Автор Тема: Как се прави катък  (Прочетена 50498 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 7529
  • Ах, морето...
Как се прави катък
« -: 06 Април 2007, 15:04:01 »
Дали някой знае как се приготвя катък в домашни условия и от какво - от мляко или от сирене, или от двете?

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5569
Re: Как се прави катък
« Отговор #1 -: 06 Април 2007, 15:16:53 »
Мисля,че има различни рецепти за катък. В тукашния край му казват крюкмач и го правят от овче прясно мляко. Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец, страхотия е да се консумира с печени червени чушки. :girl_crazy:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3569
Re: Как се прави катък
« Отговор #2 -: 06 Април 2007, 18:12:35 »
Ето едно катъче и от мен.В къщи сме на два лагера-едните го обожават, а другите не го кусват.Всекиго според предпочетанията.Така се казва де.
      Катък
2 кофички кисело мляко
150 гр-сирене
   Киселото мляко се изцежда през марля, не по-малко от 5-6 часа.Вече изцеденото мляко се изсипва върху надробеното сирене.Отгоре се украсява с маслинки, пресен зелен лук, копър или магданоз на вкус.Може да се сложат и нарязани краставички.

zoja77

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 52
Re: Как се прави катък
« Отговор #3 -: 06 Април 2007, 18:16:08 »
.. .затварят и стерилизират. ...
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 7529
  • Ах, морето...
Re: Как се прави катък
« Отговор #4 -: 06 Април 2007, 18:35:54 »
bordovsky, пеполина благодаря!
Жоро,
Цитат
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?

Като за начало си купих готов и мисля да направя както с печени червени чушки, така и една друга салата/предястие. Ще ги пусна по-късно.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17094
Re: Как се прави катък
« Отговор #5 -: 06 Април 2007, 18:47:59 »
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.


« Последна редакция: 06 Април 2007, 18:49:41 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
Re: Как се прави катък
« Отговор #6 -: 06 Април 2007, 19:51:43 »
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.



Пепи, както винаги си абсолютно права. С една забележка - в доста домакинства е възприета практиката да сестерилизира катък. И аз бях много изненадана, но бабата на моя съпруг ми каза томчнотова - че кътъкът е сезонен и като стерилизира от него, може да си прави запаси и за зимата. В интерес на истината, качествата му не се променят.

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17094
Re: Как се прави катък
« Отговор #7 -: 07 Април 2007, 06:34:33 »

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.

защото козето мляко е почти еднакво по гъстота и млечност с овчето - от тях се получава от 5л - 1 кг сирене, а от кравето - от 7-8л - килограм.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

nelita

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Как се прави катък
« Отговор #8 -: 16 Април 2007, 13:12:49 »
Ето моята рецепта за катък, както го правят в Чирпан.
Прави се от гъсто овче мляко -август, септември мсец е най - гъсто. Вари се около 3-4 часа на водна баная за да се изпари част от водата  с 1 чаена лъжичка сол  на 1 литър мляко. Свареното мляко се слага на хладно да отлежава около седмица като се разбърква от време на време. След около седмица млякото постепенно започва да се сгъстява. Когато стане гъсто като рядка майонеза и вкуса му наподбява това на сиренето е готовo за консумация и това е т. нар. кътък.Може  да се стерилизира по следния начин. Поставя се в буркани,запечатва се  без да се вари, като капачката се покрива с нагорещена свещ,за да не влиза въздух и се съхранява в хладилник няколко месеца. 
Забележка: Не се добавя никакво сирене!!!!!!!!!!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    Днес в 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53
  • pep-4o: ама и пощите са тоя  път... Никой ли не е получил?
    09 Април 2014, 14:28:33
  • KrokozabYl: :rofl: Ще ти подаряяяяяяяя  :air_kiss:
    09 Април 2014, 13:43:45
  • Dyke: подари ми книга
    09 Април 2014, 12:31:50
  • Dyke: подари ми книга
    09 Април 2014, 12:31:34

* Последното от форума

Re: За ноктите от elidrag
[Днес в 17:29:37]


Re: За ноктите от pep-4o
[Днес в 17:25:04]


Re: За ноктите от marabu
[Днес в 17:06:09]


Re: За ноктите от marabu
[Днес в 17:02:52]


Re: За ноктите от marabu
[Днес в 17:01:58]


Re: Кой какви ги готви през април от пеполина
[Днес в 15:45:02]


Re: Вкусотиите на Пеполина - Продължението от пеполина
[Днес в 15:36:22]


Re: Хубави ресторанти във Варна от HenonpaBuM
[Днес в 15:22:12]


Re: вятър вее; дъжд вали; кой до печката стои ? от Tina-Rina
[Днес в 14:37:23]


Re: вятър вее; дъжд вали; кой до печката стои ? от elidrag
[Днес в 14:33:48]


Re: Кой какви ги готви през април от vesela
[Днес в 14:02:54]


Re: Кой какви ги готви през април от marabu
[Днес в 11:24:38]


Re: За ноктите от KrokozabYl
[Днес в 10:55:49]


Re: Кой какви ги готви през април от пеполина
[Днес в 10:20:33]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Dyke
[Днес в 09:46:16]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Dyke
[Днес в 09:44:41]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Aura
[Днес в 09:28:01]


Re: Великден,празника на празниците! от Aura
[Днес в 09:24:32]


Re: Великден,празника на празниците! от Aura
[Днес в 09:20:42]


Re: За ноктите от pep-4o
[Днес в 09:10:42]