Автор Тема: Как се прави катък  (Прочетена 57527 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8387
  • Ах, морето...
Как се прави катък
« -: 06 Април 2007, 15:04:01 »
Дали някой знае как се приготвя катък в домашни условия и от какво - от мляко или от сирене, или от двете?

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5569
Re: Как се прави катък
« Отговор #1 -: 06 Април 2007, 15:16:53 »
Мисля,че има различни рецепти за катък. В тукашния край му казват крюкмач и го правят от овче прясно мляко. Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец, страхотия е да се консумира с печени червени чушки. :girl_crazy:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3618
Re: Как се прави катък
« Отговор #2 -: 06 Април 2007, 18:12:35 »
Ето едно катъче и от мен.В къщи сме на два лагера-едните го обожават, а другите не го кусват.Всекиго според предпочетанията.Така се казва де.
      Катък
2 кофички кисело мляко
150 гр-сирене
   Киселото мляко се изцежда през марля, не по-малко от 5-6 часа.Вече изцеденото мляко се изсипва върху надробеното сирене.Отгоре се украсява с маслинки, пресен зелен лук, копър или магданоз на вкус.Може да се сложат и нарязани краставички.

zoja77

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 52
Re: Как се прави катък
« Отговор #3 -: 06 Април 2007, 18:16:08 »
.. .затварят и стерилизират. ...
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8387
  • Ах, морето...
Re: Как се прави катък
« Отговор #4 -: 06 Април 2007, 18:35:54 »
bordovsky, пеполина благодаря!
Жоро,
Цитат
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?

Като за начало си купих готов и мисля да направя както с печени червени чушки, така и една друга салата/предястие. Ще ги пусна по-късно.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18334
Re: Как се прави катък
« Отговор #5 -: 06 Април 2007, 18:47:59 »
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.


« Последна редакция: 06 Април 2007, 18:49:41 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2399
Re: Как се прави катък
« Отговор #6 -: 06 Април 2007, 19:51:43 »
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.



Пепи, както винаги си абсолютно права. С една забележка - в доста домакинства е възприета практиката да сестерилизира катък. И аз бях много изненадана, но бабата на моя съпруг ми каза томчнотова - че кътъкът е сезонен и като стерилизира от него, може да си прави запаси и за зимата. В интерес на истината, качествата му не се променят.

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18334
Re: Как се прави катък
« Отговор #7 -: 07 Април 2007, 06:34:33 »

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.

защото козето мляко е почти еднакво по гъстота и млечност с овчето - от тях се получава от 5л - 1 кг сирене, а от кравето - от 7-8л - килограм.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

nelita

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Как се прави катък
« Отговор #8 -: 16 Април 2007, 13:12:49 »
Ето моята рецепта за катък, както го правят в Чирпан.
Прави се от гъсто овче мляко -август, септември мсец е най - гъсто. Вари се около 3-4 часа на водна баная за да се изпари част от водата  с 1 чаена лъжичка сол  на 1 литър мляко. Свареното мляко се слага на хладно да отлежава около седмица като се разбърква от време на време. След около седмица млякото постепенно започва да се сгъстява. Когато стане гъсто като рядка майонеза и вкуса му наподбява това на сиренето е готовo за консумация и това е т. нар. кътък.Може  да се стерилизира по следния начин. Поставя се в буркани,запечатва се  без да се вари, като капачката се покрива с нагорещена свещ,за да не влиза въздух и се съхранява в хладилник няколко месеца. 
Забележка: Не се добавя никакво сирене!!!!!!!!!!

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3137
Re: Как се прави катък
« Отговор #9 -: 04 Юли 2014, 12:56:35 »
Весе, подхванала си я тая тема доста отдавна и вчера пак- та мисля, че е по-удачно да ти отговоря тука.

Започнали сте хубава дискусия и сте се спряли ...
Моето обяснение е много простичко : правенето на истински катък си е направо безумно трудоемка работа. Огледай се по разните "рецепти" по нета и става ясно, че кой го прави, просто трябва да има време ....

