Автор Тема: Риба-плакия  (Прочетена 22806 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Риба-плакия
« -: 30 Март 2006, 15:41:25 »
Става със всякаква риба - едра, дребна, речна, морска, океанска.
В тенджУрка с кафяна чашка олио се задушават две-три глави кромид-лук, ако има - педя праз, няколко скилидки чесън на тънки шайби, малко целина-глава на зарчета и ли настъргана, един морков - настърган или на шайби.
Като поомекнат зеленчуците се прибавя равна супена лъжица брашно, позапържва се  и се ръсва чаена лъжичка червен пипер. Веднага, за да не прегори пипера се залива с доматен сок, бита с пасатор консерва домати или настъргани пресни.
Добавя се вода ако е необходимо за възредичък сос и се оставя да клокне.
Половината от готовия сос се разпределя в тавата, върху него се нарежда рибата - по-дребната цяла, по-едрата на филета или на шайби по 2-3 сантиметра.
Рибата се покрива с останалия сос, бучва се дафинов лист и зрънца черен пипер и/ или бахар.
Пече се 25-30 минути на силна фурна - внимавайте да не се изпари всичкият сос - трябва само да се посгъсти.
Поднася се както гореща така и студена, с лимонов сок или осминки лимон, както и с подходящи зелени подправки или смеси за подправяне на рибни ястия.
Варианти могат да се направят много като в соса се добавят:
- стерилизирани или кисели краставички
- гъби - пресни или от буркан
- сварен бял боб и/ или грах
Спомнете си консервите Закуска ;D

Най-лесно става от цаца с пресен лук и/ или чесън и доматен сок - в тавата се налива половината олио, половината доматен сок, ръсва се половината лук, разпределя се рибката, ръсва се червен пипер и малко брашно, налива се останалият сок и останалото олио, бучва се един дафинов лист и се мята във фурната за 20 минути - цацата толкова й трябва.
Коронно става от паламуд или океанска скумрия на шайби, а и костите се чистят по-лесно - остават само къси парченца от гръбнака.
« Последна редакция: 30 Март 2006, 15:49:30 от yosif »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Леля Ог: Сигурна съм че майсторка като нея каквото и да казва не се е изложила .
    24 Април 2014, 17:48:05
  • Леля Ог: Пък за Fate хич не се кахъря .
    24 Април 2014, 17:47:44
  • Леля Ог: Месиш и от време на време си топиш ръцете в разтопената мас и пак месиш докато маста се поеме . И така до края...Вярно , доста време отнема но си стават на конци .
    24 Април 2014, 17:47:33
  • Леля Ог: Бабите ми и двете месеха чудни козунаци ...Освен постоянната Т' и двете месеха с мас и масло . Казваха че маста е основната за "конците' и начин ът на прибавянето й .
    24 Април 2014, 17:46:42
  • Леля Ог: Меся вси по бабината рецепта...и понеже KrorozabYI спомена бабините козуънаци...се сетих .
    24 Април 2014, 17:45:50
  • Леля Ог: По въпроса с козунака . (Тази година не меся за пръв път от 15 години ). Показвала съм ....е , като на всички е :0
    24 Април 2014, 17:45:12
  • Леля Ог: Късно , късно....ама да се включа и аз .
    24 Април 2014, 17:44:32
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22

* Последното от форума

Re: Асоциации- продължение от irra
[24 Април 2014, 20:31:45 ]


Re: Салати - III от GolemDZVER
[24 Април 2014, 19:08:47 ]


Re: Салати - III от Aura
[24 Април 2014, 16:04:46 ]


Re: Асоциации- продължение от marabu
[24 Април 2014, 15:40:04 ]


Re: Асоциации- продължение от star
[24 Април 2014, 15:30:33 ]


Re: Асоциации- продължение от ceckavd
[24 Април 2014, 15:28:33 ]


Re: Салати - III от ceckavd
[24 Април 2014, 15:21:36 ]


Re: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина) от Tina-Rina
[24 Април 2014, 11:11:43 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[24 Април 2014, 11:04:45 ]


Re: Кой какви ги готви през април от KrokozabYl
[24 Април 2014, 10:33:23 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[24 Април 2014, 10:03:18 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[24 Април 2014, 09:59:48 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Захарно петле
[23 Април 2014, 23:28:45 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:07:05 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:05:48 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:04:53 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:04:13 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:03:35 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:02:19 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:00:57 ]