Автор Тема: Риба-плакия  (Прочетена 25112 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Риба-плакия
« -: 30 Март 2006, 16:41:25 »
Става със всякаква риба - едра, дребна, речна, морска, океанска.
В тенджУрка с кафяна чашка олио се задушават две-три глави кромид-лук, ако има - педя праз, няколко скилидки чесън на тънки шайби, малко целина-глава на зарчета и ли настъргана, един морков - настърган или на шайби.
Като поомекнат зеленчуците се прибавя равна супена лъжица брашно, позапържва се  и се ръсва чаена лъжичка червен пипер. Веднага, за да не прегори пипера се залива с доматен сок, бита с пасатор консерва домати или настъргани пресни.
Добавя се вода ако е необходимо за възредичък сос и се оставя да клокне.
Половината от готовия сос се разпределя в тавата, върху него се нарежда рибата - по-дребната цяла, по-едрата на филета или на шайби по 2-3 сантиметра.
Рибата се покрива с останалия сос, бучва се дафинов лист и зрънца черен пипер и/ или бахар.
Пече се 25-30 минути на силна фурна - внимавайте да не се изпари всичкият сос - трябва само да се посгъсти.
Поднася се както гореща така и студена, с лимонов сок или осминки лимон, както и с подходящи зелени подправки или смеси за подправяне на рибни ястия.
Варианти могат да се направят много като в соса се добавят:
- стерилизирани или кисели краставички
- гъби - пресни или от буркан
- сварен бял боб и/ или грах
Спомнете си консервите Закуска ;D

Най-лесно става от цаца с пресен лук и/ или чесън и доматен сок - в тавата се налива половината олио, половината доматен сок, ръсва се половината лук, разпределя се рибката, ръсва се червен пипер и малко брашно, налива се останалият сок и останалото олио, бучва се един дафинов лист и се мята във фурната за 20 минути - цацата толкова й трябва.
Коронно става от паламуд или океанска скумрия на шайби, а и костите се чистят по-лесно - остават само къси парченца от гръбнака.
« Последна редакция: 30 Март 2006, 16:49:30 от yosif »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: :drinks: после почерпи
    25 Юни 2015, 00:14:33
  • Mariana G: Ves, търси тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,73.msg46170.html#msg46170
    15 Юни 2015, 14:58:08
  • Ves: пъстърва на фурна
    15 Юни 2015, 07:55:33
  • Кристал: пеполина, благодаря
    09 Юни 2015, 15:34:44
  • пеполина: Или тук за домашно приготвени напитки http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,836.90.html
    09 Юни 2015, 14:46:13
  • пеполина: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,503.30.html
    09 Юни 2015, 14:44:40
  • пеполина: Ето тук можеш да публикуваш, поне при мен има бутон Отговор
    09 Юни 2015, 14:44:33
  • Кристал: Мога ли да публикувам в тема  Коктейли и домашно приготвени напитки? Страницата е само една, съдържание и при мен липсва бутон ОТГОВОР.
    09 Юни 2015, 12:43:33
  • Захарно петле: ето толумбичките с извара http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,81.msg41965.html#msg41965
    16 Май 2015, 22:31:48
  • Захарно петле: capricce търсането е малко по нагоре ;)
    16 Май 2015, 22:31:22
  • Capricce: толумбички с извара
    15 Май 2015, 17:24:06
  • пеполина: мерси Пепи :)
    26 Април 2015, 19:23:45
  • pep-4o: ей сега ще оправя :)
    26 Април 2015, 18:55:12
  • пеполина: при някой друг заключена ли е темата кой какви ги сготви през април/
    26 Април 2015, 18:44:26
  • pep-4o: :( много е тихо тук
    25 Април 2015, 22:56:40
  • pep-4o: :smile1:
    21 Април 2015, 19:24:44
  • pep-4o: търсенето не е тук, а в по-горното прозорце
    11 Април 2015, 08:26:29
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:31
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:20
  • Кристал: Кликваш на виртуален бутон ОТГОВОР отгоре или отдолу на темата
    06 Април 2015, 12:16:06
  • NikolGD: :icon_question:
    06 Април 2015, 11:42:13
  • NikolGD: От къде се публикува?
    06 Април 2015, 11:41:03
  • Захарно петле: Kъде не можеш да публикуваш?
    29 Март 2015, 15:16:30
  • cockerlover: Хммм...защо не мога да публикувам?
    29 Март 2015, 12:51:24
  • pep-4o: Роси, каквото направиш. И аз съм свободен електрон, ще идвам, когато кажеш
    21 Март 2015, 12:26:19
  • KrokozabYl: аз съм навита и на френската нуга :) да дегустирам де
    21 Март 2015, 12:21:02
  • ROSPOP: писах писах.............. къде ми отиде съобщението не знам?
    21 Март 2015, 10:27:06
  • ROSPOP: хахха , бива, понеже ПАК съм свободен електрон ме напъва да правя необичайни неща  - още узрявам за френския макарон - продуктите са налице ама ме дразни това престояване на белтъците - 3 дена
    21 Март 2015, 10:25:57
  • pep-4o: Пък се кандидатирам за редовен дегустатор
    19 Март 2015, 21:48:37
  • pep-4o: Роси, можеш да започнеш да правиш по всичките рецепти, които си намерила.
    19 Март 2015, 21:48:31

* Последното от форума

Re: Патладжани, патладжани............ от pep-4o
[Днес в 17:20:22]


Re: Пеят птички пъстрокрили, тръпне свежият листак.......... от pep-4o
[Днес в 17:04:44]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[Днес в 17:03:58]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[Днес в 17:02:26]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[Днес в 17:01:04]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[Днес в 16:59:54]


Re: Кой какво сготви през ЮЛИ! от GolemDZVER
[Днес в 16:58:37]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от GolemDZVER
[Днес в 16:54:15]


Re: Вкусната бърлога на Дзвера от GolemDZVER
[Днес в 16:44:35]


Re: Пеят птички пъстрокрили, тръпне свежият листак.......... от GolemDZVER
[Днес в 16:40:29]


Рулца от патладжани със сирена в доматен сос от pep-4o
[Днес в 16:04:33]


Re: Пеят птички пъстрокрили, тръпне свежият листак.......... от pep-4o
[Днес в 15:36:02]


Re: Пеят птички пъстрокрили, тръпне свежият листак.......... от pep-4o
[Днес в 15:32:16]


Re: Игра с думи от Mariana G
[Днес в 15:25:10]


Re: Асоциации- продължение от ribotur
[Днес в 15:23:49]


Re: Игра с думи от ribotur
[Днес в 15:22:31]


Re: Пеят птички пъстрокрили, тръпне свежият листак.......... от KrokozabYl
[Днес в 15:15:13]


Re: Игра с думи от Mariana G
[Днес в 11:25:47]


Re: Игра с думи от ceckavd
[Днес в 10:41:06]


Re: Асоциации- продължение от ceckavd
[Днес в 10:40:38]