Автор Тема: Как се прави катък  (Прочетена 96048 пъти)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #15 -: 04 Юли 2014, 18:06:14 »
ще разкажа, Пепи, ама историята е дълга и ще се попечете да почакате - да разкажа.

Впрочем, честито Пепи! Страхотно интервю в Рецепти за здраве, бр.19 от 3.ІV.2014 год. Сега го видях...
Супер си...

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Как се прави катък
« Отговор #16 -: 04 Юли 2014, 18:07:22 »
  :angel: :thank_you2:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #17 -: 04 Юли 2014, 18:10:38 »
не скромничи!  :P

:drinks:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #18 -: 08 Юли 2014, 17:07:31 »
Та да си продължа приказките за катъка ....

В детските ми спомени и село при Баба това беше един от моментите, които хич не обичах ... Така ме връзваха, че ....
На двора, до пещта - отстрани имаше огнище, дима от което се отвеждаше в комина й.
Баба никога не е употребявала думата "катък" - казваше му "ахчатък" или "ахчакатък"....
Правеше се винаги в последните на ваканцията (значи някъде около 10-ти септември). И винаги по два казана мляко, които се варяха последователно целия ден - на много слаб огън при постоянно бъркане ...
И през цялото време се бъркаше. Всъщност не се вареше, а се подгряваше ,.т.е. да не стига тази температура, при която започва да се надига. По някое време започваше да се сгъстява, то се виждаше с просто око - просто намаляваше като количество. Към края на варенето Баба сипваше 1/2 книжен пакет едра сол (около 0,5 кг) и още малко бъркане.
От ранна сутрин до пладне ...
После го отнасяха в занцата и се изсипваше в един голям котел.
(Занцата е зимник - най-хладното място в къщата - без прозорци и с почти постоянна температура цяла година)
От пладне до икиндия се повтаряше цялата тази процедура още един път.
Скъсвах се от висяне до казана и от бъркане с дървената лопата ... па съм отнасял и един по врата като се разсея - добре, че цялата махла диването се събирахме и се сменяхме.
След такова опушване, за награда като се изсипеше казаня при другото мляко - награда - къпане с ряката и ловене на риба в подмолите.
После няколко дни през известно време млякото се разбъркваше - пак с дървената лопатка и може би на 3-4 четвъртия ден ставаше като каша - нещо като по-рядко кисело мляко.
Тогава за мен идваше най-интересната част - с една кратуна и в глинени гърнета - от тези неглежосаните.
Баба слагаше една кърпа, връзваше я с хортумичката (тънко въженце), капака и на рафта ...
След около два месеца се пристъпваше към първата проба : гъсто, с нож да го режеш, тръпчиво и вкусно ...
(Отбелязвам изрично - никакви подкваски, никакви парченца сирене, нищо - мляко и сол).
Имаше гърненца до края на май на следващата година...

И това в продължение на дълги години - до 1983 год., когато дядо почина...

Е за катъка ще продължа следващия път ....

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Как се прави катък
« Отговор #19 -: 08 Юли 2014, 17:40:59 »
 ;D мдааааааааааа очертава се детските ни спомени да са от един и същи край. У наше село и до сега му казват "ахчак"   :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #20 -: 08 Юли 2014, 17:57:53 »
Даа , другата дума беше " ахчак" ( регион Харманли) ? ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Как се прави катък
« Отговор #21 -: 08 Юли 2014, 18:08:25 »
ТЦ, между Гълъбово и Тополовград

хортумичка  :rofl: ако знаеш колко съм озъбена в момента
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #22 -: 08 Юли 2014, 18:11:18 »
Е уцелил съм почти - сега трябва да намеся и бизоните :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Как се прави катък
« Отговор #23 -: 08 Юли 2014, 18:14:12 »


2 км. над село. бизоните  на фона на залязващото слънце от към ТЕЦ 3.  За съжаление мЕсо не продават, въпреки, че заклаха няколко.

Отиде темата за катъка  :innocent:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #24 -: 08 Юли 2014, 18:42:49 »
Ил.В. продава... в Швейцария ...  :yahoo:
А тука ?

Катък - бизони- не знам доят ли ги
 :yahoo:

sasho41

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Как се прави катък
« Отговор #25 -: 12 Октомври 2014, 17:07:52 »
Много хубави рецепти за кътък и верни,вариациите са въпрос на местоживеене.
Само една подробност пропускате всички, каймакът се маха до последно за да не гранясва.
Най лесно става с две бурканчета домашно кисело мляко,сол да е малко пресолено,
100-тина грама сирене, в съд който да хване двете бурканчета и сиренето, каймакът махнат,
една капачка или фолио за капак и в хладилника-10-тина дни и въпрос на вкус >:( :( ;D :yahoo:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]