Автор Тема: Маята  (Прочетена 18167 пъти)

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Маята
« -: 07 Март 2007, 18:23:41 »
Как се съхранява маята за по дълго време?В камерата ли?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Маята
« Отговор #1 -: 07 Март 2007, 19:32:05 »
Петя, аз я слагам в камерата, режа си я на "порции" и завивам във фолио :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Маята
« Отговор #2 -: 07 Март 2007, 19:46:24 »
Oт години ползвам суха активна инстантна мая и получавам идеални резултати. Малко по-скъпичка е, но си седи в шкафа и не ми създава никакви ядове. :hi: :baby:

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Маята
« Отговор #3 -: 07 Март 2007, 19:53:37 »
Благодаря за отговорите. :flower:
И аз използвам само суха , но реших да пробвам и от другата и купих 3 пакетчета.Тук сухата е по евтина. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

veneta/novak

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Маята
« Отговор #4 -: 04 Април 2007, 21:53:26 »
използвам само мая на кубчета,защото сухата мая не ми набухва добре. Сигурно вината е в мен,защото като чета вие я използвате без проблеми.Искам да попитам за ползването на витамин С в тестото с мая.Моя колежка сподели, че използва ли мая, задължително слага и витамин.Ако знаете нещо, моля споделете.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Маята
« Отговор #5 -: 04 Април 2007, 22:07:40 »
Никога не съм попадала на връзка между двете. За да се получи оптимален резултат, към маята се прибавя захар, мед, меласа или др. под. - те действат като натурален подобрител.... но за вит. С - идея нямам.

marabu

  • Гост
Re: Маята
« Отговор #6 -: 04 Април 2007, 23:05:36 »
цитирам :

Ascorbic acid    Аскорбинова киселина/Витамин С. Агент за третиране на брашно/тесто.

аскорбиновата киселина е антиоксидант и най-употребяваният подобрител за хляб, самостоятелно или като съставка на кобинирани подобрители за хляб, когато не се търси ефект на витаминизиране на изделията, действието на аскорбиновата и изоаскорбиновата киселина е идентично


аз имам няколко рецпети с Вит.С но честно казано не съм опитвала още да правя такава..може би ми е време  ::)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Маята
« Отговор #7 -: 04 Април 2007, 23:25:34 »
....... сухата мая не ми набухва добре. ......

За да се получават отлични резултати със суха мая, тя трябва да се употребява пресята с брашното. Опитай така и ще видиш,че е по-лесно с нея. :beach:

veneta/novak

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Маята
« Отговор #8 -: 05 Април 2007, 18:25:41 »
Благодаря за бързите отговори.За Великден ще спретна нещо със суха мая и ще докладвам.
Колкото до вит. С и него трябва да опитам ,щом е подобрител. ;D

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Маята
« Отговор #9 -: 02 Февруари 2011, 17:11:49 »
айде и аз да питам за маята  ::)
от скоро ползвам суха мая на д-р Йоткер и ми се струва, че от нея тестото потъмнява. Възможно ли е?
това е основно тесто за пити, което не правя за пръв път - брашно,мляко, яйце, мая, захар, сол, малко олио
и да кажа, че не е с изтекъл срок на годност или предварително отворена.
моля за съвет  :innocent:

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Маята
« Отговор #10 -: 02 Февруари 2011, 20:37:55 »
Аз дълги години ползвах сухата мая на д-р Йоткер,но реших да пробвам от свежата и определено съм много по-доволна.Ползвах българска,а сега в момента: унгарска.Не съм забелязала да ми е по-тъмно тестото,но като сложех да се пече и питките ми се "гипсирваха" отгоре, а сега стават едни пухкави и много по-вкусни.Това е моето мнение.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

aneto_171

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 72
Re: Маята
« Отговор #11 -: 02 Февруари 2011, 20:43:22 »
Повече от десет години ползвам суха мая, но френска. Никога не съм имала подобен проблем, по скоро брашното може да ти погоди този номер, на мен ми се е случвало.

marabu

  • Гост
Re: Маята
« Отговор #12 -: 02 Февруари 2011, 23:46:51 »
Did_ka не мисля, че е от маята.. по скоро е от другите продукти. Аз съм писала и по рано, че на мен (може би си внушавам) но с прясната мая хлебните изделия ми стават по- пухкави, ароматни и т.н..  Но също така примерно тесто за пици което правя със суха или прясна мая не съм забелязала разликата.. освен, че ми харесва да разбъркам прясната мая със захарта (без вода) и да гледам как се получава кашичка и след това шупва..
А иначе ползвам прясна и бг, унгарска, турска, френска (ама обаче я правят тук в Русе ако не се лъжа) .. суха мая какви ли не марки ползвам.. пу пу проблеми не съм имала.
« Последна редакция: 02 Февруари 2011, 23:56:34 от pep-4o »

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Маята
« Отговор #13 -: 03 Февруари 2011, 10:42:23 »
 :innocent: що ли така става?
аз все едно и също брашно купувам ... недоумявам защо, но вместо да си блъскам главата ще се върна на свежата мая
 :thumbup: благодаря на всички за включването!

marabu

  • Гост
Re: Маята
« Отговор #14 -: 03 Февруари 2011, 12:19:54 »
има голяма разлика от партидата на брашното.. въпреки, че марката една и съща.. има партиди с лошо брашно, а има с добро.. Това може да се види при отварянето на пакета и на опипване .. ако брашното става на топка при стискане в дланта значи е лошо, влажно и/или не било съхранявано добре и още куп неща.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]