Автор Тема: Риба-плакия  (Прочетена 22770 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Риба-плакия
« -: 30 Март 2006, 15:41:25 »
Става със всякаква риба - едра, дребна, речна, морска, океанска.
В тенджУрка с кафяна чашка олио се задушават две-три глави кромид-лук, ако има - педя праз, няколко скилидки чесън на тънки шайби, малко целина-глава на зарчета и ли настъргана, един морков - настърган или на шайби.
Като поомекнат зеленчуците се прибавя равна супена лъжица брашно, позапържва се  и се ръсва чаена лъжичка червен пипер. Веднага, за да не прегори пипера се залива с доматен сок, бита с пасатор консерва домати или настъргани пресни.
Добавя се вода ако е необходимо за възредичък сос и се оставя да клокне.
Половината от готовия сос се разпределя в тавата, върху него се нарежда рибата - по-дребната цяла, по-едрата на филета или на шайби по 2-3 сантиметра.
Рибата се покрива с останалия сос, бучва се дафинов лист и зрънца черен пипер и/ или бахар.
Пече се 25-30 минути на силна фурна - внимавайте да не се изпари всичкият сос - трябва само да се посгъсти.
Поднася се както гореща така и студена, с лимонов сок или осминки лимон, както и с подходящи зелени подправки или смеси за подправяне на рибни ястия.
Варианти могат да се направят много като в соса се добавят:
- стерилизирани или кисели краставички
- гъби - пресни или от буркан
- сварен бял боб и/ или грах
Спомнете си консервите Закуска ;D

Най-лесно става от цаца с пресен лук и/ или чесън и доматен сок - в тавата се налива половината олио, половината доматен сок, ръсва се половината лук, разпределя се рибката, ръсва се червен пипер и малко брашно, налива се останалият сок и останалото олио, бучва се един дафинов лист и се мята във фурната за 20 минути - цацата толкова й трябва.
Коронно става от паламуд или океанска скумрия на шайби, а и костите се чистят по-лесно - остават само къси парченца от гръбнака.
« Последна редакция: 30 Март 2006, 15:49:30 от yosif »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    Днес в 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53
  • pep-4o: ама и пощите са тоя  път... Никой ли не е получил?
    09 Април 2014, 14:28:33
  • KrokozabYl: :rofl: Ще ти подаряяяяяяяя  :air_kiss:
    09 Април 2014, 13:43:45
  • Dyke: подари ми книга
    09 Април 2014, 12:31:50
  • Dyke: подари ми книга
    09 Април 2014, 12:31:34

* Последното от форума

Re: вятър вее; дъжд вали; кой до печката стои ? от Tina-Rina
[Днес в 14:37:23]


Re: вятър вее; дъжд вали; кой до печката стои ? от elidrag
[Днес в 14:33:48]


Re: Кой какви ги готви през април от vesela
[Днес в 14:02:54]


Re: Кой какви ги готви през април от marabu
[Днес в 11:24:38]


Re: За ноктите от KrokozabYl
[Днес в 10:55:49]


Re: Кой какви ги готви през април от пеполина
[Днес в 10:20:33]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Dyke
[Днес в 09:46:16]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Dyke
[Днес в 09:44:41]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Aura
[Днес в 09:28:01]


Re: Великден,празника на празниците! от Aura
[Днес в 09:24:32]


Re: Великден,празника на празниците! от Aura
[Днес в 09:20:42]


Re: За ноктите от pep-4o
[Днес в 09:10:42]


Re: Кой какви ги готви през април от vesela
[Днес в 08:54:53]


Re: За ноктите от vesela
[Днес в 08:53:47]


Re: За ноктите от pep-4o
[Днес в 08:44:49]


Re: Кой какви ги готви през април от Таня Донева
[Днес в 08:40:30]


Re: Кой какви ги готви през април от blqsak
[15 Април 2014, 22:19:22 ]


Re: За ноктите от petty
[15 Април 2014, 22:15:36 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Таня Донева
[15 Април 2014, 21:34:22 ]


Re: За ноктите от GolemDZVER
[15 Април 2014, 20:54:13 ]