Трябва да се има предвид, че катък се е правел в едни времена, когато не е имало начин за съхраняване на млякото - а хората не са искали да ядат само сирене, а и нещо по-вкусно...
По традиция катъкът се е поднасял на по-скъпи гости, а в къщи се е ядял по по-специални поводи.

Традиционно катъкът се прави от овче мляко - юли-октомври (хората са обяснили защо), но се е правил и от козе и от биволско мляко. Може и от краве, но е още по-трудоемко пък и не е традиционно.
И това си има простичко обяснение: Поне за цяла южна България и Балкана (имам чувството, че в Северна България не е толкова популярен) традиционно е било развито овцевъдството (Странджа, Родопите) и то както преди Освобождението, така и след това - дори и в годините на социализма.
Крави, волове - да, но основно като впрегатни, за работа на нивата...
Спомените ми от 60-те и от село са пак основно за овцете.
Дядо беше овчар в ТКЗС-то и такъв е бил цял живот (Бог да го прости). Саите бяха на 2 км от селото (на баира) и там имаше около 800 овце - и четирима овчари (за всеки по 200 бройки - толкова им беше нормата). А в двора си имахме 20-а бройки овце, 2 магарета, прасета, хвъркати....
В спомените ми нещо липсват крави от село - имаше биволи, малаци и др.п.
А и овчето мляко е много по-вкусно и мазничко. Това обяснява всичко.

Ще продължа по друго време ....
Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите.

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 682
Re: Как се прави катък
« Отговор #10 -: 04 Юли 2014, 13:10:47 »
И в Северна България са се гледали много овце. Но катъкът не е сред често срещаните храни при нас.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8387
  • Ах, морето...
Re: Как се прави катък
« Отговор #11 -: 04 Юли 2014, 13:52:28 »
Мда, тази технология ми е известна и съм правила дори аз, освен дядо, мама, на това при нас му казват куркумач, а катък на другото - дето се подквасва със сирене, но така и никой не ми каза точната рецепта...аз всъщност искам нея, затова попитах Дзвер - да не би и при вас да го правят, като при нас.

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 682
Re: Как се прави катък
« Отговор #12 -: 04 Юли 2014, 14:19:28 »
Може да попитам баба, ако се сетя.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18334
Re: Как се прави катък
« Отговор #13 -: 04 Юли 2014, 14:28:01 »
Весе, ами тя рецептата на Жоро е точно такава, ти какво търсиш още ,та не започваш?
Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец,

Всъщност пак си е рядко - почти като прясно мляко, но вече маслеността е друга. После, докато престоява си се сгъстява, в горния случай - със сиренцето вътре може би става по-бързо. При нас става за два месеца.
а нашия тук е без сирене, сиренето променя вкуса.  Като съм го цитирала, не съм го дочела това.
вари си се млякото тия часове на водна баня, после охлажда, държи се на студено място 2-3 дни, като се бърка често, да не хваща каймак и се налива в бурканите. След месо се е хванал сам катъка и си е гъст. 
а дали крокмач или катък - това си е диалектна дума според региона, дето се живее. Точно същия, вареното мляко часове... после да се хване само.... го показа Валери Нешов в едно от предавания си от селото си, което е до Плевен.

И не ми го хвалете с червени чушки  ;D обожавам го с розАви домати от градината.

