Автор Тема: кафяв ориз?  (Прочетена 38744 пъти)

Георги

  • Гост
кафяв ориз?
« -: 08 Март 2007, 16:52:45 »
ако може някой да ми обясни как точно се приготва кафяв ориз, защото нещо не се сварява.
ПП: става дума за обикновен сварен ориз, понеже тренирам фитнес и трябва да бъде кафяв ;)

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: кафяв ориз?
« Отговор #1 -: 08 Март 2007, 17:47:09 »
Ако не е сварен доливаш вода и продължаваш да вариш. ;)На опаковката трябва да пише точно как се вари. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: кафяв ориз?
« Отговор #2 -: 08 Март 2007, 18:04:19 »
За да спестиш време от варенето, можеш да го накиснеш във вода от предната вечер.
Другият вариант е да си направиш брашно от кафяв ориз и да го вариш на каша - увира по-бързо. Смилаш в мелничка за кафе и съхраняваш в добре затворена кутия.

Георги

  • Гост
Re: кафяв ориз?
« Отговор #3 -: 15 Март 2007, 11:11:05 »
киснах го 5 часа и не се свари (е все пак е по-добре), а на опаковката не пише как се приготвя. Варя го почти 2 пъти по-дълго в сравнение с белия. Моля ако някой някога е варил кафяв ориз да каже как точно.

scorpia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 19
Re: кафяв ориз?
« Отговор #4 -: 15 Март 2007, 13:58:25 »
значи аз купувам един обикновен кафяв ориз на който пише "Крина", люпен!, който става по същия начин като обикновения бял.. даже на пакета си пише, че се вари в пропорция 3:1, вода:ориз.. става перфектно и то за същото време, както белия..
виж да не си взела от този продълговатия, който по принцип изисква по-дълго варене и остава почти винаги тропащ!!!

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: кафяв ориз?
« Отговор #5 -: 15 Март 2007, 14:53:35 »
Здравейте Георги!

Според мен сте купил не кафяв ориз, а див ориз. Той е по-тъмен, червеникаво-кафяв и зрънцата му са по-продълговати от тези на ориза. Това всъщност дори не е ориз, а вид блатна трева. Наистина много трудно увира - и е най-добре е да се консумира смесен с бял или кафяв ориз в съотношение 1:10(в полза на белия). Да наистина е диетичен, но е и доста трудно смилаем. По-добре потърсете истински кафяв ориз. Цвета му е жълто-кафеникав, а при варенето му е нужна просто повече вода.

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: кафяв ориз?
« Отговор #6 -: 16 Март 2007, 07:35:24 »
Ето кафяв ориз


а това е дивия ориз


Кафявия ориз го варя в микровълновата, слагам 1ч.ч ориз и 3ч.ч вода в купа за микровълнова, пускам първо 10 минути на 100% мощност и после още 30 минути на 50% мощност.

« Последна редакция: 16 Март 2007, 07:59:50 от tanita »

Don Corleone

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: кафяв ориз?
« Отговор #7 -: 23 Юни 2007, 15:20:11 »
Аз замествам напълно кафевия ориз с белия. Според мен е и по вкусен , плюс това е бавен въглехидрат и гликемичния му индекс е нисък ;) :P

lena800

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 90
Re: кафяв ориз?
« Отговор #8 -: 23 Юни 2007, 21:45:44 »
Като стана дума за ориз - позволете ми да споделя опита си с вас.  ;D

Може да се каже, че на ориз "нямам насита"   ;D  и готвя много често, но да си призная, предпочитам ориза БАСМАТИ, който за съжаление в България не е много популярен, но мисля, че е много, много по-вкусен от обикновения, който ползваме тук.
Вярно, темата е за кафявия ориз, но се изкушавам да ви разкажа как приготвят ориза филипинците - преди години имах колеги от Филипините и досадих на доста от тях с любопитството си, НО! - накрая все пак си признаха, че има няколко предпоставки за това техния ориз винаги да е добре сварен, да няма излишна вода и всяко зрънце да стои отделно:
 - Сорта - БАСМАТИ is "da"  :yahoo:  BEST - в БГ ползваме бял ориз, който е по-подходящ за приготвяне на СУТЛЯШ (мляко с ориз) така че...;
 - филипинците премиват ориза бил той бял или кафяв 7 - 8 пъти за да няма нишесте;
 - съотношението вода/ориз е добре познатото -  3/1 в полза на водата - аз слагам ма-а-алко повече вода защото в къщи го предпочитат много добре сварен;
 - ориза се слага в съд със студена вода + сол на много силен огън и се захлупва с капак. Когато почти закипи, похлупака се отстранява и котлона се намалява до възможно най-ниската степен (ако котлона е електрически, най-добре е да се изключи). След отхлупването не разбърквайте много, много! Ориза увира равномерно и поема водата напълно, без да се разкашква. Така приготвен, Басмати става перфектен и на вид и на вкус, чудесни стават и нашенският и кафявият  :smile1:

evriy

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: кафяв ориз?
« Отговор #9 -: 10 Януари 2012, 15:14:12 »
Здравейте .
Аз не се имам много за голям спец в готвенето , но мисля че мога да ви помогна , като споделя аз лично как си готвя кафявия ориз .
1. измивам го докато водата не започне да става бистра .
2. след това го накисвам около 30 мин .
3. варя го 1/4 като към водата добавям една щипка сол и малко зехтин .
4. варенето е както следва : след като заври го намалям за на най-слабата степен на котлона . 30 мин след това просто спирам котлона и го захлупвам платно с капака на тенжарата за околко 10-15 мин . След това е готов за консумация . Ако не ти харесва как изглейда може докато е топал да го измиеш в студена вода за да го направи по пухкав на вид  :P . Вече е годен за ядене .
За нем обаче най-важното нещо е ...... да си купиш така нареченият УОК - китайски тиган ( ама не точно тиган ;D ) за готвене на ориз  .В ИКЕА ги има за по 30 лева  :thumbup: !!! 
5. Ако случаино не ти харесва има едно дето е на фирма " АЛТО "  " Подправка за ориз "  - има я във " Фантастико " . Ами това е  :smile1: . Бон Апети  :gathering:

bore_kk

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: кафяв ориз?
« Отговор #10 -: 15 Декември 2012, 19:38:43 »
Има ли специални рецепти за кафяв ориз или всички ястия, които се приготвят с бял ориз могат да се приготвят и с кафяв? Благодаря ви  :smile1:

marabu

  • Гост
Re: кафяв ориз?
« Отговор #11 -: 15 Декември 2012, 19:47:52 »
ще цитирам направо.. написано е много добре

"......Всички видове ориз започват като кафяв ориз. Преминаването през мелница отстранява външния слой (триците) от зърното. Бялата сърцевина е съставена предимно от въглехидрати. Обелените трици са това, в което се съдържа всичко ценно от хранителна гледна точка. Кафявият ориз съдържа значително повече фибри, минерали, витамини от В-групата и мазнини и далеч превъзхожда белия като хранителна стойност. Чаша кафяв ориз съдържа 3,5 гр фибри, докато чаша бял ориз не съдържа и един грам. Повишеният прием на фибри доказано редуцира риска от някои форми на рак и коронарни сърдечни заболявания.

Независимо от тези присъщи на кафявия ориз полезни свойства, много хора са свикнали с вкуса на белия ориз и го предпочитат. Затова включването на кафявия ориз в менюто ви може да е предизвикателство. Трикът е да го правите бавно. Започнете, като добавите само една с.л. в семейното оризово блюдо. Следващата седмица прибавете 2 с.л. Продължавайте бавно да замествате белия ориз с кафяв. Това ще позволи вкусовите рецептори на семейството ви да се нагодят към малко по-различните вкус и текстура на кафявия ориз. Заради високото съдържание на фибри кафявият ориз по-бързо засища. Може да забележите, че намалявате порциите си ориз, като по този начин се компенсира малко по-високата цена на кафявия ориз.

Питате как се готви кафяв ориз? Лесно е. Една чаша суров кафяв ориз прави около 2,5 чаши сварен ориз. Необходими са около 2чаши вода за 1 чаша ориз. Ето прости инструкции как да направите перфектен кафяв ориз.

Първо, изплакнете добре ориза – поне 3 пъти – със студена вода. Бъркайте с ръка, като описвате кръгове. После оставете ориза да кисне в продължение на 30 минути. Отцедете го и загрейте котлона на средно. Изсипете ориза в тенджера и бъркайте, като го запичате по този начин за няколко минути, докато стане ароматен, зрънцата са почти сухи и съскащите звуци спрат. Може да добавите ч.л. сол и маргарин (или друга мазнина). Нека да заври и го захлупете с плътно прилягащ капак. Нека ври на най-слабо 40 минути (не разбърквайте и дори не вдигайте капака да надзърнете!). После спрете котлона и оставете покрит за още 15 минути, за да получите наистина фантастичен ориз.

Хубава вариация е да сварите ориза в гъбен или зеленчуков бульон, във водата от варени на пара зеленчуци или с любимите си зелени подправки. Децата обичат цветни ястия. Можете да придадете на всяко ястие с ориз яркожълт цвят, като добавите куркума. Това няма да се отрази на вкуса, а само на цвета, и децата може да харесат новия вид.

Други вкусни добавки към ориза са кашу, червени боровинки, стафиди, късчета ябълка, кубчета манго, гъби, чесън и лук. Задушете съставките в зехтин и разбъркайте в приготвения ориз. Да сварите ориза в гъбен бульон и да го смесите с гъби дава като резултат вкусно ястие, което е неустоимо и за най-злоядите. Кафявият ориз може да бъде употребяван с много неща. Експериментирайте с добавките. Наистина не можете да сбъркате.


източник :  Бу @бг-мамма ...."

greg_fanta

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
  • Ще остана завинаги добра!!!
Re: кафяв ориз?
« Отговор #12 -: 02 Октомври 2013, 15:26:53 »
Ако става въпрос за императорския ориз - само за салати! Като гарнитура или за основно ястия на мен не ми харесва - прекалено сладък е:)
Нека говорят - така ще си спомнят!

adriana.mehandjieva

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 10
  • Розите имат и цветове и бодли
Re: кафяв ориз?
« Отговор #13 -: 21 Март 2014, 18:30:32 »
Моят личен съвет е да го готвите в райс кукър на пара. Става възможно най-бързо така. А и се запазва този хрупкав вкус, с който е характерен.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: кафяв ориз?
« Отговор #14 -: 22 Март 2014, 00:03:41 »
Моят личен съвет е да го готвите в райс кукър на пара. Става възможно най-бързо така. А и се запазва този хрупкав вкус, с който е характерен.
Какъв е този райскукър на пара?Имам но не е на  пара,а се смесват ориза и водата и така се вари.



МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[Днес в 19:27:28]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]