Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
21 Март 2010, 11:37:02

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Закуски разнообразни за майстори разни « назад напред »
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Закуски разнообразни за майстори разни  (Прочетена 226115 пъти)
« Отговор #195 -: 15 Февруари 2008, 12:31:31 »
bordovsky
Модератор
Гурман
Публикации: 3869
"диета"-това звучи вкусно
123171761
WWW Ел. поща
            Паста (макарони) на фурна

Активен

« Отговор #196 -: 16 Февруари 2008, 10:00:21 »
petrina
Гурман
Публикации: 1993
обичащ ли - и невъзможното става възможно

Тиквени скони

* DSC08462.jpg (50.03 KB, 450x338 - видяно 319 пъти.)
Активен

« Отговор #197 -: 16 Февруари 2008, 17:05:02 »
ТАНЯ_70
Главен Готвач
Публикации: 683

Месеница 

продукти за тестото:
                            375 мл топла вода
                            30 гр мая / на кубче/
                            750 гр брашно
                            60 гр мас / размекната/
                            1 1/2 с.л. захар
                            1 с.л. сол

за плънката:
                           сирене  /ситно натрошено/
                           мас  /разтопена/

за намазване:
                           1 жълтък

Начин на приготвяне:
   В топла вода се разтваря маята и захарта, поръсва се с малко брашно и се оставая за няколко минути да шупне.От продуктите се измесва тесто,като накрая се прибавя маста и солта и продължава да се меси.
Тестото се оставя на топло да втаса.Отново леко се примесва и се разделя на 4 топки,всяка от които се потапя в разтопената мас,разтегля се като голямо мекиче и се разстила в голяма тава.Ръси се с натрошеното сирене и с 5 с.л. мас. Отгоре се поставя следващата, пак сирене и пак мас и така до третата кора.Над четвъртата не се слага сирене.
След като сме разстелили всички кори, правим дупка по средата и завиваме краищата към средата / получава се нещо като голям геврек/.Режем го на 4 парчета, като всяко раздърпваме и усукваме и редим в тава с диаметър 30 см, като вита баница.
Оставаме пак на топло да втаса, мажем с жълтък и малко вода и печем в умерена фурна около 40 минути .
След като се изпече се напръсква с малко вода и се завива с кърпа.

Забележка:  Възможно е маста да се замени с масло или с олио, но истинската месеница се прави с мас.Така става по - вкусна и пухкава.

* Mes..JPG (75.8 KB, 400x300 - видяно 10567 пъти.)

* M. p..JPG (81.81 KB, 400x300 - видяно 24503 пъти.)
Активен

« Отговор #198 -: 19 Февруари 2008, 22:55:24 »
Anais
Чирак
*
Публикации: 29

Класически палачинки

3 яйца
1ч.ч.брашно
2с.л.захар
щипка сол
1 1/2ч.ч.мляко
4с.л.масло

Разбийте яйцата на пяна.Смесете отделно брашното,захарта и солта и постепенно сипете млякото,като разбърквате непрекъснато.Прибавете сместа към яйцата.
Разтопете 1.с.л.масло в тиган.Сипете 1 черпак от палачинковата смес.Пържете на умерен огън до златисто.Обърнете палачинката и печете и от другата страна.

Палачинките ми станаха много пухкави и вкусни Grin

източник-списание Кулинарен Журнал

Активен
« Отговор #199 -: 19 Февруари 2008, 23:01:18 »
emilia_
Гурман
Публикации: 1432

Ел. поща
ТАНЯ_70,

рецептата изглежда чудесна, но може ли мастта да се замени с друга мазнина, че в нас  изобщо не искат и да чуят за нея
Активен

« Отговор #200 -: 20 Февруари 2008, 08:49:15 »
ТАНЯ_70
Главен Готвач

Emilia, аз лично съм я правила само с мас, може да се замини с масло, но незнам дали ще е същата на вкус.
Пробвай и ще споделиш.Маста е нездравословна, но така става по - вкусна, а и баба ми така вечно я е правила. smile1
Активен

« Отговор #201 -: 20 Февруари 2008, 08:56:25 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8756
с бръмбари в главата и усмивка на устата

Емилия, става и с олио - това за вкуса отдавна съм го надживяла,  еднакво вкусна е и с олио - правя я така от години. Само дето май иска малко повече месене според мен. И за вкус добавям към количеството олио 1/2 пак. масло - т.е. към 50-60гр
Активен

