Автор Тема: Как се прави катък  (Прочетена 60837 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8685
  • Ах, морето...
Как се прави катък
« -: 06 Април 2007, 15:04:01 »
Дали някой знае как се приготвя катък в домашни условия и от какво - от мляко или от сирене, или от двете?

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5569
Re: Как се прави катък
« Отговор #1 -: 06 Април 2007, 15:16:53 »
Мисля,че има различни рецепти за катък. В тукашния край му казват крюкмач и го правят от овче прясно мляко. Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец, страхотия е да се консумира с печени червени чушки. :girl_crazy:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3675
Re: Как се прави катък
« Отговор #2 -: 06 Април 2007, 18:12:35 »
Ето едно катъче и от мен.В къщи сме на два лагера-едните го обожават, а другите не го кусват.Всекиго според предпочетанията.Така се казва де.
      Катък
2 кофички кисело мляко
150 гр-сирене
   Киселото мляко се изцежда през марля, не по-малко от 5-6 часа.Вече изцеденото мляко се изсипва върху надробеното сирене.Отгоре се украсява с маслинки, пресен зелен лук, копър или магданоз на вкус.Може да се сложат и нарязани краставички.

zoja77

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 52
Re: Как се прави катък
« Отговор #3 -: 06 Април 2007, 18:16:08 »
.. .затварят и стерилизират. ...
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8685
  • Ах, морето...
Re: Как се прави катък
« Отговор #4 -: 06 Април 2007, 18:35:54 »
bordovsky, пеполина благодаря!
Жоро,
Цитат
може ли без да се стерилизират или ако не колко време ?

Като за начало си купих готов и мисля да направя както с печени червени чушки, така и една друга салата/предястие. Ще ги пусна по-късно.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18853
Re: Как се прави катък
« Отговор #5 -: 06 Април 2007, 18:47:59 »
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.


« Последна редакция: 06 Април 2007, 18:49:41 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2400
Re: Как се прави катък
« Отговор #6 -: 06 Април 2007, 19:51:43 »
Катък е млякото, направено по рецепта на Жоро. И наистина се прави само о т овче мляко, но само през юли-август, когато се сгъстява млякото на овцете. (т.е. по маслено е)

Съхранява се на студено (на село го държат в кладенеца) цяла зима, като не си променя вкуса до пролетта.
Не се стерилизира.


Всичко друго е цедено мляко и варианти.
Но като за в градски условия става.



Пепи, както винаги си абсолютно права. С една забележка - в доста домакинства е възприета практиката да сестерилизира катък. И аз бях много изненадана, но бабата на моя съпруг ми каза томчнотова - че кътъкът е сезонен и като стерилизира от него, може да си прави запаси и за зимата. В интерес на истината, качествата му не се променят.

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18853
Re: Как се прави катък
« Отговор #7 -: 07 Април 2007, 06:34:33 »

В селото, където живее въпросната баба, е разпространен козият кътък и въпреки моите първоначални резерви, се оказа нещо възхитително.

защото козето мляко е почти еднакво по гъстота и млечност с овчето - от тях се получава от 5л - 1 кг сирене, а от кравето - от 7-8л - килограм.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

nelita

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Как се прави катък
« Отговор #8 -: 16 Април 2007, 13:12:49 »
Ето моята рецепта за катък, както го правят в Чирпан.
Прави се от гъсто овче мляко -август, септември мсец е най - гъсто. Вари се около 3-4 часа на водна баная за да се изпари част от водата  с 1 чаена лъжичка сол  на 1 литър мляко. Свареното мляко се слага на хладно да отлежава около седмица като се разбърква от време на време. След около седмица млякото постепенно започва да се сгъстява. Когато стане гъсто като рядка майонеза и вкуса му наподбява това на сиренето е готовo за консумация и това е т. нар. кътък.Може  да се стерилизира по следния начин. Поставя се в буркани,запечатва се  без да се вари, като капачката се покрива с нагорещена свещ,за да не влиза въздух и се съхранява в хладилник няколко месеца. 
Забележка: Не се добавя никакво сирене!!!!!!!!!!

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3726
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #9 -: 04 Юли 2014, 12:56:35 »
Весе, подхванала си я тая тема доста отдавна и вчера пак- та мисля, че е по-удачно да ти отговоря тука.

