 или 2 яйца.
В тенджерата с готовия ориз се прибавят задушеният лук и кофата кисело мляко с яйца.
Разбърква се добре и се добавят накълцаните дреболии( това може да стане и в тавата).
Сместа се прехвърля в тавата и се пече на силна фурна докато ви хареса.
Може да се ръсне към края малко стърган кашкавал или да се залее с пухкава заливка за мусака

П.П. Ако 8 порции са много, може да се отдели част от бульона, ориза и дреболиите и да се направи супа - застройва се по предпочитания начин и се ръси с джоджен. Щото някои не обичат агнешко.
« Последна редакция: 31 Март 2006, 20:11:26 от yosif »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Великден наближава и сезона на крехките агънца и яренца!!! :P
Pадвайте се, братя-българи!!!
...и ударете по една дроб-сърма като добавка към печеното
( и да не забравите да си хрупкате към това свеж зелен чесън!!!) и заради мен
(тази пролет няма да мога да се прибера, а с това се губи романтиката)...
Да ви е сладко!!! Хлюп-хлюп-...

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1099
По неизвестни за мен причини, получих това съобщение като "Информирай модератор" и затова го пускам тук. Благодаря на din за коментара, но ще е по-добре ако следващият път го напишете като отговор!

"Ориза няма ли да се развари, след като се вари веднъж в бульон, който е повече от 6 чаши (2 чаши ориз) и след това се пече във фурна. Не е ли по-добре лука да се запържи, да се прибави ориза за няколко минути и след това да се сложат и дреболийките да се кавардисат всичко заедно и после да се прибави малко от бульона и след като набъбне ориза  да се изипе в тавичка и да се пече на фурна и като е почти готов ориза да се залее със заливката. Така ориза няма а стане кашкав."

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Сигурно сте забелязали, кога се слага капак - дробчетата се варят без капак и доста от водата извира.
Оризът също се вари без капак и доста извира.
Оризът не се разварява когато в бульона има мазнина - пробвал съм всички видове на пазара, но обикновено използвам Български ориз - син пакет.
Правил съм я много пъти - винаги става добре и без проблеми.

Който обаче е свикнал нека си пържи ориза, че и дробчетата.
По принцип рецептата е максимално облегчена откъм висене покрай печката - има да се пръжне за минута-две лукът, да се извадят и накълцат сварените( АПЦИлютно самостоятелно) дробчета и после ориз и всичко накрая да се обърка и да се сложи във фурната.
С чистенето и кълцането на лука, изваждането на дробчетата( и гонениците с последното в бульона), кълцането на дробчетата, разбъркването на яйцата с млякото, разбъркването на всичко и курдисването на тавата във фурната активните бойни действия отнемат 20 минути - в паузите може да се подготвят още три манджи - също по такива "мързеливи" рецепти.
« Последна редакция: 04 Април 2006, 21:09:16 от yosif »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Aura: :)))))))))))))))
    24 Февруари 2015, 06:38:10
  • Aura: Извинявам се..сгреших графата..
    24 Февруари 2015, 06:38:06
  • Aura: азербайджанската кухня
    24 Февруари 2015, 06:37:47
  • marabu: честит на всички празнуващи
    14 Февруари 2015, 19:48:18
  • GolemDZVER: Даже още не сме се напили
    14 Февруари 2015, 19:32:55
  • blqsak: честит празник,на всички!
    14 Февруари 2015, 11:40:57
  • blqsak: да не започвам :)
    13 Февруари 2015, 19:14:22
  • pep-4o: :smile1:
    13 Февруари 2015, 17:30:39
  • pep-4o: някой да се похвали?
    13 Февруари 2015, 17:18:02
  • pep-4o: ;D Хайде петък, 13-ти
    13 Февруари 2015, 17:17:58
  • GolemDZVER: Надявам се ВалеТата да ни извинят
    11 Февруари 2015, 17:38:48
  • GolemDZVER: Вчера, Кро, някои забравиха и да ядат - че нямаха времЕ
    11 Февруари 2015, 17:32:44
  • Mariana G: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html
    11 Февруари 2015, 13:18:06
  • Mariana G: cvetozara, погледни тукhttp://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html, ще намериш нужната тема  :smile1:
    11 Февруари 2015, 13:17:33
  • cvetozara: ястия с месо
    11 Февруари 2015, 12:39:29
  • KrokozabYl: Вчера забравихме да честитим именния ден на Валентините та...  :flower:
    11 Февруари 2015, 10:08:25
  • GolemDZVER: пак заповядай
    02 Февруари 2015, 17:00:58
  • Valentina Petrova: БЛАГОДАРЯ, е за това са приятелите
    02 Февруари 2015, 13:49:12
  • Valentina Petrova: Благодаря ,и една прhttp://sladkoisoleno.blogspot.com/2013/07/blog-post_23.htmlиятелка откликна на търсенето ми ,но за едно и също ставаше дума
    02 Февруари 2015, 13:48:24
  • GolemDZVER: http://kulinarnakniga.com/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%88-%D1%81-%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC/
    02 Февруари 2015, 13:02:44
  • Valentina Petrova: Моля помогнете ,търся една рецепта на бриош пита с локум ,четох някъде ,но не запомних къде.омесва се тесто ,разточва се ,изрязват се кръгчета и се застъпват малко ,слага се локум и .т.н.    НО РАЗБРАВИХ КЪДЕ Я ЧЕТОХ
    02 Февруари 2015, 10:53:49
  • pep-4o: пиши, като свършиш да не те прекъсвам :)
    05 Януари 2015, 11:20:06
  • pep-4o: Дидеееееее
    05 Януари 2015, 11:19:59
  • bluemoon: :smile1:
    04 Януари 2015, 23:11:03
  • bluemoon: :)
    04 Януари 2015, 23:10:49
  • bluemoon: Видях в темата, а също и личните съобщение на paq  и се разбрахме. Всичко е наред, колета е получен.
    04 Януари 2015, 23:09:41
  • bluemoon: За много години! Здраве  щастие желая на всички ви!
    04 Януари 2015, 23:07:32
  • marabu: дано да го види скоро
    03 Януари 2015, 09:39:04
  • paq: Моля, Bluemoon да си погледне съобщенията!Подаръка й стои в офис на Еконт на пазара.Там го върнаха понеже не я откриха два пъти на адреса!
    02 Януари 2015, 19:52:35
  • pep-4o: Риган, или салвия, или кимион :)
    31 Декември 2014, 13:08:48

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 10:13:43]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 10:12:04]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 10:10:51]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 10:09:49]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 10:08:28]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 10:07:55]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 10:07:34]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 10:05:04]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 10:02:31]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 09:58:56]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 09:58:16]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от ceckavd
[Днес в 09:27:20]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от ceckavd
[Днес в 09:26:33]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от ceckavd
[Днес в 09:25:34]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от Elion
[Днес в 02:08:23]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от vesela
[03 Март 2015, 23:02:31 ]


Re: Честит национален празник, Българи! от vesela
[03 Март 2015, 22:57:19 ]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от GolemDZVER
[03 Март 2015, 21:19:19 ]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от Elion
[03 Март 2015, 20:06:22 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[03 Март 2015, 19:50:55 ]