« Отговор #202 -: 20 Февруари 2008, 14:00:18 »
Tina-Rina
Главен Готвач
Публикации: 836

Ел. поща

Баница с праз

1 пакет готови кори
3 яйца
200 г сирене
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 к.ч. олио
3 стръка праз
   Нарязвам трите стръка праз лук на по-ситно и го слагам в тиган да се задушава с малко олио до омекване. Разбърквам яйцата с киселото мляко, содата, олиото, брашното и сирането. Изчаквам празът да изстине и го прибавям към разбърканите продукти. Във всяка кора слагам по 1-2 л от сместа, навивам я на руло и я поставям в намаслена тавичка. Олио не слагам, защото има в сместа. Така редя и останалите кори като вита баница. Пека я, готова я наръсвам с малко вода и покривам с кърпа.
   Баницата е много пухкава и бухнала, синът ми я обожава, а той праз не яде.
Активен
« Отговор #203 -: 21 Февруари 2008, 12:45:51 »
kostilq
Главен Готвач
Публикации: 682
Vicky

БАНИЧКИ В ГЮВЕЧЕТА
за 6 бр гювечета

6 готови кори Бела
сирене (количеството е по избор кой колкото обича)
2 яйца
500 мл прясно мляко
масло

На всяка кора се натрошава сирене и се навива стегнато и всяка една се вива на дъното на всяко гювече като охлювче.Слага се по бучка масло във всяко отгоре и се залива с разбитото прясно мляко и яйца.Пече се до златна коричка. 

за съжаление преди нямах навика да си записвам рецептите от кой източник са за да го обвявя сега тук, но за напред ще се науча   Roll Eyes

* Banichka v gjuveche1.jpg (78.37 KB, 300x225 - видяно 10254 пъти.)

* Banichka v gjuveche2.jpg (112.59 KB, 400x300 - видяно 10229 пъти.)
« Последна редакция: 21 Февруари 2008, 12:48:13 от kostilq » Активен

« Отговор #204 -: 26 Февруари 2008, 14:06:18 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 7724
Юлия

Мисля, че всеки е правил пържени филийки, сигурно много от вас знаят как се правят.. то е като палачинките.. е да, но наскоро получих ЛС с молба да напиша рецепта за пържени филии - ето аз как правя

Пържени филийки

500 г сух бял хляб
250 мл прясно мляко

3 яйца
1 с л брашно
20 мл студено прясно мляко
щипка сол
1 ч л захар

олио за пържене
пудра захар
кристална захар
канела
ванилова захар
мед

. Хлябът се нарязва на филийки с дебелина 1,5 см.
. В купа 1 с л брашно се размива в 20 мл студено мляко.
. При непръкъснато бъркане се прибавят едно по едно яйцата, щипка сол и захарта.
. В друга купа се изсипва прясното мляко.
. Филийките се потапят за кратко в прясното мляко, след това в яйчечната смес.
. Изпържват се до златист цвят в сгорещено олио.

** Тук вече въпрос на вкус с какво ще се поднесат : моята дъщеря обича с мед, а синът ми със захар и канела, но понякога и двамата ядат със сладко.

* Copy of 1.jpg (49.56 KB, 300x400 - видяно 9828 пъти.)
Активен
« Отговор #205 -: 27 Февруари 2008, 12:44:03 »
gaby_s
Модератор
Гурман
Публикации: 1382

Содени питки

Продукти: 2 1/2 ч.ч. брашно,2 яйца,1 ч.ч. кисело мляко,1 ч.л. сода бикарбонат,1 ч.л. сол,малко сирене и краве масло
Приготвяне: Замесваме тесто от дадените продукти,без сиренето и маслото.Разделяме го на 11 топки/могатда се намажат с жълтък по желание/.Във всяка питка правим дупка и слагаме парченце краве масло и сирене.Печем в предварително загрята на 200 гр. фурна до зачервяване.