Започнали сте хубава дискусия и сте се спряли ...
Моето обяснение е много простичко : правенето на истински катък си е направо безумно трудоемка работа. Огледай се по разните "рецепти" по нета и става ясно, че кой го прави, просто трябва да има време ....

Трябва да се има предвид, че катък се е правел в едни времена, когато не е имало начин за съхраняване на млякото - а хората не са искали да ядат само сирене, а и нещо по-вкусно...
По традиция катъкът се е поднасял на по-скъпи гости, а в къщи се е ядял по по-специални поводи.

Традиционно катъкът се прави от овче мляко - юли-октомври (хората са обяснили защо), но се е правил и от козе и от биволско мляко. Може и от краве, но е още по-трудоемко пък и не е традиционно.
И това си има простичко обяснение: Поне за цяла южна България и Балкана (имам чувството, че в Северна България не е толкова популярен) традиционно е било развито овцевъдството (Странджа, Родопите) и то както преди Освобождението, така и след това - дори и в годините на социализма.
Крави, волове - да, но основно като впрегатни, за работа на нивата...
Спомените ми от 60-те и от село са пак основно за овцете.
Дядо беше овчар в ТКЗС-то и такъв е бил цял живот (Бог да го прости). Саите бяха на 2 км от селото (на баира) и там имаше около 800 овце - и четирима овчари (за всеки по 200 бройки - толкова им беше нормата). А в двора си имахме 20-а бройки овце, 2 магарета, прасета, хвъркати....
В спомените ми нещо липсват крави от село - имаше биволи, малаци и др.п.
А и овчето мляко е много по-вкусно и мазничко. Това обяснява всичко.

Ще продължа по друго време ....

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 844
Re: Как се прави катък
« Отговор #10 -: 04 Юли 2014, 13:10:47 »
И в Северна България са се гледали много овце. Но катъкът не е сред често срещаните храни при нас.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8685
  • Ах, морето...
Re: Как се прави катък
« Отговор #11 -: 04 Юли 2014, 13:52:28 »
Мда, тази технология ми е известна и съм правила дори аз, освен дядо, мама, на това при нас му казват куркумач, а катък на другото - дето се подквасва със сирене, но така и никой не ми каза точната рецепта...аз всъщност искам нея, затова попитах Дзвер - да не би и при вас да го правят, като при нас.

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 844
Re: Как се прави катък
« Отговор #12 -: 04 Юли 2014, 14:19:28 »
Може да попитам баба, ако се сетя.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18853
Re: Как се прави катък
« Отговор #13 -: 04 Юли 2014, 14:28:01 »
Весе, ами тя рецептата на Жоро е точно такава, ти какво търсиш още ,та не започваш?
Вари се на много слаб огън около 4 часа (трябва повечко мляко), така млякото само се сгъстява. После се посолява и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец,

Всъщност пак си е рядко - почти като прясно мляко, но вече маслеността е друга. После, докато престоява си се сгъстява, в горния случай - със сиренцето вътре може би става по-бързо. При нас става за два месеца.
а нашия тук е без сирене, сиренето променя вкуса.  Като съм го цитирала, не съм го дочела това.
вари си се млякото тия часове на водна баня, после охлажда, държи се на студено място 2-3 дни, като се бърка често, да не хваща каймак и се налива в бурканите. След месо се е хванал сам катъка и си е гъст. 
а дали крокмач или катък - това си е диалектна дума според региона, дето се живее. Точно същия, вареното мляко часове... после да се хване само.... го показа Валери Нешов в едно от предавания си от селото си, което е до Плевен.

И не ми го хвалете с червени чушки  ;D обожавам го с розАви домати от градината.

Сега ще чакам Дзвера да каже как е правил неговия.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1424
Re: Как се прави катък
« Отговор #14 -: 04 Юли 2014, 14:59:32 »
и ние то Ново Зaгорския крaй кaто Пеполинкa приготвaяме кaтъкa от прецедено дом. кисело мляко..овкусено със сол и мaзнинa..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Захарно петле: Kъде не можеш да публикуваш?
    29 Март 2015, 14:16:30
  • cockerlover: Хммм...защо не мога да публикувам?
    29 Март 2015, 11:51:24
  • pep-4o: Роси, каквото направиш. И аз съм свободен електрон, ще идвам, когато кажеш
    21 Март 2015, 11:26:19
  • KrokozabYl: аз съм навита и на френската нуга :) да дегустирам де
    21 Март 2015, 11:21:02
  • ROSPOP: писах писах.............. къде ми отиде съобщението не знам?
    21 Март 2015, 09:27:06
  • ROSPOP: хахха , бива, понеже ПАК съм свободен електрон ме напъва да правя необичайни неща  - още узрявам за френския макарон - продуктите са налице ама ме дразни това престояване на белтъците - 3 дена
    21 Март 2015, 09:25:57
  • pep-4o: Пък се кандидатирам за редовен дегустатор
    19 Март 2015, 20:48:37
  • pep-4o: Роси, можеш да започнеш да правиш по всичките рецепти, които си намерила.
    19 Март 2015, 20:48:31
  • pep-4o: :girl_haha:
    19 Март 2015, 17:37:29
  • ROSPOP: Благодаря, провеврих но не намирам десерта, ще търся още.
    14 Март 2015, 13:00:44
  • ceckavd: виж тук дали нещо ще ти свърщи работа
    12 Март 2015, 16:42:53
  • ceckavd: http://gotvach.bg/izbrano/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%9D%D1%83%D0%B3%D0%B0
    12 Март 2015, 16:42:38
  • ROSPOP: френска нуга
    10 Март 2015, 19:58:10
  • ROSPOP: Здравейте, преди месец опитах (само лъжичка) десерт НУГА в мр. Пица, и все ми е в ума. Но не намирам рецепта, излизат му сладоледи нуга, а десерта не беше сладоледен. Ако някой знае рецепта моля да я спдели.
    10 Март 2015, 19:57:25
  • pep-4o: ;D пак ли съм ги вършила такива
    10 Март 2015, 15:45:20
  • GolemDZVER: или да не ти бъркат отчета? :yahoo:
    09 Март 2015, 13:53:23
  • GolemDZVER: Пепиии, пак си "заключила" отчетната?Да не можем да си вземем от тортичката, а?
    09 Март 2015, 13:52:06
  • Aura: :)))))))))))))))
    24 Февруари 2015, 06:38:10
  • Aura: Извинявам се..сгреших графата..
    24 Февруари 2015, 06:38:06
  • Aura: азербайджанската кухня
    24 Февруари 2015, 06:37:47
  • marabu: честит на всички празнуващи
    14 Февруари 2015, 19:48:18
  • GolemDZVER: Даже още не сме се напили
    14 Февруари 2015, 19:32:55
  • blqsak: честит празник,на всички!
    14 Февруари 2015, 11:40:57
  • blqsak: да не започвам :)
    13 Февруари 2015, 19:14:22
  • pep-4o: :smile1:
    13 Февруари 2015, 17:30:39
  • pep-4o: някой да се похвали?
    13 Февруари 2015, 17:18:02
  • pep-4o: ;D Хайде петък, 13-ти
    13 Февруари 2015, 17:17:58
  • GolemDZVER: Надявам се ВалеТата да ни извинят
    11 Февруари 2015, 17:38:48
  • GolemDZVER: Вчера, Кро, някои забравиха и да ядат - че нямаха времЕ
    11 Февруари 2015, 17:32:44
  • Mariana G: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html
    11 Февруари 2015, 13:18:06

* Последното от форума

Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от pep-4o
[29 Март 2015, 22:14:10 ]


Re: Почивай в мир, Жоро! от pep-4o
[29 Март 2015, 22:03:53 ]


Re: Почивай в мир, Жоро! от Kremlina
[29 Март 2015, 16:07:55 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от Kremlina
[29 Март 2015, 16:03:49 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от Did_ka
[29 Март 2015, 12:15:27 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от Mariana G
[29 Март 2015, 11:30:54 ]


Re: Кексове и сладкиши - V от elimm
[29 Март 2015, 08:18:40 ]


Сладкиш Чудо от elimm
[29 Март 2015, 08:10:09 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:33:13 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:30:10 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:27:37 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:23:01 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:20:17 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:19:03 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:16:15 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:14:53 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:12:18 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от vesela
[29 Март 2015, 00:09:05 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от vesela
[28 Март 2015, 19:29:57 ]


Re: Mинаваме на лятно часово време този уикенд от pep-4o
[28 Март 2015, 12:46:57 ]