Сега ще чакам Дзвера да каже как е правил неговия.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1409
Re: Как се прави катък
« Отговор #14 -: 04 Юли 2014, 14:59:32 »
и ние то Ново Зaгорския крaй кaто Пеполинкa приготвaяме кaтъкa от прецедено дом. кисело мляко..овкусено със сол и мaзнинa..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: та той там продава абсолютно всичко, каквото се сетиш вкл. карантии
    24 Ноември 2014, 09:16:31
  • KrokozabYl: на Женския пазар след Кирил и Методий в дясно посока Лъвов мост има един месарски магазин на Арабин от 100 години е
    24 Ноември 2014, 09:16:16
  • GolemDZVER: абе не се плаши - аз им слагам и бърбън и пак стават
    23 Ноември 2014, 18:09:41
  • pep-4o: даааа
    23 Ноември 2014, 00:41:11
  • ROSPOP: ок, ама в рецепите има и захар, увеличавам количеството ли
    23 Ноември 2014, 00:19:16
  • pep-4o: със захар де :) захарта запазва свежия червен цвят
    22 Ноември 2014, 23:59:50
  • ROSPOP: ама в темата рецептите са със селитра, как  да я заместя
    22 Ноември 2014, 23:50:49
  • pep-4o: :innocent:
    22 Ноември 2014, 23:28:55
  • pep-4o: Не слагай селитра, сложи си захар
    22 Ноември 2014, 17:52:16
  • pep-4o: Роси, търси на женския пазар и в месарските поглеждай, само там има.
    22 Ноември 2014, 17:52:10
  • ROSPOP: черва де - сбърках малко :smile1:
    22 Ноември 2014, 14:13:08
  • ROSPOP: благодаря, сега ако кажете и селитра от къде да взема..........че в аптеката не продавали, в София чера съм виждала само един път на пазара в месарски магазин
    22 Ноември 2014, 14:11:51
  • GolemDZVER: я виж тука за суджуците
    22 Ноември 2014, 11:03:26
  • GolemDZVER: тук с сайта има твърди много, Роси
    22 Ноември 2014, 10:59:48
  • ROSPOP: решихме да направим суджук  и луканка но в рецепти не ги намирам ,  къде да търся
    22 Ноември 2014, 09:06:02
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01
  • KrokozabYl: зависи колко чесън обичате, че половинът се улива
    17 Ноември 2014, 13:40:36
  • KrokozabYl: ми 3-4 скилидки чесън, зехтин, сол, както обикновена салата и ми харесва - пробвай
    17 Ноември 2014, 13:40:14

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Захарно петле
[Днес в 00:48:13]


Re: Честит Рожден Ден, Петя (Захарно петле) !!! от Захарно петле
[Днес в 00:42:17]


Re: Честит Рожден Ден, Петя (Захарно петле) !!! от verabel
[24 Ноември 2014, 22:20:14 ]


Re: Салати - III от elimm
[24 Ноември 2014, 22:09:55 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от verabel
[24 Ноември 2014, 22:08:11 ]


Салата от моркови и карфиол от elimm
[24 Ноември 2014, 22:03:33 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от vesela
[24 Ноември 2014, 20:51:07 ]


Re: Честит Рожден Ден, Петя (Захарно петле) !!! от vesela
[24 Ноември 2014, 20:35:40 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от KremenaG
[24 Ноември 2014, 19:26:52 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от ilrai
[24 Ноември 2014, 19:24:37 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от KremenaG
[24 Ноември 2014, 17:43:14 ]


Re: Всеки ден редей гората, рони сух листец. Скоро ще покрий земята пухкав бял снежец от wasia
[24 Ноември 2014, 17:28:52 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от wasia
[24 Ноември 2014, 17:23:41 ]


Re: Честит Рожден Ден, Петя (Захарно петле) !!! от blqsak
[24 Ноември 2014, 17:19:13 ]


Re: Честит имен ден на всички Екатерини и Катерини! от elidrag
[24 Ноември 2014, 17:14:59 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от pep-4o
[24 Ноември 2014, 17:10:01 ]


Re: Честит Рожден Ден, Петя (Захарно петле) !!! от elidrag
[24 Ноември 2014, 17:08:49 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от KremenaG
[24 Ноември 2014, 17:00:17 ]


Re: Честит Рожден Ден, Петя (Захарно петле) !!! от Did_ka
[24 Ноември 2014, 16:50:29 ]


Re: Честит Рожден Ден, Петя (Захарно петле) !!! от GolemDZVER
[24 Ноември 2014, 16:05:02 ]