Активен

« Отговор #206 -: 28 Февруари 2008, 17:06:53 »
sezamm
Главен Готвач
Публикации: 577

smile1 Таня 70 ,направих месеницата ,много е вкусна ,а тези които се колебаят нека да се прстрашат,много е вкусно .  smile1
Активен
« Отговор #207 -: 29 Февруари 2008, 21:52:52 »
ТАНЯ_70
Главен Готвач

sezamm,много се радвам , че ви е харесала месеницата  thumbup.Аз редовно я правя и всички в къщи много я харесват.
Активен

« Отговор #208 -: 01 Март 2008, 19:21:38 »
di_ani
Гурман
Публикации: 1705

Много изкусителни предложения thumbup

Тутманичета

Идеята на тези тутманичета е в индивидуалната форма за печене /тава тефлонова с гнезда за мъфини/ и
листовото подреждане на корите French-Fantan-Rolls.
Аз използвах това:
Тесто солени печива - питки, пици, тутманици
Продукти:
500 - 600 гр. пресято брашно, при оформянето ще ви трябва още малко
1-2 бр. яйца
1-1,5 ч.л.  сол
1 ч.л. захар
2 с.л. масло
50 гр.  олио
½ с.л. оцет
½ чаена лъжичка сода бикарбонат, поставена в киселото мляко
100 гр.  кисело мляко
100 мл  прясно мляко
42 гр.( едно голямо кубче) прясна хлебна мая
Приготвяне:
        Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Загрява се маслото с олиото. Замесва се меко, еластично тесто от изброените продукти. Изчаква се тестото да втаса на топло /около 1-1,5 ч./ или го  поставяте  в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12 -16 часа (напр. от  вечерта за сутринта). Втасалото тесто в хладилник тесто,  след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформя  и употребява по желание.
Това тесто може да се използва в рамките на няколко дни (като се държи в хладилник) или да се замрази във фризер.   

Разточването и оформянето на отделните листове е добре показано тук, има и други идеи   smile1
Между отделните листове се маже с разтопено масло и ръси с надробено сирене.
Разрязват се надиплените ленти и поставят в намазаните с масло гнезда. Аз оформих тънки /около 3 мм / и по-дълги / около 10 см/ ленти, които прегънах в средата – получиха се двойни.
След повторно втасване за около 20-30 мин. се пекат в затоплена фурна на 200 -220º С за около 15 – 20 мин.  и топли леко се намазват с масло.
 smile1
Активен

« Отговор #209 -: 03 Март 2008, 20:08:02 »
di_ani
Гурман
Публикации: 1705

“Мързеливо“  тесто  за козунаци и козуначени кифлички

Това тесто е близко до т. нар. “универсално хладилно”  и може да се използва в рамките на няколко дни (като се държи в хладилник). 
Потърсих такава рецепта, но не открих - ако се дублира, моля модераторите да я махнат smile1

Продукти:
750  гр.   пресято брашно, при оформянето ще ви трябва още малко
3 бр. яйца + 1 белтък, а жълтъка за намазване
1 щипка сол
250 гр. захар за козунаци , но 150 гр. за кифлички
2 супени лъжици мас или масло, маргарин
100 гр.  олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
250 гр.  кисело мляко
100 мл  прясно мляко
42 гр.( едно голямо кубче) прясна  хлебна мая
аромати за тестото: ванилия, ром, лимон, стафиди,  портокалови кри
Приготвяне:
        Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Загрява се маста с олиото. Замесва се меко тесто от изброените продукти. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително.
        Тестото се разделя на части около 1 кг. и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го  поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12 -16 часа (напр. от  вечерта за сутринта). Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметъра зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см. Разрязват се диагонално на на 1/ 16  (на кръст и после всяко на две  и на две) – получават се 16 триъгълника . Слага се в средата на широката част плънка по избор: течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето); твърд мармелад или други познати плънки за козунак, респ. кифли. Може и солени плънки -  смес от сирене и яйца, както и готовите плънки за “крокодила”. Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова.
Аз слагам първите в студена фурна и пека на 200-220° върху хартия за печене. Намазвам  повърхността им леко с олио,  когато леко се надуят (втасат)  ги вадя, мажа с разбит жълтък с 1 с. л. вода, поръсвам ги с едра захар, мак / сусам / счукани ядки , ако са солени – кашкавал и допичам да зачервяване. Готовите ги вадя, за да не се смачкат изчаквам да се охладят добре на един ред. Докато подредя следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и процедирам по същия начин. 
 smile1
Активен

Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Закуски разнообразни за майстори разни « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio