Автор Тема: Как се прави катък  (Прочетена 65282 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8887
  • Ах, морето...
Как се прави катък
« -: 06 Април 2007, 16:04:01 »
Дали някой знае как се приготвя катък в домашни условия и от какво - от мляко или от сирене, или от двете?

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5569
Re: Как се прави катък
« Отговор #1 -: 06 Април 2007, 16:16:53 »
Мисля,че има различни рецепти за катък. В тукашния край му казват крюкмач и го правят от овче прясно мляко. Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец, страхотия е да се консумира с печени червени чушки. :girl_crazy:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3716
Re: Как се прави катък
« Отговор #2 -: 06 Април 2007, 19:12:35 »
Ето едно катъче и от мен.В къщи сме на два лагера-едните го обожават, а другите не го кусват.Всекиго според предпочетанията.Така се казва де.
      Катък
2 кофички кисело мляко
150 гр-сирене
   Киселото мляко се изцежда през марля, не по-малко от 5-6 часа.Вече изцеденото мляко се изсипва върху надробеното сирене.Отгоре се украсява с маслинки, пресен зелен лук, копър или магданоз на вкус.Може да се сложат и нарязани краставички.

zoja77

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 52
Re: Как се прави катък
« Отговор #3 -: 06 Април 2007, 19:16:08 »
.. .затварят и стерилизират. ...
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8887
  • Ах, морето...
Re: Как се прави катък
« Отговор #4 -: 06 Април 2007, 19:35:54 »
bordovsky, пеполина благодаря!
Жоро,
Цитат
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?

Като за начало си купих готов и мисля да направя както с печени червени чушки, така и една друга салата/предястие. Ще ги пусна по-късно.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19284
Re: Как се прави катък
« Отговор #5 -: 06 Април 2007, 19:47:59 »
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.


« Последна редакция: 06 Април 2007, 19:49:41 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2409
Re: Как се прави катък
« Отговор #6 -: 06 Април 2007, 20:51:43 »
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.



Пепи, както винаги си абсолютно права. С една забележка - в доста домакинства е възприета практиката да сестерилизира катък. И аз бях много изненадана, но бабата на моя съпруг ми каза томчнотова - че кътъкът е сезонен и като стерилизира от него, може да си прави запаси и за зимата. В интерес на истината, качествата му не се променят.

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19284
Re: Как се прави катък
« Отговор #7 -: 07 Април 2007, 07:34:33 »

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.

защото козето мляко е почти еднакво по гъстота и млечност с овчето - от тях се получава от 5л - 1 кг сирене, а от кравето - от 7-8л - килограм.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

nelita

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Как се прави катък
« Отговор #8 -: 16 Април 2007, 14:12:49 »
Ето моята рецепта за катък, както го правят в Чирпан.
Прави се от гъсто овче мляко -август, септември мсец е най - гъсто. Вари се около 3-4 часа на водна баная за да се изпари част от водата  с 1 чаена лъжичка сол  на 1 литър мляко. Свареното мляко се слага на хладно да отлежава около седмица като се разбърква от време на време. След около седмица млякото постепенно започва да се сгъстява. Когато стане гъсто като рядка майонеза и вкуса му наподбява това на сиренето е готовo за консумация и това е т. нар. кътък.Може  да се стерилизира по следния начин. Поставя се в буркани,запечатва се  без да се вари, като капачката се покрива с нагорещена свещ,за да не влиза въздух и се съхранява в хладилник няколко месеца. 
Забележка: Не се добавя никакво сирене!!!!!!!!!!

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4207
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #9 -: 04 Юли 2014, 13:56:35 »
Весе, подхванала си я тая тема доста отдавна и вчера пак- та мисля, че е по-удачно да ти отговоря тука.

Започнали сте хубава дискусия и сте се спряли ...
Моето обяснение е много простичко : правенето на истински катък си е направо безумно трудоемка работа. Огледай се по разните "рецепти" по нета и става ясно, че кой го прави, просто трябва да има време ....

Трябва да се има предвид, че катък се е правел в едни времена, когато не е имало начин за съхраняване на млякото - а хората не са искали да ядат само сирене, а и нещо по-вкусно...
По традиция катъкът се е поднасял на по-скъпи гости, а в къщи се е ядял по по-специални поводи.

Традиционно катъкът се прави от овче мляко - юли-октомври (хората са обяснили защо), но се е правил и от козе и от биволско мляко. Може и от краве, но е още по-трудоемко пък и не е традиционно.
И това си има простичко обяснение: Поне за цяла южна България и Балкана (имам чувството, че в Северна България не е толкова популярен) традиционно е било развито овцевъдството (Странджа, Родопите) и то както преди Освобождението, така и след това - дори и в годините на социализма.
Крави, волове - да, но основно като впрегатни, за работа на нивата...
Спомените ми от 60-те и от село са пак основно за овцете.
Дядо беше овчар в ТКЗС-то и такъв е бил цял живот (Бог да го прости). Саите бяха на 2 км от селото (на баира) и там имаше около 800 овце - и четирима овчари (за всеки по 200 бройки - толкова им беше нормата). А в двора си имахме 20-а бройки овце, 2 магарета, прасета, хвъркати....
В спомените ми нещо липсват крави от село - имаше биволи, малаци и др.п.
А и овчето мляко е много по-вкусно и мазничко. Това обяснява всичко.

Ще продължа по друго време ....

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 924
Re: Как се прави катък
« Отговор #10 -: 04 Юли 2014, 14:10:47 »
И в Северна България са се гледали много овце. Но катъкът не е сред често срещаните храни при нас.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8887
  • Ах, морето...
Re: Как се прави катък
« Отговор #11 -: 04 Юли 2014, 14:52:28 »
Мда, тази технология ми е известна и съм правила дори аз, освен дядо, мама, на това при нас му казват куркумач, а катък на другото - дето се подквасва със сирене, но така и никой не ми каза точната рецепта...аз всъщност искам нея, затова попитах Дзвер - да не би и при вас да го правят, като при нас.

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 924
Re: Как се прави катък
« Отговор #12 -: 04 Юли 2014, 15:19:28 »
Може да попитам баба, ако се сетя.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19284
Re: Как се прави катък
« Отговор #13 -: 04 Юли 2014, 15:28:01 »
Весе, ами тя рецептата на Жоро е точно такава, ти какво търсиш още ,та не започваш?
Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец,

Всъщност пак си е рядко - почти като прясно мляко, но вече маслеността е друга. После, докато престоява си се сгъстява, в горния случай - със сиренцето вътре може би става по-бързо. При нас става за два месеца.
а нашия тук е без сирене, сиренето променя вкуса.  Като съм го цитирала, не съм го дочела това.
вари си се млякото тия часове на водна баня, после охлажда, държи се на студено място 2-3 дни, като се бърка често, да не хваща каймак и се налива в бурканите. След месо се е хванал сам катъка и си е гъст. 
а дали крокмач или катък - това си е диалектна дума според региона, дето се живее. Точно същия, вареното мляко часове... после да се хване само.... го показа Валери Нешов в едно от предавания си от селото си, което е до Плевен.

И не ми го хвалете с червени чушки  ;D обожавам го с розАви домати от градината.

Сега ще чакам Дзвера да каже как е правил неговия.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1425
Re: Как се прави катък
« Отговор #14 -: 04 Юли 2014, 15:59:32 »
и ние то Ново Зaгорския крaй кaто Пеполинкa приготвaяме кaтъкa от прецедено дом. кисело мляко..овкусено със сол и мaзнинa..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: Да стоят там, Диде, обещават хубаво време от утре. И тук си вали дъжд
    22 Август 2015, 19:28:38
  • Did_ka: на морето си е доста зле - натъжени отпускари плажуват между капките...
    21 Август 2015, 13:17:44
  • Dyke: пращаме ви дъждец и прохлада!
    21 Август 2015, 05:05:43
  • KrokozabYl: хмм то Варна поне имате някакъв морски бриз, а тук само асвалт и е ужас. Стоиш и се потиш мани-мани
    20 Юли 2015, 13:18:06
  • кокона: От сутринта не се диша във Варна, малееее, как ще изкараме в тая жега!!!
    20 Юли 2015, 08:09:17
  • peni: ТАРХАНА
    14 Юли 2015, 11:14:32
  • pep-4o: :drinks: после почерпи
    25 Юни 2015, 00:14:33
  • Mariana G: Ves, търси тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,73.msg46170.html#msg46170
    15 Юни 2015, 14:58:08
  • Ves: пъстърва на фурна
    15 Юни 2015, 07:55:33
  • Кристал: пеполина, благодаря
    09 Юни 2015, 15:34:44
  • пеполина: Или тук за домашно приготвени напитки http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,836.90.html
    09 Юни 2015, 14:46:13
  • пеполина: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,503.30.html
    09 Юни 2015, 14:44:40
  • пеполина: Ето тук можеш да публикуваш, поне при мен има бутон Отговор
    09 Юни 2015, 14:44:33
  • Кристал: Мога ли да публикувам в тема  Коктейли и домашно приготвени напитки? Страницата е само една, съдържание и при мен липсва бутон ОТГОВОР.
    09 Юни 2015, 12:43:33
  • Захарно петле: ето толумбичките с извара http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,81.msg41965.html#msg41965
    16 Май 2015, 22:31:48
  • Захарно петле: capricce търсането е малко по нагоре ;)
    16 Май 2015, 22:31:22
  • Capricce: толумбички с извара
    15 Май 2015, 17:24:06
  • пеполина: мерси Пепи :)
    26 Април 2015, 19:23:45
  • pep-4o: ей сега ще оправя :)
    26 Април 2015, 18:55:12
  • пеполина: при някой друг заключена ли е темата кой какви ги сготви през април/
    26 Април 2015, 18:44:26
  • pep-4o: :( много е тихо тук
    25 Април 2015, 22:56:40
  • pep-4o: :smile1:
    21 Април 2015, 19:24:44
  • pep-4o: търсенето не е тук, а в по-горното прозорце
    11 Април 2015, 08:26:29
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:31
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:20
  • Кристал: Кликваш на виртуален бутон ОТГОВОР отгоре или отдолу на темата
    06 Април 2015, 12:16:06
  • NikolGD: :icon_question:
    06 Април 2015, 11:42:13
  • NikolGD: От къде се публикува?
    06 Април 2015, 11:41:03
  • Захарно петле: Kъде не можеш да публикуваш?
    29 Март 2015, 15:16:30
  • cockerlover: Хммм...защо не мога да публикувам?
    29 Март 2015, 12:51:24

* Последното от форума

Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от radost.1955
[Днес в 12:30:02]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от radost.1955
[Днес в 12:26:17]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от Кристал
[Днес в 11:21:04]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от blqsak
[28 Август 2015, 22:52:56 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от blqsak
[28 Август 2015, 22:50:30 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от blqsak
[28 Август 2015, 22:47:40 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от blqsak
[28 Август 2015, 22:44:37 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от blqsak
[28 Август 2015, 22:39:07 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от blqsak
[28 Август 2015, 22:34:45 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от blqsak
[28 Август 2015, 22:31:19 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от blqsak
[28 Август 2015, 22:28:19 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от blqsak
[28 Август 2015, 22:22:32 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от pep-4o
[28 Август 2015, 14:49:59 ]


Re: Асоциации- продължение от Mariana G
[28 Август 2015, 12:45:09 ]


Re: Игра с думи от Mariana G
[28 Август 2015, 12:44:25 ]


Re: Асоциации- продължение от nemkonti
[28 Август 2015, 11:16:52 ]


Re: Игра с думи от nemkonti
[28 Август 2015, 11:15:58 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от pep-4o
[28 Август 2015, 10:07:12 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от pep-4o
[28 Август 2015, 10:04:22 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от pep-4o
[28 Август 2015, 10:03:13 ]